0 Läs mer >>
Tonkabönpannacotta
 
ca 5-6 port
 
2 gelatinblad
4 dl grädde 
1 dl mjölk 3%
1/2-1 tonkaböna
150 g vit choklad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
 
Riv tonka bönan i en kastrull med grädden/mjölken, koka upp.
När det kokar drar man kastrullen från plattan och rör ner hackad vit choklad .
Rör tills all choklad smält, krama ur gelatinbladen och låt den också få komma ner i kastrullen.
Fortsått röra tills det blivit en slät massa.
Häll upp i portionsskålar.
Låt kallna innan de ställs in i kyl.
Låt stelna , gärna över natten.
Jag serverade med passionsfrukt , men det var gott med hjortronsylt också.
 
 
 
Kram//Erica

Tonkabönpannacotta

2 Läs mer >>
 
Denna läskande drink kan göras både med och utan tequila .
Och jag är ju som förtjust i citron, så för mig passade denna dryck väldigt bra denna tacoonsdag.
(jag drack den alkoholfria varianten) 
 
Margerita Lemonad
4 glas
 
3 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 dl färskpressad limejuice (ca 4 st lime)
1 dl färskpressad citronjuice (ca 2 citroner)
(ev 1 dl tequila )
isbitar
 
1 dl salt
 
Blanda vatten och socker, rör tills allt socker smält.
Pressa lime och citron.
Blanda lime-& citronjuice, sockerlag ( och ev tequila )
Tillsätt is, skaka el rör om.
Häll salt på ett fat, fukta kanten på fyra glas och doppa glaset i saltet.
Häll upp Margaritan i glasen.
Servera.
 
 
 
Kram//Erica
 

Margarita Lemonad

0 Läs mer >>
 
Hittade tonkaböna på Lyckas med mat nu då jag var i Luleå .
Så kvällens efterrätt blev en Tonkabönparfait på hallonspegel.
 

Parfait

  • tonkaböna
  • äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde

Hallonspegel

  • 100 g hallon
  • 1 msk socker
  • 1 msk vatten
  1. Parfait

  2. Riv tonkabönan. 
  3. Vispa äggulor, florsocker och tonkan poröst. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten. Frys i 4-5 timmar. Låt stå i kylen ca 30 min före servering. 
  4. Hallonspegel

  5. Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull. 
  6. Mosa hallonen med visp och låt koka några minuter. Sila bort kärnorna och låt sedan svalna i kylen tills det är dags för servering. 
  7. Toppa efterrätten med färsk mynta och några färska hallon.
Recept från köket.se
 
 
Kram//Erica 

Tonkabönparfait på...

0 Läs mer >>
Enkel och snygg plockrätt, förrätt el som snacks.
 
1 pkt naturell färskost 
1 rödlök
löjrom el stenbitsrom 
chips, jag hade lättsaltade och parmesanchips
 
Ta ut färskosten från paketet, lägg den direkt på serveringsfatet. Släta och jämna till sä den blir slät och snygg.
Bred ut ett tjockt lager rom på osten.
Finhacka en röd lök och toppa med hacket, något grönt för syns skull.
Lägg chips på sidan och servera! 
 
Kram//Erica

Philadelfiaost med...

0 Läs mer >>
 

Mjukbröd 13-16 kakor 

Ett halvt paket Jäst
1 liter mjölk
1 hg smör
1 matsked salt
1 matsked brödkryddor som tex anis, fänkål och kummin
2dl ljus sirap
ca 1,4-1,6kg rågsikt
ca 2hg vetemjöl till utbakningen

Smält smör och häll i mjölk, värm till 37 grader och smula ner jästen. Blanda alla ingredienser i en bunke väl. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme. Ta ut degen och dela upp den i runda bollar (13–16 st.) som täcks med mjöl. Kavla ut degen i runda kakor med vanlig kavel och avsluta med kruskavel. Degen ska vara lite lös men inte så pass att det inte går att baka ut den. Lägg kakan på din brödspade och borsta av överflödigt mjöl. Skjutsa in den på din Pizzastål / Gourmetstål och bevaka, efter 40sekunder kan du ta ut brödet och vända på den och köra 15sekunder till på andra sidan för ett gott mjukbröd. För ett hårdbröd kan den ligga inne i just över en minut.

