0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
Måste berätta att min kaffeost och kaffekultur  blev en liten filmsnutt som just nu ligger ute på Great big story. Så hela världen kan nu se den. Wow vilken grej.
Kolla in www.greatbigstory.com coffee around the world
eller på min instagram ericagh66 el great big story, finns även på FB på deras och min sida
 
Kaffeost
 
6 liter mjölk 3%
1 dl grädde
5-6 tsk ostlöpe
2 tsk salt
 
Värm mjölken och grädden till 37 grader.
Ta grytan från plattan och rör ner ostlöpen.
Låt den stå minst 30 min.
Skär ostmassan till småa kuber.
Häll massan i en finmaskigt durkslag eller i en silduk.
Låt nu vasslen rinna av, gärna i nån timme.
Hjälp till att vasslen rinner bort , lägg gärna en assiett m tyngd på osten.i
Klar att äta som den är, i kaffe el grädda den som är vanligt i Tornedalen / Norra Finland iaf.
 
Gräddad ost:
 
Gör som ovan.
När den har runnit av i nån timme,lägg den i en ugnsform, jag hade en gjutjärnsstekpanna.
Slå på grillen i ugnen.
Grädda tills osten fått fin yta.
Jag vände på osten och gräddade även den andra sidan.
Om det tränger ut vassla/vätska, häll av den. 
Skär i bitar och njut av osten som den är, varm med hjortronsylt el i kaffet.
 
 
 
 
 
Kram//Erica 

Kaffeost / Coffech...

0 Läs mer >>
Igår testade jag göra saffransbullar X 2 med en fördeg.
Fördeg är vätska, jäst och lite mjöl som rörsihop och får börja jäsa innan man rör ner resten.
Och jaaa, bullarna blev goda.
 
Receptet är från Brinken bakar.
 
 

 

Saffransblandning:
0,5 gram saffran
10 gram kokande vatten
10 gram strösocker

 

Fördeg:
250 gram mjölk
275 gram mjöl
25 gram jäst

 

Saffransdeg:
250 gram vetemjöl
100 gram socker
5 gram salt
100 gram rumsvarmt smör

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.


2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandning. Låt jäsaövertäckt i 30 minuter.


3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.
4. Tillsätt det rumsvarma smöretoch knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 5-10 minuter.
5. Låt degen vila i 30 minuter.

Vaniljkräm:
45 gram äggula (ca 3)
65 gram strösocker
20 gram maizena
2 dl mjölk
15 gram smör
2 tsk vaniljsocker

Smärkräm: 75 g rumsvarmt smör

2 msk vaniljpulver

kardemumma

1. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
2. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
4. Tag från plattan och tillsätt smör och vaniljsocker.
5. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.

(Jag använde pulver och gjorde marsankräm)

Vispa smör, vaniljsocker och kardemumma pösigt.

 

Baka ut bullarna:
1. Dela upp degen 18delar.
2. Tryck eller kavla ut dem till rundlar.
3.Smöra rundeln med lite smörkräm och  Lägg ca 1 msk vaniljkräm i mitten av varje rundel.
4. Vik ihop och tryck ihop degen till bollar med vaniljkrämen i.
5. Lägg på en plåt eller i en bullform och låt jäsa till dubbel storlek. Låt det gärna ta 2-3 timmar.
6. Baka på 220 grader i ca 8-10 minuter.
7. Låt bullarna svalna.
8. När de är dags att servera, pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, för att få det röda sockret har jag blandat i lingonpulver.

Om du inte ska äta bullarna direkt, förvara dem i en plastpåse utan smör och socker och ta sen fram och pensla och rulla de du ska servera.

 
 
Jag gjorde dubbel sats och gjorde en variant på lussekatter.
Kavla ut degen.
Bred på en smörkräm: 100 g rumsvarmt smör rör med 4 msk vaniljsocker och nymald kardemumma.
Bred smörkrämen på rektangeln.
Vik ena långsidan till mitten och så viker du andra långsidan över, så de blir ett treslag.
Skär remsor och snurra som lussekatter.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt..
Låt jäsa enl. receptet ovan.
Pensla med ägg och trygg dit russin om du vill .
Grädda i 220 grader varm ugn ca 5 min.
 
Kram//Erica

Saffransbullar med...

