Älgköttsoppa
0,5 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
2 st ägg
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
+ smör att steka i
1. Skala potatisen. Skär den i mindre bitar och koka tills den är riktigt mjuk.
2. Sila av vattnet och lägg potatisarna i grytan igen, låt ånga av sig ett par minuter.
3. Pudra över mjöl (eller glutenfri mix,) tillsätt ägg, salt och svartpeppar och mosa ihop med en stomp eller elvisp.
4. Forma en rulle ,ta ev mera mjöl, och skär ca12-16 bitar, lägg på en skärbräda.
5. Stek på medelvärme i smör.
6. Servera gärna med knaperstekt fläsk och lingonsylt.
Potatisbullar
3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
125 g smör, smält
1 dl mjölk
Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
ev. lite vatten
Garnering
kokosflingor el strössel
gelehjärtan
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över garnering Låt glasyren stelna.
Kram//Erica
Rund Kärleksmumskaka
Pot Sticks/Stekta dum...
50g jäst
100g smör
1/2 tsk malen kardemumma
5 dl mjölk (3%)
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
Vetemjöl ca 10-12 dl
Pensling: uppvispat ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken och kardemumma .Blandningen ska bli fingervarm max 37 grader. Rör ner mjölkblandningen i jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, ägg,salt och rör om. Tillsätt till sist mjölet, var försiktig med mjölet för om det blir för mycket får du torrt och tråkigt bröd. Jag brukar tillsätta så det precis går att peta på degen med lätt mjölade fingrar utan att den klibbar. Sen tillsätter jag mer vid utbaket om det behövs. Ofta står degen till sig lite när den jäser och blir perfekt. Det ska givetvis inte vara bara klet utan det ska bli en deg. Ja ni förstår säkert, prova med lite mjöl i taget. Kör degen i maskin ca 7 minuter eller för hand lite längre. Låt sedan degen jäsa i bunken ca 30 minuter övertäckt av plastfolie eller en handduk.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt så du får en fin deg. Dela degen i 2 delarLägg sedan degen i en smörad liten ugnsform, typ halva långpannan så den blir ca 2 1/2-3 cm hög. Skär sedan degen i fyrkanter så stora som du vill ha dem, ända ner i plåten. Av andra halvan av degen fick jag ut 15 lite mindre semlor.( Gör du hela satsen till runda bullar så får du säkert ut minst 30 semlor. )
Låt semlorna jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda semlorna på 225 grader ca 12-15 minuter, jag hade min plåt ungefär i mitten av ugnen. Lägg över aluminiumfolie mot slutet som de börjar bli för bruna. Du känner din ugn bäst då alla fungerar olika så håll koll på semlorna.
Låt svalna och dela sedan upp semlorna försiktigt. Fyll den med hemmagjord mandelmassa (recept nedan) och vispad grädde. Toppa med florsocker och NJUT!
Hemmagjord mandelmassa:
1 äggvita
2 dl mandelmjöl ( malde oskållad mandel)
1- 1 1/2 dl florsocker
Gör så här: Vispa ihop allt till en lagom tjock massa. Behöver du ha den tjockare tillsätt mer mandelmjöl och florsocker behöver du ha den tunnare så tillsätt några droppar vatten.
När jag använder mandelmassan till semlor brukar jag blanda ner lite vispgrädde (ovispad) och lite inkråm från bullarna. Blir sååå gott! Jag brukar alltså göra den lite lösare, se bilden nedan, jag gillar inte hårda mandelmasseklumpar i semlor;) Sen är det så smidigt att använda mandelmjöl, går så snabbt att fixa egen mandelmassa.
Semlor i långpanna
6 portioner
0,5 vitkål (mellanstor kål)
0,5 dl vit vinäger ( och 2-3 msk ättiksprit för mera sting)
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk grovmald svartpeppar
Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.
Kram//Erica