 
 
Recept från gourmetstålets hemsida.
 
Kram//Erica 

Mjukkaka / Ghakku

0 Läs mer >>
 
 
Hälsolimpa
 
Ingredienser

1 l filmjölk 
3 dl grovt rågmjöl 
1 l grahamsmjöl 
1 dl rågkross 
1 dl solroskärnor 
1 dl pumpakärnor 
1 dl vetekli 
0.25 dl torkade katrinplommon el/& aprikoser
0.25 dl russin 
1 msk bikarbonat 
2 dl mörk sirap 
1.5 msk brödkryddor

 

Gör så här

Rör ihop samtliga ingredienser, börja med de torra ingredienserna, avsluta med sirap och filmjölk. Skär den torkade frukten och ha i smeten. Häll upp i två smorda 2 liters avlånga bakformar, eller klä dom med bakplåtspapper.Baka hälsolimporna i ugn 175 grader i ca 1 timme, prova med en sticka att brödet inte är kladdigt.

Tommy Myllimäks recept.
 
 
 
Kram//Erica

Hälsolimpa

0 Läs mer >>
 
 
Morotsmarmelad
 
1,5 kg morötter
vatten
2 citroner, både skal&saft
1 pkt Syltsocker m Pektin, 330g
 
Skala morötterna och skär i mindre bitar (eller riv dom grovt)
Täck morötterna med vatten och koka dom mjuka.
Koka morötterna Ca 20 min (10 min för dom rivna).
Häll av vattnet.
Mixa morötterna till en slät massa med stavmixern.
 
Tillsätt finrivet skal och saft från citronerna och sockret.
 
Koka i ca 10 min under omrörning.
Håll upp på rena burkar.
Går att frysa.
 
Kram//Erica

Morotsmarmelad

0 Läs mer >>
 
 
HAVREKEX
 
1 kg havregryn och
1,2 l mjölk ska stå och svälla i ett halvt dygn först
 
Därefter tillsätter man 300 g smält smör
3 dl socker
70 g hjortronsalt ( typ 2 påsar Santa Marias )
ca 12 dl vetemjöl
Knåda ihop med degkrokar eller liknande tills allt tagit ihop och sedan knådar man den en stund på mjölat bakbord.
Dela degen i ca 6 delar.
Ta en del och kavla ut rätt tunt.
Ta en kruskavel och kavla ett par varv.
Ta en rund form och stansa ut kex.
Lägg kexen på en plåt med smörpapper och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-7 min eller tills kexen får lite färg.
Ta ut dem och lägg dem på ett galler för att svalna.
 
 
 
 
Havrekex med morotsmarmelad
 
Morotsmarmelad
 
1,5 kg morötter
vatten
2 citroner, både skal&saft
1 pkt Syltsocker m Pektin, 330g
 
Skala morötterna och skär i mindre bitar (eller riv dom grovt)
Täck morötterna med vatten och koka dom mjuka.
Koka morötterna Ca 20 min (10 min för dom rivna).
Häll av vattnet.
Mixa morötterna till en slät massa med stavmixern.
 
Tillsätt finrivet skal och saft från citronerna och sockret.
 
Koka i ca 10 min under omrörning.
Håll upp på rena burkar.
Går att frysa.
 
Kram//Erica

Havrekex

0 Läs mer >>
 
 
 
Chouqette ät ett franskt bakverk, förklaras som en liten puff. Den är ihålig och fylls med något gott.
Min Norrlandsluft är fylld med grädde och hjortron, och på Alla Hjärtansdag var det grädde och jordgubbar.
 
Huvudreceptet är från Sebastien Boudets bok Den franske bagaren blir och receptet blir 50 st puffar.
Men jag gjorde en tredjedelsrecept och fick ut 20 st i lagom storlek.
 
