Havrekex

HAVREKEX
1,2 l mjölk ska stå och svälla i ett halvt dygn först
Därefter tillsätter man 300 g smält smör
3 dl socker
70 g hjortronsalt ( typ 2 påsar Santa Marias )
ca 12 dl vetemjöl
Knåda ihop med degkrokar eller liknande tills allt tagit ihop och sedan knådar man den en stund på mjölat bakbord.
Dela degen i ca 6 delar.
Ta en del och kavla ut rätt tunt.
Ta en kruskavel och kavla ett par varv.
Ta en rund form och stansa ut kex.
Lägg kexen på en plåt med smörpapper och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-7 min eller tills kexen får lite färg.
Ta ut dem och lägg dem på ett galler för att svalna.




Morotsmarmelad
1,5 kg morötter
vatten
2 citroner, både skal&saft
1 pkt Syltsocker m Pektin, 330g
Skala morötterna och skär i mindre bitar (eller riv dom grovt)
Täck morötterna med vatten och koka dom mjuka.
Koka morötterna Ca 20 min (10 min för dom rivna).
Häll av vattnet.
Mixa morötterna till en slät massa med stavmixern.
Tillsätt finrivet skal och saft från citronerna och sockret.
Koka i ca 10 min under omrörning.
Håll upp på rena burkar.
Går att frysa.

Kram//Erica