0 Läs mer >>
Bröd till smörgåstårta 
 
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja, naturell
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 7-7,5 dl vetemjöl
    1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader.
    2. Lös upp jästen med vattnet och tillsätt rapsolja, honung och salt.
    3. Arbeta degen med en köksassistent och arbeta ner mjölet lite i taget. Arbeta degen i minst 10 minuter på medelhastighet.
    4. Plasta bunken och låt jäsa i 45 minuter.
    5. Smöra eller lägg bakplåtspapper/formar i önskad form du vill grädda ditt bröd i, springform passar 22-24 centimeter i diameter. Använd gärna en muffinsform om du gör bakelser.
    6. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och forma degen efter önskad form. Arbeta degen så lite som möjligt.
    7. Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
    8. Sätt ungen på 200 grader varmluft.
    9. Bakelser i muffinsform: Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
    10. Ett stort bröd: Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 25 minuter. Brödet ska ha 96 grader i innertemperatur.
    11. Ta ut brödet och låt det svalna helt på galleriet. Går utmärkt att frysa brödet.
    12. Skriva brödet horisontellt i önskat antal lager.
    13. Glömde fota färdigt bröd och färdig smörgåstårta!!!!
Kram//Erica

Bröd till smörgåstårt...

0 Läs mer >>
Ibland gör jag ju lite annat än praliner, mat och bak.
Mitt barnbarn August måste ju också få något, fast kanske inte med så mycke socker.
Klart mormor fixar.
Två sorters grötpinnar blev det när dom kom till helgens kalas.

Recept från mellistipset.se
 
Jag gjorde dubbel sats till min silikonform é
Hulkenpinnar

• 1 dl havregryn
• 1 krm kardemumma
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 dl frysta ärtor
• 4 torkade ekologiska aprikoser
• 2 tsk rapsolja
• 2 ägg
• 0,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• Olja till formen

 

 

Gör så här
Sätt på ugnen på varmluft 175 grader. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med olja och häll i smeten. In i ugnen i ca 20 min. Låt svalna. Använd sedan en stekspade och ta försiktigt loss kakan och skär den i små pinnar och servera. De ni inte orkar äta upp idag fryser du in.

 

 

Grötpinnar med hallon
•1 dl havregryn
•1 dl mandelmjöl
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm kardemumma
•3 färska dadlar el katrinplommon 
•1 ägg
•1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
•1 msk olja
•ca 8-15 st hallon
Jag gjorde dubbel sats till min form.
 

Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.

2. Börja med att mixa de torra ingredienserna till ett mjöl.

3. Kärna ur dadlarna ( jag hade blötlagda katrinplommon)och häll ner resten av ingredienserna (förutom hallonen) och mixa allt till en slät smet. 

4. Olja en brödform (ca 10×25 cm) ordentligt. Detta är för att enkelt få ut kakan sen. Jag har ju en silikonform som inte behövs att oljas.

5. Häll i smeten i formen, toppa med några hallon och in i ugn ca 15–20 min. Låt kakan svalna, ta sedan ut den och skär i stavar och servera. Frys in det som blir över.

 

 

Kram//Erica

Grötpinnar

0 Läs mer >>

Målade formen med orangechokladfärg m pensel i formen CW 1926 sen med gul färg målad med finger.
Vitchokladskal
 
Mango/Passionsfruktkaramell.
 
80 g mangopure
10 g passionsfruktpure 
1/2 tsk köpt lemoncurd 
( pureern är gjorda med fryst mango och passionsfruk. Mango körd med mixerstav och passionsfrukten bara körd genom en sil.)
 