CHOUQETTE/NORRLANDSLUFT
ca 50 st
 
300 g vetemjöl
  • 250 g vatten (2.5 dl)
  • 250 g mjölk (2.5 dl)
  • 5 g strösocker
  • 250 g  smör
  • 500 g ägg (8–10 stycken)
  • pärlsocker till garnering
 
  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Sikta mjölet över ett bakplåtspapper eller i en bunke.
  3. Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme.
  4. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.
  5. Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev.
  6. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa.
  7. När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig.
  8. Ta kastrullen från värmen och lägg över smeten i en ren skål.
  9. Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa.
  10. Eftersom mängden ägg kan variera från gång till gång (ibland räcker det med åtta ägg, ibland behövs det tio) är det viktigt att lära känna sin smet.
  11. Smeten ska vara trögflytande – när den rinner från sleven och får en näbbliknande form har den rätt konsistens.
  12. Lägg smeten i en spritspåse med en smal tyll (för att smeten inte ska torka medan du spritsar kan du täcka den med en fuktig bakduk) och spritsa ut små bollar på ett bakplåtspapper.
  13. Eftersom chouquetterna kommer att expandera och bli ungefär tre gånger så stora är det viktigt att inte spritsa för tätt.
  14. Strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 20–25 minuter mitt i ugnen. Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan chouquetterna kollapsa. De är färdiga när de har fått en gyllene färg men fortfarande är lite vita på kanterna
  15.  
  16.  
  17.  
  18.  
  19.  
  20.  
     
    Kram//Erica.

Norrlandsluft / Ch...

0 Läs mer >>
Jag har turen att få köpa renblod,så jag har alltid några burkar blod i frysen.
Så vi har mer eller mindre slutat köpa blodpudding, jag kokar blodkorv, skedpalt  el gör blodplättar/pannkakor istället.
Då vet man vad vad man äter.
 
Blodplättar
4-6 port
 
5 dl blod
33 cl lättöl
ca2 dl mjölk
4-5 dl mjöl
1 fint riven gul lök
1-2 krm kryddpeppar
1 tsk vitpeppar
ca 1/2-1 msk salt
1 ägg
Vispa ihop till en slät smet som får svälla 30 -60 min.
Tycker du smeten är för tjock späd med mera mjölk, tycker du den är för tunn vispar du ner mera mjöl.
Stek i smör.
Servera med stekt bacon och lingonsylt.
 
Äts inte alla plättar upp är dom goda att klippa i småa bitar och steks upp i smör.
Fint ha med sig som utemat, steka upp på en murrika över öppen eld!
 

Blodplättar

0 Läs mer >>
 
Som jag har skrivit tidigare har vi tillgång att få tag i fina råvaror, från fjäll till kust.
Jag är uppvuxen i Tärnaby.
Så torkat kött, både av älg och ren, är jag uppvuxen med. Och bland det godaste jag vet.
Köttet saltas och hängs ut i burar tidigt på våren på söderväggen.
Köttet fryser till på natten, och soltorkas på dagarna.
När detta kött har hängt till lagom torrhet håller det att hänga med i ryggsäcken.
Att få skära tunna skivor av köttet och lägga ner i hett kokkaffe och att sen äta är bland det godaste, enligt mig.
Men nu försöker jag hitta andra rätter att använda det torkade köttet.
Så nu fick den Japanska Ramen bli pimpad med torkat kött! 
 
Renaramen/Norrlandsramen
4 port
 
Grönsaksbuljong: morot
kålrot
purjolök
grönsaksbuljong
gullök
vatten
paprika
vitkål
(kycklingfile)
 
valfria nudlar 
 
kantarellomelett: 4 ägg
1 dl förvällda kantareller 
purjolök
smör
salt, peppar ( vitpeppar har jag)
 
finstrimlad morot
finstrimlad kålrot
finstrimlad purjolök
hyvlad vitkål
 
topping: finstrimlad paprika
alfagroddar
våtlök
tunna skivor torkat kött
sugersnaps i småa bitar
kantarellomelett
kokta nudlar
ev kokt skivad kycklingfilé 
 
Koka nu en mustig grönsaksbuljong, jag skrubbade grönsakerna noga, skalade dom inte, tog bara bort det som var dåligt och kokade dom i vatten ca 1 liter och 2 grönsaksbuljongtärningar.
Koka även kycklingfilén om du nu vill ha den med( jag tog den med utifall !)
Jag kokade allt i ca 1 timme.
 
Medans kokade jag mina nudlar, när dom var klara sköljde jag dom i rikligt med kallt vatten.
 
Sen gjorde jag min kantarellomelett, ser att det serveras ägghalvor i ramen. Men nu blir det omelett i min.
Stekte mina förvällda kantareller i smör tillsammans med purjolök tills all vätska var borta.Salta och peppre. Sen hällde jag över 4 uppvispade ägg och stekte en fin omelett.
När den kallnat strimlade jag den i ca centimeters strimlor.
 
