0 Läs mer >>
 
Mintkyssar
40-50 st
 
1 äggvita
3,5 dl florsocker
1/2 tsk pepparmintsarom
gula Skittles el non stop
 Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp.
Blanda ner aromen.
Vispa till en en slät och len massa.
Smaka av massan så det är nog med pepparmintssmak.
Fyll massan i en spritspåse.
Spritsa ut små kluttar på ett bakplåtspapper, typ storleken av en krona.
Lägg på en gul godis på varje klutt.
Låt godisarna torka i rumstemp, minst 24 timmar.
 
 
 
Kram//Erica

Påskägg , Mintgodis

2 Läs mer >>
 
CHOKLADMUFFINS 12 stora el 48 minimuffins
 
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Blanda kakaon, sockret och mjölken i en kastrull och koka upp under vispning.
Låt svalna.
Vispa det rumsvarma smöret med äggen.
Blanda ner mjölet som blandats med vaniljsockret och bakpulvret.
Vispa ner kakaosockerblandningen till en slät smet.
Grädda i muffinsformar.
175 grader 
Dom stora muffinsarna gräddar man ca 17 min.
Minimuffinsarna i ca 10 min.
(Testa med provsticka)
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Chokladmuffins

0 Läs mer >>
 
 
 
 
MOROTKAKSRULLTÅRTA 

2 ägg 
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1 dl finriven morot
2 msk olja, ej oliv
 
Fyllning: 
75 g smör
1 1/2 dl florsocker
Lime/citron zest
100 g philadelphia
 
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätts kryddorna och vispa ihop. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda väl. Till sist ha i morot och olja och blanda noga med en slickeputt. 
 
Bred ut i en form med bakplåtspapper
 
Grädda på 225 grader, mitt i ugnen i ca 5 min. 
 
Låt svalna något innan du strö lite strösocker över rulltårtan och vänd sedan upp den och ta bort bakplåtspappret och låt svalna. 
 
Vispa smör och florsocker fluffigt, tillsätt zest och philadelphia och vispa till en slät och fluffig smet. Bred ut fyllningen över rulltårtan, tunnare på ena långsidan. 
Rulla ihop rulltårtan.
Slå in den i plastfolie och vila/stelna i kylskåpet.
 
Skiva, servera.
 
Moroten kommer från Lagerhouse 
 
Kram//Erica

Morotkaksrulltårta

0 Läs mer >>
 
 
CITRONFUDGE
 
  • 15 stora marshmallows
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk saft av citron (för starkare citronsmak kan man även riva ner lite citronskal)
  • 100 g vit choklad
  • ev. rivet citronskal som dekoration

Först av allt: Är du osäker på om du har stora marshmallows – använd hellre fler än färre! Och det går att påverka konsistensen på fudgekolan genom att reglera mängden choklad. Ju mer choklad = desto fastare fudge.

Smält samman marshmallows, smör, socker och grädde i en stor kastrull. Rör hela tiden. När marshmallowsen smält helt och blandningen sjuder – tillsätt saften, rör om ordentligt under några minuters försiktig sjudning (för en ännu starkare citronsmak kan man även riva ner lite citronskal) och ta därefter kastrullen från värmen. Hacka den vita chokladen fint och rör ner den i den ännu varma smeten. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper och låt stå i kylskåp tills den stelnar. Riv eventuellt över lite citronskal, skär i rutor. Förvara kallt.

 

Kram//Erica

Citronfudge

0 Läs mer >>
 
 
Mangoglass
 
200 g fryst mango i bitar
1/2-1 fryst banan i bitar
Mixa till en slät massa.

Mangoglass

0 Läs mer >>
 
 
Kram//Erica

Belgiska Våfflor

0 Läs mer >>
Ingen har väl missat att det är våffeldagen idag.
Tv, radio, FB och instagram har våfflor överallt, även hos mig, @ericagh66
Imorse fick jag ett recept på messenger av en vän, Carina Gustafason, hälsoutvecklar, region Västerbotten .
Ett recept på Grahamsvåfflor, som hjärt-Lungfonden hade skickat ut.
Klart jag måste testa göra en nyttigare våffla.
 
 
 
 
 
Fryst Mango och banan, mixad till glass
 
 
Kram//Erica

Grahamsvåfflor

0 Läs mer >>
 
 
 
Fick Havtornssirap av min matbloggande vän Erika som har bloggen Smaskelismaskens och recept på drinken 
Goldtown!
 
 

Goldtown 

2 msk havtornssirap (se recept nedan)
limesaft
rom efter smak och tycke
Seven up
is

1. Gör havtornssirap.

2. Häll upp havtornssirap i glas. 

3. I med limesaft, rom och is.

4. Fyll upp med Seven up.

Havtornssirap:
2 dl socker
2 dl vatten
1 förp. havtorn

1. Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig.