0 Läs mer >>
Kiwimarmelad med en ton av kanel.
 

1 kg kiwi

Knappt 0,5 kg syltsocker

2 dl vatten

1 tsk malen kanel

2 tsk pressad citron

GÖR SÅHÄR :

Skala och skär kiwin i bitar. Lägg ner i en kastrull och slå på lite vatten så det täcker botten och lite till. Ca 2 deciliter. Tillsätt syltsocker. Koka upp. Sänk värmen till medel och rör i 5 minuter under tiden det kokar sakta. Skumma av. Krydda med kanel och citron. Rör om. Smaka av. Häll upp i rena glasburkar och låt svalna i rumstemperatur.

Kram//Erica

Kiwimarmelad

0 Läs mer >>
 
Läste att denna Amerikanska paradrätt skulle vara så gott till grillat.
Och det var riktigt gott till kött.
 Även en toppenrätt om man får över makaroner.

Mac 'n' cheese

  • 1. Sätt ugnen på 250°.
  • 2. Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen.
  • 3. Smält smöret i en kastrull.
  • 4. Skiva vitlöken tunt och lägg i kastrullen med smöret. Låt den stekas mjuk i cirka 4 minuter på medelvärme.
  • 5. Lägg i majsstärkelse och rör om. Häll på mjölk, lagerblad och grädde. Låt det koka upp.
  • 6. Ta av från värmen och rör ner ost (spara lite till att toppa med), muskot och worcestershiresås.
  • 7. Rör i makaronerna.
  • 8. Smörj en ugnsfast form med smör. Häll ner makaronerna i formen. Strö över ströbröd och lite ost. Grädda i 5 minuter på grill i ugnen.
Recept från Tasteline
 
Kram//Erica

Mac'n Cheese

0 Läs mer >>
 
 

POTATISSALLAD MED BRYNT SMÖR DRESSING, 4 port

800 g färsk el delikatesspotatis

4 salladslökar

1 knippe grön sparris

1 knippe rädisor

15 kocktailtomater 

1 knippe ruccola

BRYNT SMÖR DRESSING

100 g smör

2 msk olivolja

1 msk ättikssprit (12 %)

2 msk honung

(1 dl hackad dill)

Salt 

Svartpeppar

Gör såhär:

1) Koka potatisen i saltat vatten. Dela sparrisen i 3 delar. 4-5 minuter innan potatisen är klar slänger du i sparrisen också så den får koka med sista tiden.

2) Strimla salladlökarna, alltihopa på löken. Dela rädisorna i klyftor och dela tomaterna. Lägg allt på ett stort fat.

3) Dressingen: Smält smöret i en kastrull tills det är brynt. Den ska bli lite brunaktig i färgen och så doftar det lite nötigt, då vet man att den är klar. Ta av från plattan. Häll i resten av ingredienserna och rör runt.

4) När potatisen kokat klart delar du potatisarna, lite varmt om händerna men jobba med gaffel och kniv. Lägg på potatisen på fatet bland grönsakerna. Häll på dressingen och rör runt. Servera genast!

Varm Potatissallad...

0 Läs mer >>
 
CHOKLADSNITT
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver

Till pensling:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap poröst i en bunke.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i bunken, vispa ihop till smulor.
4. Arbeta ihop till en deg med händerna och dela i 3 delar.
5. Rulla till tre längder och lägg på plåt. Tryck till rullarna lite med en gaffel.
6. Pensla med ägg och strö lite pärlsocker ovanpå.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Skär längderna i snitt direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.

Kram//Erica

Chokladsnitt

0 Läs mer >>
Jaa, denna goda kaka fick jag recept på när jag jobbade på dagis, väldigt lääänge sen.
Då hade vi fredagsfika och många goda recept cirkulerade och den handskrivna receptboken fylldes med mycke gott.
Detta var på -80 -90 talet.
Kan bara säga att det blir mycke kaka, toppenkaka att ge bort en bit av!
 
Aromkaka
 
4 ägg
6 dl socker
4 dl mjölk
230 g smält smör
11,5 dl mjöl
8 tsk bakpulver
(2 tsk kanel till en botten)
 
Smörkräm: 300 g rumsvarmt smör
8 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
10 tsk kallt kaffe
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt övriga ingredienser och rör till en slät smet.
Dela smeten i tre delar.
Blanda ner kanel i en del.
Grädda delarna i en bakplåtsklädd långpanna, var för sig.
Låt kallna.
Rör ihop krämen och bred mellan bottnarna. Sått ihop alla tre bottnarna.
Skär i minst 6 delar.
Sen kar man skivor vid servering.
Går bra att frysa.
( jag gjorde en mindre variant så jag hade två lager kanel istället för en)
 
 
Kram//Erica
 

Aromkaka

1 Läs mer >>
Hittade ett nytt recept som jag måste testa, och dom var försvinnande goda;
Jordnötskakor.
Men är man nu nötallergiker kan man nog rosta och salta solroskärnor.
 