Sila nu buljongen ner i en ren kastrull, ta kycklingfilén och kasta grönsakerna. Smaka av med salt o peppar ev en grönsaksbuljongtärning till.
Koka upp buljongen, i med de finstrimlade grönsakerna och koka tills de är mjuka.
 
Fyll nu en skål med nudlar och de strimlade grönsakerna , omelett, groddar och de torkade köttet (ev kyckling).
Häll över buljong och ta aven av de kokta grönsakerna.
 
 
 
 
Kram//Erica

Renaramen/Norrland...

2 Läs mer >>
 
Jag gillar att göra smårätter.
Så denna 'tvåsmårätter' med Sötsursås blev en lagom middag.
Vårrullarna är vegetariska och proppade med olika grönsaker, jag gör en stor laddning och fryser ner dessa ogräddade. Bara att ta fram, tina, pensla med olja och grädda i ugnen. Man kan ju fritera i olja om man vill.
 
Sesamlax på spett
 
Lax, skurna i kuber
salt, vitpeppar
olivolja
kikomansoja
sesamfrön
 
Olja in laxkuberna och trä upp laxen på små spett.
Salta och peppra.
Häll över lite soja.
Lägg spetten i en ugnsform.
Strö över sesamfrön.
In med formen i 225 grader varm ugn, ca 15-20 min.
Jag serverade laxen med ris, blandade i vårlök i det färdiga riset.
Sötsursåsen kokar jag själv, enkelt o gott.
 
 
 
 
ENKEL SÖTSURSÅS
4 port
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 msk soja (kikomans)
ev lite ljus maizenaredning
 
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
Blanda ner ev maizenaredning
Hacka ner 1/2 tomat 
 
 
 
 
Kram//Erica

Sesamlax

1 Läs mer >>
 
 
Spenatsoppa
4 port
 
  • 8 dl vatten
  • 1-2  grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g djupfryst hackad spenat
  • gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • ägg
  • salt
  • peppar
  1. Koka äggen till medium.
  2. Skala och hacka den gula löken och fräs den mjuk i smör i en stor kastrull.
  3. Tillsätt mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grönsaksbuljongen, vattnet och grädden och koka upp.
  5. Koka ca 3 minuter och tillsätt därefter spenaten och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan med en ägghalva.
     
  7.  
     Recept från köket.se
Kram//Erica

Spenatsoppa

0 Läs mer >>
 
Att göra eget kebabkött är enkelt.
Jag har testat ett nytt sätt som jag hittat på någon matsida.
Jag gjorde denna kebab av älgfärs, men går ju göra på nöt och lammfärs.
 
Kebab
 

8 portioner kebab
1 kg finmalen färs av valfri sort ( lika delar nöt- och lammfärs ser jag många använder, jag hade älg

2 msk kebabkrydda ( smaka av o tillsätt med om du vill) 

2 msk lökpulver

1 ägg

2 msk mjöl


 Blanda samman alla ingredineser och knåda köttet tills allt blir ordentligt blandat. Forma till en avlång rulle och lägg i en stor bit plastfolie och täck rullen.Det blir lättare att forma rullen såhär. Rulla runt den, banka den försiktigt på bordet för att få bort alla luftbubblor. Rulla och jobba med den i ca 1 min tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Lägg rullen i frysen i 10 min.

Värm under tiden ugnen till 100°
Ta försiktigt bort plasten från köttet. Rulla in rullen i två lager med folie, rulla änderna och vik dem nedåt (se bild) så överflödigt fett kan rinna ur.Lägg ett ugnsgaller på en plåt och ställ rullen på gallret. Baka mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min. Ta ut och öppna upp foliet en bit, släpp ut ånga och låt svalna. Linda om köttet i folie och låt kallna helt, gärna i kylen några timmar eller över natten.

Skär ut tunna remsor med en vass kökskniv. Köttet kan vara lite rosa i mitten, det är ok för att skivorna ska stekas några minuter innan servering i smör el olja.Kebaben kan frysas ner i bit el skivor. Skivor behövs inte tinas upp innan de steks. Bara släng ner den rakt i en het stekpanna med olja el smör.