40 g glukos
40 g socker
 
100 g vit choklad 
 
20 g rumsvarmt smör 
 
  1. Häll glykosen i en kastrull och sedan strösockret. Koka sockret så det blir ljust karamelliserat (160-170°). 
  2. När karamellen når rätt temperatur, stäng av plattan, ha en ballongvisp (eller liknande tillhands) och vispa i karamellen medan du häller puréblandningen över karamellen i 3 omgångar. Inte allt på en gång. Var FÖRSIKTIG! Det kommer att ånga. Det är mycket viktigt att puréblandningen håller en temperatur på 40°. Är den lite varmare gör det inte så mycket, men det ska inte vara kallare. Detta moment kallas att “kylslå”. Du stoppar själva karamellkoket. Rör om och se till att massan blir homogen.
  3. Häll den varma massan över den uppvägda chokladen (chokladen behöver inte vara smält, värmen från karamellen kommer att smälta den) och mixa med en stavmixer tills att även denna massa blir homogen.
  4. Tillsätt sedan smöret i 3 omgångar, och använd stavmixern efter varje gång. 
  5. Fyll en spritspåse med karamellganachen och låt svalna till 27°. Fyll sedan skalen. Ett tips är att du har en stor spritspåse, som du sedan “plattar” till och låter vila på din köksbänk.
( recept från mrchocolate.se)

 
Kram//Erica

Mango/Passionsfruktka...

0 Läs mer >>
 
 
Här testar jag Rubychoklad och Valrhonas hallonchoklad.
Älskar även denna formen att gjuta i.

Använde droppformen 1673 från CW.
Gjöt skal av Rubychoklad.

Ganache med Valrhonas hallonchoklad.
 
Koka upp 50 g grädde med 
1 1/2 msk glukos
Häll den värme grädden över
75 g hallonchoklad och 
30-40 g vit choklad 
 
Rör till en slät ganach.
När ganachen svalnat till 28 grader spritsas den i skalen.
 
När pralinerna kommit ur formen målade jag dom med rosedust med en pensel.
 
 
Denna gång blev det en hjärtform och blandade även ner hallonsylt i ganagen som blivit över. Ca 1/2 dl.

 
 


Kram//Erica

Hallondroppe/ Rubydro...

0 Läs mer >>
Älskar denna fyllning.
Och nu fick jag till tunnare vita chokladskal.
Mums.

 
Passionsfruktcurd ( halv sats hade räckt till denna form)
 
1 gelatinblad
4 passionsfrukter (tog 2 frukter och 3-4 frysta kuber)
1 citron, saft och zest 
70 g rör el vanligt socker
1 ägg
50 g smör
 
( Tina passionfruktkuberna)
Lägg till gelatinblad i kallt vatten.
Passera passionsfrukterna genom en finmaskig sil, ner i en kastrull.
Pressa ner citronsaften och zest , tillsätt sockret och ägget i kastrullen.
Ha på medelvärme och vispa hela tiden tills det börjar tjockna. Tar ca 10 min.
Ta kastrullen från maten och vispa ner smöret.
Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i curden.
Häll massan i en skål och låt kallna.
Rör ev om så allt blir jämt blandat och häll ner i en spritspåse,

Kram//Erica

Pralin med Passionsfr...

0 Läs mer >>
 
Skal av mjölkchoklad som är målat med pensel med guldfärg.
 
200 g Dulce de Leche
1- 1 1/2 tsk flingsalt
Rör Dulce de Leche mjukt och tillsätt smulad flingsalt, börja med lite och smaka av tills du tycker det är bra.
Spritsa i skalen.

 
Kram//Erica 
 

Dulce de Lechepralin

0 Läs mer >>
Hade en ask med After Eight sen jul.
Så med olika tips från en pralinsida tänkte jag att jag testar göra en enkel fyllning.
Blev riktigt goda.

Blev fina tycker jag! 

Efter Eightpralin
 
mörkchoklad till skal
 
120-150 g After Eight
30 g mörk choklad 
1/2-1 tsk pepparmintolja
1/2 dl grädde
5 krossade mariannekarameller
 
Koka upp grädden och häll över After Eight och chokladen.
Rör tills chokladen smältning.
Smaksätt med pepparmintoljan tills du är nöjd med smaken.
Tillsätt de krossade karamellerna.
Fyll skalen .
 
När pralinen är klar och ute ur formen spritsa över med grönfärgad vit choklad.

Kram//Erica 

After Eightpralin.

