0 Läs mer >>
Har länge sneglat på denna läckert röda soppa.
Och nu när jag hade 3 st färdigkokta rödbetor över tänkte jag att det var läge att testa.
Vädret är nu också riktigt soppeväder.
 
Jag halverade receptet till oss två, använde färdig kokta rödbetor. tillsatte både lite paprika och lite strimlor av oxfile.
Det var ju för bövelen fredagsmiddag!
 
BORSJTJ
6 port
 
råa rödbetor
gula lökar
morot
1 klyfta vitkål
1 msk smör
1.5 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
1 msk kalvfond
1 krm svartpeppar
lagerblad
( 4 tunna skivor oxfile)
 
1 msk vinäger
1 krm peppar (efter smak)
1 krm salt (efter smak)
 
smetana
 
  1. Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen. Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, eller skär grönsakerna i tunna, korta strimlor ( och strimla oxfilén i fina strimlor). Använd gärna matberedare. Smält smöret i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
  2. Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.
  3. Toppa med en klick Smetana.
  4. Servera med ett gott bröd.
 
 

Rysk Rödbetssoppa/ Bo...

0 Läs mer >>
 
Testade dessa små godingar med Lingoncurd .
Men kan tänka mig en god lemoncurd och blåbär som god smaksättning.
Detta är holländsk ugnspannkaka, gjorde mina i småa gjutjärnspannor, bara för att jag kan.
Går att göra en stor så klart.
 
1 stor el 8 små
 
Dutch babies
 
2 msk smör
3 stora ägg
1 dl mjölk
1 dl vetemjöl
2 msk socker
1 nypa salt
 
Värm ugnen till 225°.
Lägg smöret i gjutjärnspannotna el din stora form och sätt in i ugnen en kort stund tills smöret smält.
Vispa ihop ingredienserna till pannkakssmeten och häll i den varma pannan.
Sätt in i ugnen och grädda i ca 15-20 minuter tills den puffar upp och får fin färg.
Låt kallna och fyll med curd och bär.
Pudra över florsocker innan servering.
Kram//Erica
 

Dutch babies // små h...

1 Läs mer >>
Förra helgen hade vi ju plockplanka.
Gott med små olika plock.
Nu ska ni få 'recept' på dom.
 
 
 
 
Cantadou 4 peppar och Finn crisp snacks ' Sour cream & Orion så gott ihop.
Dippa finnsnacksen i osten ( ös upp osten i små skålar så alla får varsin, så man kan dubbeldippa! )
 
 
Salamirullar.
 1 färdigkavlad smördeg
salamiost på tub
några skivor pepparsalami, finhackad
riven västerbottenost
Ugn 200g
Rulla ut smördegen och bred ut ett tunt lager av mjukosten.
Strössla över den finhackade salamin och den rivna västerbottensosten.
Rulla ihop som en smördegen som en rulltårta.
Skär ca 1 1/2 -2 cm tjocka bitar.
Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i ca 15 min eller tills smördegen fått fin färg o är genomgräddad.
Strö över lite riven ost direkt när du tar ut rullarna.
Serveras ljumma el kalla.
 
 
Romdip.
Creme fraiche
Majonäs
Svartpeppar 
Ev salt
Finhackad röd el charlottenlök
Kalix löjrom el stenbitsrom 
Parmesanchips
Dill
Blanda creme fraiche med lite majonäs, finhackad lök och svart peppar och ev salt.
Häll upp i små portionsglas, dekorera med ett löjromsägg, dill , lökstrimlor och chips.
 
 
 
Rökt älgkött med äppel/pepparrotsröra.
 
Råg Crisps
Färskost
Grädde
Finhackat syrligt äpple
Pepparrot, riven färsk el i tub
Salladslök
Ev svartpeppar 
Rökt älgkött ( el annat rökt kött)
Blanda färskost med lite grädde så den blir lätt att röra till en slät 'kräm'
Finhacka äpple och salladslök och blanda ner i färskosten, smaksätt röran med pepparrot och ev lite svartpeppar 
Fyll råg crispsskålarna med röran och garnera med en skiva rökt kött Och lite salladslök.
 
