Jordärtskockssoppa
Varför ska det bara vara halkigt och ruskigt?
Vill ha vitt på marken och julfeeeling .
Men en god soppa får väl glädja och värma själen denna måndag!
Jordärtsskockssoppa
4 port
200 g jordärtsskocka
300 g potatis
6 dl hönsbuljong
1/2 dl vitt vin
1 dl grädde
salt, vitpeppar
150 g rimmat sidfläsk
1 äpple
smör att steka i
ärtskott
ev lite creme fraiche vid servering
Skala jordärtskockorna. Lägg dom i citronvatten direkt du skalat dom, dom blir fort bruna.
Skala potatisen.
Skiva jordärtskockorna och potatisen tunt.
Koka dom mjuka i buljongen och vinet.
Häll av hälften av buljongen, men spara buljongen!
Mixa potatisen och skockorna till en slät massa.
Häll på grädden och späd med den sparade buljongen till lagom konsistens.
Smaka av med ev mer salt ( tänk på att fläsket också är salt som ska i) och vitpeppar.
Koka upp soppan igen.
Stek det fint tärnade fläsket, lägg det klara fläsket på papper att droppa av.
Stek det skalade och finhackade äpplet i smör.
Häll upp soppan i skålar
Toppa soppan med de stekta äppelbitarna, fläsket och lite ärtskott.
Servera creme fraiche till om någon vill ha!
Kram//Erica