2. Häll i havtornen och låt koka i 20 minuter.

3. Sila och häll upp i rengjord flaska.

Trevlig helg.
 
Kram//Erica

Goldtown /Havtornssir...

0 Läs mer >>
Detta är en rätt som jag testade för ett tag sen.
Görs med fördel av när man får risottorester..
#inteslängamat
 
Jag hade kantarell och sparrisrisotto rester.
Risotton gjordes på Arborioris, receptet hur man kokar risotto finns på paketet.
Jag hade kantareller och hackad fryst sparris i.
Osten jag hade i var Svedjansost, hittas inte den så funkar Vbost el parmesan.
 
 
 
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • uppvispat ägg
  • 3 dl panko
  • neutral olja till fritering
Panering: Rulla risotton till bollar. Rulla först i mjöl, sedan ägg och sist panko.
 
Värm oljan till 170-180°C. Fritera bollarna i omgångar tills de får fin färg. Låt rinna av på papper och ät direkt.
 
Vi åt kantarellbollarna som dom var och så testade vi göra wraps med gravad röding, sallad och avokado och lite av min vitlökssås..
 
 
 
Kram//Erica

Arancini- Friterade K...

0 Läs mer >>
 
Kassler var ju en riktig klassiker 'förr'!
Den är ju väldigt enkel att använda i maträtter, bara skiva el hacka, kall som varm.
Vem i min ålder har inte ätit kassler och ananas?
Denna rätt kan man ju även använda rökt el kokt skinka.
 
 
Vinkassler
 
Skiva kasslern tunt och lägg i en form.
Häll över rött matlagningsvin el om du har vanligt vin.
Låt marinera 30 min och vänd på skivorna och låt marinera 30 min till.
Jag hade mina ett dygn i marinad.
( kolla va vackert marmorerad kasslerskivorna blev)
Lägg skivorna i en ugnsform.
Vispa ihop ca 2 dl grädde med
200g färskost
, 4 msk tomatpuré ,
 
valfri mängd av vinet som du marinerat kassler i ( tog typ 3-4 msk)
salt&peppar
Häll över kasslern.
175-200 grader varm ugn i ca 15-20 min.
Jag serverade kokt potatis , Veckosallad o Tabbouleh till.
 
 
Kram//Erica

Ugnsgratinerad Vinkas...

0 Läs mer >>
Gjorde denna äppelkaka i höstas, hade fått massa äpplen av en granne och hade flera ark filodeg över.
 
 
Snurrig Äppelkaka
 
filodeg
smält smör
 
skalade äpplen, hackade i småa bitar
smör att steka i
råsocker
kanel
vaniljstång
 
Skala och tärna äpplena i småa bitar.
Stek äppelbitarna i smör, lägg ner en delad vaniljstång.
Sockra och strö över kanel.
När äppelbitarna är lagom mjuka , ta stekpannan av spisen och låt kallna.
 
Smöra en pajform.
Ta ett filoark, pensla arket med smält smör och lägg en sträng med äpple och rulla ihop.
Snurra äppelrullen i formen och fortsätt göra äppelrullar och snurra i formen tills den är full med rullar.
Pensla snurran med smält smör.
Strö över råsocker och kanel.
Grädda i 175 grader i ca 20 min el tills snurran fått fin färg.
 
Serverade grädde med kanel och vaniljsmak
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Snurrig äppelkaka

0 Läs mer >>
Jag har fått sånn torrhosta och ligger mest under täcket.
Kollar igenom alla mina bilder jag tagit och inser att jag har massor med recept att skriva ner i blogginlägg.
Så om ni tycker att jag spottar receptinlägg så vet ni att jag 'städar'!
 
 
Tomat&Mozzarell tarte
 
filodeg
coctailtomater
minimozzarellabollar
2-3 dl grädde
2-3 ägg
smält smör
salt & peppar
färsk basilika
 
Smöra en ugnsform.
Skär till filodegark som är lite större än formen.
Lägg i ett filodegsark i formen, pensla arket med smör .
Fortsätt pensla och lägg på ark, typ i 7-8 lager.
Dela tomaterna, Gröp ur tomaterna och lägg en mozzarella i tomaten.
Lägg de fyllda tomaterna på filodegen.
Vispa upp ägget med grädden.
Salta och peppra, riv ner lite basilikablad.
Häll i formen.
Grädda i ugnen, 175 grader i ca 30 min el till äggstanningen har stelnat!
 
Ät den ensam el som ett tillbehör! 
 
 
 
Kram//Erica

Tomat&Mozzarell tarte