![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/8-3/img_3132_5c7797f89606ee1aa1ea9a6a.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/img_3142_5c77980b2a6b228f9d73eae0.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/8-3/img_3146_5c77981ee087c33b5eac64bc.jpg)
Mjukbröd 13-16 kakor
Ett halvt paket Jäst
1 liter mjölk
1 hg smör
1 matsked salt
1 matsked brödkryddor som tex anis, fänkål och kummin
2dl ljus sirap
ca 1,4-1,6kg rågsikt
ca 2hg vetemjöl till utbakningen
Smält smör och häll i mjölk, värm till 37 grader och smula ner jästen. Blanda alla ingredienser i en bunke väl. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme. Ta ut degen och dela upp den i runda bollar (13–16 st.) som täcks med mjöl. Kavla ut degen i runda kakor med vanlig kavel och avsluta med kruskavel. Degen ska vara lite lös men inte så pass att det inte går att baka ut den. Lägg kakan på din brödspade och borsta av överflödigt mjöl. Skjutsa in den på din Pizzastål / Gourmetstål och bevaka, efter 40sekunder kan du ta ut brödet och vända på den och köra 15sekunder till på andra sidan för ett gott mjukbröd. För ett hårdbröd kan den ligga inne i just över en minut.
1 l filmjölk
3 dl grovt rågmjöl
1 l grahamsmjöl
1 dl rågkross
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl vetekli
0.25 dl torkade katrinplommon el/& aprikoser
0.25 dl russin
1 msk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1.5 msk brödkryddor
8 portioner kebab
1 kg finmalen färs av valfri sort ( lika delar nöt- och lammfärs ser jag många använder, jag hade älg
2 msk kebabkrydda ( smaka av o tillsätt med om du vill)
2 msk lökpulver
1 ägg
Blanda samman alla ingredineser och knåda köttet tills allt blir ordentligt blandat. Forma till en avlång rulle och lägg i en stor bit plastfolie och täck rullen.Det blir lättare att forma rullen såhär. Rulla runt den, banka den försiktigt på bordet för att få bort alla luftbubblor. Rulla och jobba med den i ca 1 min tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Lägg rullen i frysen i 10 min.
Värm under tiden ugnen till 100°
Ta försiktigt bort plasten från köttet. Rulla in rullen i två lager med folie, rulla änderna och vik dem nedåt (se bild) så överflödigt fett kan rinna ur.Lägg ett ugnsgaller på en plåt och ställ rullen på gallret. Baka mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min. Ta ut och öppna upp foliet en bit, släpp ut ånga och låt svalna. Linda om köttet i folie och låt kallna helt, gärna i kylen några timmar eller över natten.
Skär ut tunna remsor med en vass kökskniv. Köttet kan vara lite rosa i mitten, det är ok för att skivorna ska stekas några minuter innan servering i smör el olja.Kebaben kan frysas ner i bit el skivor. Skivor behövs inte tinas upp innan de steks. Bara släng ner den rakt i en het stekpanna med olja el smör.
En enklare variant av hemmagjord kebab kommer här:
500g nötfärs, älgfärs el lammfärs
kebabkrydda (har inget mängdmått ,men man får smaka sig fram)
2 tsk aromat
Blanda färsen med kryddorna
Tryck ut färsen tunt,tunt på en bakplåtsklädd ugnsplåt
Grädda i 200graders varm ugn i ca 10-15 min
Klipp el skär i småa bitar
Nu kan du bjuda på goda rätter av din hemmagjorda kebab.
Typ Kebabtallrik m hammagjorda klyftpotatisar, Kebabpizza, Kebabbåt.