0 Läs mer >>
När jag kollar runt på näter dyker det upp nya rececept som jag samlar på mig.
Detta är ett sånt recept som testades idag till middag.
 
Fiskarhustruns Torskrygg med pressad potatis
4 port
 
4 torskryggfileer
salt/peppar
1 pkt bacon
1/2 purjolök
4-5 champinjoner
1 burk vita sparrisar
 
sås: 4-5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk cayennepeppar 
1 msk dijonsenap
2-3 msk hummerfond
2-3 msk hackad dill
 
garnering: räkor
dillkvist
citron
 
Strimla och stek bacon, purjolök och champinjoner tills de fått fin färg.
Lägg det i en ugnsform.
Lägg på torskfileerna och salta och peppra.
Lägg den vita sparrisen på fisken
Blanda ingredienserna till såsen och häll över fisken.
Ställ in formen i 200 grader i 15-20 min.
 
Garnera den färdiga fisken med citronskivor, räkor och dillkvist , servera kokt, pressad potatis till.
 
 
 
Kram//Erica

Fiskarhustruns Torskr...

0 Läs mer >>
Gott med värmande, mättande soppor i denna kyla.
Köttsoppa med klimp är en klar soppa och en favorit.
 
1 kg högrev el älgkött
2 l vatten 
2 buljongtärningar
1 palsternacka
1 gul lök
1 morot
lite bortansat från purjolök
5-7 kryddpeppar korn
7vitpeppar korn
2 lagerblad
salt
 
Koka upp vattnet , skölj köttet och lägg i vattnet tillsammans med grönsaker, kryddor salt och buljongtärningarna.
Koka upp och skumma.
Sjud i minst 1 timme.
 
Ta upp köttet och skär i småa tärningar.
Sila buljongen och diska kastrullen.
Häll tillbaka buljongen och ta reda på palsternackan.Den ska delas i små bitar och till baka i soppan.
Lägg i köttbitarna.
Skala Och skär grönsaker i tärningar.
Jag brukar ha i kålrot, morot, vitkål, purjolök ev potatis.
Nya kryddpeppar, vitpepparkorn och lagerblad Ska ner i soppan.
Fyll på  med vatten om det behövs.
Koka upp.
Smaka av buljongen, salta el lägg i fler buljongtärningar om det behövs. 
Klimp: Blanda lite buljong, 1 ägg och mjöl till en lös ' bulldeg' .
Klicka ner små klimpar i soppan.
Koka till grönsakerna är mjuka.
 
Ska du frysa ner soppan så plocka bort klimp och potatis. Den blir inte god när man tinar upp .
Denna lilla kryddburk gör så man slipper söka kryddorna i soppan.
 
Kram//Erica

Älgköttsoppa

0 Läs mer >>
Potatisbullar är en god och enkel vardagsmat.
Är fint att göra av mos som blivit över eller så gör man en laddning mos enkom.
 
Potatisbullar med bacon
4 port
 
1 kg potatis
0,5 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
2 st ägg
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
+ smör att steka i
 
bacon
lingonsylt
 
Gör så här:
1. Skala potatisen. Skär den i mindre bitar och koka tills den är riktigt mjuk.
2. Sila av vattnet och lägg potatisarna i grytan igen, låt ånga av sig ett par minuter.
3. Pudra över mjöl (eller glutenfri mix,) tillsätt ägg, salt och svartpeppar och mosa ihop med en stomp eller elvisp.
4. Forma en rulle ,ta ev mera mjöl, och skär ca12-16 bitar, lägg på en skärbräda. 
5. Stek på medelvärme i smör.
6. Servera gärna med knaperstekt fläsk och lingonsylt.
 
Kram//Erica

Potatisbullar

0 Läs mer >>
 
Tips på kaka till Alla Hjärtansdag .
 
RUND KÄRLEKSMUMSKAKA
12 bitar
 

3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
125 g smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokosflingor el strössel

gelehjärtan

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan och strö över garnering Låt glasyren stelna.

 

Kram//Erica

Rund Kärleksmumskaka

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
Jag gillar är Norrland får möta världen.
Detta är min fusion av Kinas dumplings får smaker av älg och kantareller.
Degen köper jag färdig, finns i frysen i vissa butiker som säljer asiatiskt.
Här i Skellefteå handlar jag på Jacks.
Att skriva vilken mängd och exakt hur jag smaksätter är inte lätt då det görs på en höft.
Men mitt enda råd är att smaka dig fram.
 