 
Min favorit är Crustader med brieost och hjortronsylt.
Lägg en bit brieost i en krustad ( jag brukar köpa krustaderna på Ikea, tycker dom är klart godast)
Kör krustaderna med brien en liten stund i micron, så att brien just börjar smälta o blir varm.
Lägg på lite hjortronsylt och servera.
 
 
Dessa små Cornichons doppas i Smetana med lite flytande honung.
Enkelt och  otroligt gott.
 
 
Kram//Erica

Småplock

0 Läs mer >>
 
 
 
I höst var vi ju hemma i Tärnaby och plockade lite kantareller.
Jag förväller dom och fryser ner ca 1 dl i varje förpackning.
Idag blev jag sugen att laga något med kantareller till lunch, och när jag såg att förpackningen med ricottan i kylen hade kort datum var valet enkelt!
Ricottagnocchi med smörstekta kantareller.
Ost från Svedjan och Västerbottenost fick bli smaksättning.
Norrland möter Italien.
 
Ricottagnocchi med smörstekta kantareller
 

250g ricotta
200g vetemjöl + lite extra att mjöla med.
3 äggulor
50g finriven smakrik ost, jag hade Svedjans gårdsost och västerbottenost, parmesan passar också
Salt & peppar
lökpulver

Gör så här
1. Blanda ricotta, mjöl, äggulor, ost och kryddor i en bunke till en mjuk och lätt kladdig deg.
Knåda degen på lätt mjölat bord.
Dela degen i sex delar och rulla ut varje del till en smal orm.
Dela ormen i ca 1 1/2-2 cm långa bitar.
Dra varje bit på en gaffel så gnocchin blir randig.
Koka upp vatten och salt.
När vattnet kokar lägger du i ca 10-12 bitar i vattnet, när dom flyter upp är dom klara.
Håva upp dom och lägg ner ett nytt gäng i det kokande vattnet.
 
Finhacka charlottenlök och stek kantareller och löken i rikligt med smör. Salta och peppra med vitpeppar.
Häll ner gnocchi i stekpannan och stek dom tillsammans med svampen.
Ös upp på tallriken och strö över riven ost.
 
Kram//Erica

Ricottagocchi med smö...

0 Läs mer >>
Fick ett toppenerbjudande från våran Ica i byn, kunde köpa lokalproducerad färsk oxfile till bra pris.
Så då tänkte jag, Råbiff, en liten en på plockplanka.
Mums.
 
Råbiff
4 port
 
  • ca 250 g oxfilé
  • 1 schalottenlök
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
blandade sesamfrön
 
tryffelmajonäs
 
Jag frös in köttbiten över natten och skar sen oxfilén i tunna skivor med en vass kniv.
Sen hackade jag skivorna till må små bitar.
Så finhackade jag en lite charlottenlök, blandade ner lökhacket med köttet, olivolja lite salt och några varv med svartpepparkvarnen.
 
Lägg upp råbiffen, strö över sesamfrön.
Servera Tryffelmajonäs till ( blanda majonäs med några droppar tryffelolja)
 
Kram//Erica

Råbiff

0 Läs mer >>
 
Har ju en hel del lingon i frysen som vi har plockat, hos oss går det inte så mycke lingonsylt.
Så nu testar jag lite nya användningsområden.
Har ju blivit några olika sorters kolor ( recept finns i tidigare blogginlägg).
Och nu testar jag Lingoncurd.
 
LINGONCURD
 
ca 5 dl
 
1 gelatinblad
400 g frysta lingon
270 g socker
5 äggulor
200 g rumsvarmt smör i tärningar
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min minst.
Tina lingonen och mixa dom till en puré med mixerstaven.
Lägg lingonpuren och sockret i en kastrull och värm till sockret smält.
Häll äggulorna i en bunke och vispaihop dom för hand.
Häll de varma lingonen över äggulorna( vill du ha en slät curd så häller du lingonen genom en sil över äggulorna).
Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills allt är ca 84 grader, eller tills du ser att det tjocknar.
Häll allt i bunken, tillsätt gelatinet och rör tills det är upplöst.
Tillsätt smöret lite i taget, rör tills kuberna smält.
Häll upp i burkar och förvara i kylen.
Håller minst en vecka.
 