0 Läs mer >>
Sirapslimpa 
2 bröd
 
50 g jäst
7 dl mjölk el vatten
2 tsk salt
100 g smör
1 ägg
1 1/2 dl ljus sirap 
8-9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
Smält smöret, värm mjölk/vattnet till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av vätskan .
Blanda allt till en smidig deg.
Låt jäsa 45 min.
Dela degen i två bitar och lägg i varsin bakplåtspapperklädd avlånga form.
Jäs 30-40 min.
Grädda i 180 grader, 50 min längst ner i ugnen.
 

Kram//Erica

Sirapslimpa

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Pralinform från CW 1673
målat formen med brun chokladfärg
Skal gjutna med apelsinchoklad 
Fyllning: rör ihop fint rivet skall av 1 noga diskad apelsin och
saft från 1/2 apelsin ( hade blodapelsin denna gång)
och 1 msk cointreau.
Låt dra i ca 1 timme.
Riv 70 g mandelmassa fint och rör ihop med apelsinsaft, skal och cointreau.
 
Koka upp 1/2 dl grädde 
1 msk glukos
Häll det över 100 g fint hackad Lindhs apelsinchoklad.
Rör tills all choklad smält, rör ner mandelmassan.
Rör slät.
Spritsa i skalen när massan är 28-29 grader.
Locka med mörk chokla. 

 
Kram//Erica

Apelsin/Mandelmassdro...

0 Läs mer >>
 

 
Prinsesspralin

målat med ljusgrön kakaochokladfärg, gjutit vita skall i form från CW, 1157
 
Hallon marmelad: 100 g hallonpure ( Tina frysta hallon och passera dom genom en finmaskig sil)
60 g syltsocker
Koka hallonpuren med syltsocker i 5-8 min.
Häll upp i en spritspåse.
Låt svalna till 28-30 grader.
Spritsa 1/3 hallonmarmelad i skalen.
Låt stelna någon timme.
 
Vaniljganache: 1/2 dl grädde
1/2 delad och urskrapad vaniljstång 
Koka upp grädden och vaniljstången och fröna.
Låt stå och dra 1/2-1 timme.
Ta upp stången och koka upp vaniljkrämen igen och häll över
100 g vit choklad.
Rör tillsar all choklad smältning.
Fyll en spritspåse och låt svalna till 28-30 grader innan du fyller pralin.
Låt stelna någon timme.
FinHackade små mandelbiskvier högst upp.
Locka.
 


 
 
Kram//Erica

Prinsesspralin

0 Läs mer >>
 

Napolitansk pizza

0 Läs mer >>
 
Hade samlat lite recept och idéer som jag ville testa.
Och det blev en cheeseboard med granar.
 
Jag blandade två olika smaker på färskost, delade på smeten.
Ena halvan blandade jag i fint riven västerbottenost och parmesan. 
Sen formade jag den som en kon. Plastade in och ställde in i kylen.

Vid servering 'smetade' jag ut färskosten på en skärbräda, strödde över riven ost, smörstekta kantareller, hackade örter och granatäpplekärnor.
Färskostkonen rullade jag i fint hackade örter och tryckte fast några granatäppelkärnor.
I toppen blev en pappstjärna.

 
Smördegsgranar med ost .
Färdigkavlad smördeg som jag bredde på salamimjukost och fint riven vbost.
Vek ihop långsida mot långsida.
Skär långa cm tjocka remsor som träs på grillpanna.
Pensla granarna med uppvispat ägg.
Grädda.
Gurkgranar på salta struvor.
Gör långa gukremsor med potatisskalaren. 
Trä på en tandpetare.

 
Ostgranar
Gladakossan har portionsostar i granform.
Vänd dom i hackade örter, en salt pinne som stam.
Granatäppelkärnor som garnering.

 
Kram//Erica

Cheeseboard med Grana...

0 Läs mer >>
 
Form chocolate world 1673, målat med fingret lite gult, vitt pralinskal.
 
1 -1 1/2 msk färdigköpt Lemon curd
zest från en 1/2 noga tvättad citron
1 msk citronsaft
1 msk vaniljvodka
Blanda noga, låt stå och dra någon timme.

Koka upp 0,25 dl citronjuice 
0,25 dl grädde 
1 msk glukos 
Koka upp och häll den varma grädden över 100 g vit choklad.
Rör tills chokladen smält, tillsätt lemon curden.
Låt svalna.
 