 
Jordnötskakor
ca 50-60 st
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
2 dl salta jordnötter
några jordnötter till garnering
 
ugn200 grader
 
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ägget.
Blanda ner mjöl, bakpulver, havregryn och jordnötter.
Rulla små bollar el klicka ut smeten på bakplåtsklädd plåt.
Tänk på att kakorna flyter ut.
Tryck fast några jordnötter på varje kaka.
( man kan även trycka ut smeten i en långpanna och skära rutor Medans kakan ännu är varm)
Grädda kakorna i ca 10 min.
 
Kram//Erica

Jordnötskakor

0 Läs mer >>
Mumsmums
 

 
1 äggvita
4,5 dl socker
0,75 dl florsocker
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl kokande vatten
1,5 msk gelatinpulver
 
Strössel: 4 dl kokos
1 msk kakao
 
Blanda äggvita, socker, florsocker och det kalla vattnet i en hushållsassistents bunke.
Rör om.
Koka upp vatten och rör ut gelatinpulvrer i det kokande vattnet.
Rör tills gelatinet är utrört.
Vispa ner gelatinet i äggvitan och sockret.
Vispa nu i ca 30 min.
Blanda kokos och kakaon och häll ut hälften av blandningen i en form 20x30 cm med kant.
(Man kan ta tre godislådor som man kan få på affären.)
Häll smeten på kokosblandningen. Strö över resten av kokosblandningen.
Låt stelna, minst 2 timmar i kylen.
Skär i rutor och doppa snittytorna i kokoskakaoblandningen.
 
 
 
Kram/Erica

Mumsmums /Gräddbullar

0 Läs mer >>
 
 
 
Då var det lefsadax igen.
Bakar dessa bakverk några gånger per år, och då blir det några satser på raken. För det blir såååå mjöligt.
Men det är det värt!!
Jag bakar på mitt Gourmetstål i min vanliga ugn.
Lägg i stålet i kall ugn, låt den värmas i ca 1 tim.
 
Går ju även att gräddas på plåt.
 
 
Hardangerlefsa
8 bröd som läggs ihop 2&2 med smörkräm imellan
 
Slå på ugnen, 225-250 grader
 
10 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
3 dl fil
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1,5 dl smält smör el flytande 
Blanda allt till en smidig deg.
Dela i 8 ämnen.
Kavla ut i mjöl.
Kavla först med randkaveln el vanlig kavel, sen med kruskavel.
Grädda på bakstenen, vakta noga. 
Bröden gräddas fort.
Låt bröden kallna.
 
Rör ihop fyllningen.
ca 200-250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk kanel
Bred fyllningen på undersidan på varje bröd.
Lägg ihop 2 och 2.
Skär i bitar.
Går bra att frysa ner.
 
 
 
 
Kram//Erica

Lefsa /Hardangerlefsa

0 Läs mer >>
 
Drakögon
Ca 20 st
 
taco bowl el krustader
 
1 dl grädde
1,5 dl västerbottensost, fint riven
2-3 ägg
cayennepeppar 
 
ölkorv el delade oliver
finriven vbost
Koka upp grädden, vispa ner äggen och osten. Sjud under vispning tills röran tjocknar.
Fyll krustaderna el taco bowlen.
Tryck ner en delad oliv el en bit ölkorv.
Strö över lite ost
Grädda i ca 10 min i 200 grader.
 
 
 
Kram//Erica

Drakögon

0 Läs mer >>
Idag på förmiddan hade vi bokat bastun,  jag hade gjort en smörgåstårta med otippad fyllning till brunch.
 
Smörgåstårta
 
polarkaka
 
Fyllning:6 morötter (3 grovt rivna 3 fint rivna)
2 dl bostongurka
10 cm purjolök ( finhackad)
4 dl creme fraiche
100 g creme cheese
1/2-1 dl grovt riven vbost
 
Garnering:crème cheese
räkor
gurka
ägg paprika
kokta ägg
 
Gör fyllningen och bred på 2 halvor av polarkakan ( så du får en rund tårta.)
Lägg på två halvor bröd på fyllningen.
Bred ett lager creme cheese. 
Garnera.
Låt stå någon timme el över natten så den blir saftig.
 

Smörgåstårta