Kram//Erica

Lingoncurd

0 Läs mer >>
 
Som jag har skrivit förr är jag född och uppvuxen i Tärnaby.
Så röding och öring, eller som vi säger börting, är fisk som vi åt mest. Närheten till Norge gjorde ju att vi även åt några andra fisksorter oxå.
På hösten var det väldigt vanligt att fiska med nät så man skulle ha fisk för hela vintern.
Fisken saltades ner i kärl, fiskarna packades väl, torrsaltades med grovsalt, packade ett varv till med fisk, saltade och så fortsatte man tills hinken/kärlet var fullt. 
Så fick hinken stå typ 5 dygn sen ställdes hinken i frysen .
Då hade man saltfisk hela vintern.
Oftas kokades el stektes fisken. Man lät fisken ligga en stund i vatten så lite salt försvann innan tillredning.
Men jag älskar att äta den som gravad, den är så god och mör.
 
På min dotters och mågs bröllop var en rätt Firre & Chirre med lättgravad regnbåge, men nu gör jag min variant på börting jag hade i frysen.
Det var en rätt på våran plockplanka.
 
Firre & Chirre
 
Urbenad och filéad  gravad börting el annan fisk
Vårlök
Gurka
Blandade sesamfrön
 
Råa räkchips att fritera
 
Sås: creme fraiche
ketchup
srirachasås
svartpeppar
 
Börja med såsen.
Blanda ihop allt till en sås med den styrka och smak du tycker passar dig. 
Proportioner är svårt att ange men ungefår till 1 dl creme fraiche, 3 msk ketchup, några droppar srirachasås, några varv m svartpeppar.
 
Fritera ca 3 räkchips per person.
 
Finhacka den urbenade och filéade fisken och blanda med fint strimlad vårlök och fina små kuber av färsk gurka.
Blanda lätt.
Montera rätten på tallrikarna.
Lägg upp fisk.
Strö över sesamfrön.
Spritsa lite sås över.
Lägg chipsen på sidan av tallriken och servera.
 
Kram//Erica

Firre & Chirre / Fisk...

0 Läs mer >>
  • Lakritskola
  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,75 dl Turkisk peppar, godis
  1. Mortla godisarna till ett pulver.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna.
  3. Rör ned vispgrädde,godispulvret, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter eller tills kolan är 124-126 grader, eller Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig
  4. Häll upp kolan på en oljad plåt eller ett bakplåtspapper i en form 20x20 cm.Låt svalna och stelna någon timme.
  5. Klipp el skär i bitar och slå in kola i smörpapper
 
Kram//Erica

Lakritskola

0 Läs mer >>
 
Smörkola
 
 
  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
 

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull, eller i en stekpanna.
  2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. Eller en temp på ca 124 grader
  3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. 
  4. Häll upp kolan på en oljad plåt el på ett bakplåtspapper, en form på 25x25 cm.Låt svalna.
  5. Klipp el skär i bitar och slå in kola i smörpapper,
 
Kram//Erica

Smörkola

0 Läs mer >>
 
Det blev att testa en hel del olika kolor i veckan.
Och jag snöade verkligen in på lingon pga att vi hade en hel del lingon i frysen .
Dessa godingar, Saffran/Lingon fick en härlig julig smak och fin färg! Det gillar vi!
 
Saffran/Lingonkola
 
1 dl lingon el lingonsylt 
1 1/2 kuvert saffran 
50 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1,5 dl sirap

Gör så här:
1. Tina upp lingonen och mixa med en stavmixer ( eller mixa lingonsylt slät)Klä en form på cirka 20×20 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Blanda lingon, smör, socker, grädde, saffran och sirapen i en tjockbottnad  kastrull eller i en stekpanna.
3. Låt blandningen koka och rör om då och då. När temperaturen når 124-125 grader är den klar. Alternativt gör ett kulprov.
4. Fyll formen och låt kolan stelna ett par timmar innan du skär upp den.
Linda in kolorna , en och en i bakplåtspapper.
 