 

 
 
Kram//Erica

Pralin med Citrontryf...

0 Läs mer >>
 


 
Blankett MA 1997
skal av mörk choklad och oranga sträck
 
Fyllning: rör ihop fint rivet skall av 1 noga diskad apelsin och
saft från 1/2 apelsin ( hade blodapelsin denna gång)
och 1 msk cointreau.
Låt dra i ca 1 timme.
Riv 70 g mandelmassa fint och rör ihop med apelsinsaften.
 
Koka upp 1/2 dl grädde 
1 msk glukos
Häll det över 100 g fint hackad Lindhs apelsinchoklad.
Rör tills all choklad smält, rör ner mandelmassan.
Rör slät.
Spritsa i skalen när massan är 28-29 grader.
Locka.
 
Kram//Erica

Pralin med Apelsin/Ma...

0 Läs mer >>
 
Visst är det den gulligaste pralinform ni sett?
Blev så förtjust i denna lilla kopp.
Här är det ett skal av mörk choklad, romrussin/mandelmassfyllning.
Toppad med en vitchokladtryffel med rom och strössel.
 
Romrussin/mandelmassa 
 
3 msk finklippta russin
Täck russinen med rom, jag hade kapten Morgan.
Låt stå och dra över natten.
Riv 70 g mandelmassa fint.
Blanda mandelmassa och russinen, späd med lite av rommen så mandelmassan blir 'rinnigare'.
 
Koka upp 1/4 dl grädde och häll över 
50 g mörk choklad.
Rör tills grädden smält.
Rör ner mandelmassan i chokladen till en slät smet.
Fyll en spritspåse.
 
Koppform f Chocolate World 1585
Har även gjort i pralinform MA 1997

 
 
 
 
 
Kram//Erica 

Pralin med Romrussin/...

0 Läs mer >>
 
Jag har gjort två olika praliner med blåbärsfyllning.
En Knäckig Blåbärspaj & en med Blåbärsstryffel.
Båda med skal av vitchoklad.


 
 
Form chocolate world 1094 , vitt ska målat med pearl och blå kakaochokladfärg.
 
Knäckig Blåbärspaj 
 
Knäckigt smul: 40 g rumsvarmt smör 
0,5 dl socker
0,5 krm salt
0,75 dl havregryn 
0,3 dl mjöl
0,25 tsk bakpulver 
2 tsk sirap
Blanda alla ingredienser och smeta ut tunt på en bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i 175 gr, smeten ska bli gyllene och knäckig.
Låt svalna och stelna.
Krossa till smulor 
 
Blåbärsmarmelad: 150 g frysta blåbär
150 g syltsocker
Sjud marmeladen i 10 min.
Sila av .
Låt den släta marmeladen svalna till 30 grader, gärna 28 grader, spritsas ner i pralinskalet. Fyll halva skalet.
Låt stå 1 Tim.
 
Vitchokladtryffel: 100 g vit choklad 
50 g grädde 
en nypa nymald kardemumma 
zest från en citron
Koka upp grädde, kardemumma och zest.
Häll över den vita chokladen och rör slät.
Tillsätt 1 msk vaniljvodka.
Låt svalna till 30 grader.
 
Smula knäcksmulet över marmeladen, spritsa tryffeln.
Låt stelna.
Locka.

Dessa blåbärsspraliner är gjorda i pralinform Chocolate world 1673
'blåbäret ' är duttat med lillfingret, målade blad med pensel.
Vitchoklad skal.
 
Blåbärsstryffel

1-1 1/2 msk blåbärsmarmelad ( se receptet ovan)
1 msk vaniljvodka
Rör ihop
Låt stå.
 
Koka upp: 0,25 dl citronjuice 
0,25 grädde 
1 msk glukos 
Koka upp och häll över
100 g vitchoklad 
Rör tills chokladen smältning.
Rör ner blåbärsmarmeladen.
Rör ihop noga.
Låt svalna i spritspåse tills tryffeln är 30 grader.
 
Spritsa tryffeln i skalet.
Låt stelna 1 timme.
Locka.
 
recept från @photoobake
 
 

 
Kram//Erica

Praliner med blåbär