 

En enklare variant av hemmagjord kebab kommer här:

 500g nötfärs, älgfärs el lammfärs

 kebabkrydda (har inget mängdmått ,men man får smaka sig fram)

2 tsk aromat

Blanda färsen med kryddorna

Tryck ut färsen tunt,tunt på en bakplåtsklädd ugnsplåt

Grädda i 200graders varm ugn i ca 10-15 min

Klipp el skär i småa bitar

 

Kebabkrydda finns att köpa, men vill man så gör man så här:
Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
2 tsk oregano
2 tsk vitlökssalt
Blanda alla kryddorna och förvara i en tät burk.
 
 

 

Nu kan du bjuda på goda rätter av din hemmagjorda kebab.

Typ Kebabtallrik m hammagjorda klyftpotatisar, Kebabpizza, Kebabbåt.

 
Att göra Kebabtallrik med Klyftpotatis är ju också jättegott.
Jag ville ha stora klyftpotatisar så jag använde mig av bakpotatisar.
2 port
Skala och dela 3 bakpotatisar i klyftor.
Koka potatisklyftorna i saltat vatten i 5 min.
Lägg klyftorna på en kökshandduk och låt ånga av sig en stund.
Lägg potatisen på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Gnid in klyftorna med olivolja, salta och strö på lite torkad timjan.
Grädda i 200 grader i ca 30 min el tills potatisen är mjuk.
 
 
Kebabbåtar
2 port
 
2 smördegsplattor
grovt riven västerbottensost
kebabkött
majs
uppvispat ägg
 
sallad 
tomat
majs
röd lök
gurka
peperoni
kebabsåser
 
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Lägg på lite ost i botten.
På med lite majs och kebabkött,
Strö över lite mer ost.
Vik in smördegskanterna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg.
Grädda båtarna i 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med grönsaker och såser.
 
 
Kebabpizza
 
Kavla ut pizzadegen.
på med tomatsås och ost
grädda enligt anv
när pizzadegen är färdiggräddad, ta ut och toppa med nystekt kebabkött, sallad tomat , rödlök, sås o pepperoni 
 
Kram//Erica

Kebab

0 Läs mer >>
 
Har länge klurat på denna fyllning till en norrlandspizza.
Jag fuskade lite och köpte ICAs pizzakit.
Delade degen i tre delar och den ena pizzan blev Norrlandspizza/ Sa'pmipizza .
 
Blandade färskost med en riven smakrik ost, jag hade Svedjans gårdsost, men vbost funkar.
Smörstekte kantareller och lök.
Hackade löpeld i småa tärningar, halloumi funkar .
Vit sparris på burk.
Kavla ut pizzadegen och bred ut färskoströra. Lägg sparrisen och strö över kantarellerna.
På med lite riven ost.
Grädda i ugn på en pizzasten, på ett Gourmetstål som jag el på en ugnsplåt.
Ta ut pizzan och toppa med torkat renkött som karvats i tunna tunna skivor.
Strö salladslök över och klicka ostkräm på.
 
 
Ostkräm
 
1 dl grädde
100 g riven smakrik ost. Jag använde Svedjans gårdsost. Västerbottenost funkar bra.
2 äggulor
2 dl rapsolja
cayennepeppar
 
Riv osten fint.
Koka upp grädden och ta kastrullen från plattan.
Rör ner osten, rör tills osten smält och grädden är slät.
Låt kallna.
Ta äggulorna i en smal hög skål, häll i ostgrädden och kör med en stavmixer.
Droppa i oljan.
smaka av med lite cayenne.
 
 
Kram//Erica 

Sa'pmipizza// Norr...

0 Läs mer >>
 
 
Ostkräm
 
1 dl grädde
100 g riven smakrik ost. Jag använde Svedjans gårdsost. Västerbottenost funkar bra.
2 äggulor
2 dl rapsolja
cayennepeppar
 
Riv osten fint.
Koka upp grädden och ta kastrullen från plattan.
Rör ner osten, rör tills osten smält och grädden är slät.
Låt kallna.
Ta äggulorna i en smal hög skål, häll i ostgrädden och kör med en stavmixer.
Droppa i oljan.
smaka av med lite cayenne.
 
 
Kram//Erica

Ostkräm