Kram//Erica

Saffran/Lingonkola

1 Läs mer >>
 
Lingonkola med kanel
 
2 dl lingon
50 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk kanel

Gör så här:
1. Tina upp lingonen och mixa med en stavmixer. Klä en form på cirka 20×20 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Blanda lingon, smör, socker, grädde, vit sirap och kanel i en tjockbottnad kastrull eller i en stekpanna.
3. Låt blandningen koka och rör om då och då. När temperaturen når 124-125 grader är den klar. Alternativt gör ett kulprov.
4. Fyll formen och låt kolan stelna ett par timmar innan du skär upp den.
Linda in kolorna , en och en i bakplåtspapper.
 
Kram//Erica

Lingonkola med kanel

0 Läs mer >>
Det har ju varit ett bra bärår.
Och vi plockade en hel del lingon.
Så i veckan har jag kört lingonvecka, kokat sylt mm.
Har även testat tre olika kolor med lingon.
Först ut vanliga Lingonkolor.
 
Lingonkola
 
2 dl lingon
1 msk sirap
1,5 dl grädde
2,5 dl socker.
Mixa lingonen helt slät med en stavmixer
Koka ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller i en stekpanna som jag.
Koka tills smeten är 126 grader.
Jag fyllde smeten i knäckformar.
Man kan även hälla ut smeten i en liten bakplåtspappersklädd form, låt kolan svalna ett par timmar innan du skärmupplösning den. Linda in varje kola i ett papper, eller godiscellofan ( finns enkomt för godis)
 
 
Kram//Erica

Lingonkola

0 Läs mer >>
 
Fortsätter att laga mat av de råvaror som finns i våran frys.
Så i afton blev det köttsoppa med klimp.
Oj så gott. 
 
Köttsoppa med Klimp
 
högrev, älg eller renkött, gärna med ben
palsternacka
1 gul lök
2-3 lagerblad
ca 10 hela kryddpeppar
5 hela vitpepparkorn
vatten
2 köttbuljongtärningar
vatten
salt
 
morötter
kålrot
vitkål
purjolök
potatis
 
Skölj köttet i kallt vatten.
Lägg kött, en skalad och delad gul lök, skalad palsternacka, kryddorna ( gärna i en tekula) och buljongtärningarna i en rymlig gryta.
Fyll på med vatten.
Koka köttet i en timme.
Skumma noga.
Ta upp köttet o palsternackan och låt kallna.
Sila buljongen, diska grytan noga.
Sila buljongen igen, gärna genom ett kaffefilter ner i grytan.
Skärpalsternackan o köttet i fina småa bitar, hacka och skär grönsakerna, ner med det i buljongen.
Smaka av buljongen, salta vid behov. Är buljongen för kraftig så späd med mera vatten.
Koka tills grönsakerna är mjuka.
Dax att göra Klimp.
Jag gör en enkel variant av klimp.
1 dl mjöl, tar varm köttsoppsbuljong och rör ner i mjölet till en deg.
Klickar ner klimpdegen, typ 1 tsk , i den kokande soppan.
Koka ca 5 min.
Servera soppan med husmans och ost.
 
Kram//Erica

Köttsoppa med klimp

0 Läs mer >>
 
Ja jag vet, jag är nog väldigt barnslig och gillar leka med 'maten'.
Så att baka/ laga mat  till olika teman gillar jag.
Nu är ju Halloween i antågande och jag kommer att tipsa om sånt jag gjort, för i år blir det sparsamt med bak.
Av en god chokladmuffins som bas kan man fixa tuffa, läskiga garneringar.
 
 
Chokladmuffinsarna gjorde jag så här:
14 st
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Blanda kakao socker och mjölk i en kastrull och koka upp under omrörning.
Låt svalna.
Vispa ägg med vaniljsockret, vispa ner de övriga ingredienser.
Grädda i 175 grader i ca 15 min.
 