Men så här gör jag iaf mina Pot sticks.
Blötlägg glasnudlar enligt förpackningen.
Grovriv morot.
Finstrimla vitkål.
Finhacka purjolök.
Finhacka paprika.
Finhacka kantareller el champinjoner.
Finhacka gul lök.
Stek alla grönsaker i lite smör el olja.
Smula ner en buljongtärning och häll på en burk majs och låt puttra lite.
Låt kallna.
Blanda ner grönsaksfräset i färs, jag använde älgfärs.
Klipp ner de blötlagda glasnudlarna som nu är mjuka.
Grovt riven smakrik ost, typ vbost.
Rör ner lite kalvfond.
Rör om.
Ta en klick fyllning på ett gyosa ark och stryk lite vatten på kanten av arket så det klistras igen.
Vik gärna kanten.
Ställ din dumplings så den står stadigt, tryck till den.
( gör du en hel hög kan du frysa ner dom nu och tillaga senare)
 
Förbered tillbehören.
Smörstek kantareller och finhackad lök, salta och peppra med vitpeppar.
Lägg i en stor klick smör, som ska bli lite brynd.
 
Stek nu dina dumplings i en stekpanna med lock.
Undersidan ska få en fin gyllene yta.
Häll på 1/2-1 dl vatten och lägg på locket .
Låt ånga ca 3 min.
Lägg upp dina färdiga potsticks och toppa med dina kantareller och ringla över det brynta smöret.
 
 
 
 
Kram//Erica 

Pot Sticks/Stekta dum...

0 Läs mer >>
 
 
Semlor i långpanna
 

50g jäst 
100g smör 
1/2 tsk malen kardemumma 
5 dl mjölk (3%) 
2 ägg 
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt 
Vetemjöl ca 10-12 dl

Pensling: uppvispat ägg

Gör så här: 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken och kardemumma .Blandningen ska bli fingervarm max 37 grader. Rör ner mjölkblandningen i jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, ägg,salt och rör om. Tillsätt till sist mjölet, var försiktig med mjölet för om det blir för mycket får du torrt och tråkigt bröd. Jag brukar tillsätta så det precis går att peta på degen med lätt mjölade fingrar utan att den klibbar. Sen tillsätter jag mer vid utbaket om det behövs. Ofta står degen till sig lite när den jäser och blir perfekt. Det ska givetvis inte vara bara klet utan det ska bli en deg. Ja ni förstår säkert, prova med lite mjöl i taget. Kör degen i maskin ca 7 minuter eller för hand lite längre. Låt sedan degen jäsa i bunken ca 30 minuter övertäckt av plastfolie eller en handduk. 

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt så du får en fin deg. Dela degen i 2 delarLägg sedan degen i en smörad liten ugnsform, typ halva långpannan så den blir ca 2 1/2-3 cm hög. Skär sedan degen i fyrkanter så stora som du vill ha dem, ända ner i plåten. Av andra halvan av degen fick jag ut 15 lite mindre semlor.( Gör du hela satsen till runda bullar så får du säkert ut minst 30 semlor. )

Låt semlorna jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda semlorna på 225 grader ca 12-15 minuter, jag hade min plåt ungefär i mitten av ugnen. Lägg över aluminiumfolie mot slutet som de börjar bli för bruna. Du känner din ugn bäst då alla fungerar olika så håll koll på semlorna. 

Låt svalna och dela sedan upp semlorna försiktigt. Fyll den med hemmagjord mandelmassa (recept nedan) och vispad grädde. Toppa med florsocker och NJUT!

 

Hemmagjord mandelmassa: 
1 äggvita
2 dl mandelmjöl ( malde oskållad mandel)
1- 1 1/2 dl florsocker 

Gör så här: Vispa ihop allt till en lagom tjock massa. Behöver du ha den tjockare tillsätt mer mandelmjöl och florsocker behöver du ha den tunnare så tillsätt några droppar vatten. 

När jag använder mandelmassan till semlor brukar jag blanda ner lite vispgrädde (ovispad) och lite inkråm från bullarna. Blir sååå gott! Jag brukar alltså göra den lite lösare, se bilden nedan, jag gillar inte hårda mandelmasseklumpar i semlor;) Sen är det så smidigt att använda mandelmjöl, går så snabbt att fixa egen mandelmassa. 


 
 
 
 
Kram//Erica 

Semlor i långpanna

0 Läs mer >>
God fortsättning på det nya året
Idag är ju den dag då flest pizzor äts.
Men den Godaste pizzasalladen gör man själv.
Jag har den nästan jämt i kylen, håller i två veckor iaf. 
Fast så länge finns den nog aldrig i vår kyl, vi hinner smaska upp den innan.
Jag gillar då det är lite sting i den, så jag tillsätter ca 2-3 msk ättiksprit i den också!
 
 
Pizzasallad

6 portioner
0,5 vitkål (mellanstor kål)
0,5 dl vit vinäger ( och 2-3 msk ättiksprit för mera sting)
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk grovmald svartpeppar

Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.

Kram//Erica

Pizzasallad