- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja, naturell
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- 7-7,5 dl vetemjöl
- Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader.
- Lös upp jästen med vattnet och tillsätt rapsolja, honung och salt.
- Arbeta degen med en köksassistent och arbeta ner mjölet lite i taget. Arbeta degen i minst 10 minuter på medelhastighet.
- Plasta bunken och låt jäsa i 45 minuter.
- Smöra eller lägg bakplåtspapper/formar i önskad form du vill grädda ditt bröd i, springform passar 22-24 centimeter i diameter. Använd gärna en muffinsform om du gör bakelser.
- Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och forma degen efter önskad form. Arbeta degen så lite som möjligt.
- Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
- Sätt ungen på 200 grader varmluft.
- Bakelser i muffinsform: Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
- Ett stort bröd: Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 25 minuter. Brödet ska ha 96 grader i innertemperatur.
- Ta ut brödet och låt det svalna helt på galleriet. Går utmärkt att frysa brödet.
- Skriva brödet horisontellt i önskat antal lager.
-
Glömde fota färdigt bröd och färdig smörgåstårta!!!!
Recept från mellistipset.se
• 1 dl havregryn
• 1 krm kardemumma
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 dl frysta ärtor
• 4 torkade ekologiska aprikoser
• 2 tsk rapsolja
• 2 ägg
• 0,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• Olja till formen
Gör så här
Sätt på ugnen på varmluft 175 grader. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med olja och häll i smeten. In i ugnen i ca 20 min. Låt svalna. Använd sedan en stekspade och ta försiktigt loss kakan och skär den i små pinnar och servera. De ni inte orkar äta upp idag fryser du in.
Grötpinnar med hallon
•1 dl mandelmjöl
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm kardemumma
•3 färska dadlar el katrinplommon
•1 ägg
•1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
•1 msk olja
•ca 8-15 st hallon
Jag gjorde dubbel sats till min form.
Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Börja med att mixa de torra ingredienserna till ett mjöl.
3. Kärna ur dadlarna ( jag hade blötlagda katrinplommon)och häll ner resten av ingredienserna (förutom hallonen) och mixa allt till en slät smet.
4. Olja en brödform (ca 10×25 cm) ordentligt. Detta är för att enkelt få ut kakan sen. Jag har ju en silikonform som inte behövs att oljas.
5. Häll i smeten i formen, toppa med några hallon och in i ugn ca 15–20 min. Låt kakan svalna, ta sedan ut den och skär i stavar och servera. Frys in det som blir över.
Grötpinnar
Målade formen med orangechokladfärg m pensel i formen CW 1926 sen med gul färg målad med finger.
- Häll glykosen i en kastrull och sedan strösockret. Koka sockret så det blir ljust karamelliserat (160-170°).
- När karamellen når rätt temperatur, stäng av plattan, ha en ballongvisp (eller liknande tillhands) och vispa i karamellen medan du häller puréblandningen över karamellen i 3 omgångar. Inte allt på en gång. Var FÖRSIKTIG! Det kommer att ånga. Det är mycket viktigt att puréblandningen håller en temperatur på 40°. Är den lite varmare gör det inte så mycket, men det ska inte vara kallare. Detta moment kallas att “kylslå”. Du stoppar själva karamellkoket. Rör om och se till att massan blir homogen.
- Häll den varma massan över den uppvägda chokladen (chokladen behöver inte vara smält, värmen från karamellen kommer att smälta den) och mixa med en stavmixer tills att även denna massa blir homogen.
- Tillsätt sedan smöret i 3 omgångar, och använd stavmixern efter varje gång.
- Fyll en spritspåse med karamellganachen och låt svalna till 27°. Fyll sedan skalen. Ett tips är att du har en stor spritspåse, som du sedan “plattar” till och låter vila på din köksbänk.
Mango/Passionsfruktka...
Använde droppformen 1673 från CW.
Ganache med Valrhonas hallonchoklad.
Kram//Erica
Hallondroppe/ Rubydro...
Kram//Erica
Pralin med Passionsfr...
Dulce de Lechepralin
Blev fina tycker jag!
Kram//Erica
After Eightpralin.
Kram//Erica
Sirapslimpa
Apelsin/Mandelmassdro...
målat med ljusgrön kakaochokladfärg, gjutit vita skall i form från CW, 1157
Prinsesspralin
Napolitansk pizza
Sen formade jag den som en kon. Plastade in och ställde in i kylen.
Vid servering 'smetade' jag ut färskosten på en skärbräda, strödde över riven ost, smörstekta kantareller, hackade örter och granatäpplekärnor.
Trä på en tandpetare.
Cheeseboard med Grana...
Koka upp 0,25 dl citronjuice
Pralin med Citrontryf...
Pralin med Apelsin/Ma...
Pralin med Romrussin/...
Dessa blåbärsspraliner är gjorda i pralinform Chocolate world 1673
1-1 1/2 msk blåbärsmarmelad ( se receptet ovan)