Låt kallna innan du garnera muffinsarna.
 
 
Bakade  dessa 'kistor' i småa avlånga formar, har en plåt från lyckasmedmat.se
Skelletdelarna är köpta på ÖB.
Gravstenen är ett Fingermariekex som jag med smält choklad skrivit RIP.
Pumpan är en physalis som jag målat ansiktet med smält choklad.
'Jorden' på kistan är krossad oreo.
 
 
Här har jag gjort 'ätbart glas'
2,5 dl socker
1 dl glykossirap
1/2 dl vatten
Koka i en kastrull under omrörning till 140 g.
Häll sedan ut på blakplåtspapper och låt stelna/svalna.
Ta en hammare och slå sönder, eller bryt bitar.
Sen har jag doppas skärvorna i röd karramellfärg.( blod)
 
 
Häxhatt.
Har använt en glasstrut, tunna chokladplattor/Noblesse , smält choklad och godis.
Bandet och spännet är färgad marsipan.
 
Gör glasstruten mindre, jag klippte med sax. 
Bred smält choklad på strutarna, fyll dom med smågodis och ställ struten på noblesskaka. 
Chokladen fungerar som lim så se till att strut och chokladplattan fäster ihop.
Låt stelna.
Gör dekorationsband och spänne till hatten av färgad marsipan el sockerpasta.
 
 
En chokladsmörkräm på smör, florsocker och lite kakao och smält choklad rörde jag ihop, bredde på muffinsen, stack ner gravstenen, strösslade på hackad choklad och ställde dit pumpan.
 
 
Gaffel i ögat är en cakepop som doppats i vit choklad.
 
Smula sönder några muffins och blanda med färskost till en smet som håller ihop och så du kan forma bollar.
Stick ner en engångs gaffel i bollen och frys.
Smält vit choklad och doppa bollen.
Ställ på bakplåtspapper att stelna.
Garnera med nonstop/ färgad marsipan och måla med karamellfärg .
 
Kram//Erica

Chokladmuffins

0 Läs mer >>
Dagens middag är resultatet av gårdagens avfrostning/inventering av frysen.
Plockade ihop lite smått o gott och Blodpuddingspytten blev väldigt god.
 
Blodpuddingspytt
 
1 pkt bacon
5 skivor falukorv
400g blodpudding 
1 syrligt äpple
1 stor charlottenlök 
( jag hade även några skivor Glöggkött som jag tärnade ner)
lite smör att steka i
 
Skär baconet i tärningar, skala och tärna äpplet, finhacka löken och tärna korvskivorna.
Stek bacon, äpplet, löken och korven i lite smör.
 När bacon och korven fått lite färg tillsätt blodpuddingstärningar och stek tills allt är varmt och fått lite yta.
Servera strimlad vitkål och lingonsylt till.
 
 
Kram//Erica

Blodpuddingspytt

1 Läs mer >>
 
Idag har jag frostat av frysen.
Det var nödvändigt för jag hade ingen aning vad som gömdes däri efter sommaren.
Så till middag blev det lite frysrens, för jag hittade två kycklingfiléer , ett paket bacon och en burk med färdighackad purjolök.
Mums.
Så nu är frysen i ordning, två veckors matsedel är skriven utifrån råvaror i frysen som måste användas snarast✅
 
Enchiladas
4 port
 
Fyllning:
2 dl finhackad purjolök
2 kycklingfilé , skuren i småa bitar
1 pkt bacon, strimlad
1 påse tacokrydda 
1 dl krossade tomater
smör
 
Sås:
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré 
2 dl creme fraiche
salt
oregano
vitlök
 
tortillabröd
riven ost
 
 
Stek kycklingen, bacon och purjolöken i smör.
Blanda ner kryddorna, krossade tomaterna och låt puttra en stund.
Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Vik ihop bröden och ställ i en smord ugnsform.
 
Koka ihop såsen och häll över tortillabröden.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 200 grader i ca 20 min.
Servwras med en god sallad.
 
Går att frysa.
 
 
 
Kram//Erica

Enchiladas med kyckli...