2 Läs mer >>
Skåne Pepparkakor.   30 st
 
1 dl socker
1,5 dl sirap
1 tsk nejlikor,mald
1 tsk ingefära,mald
1 tsk kanel
50 g smör
1 ägg
0,5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk hjortronsalt 
6-7 dl mjöl
Koka upp socker och sirap.
Rör ner nejlika,ingefära,kanel och smör. Rör tills smöret smält.
Vispa upp ägget med mjölken.
Vispa ner det i kryddsockerblandningen.
Blanda hälften av mjölet (3dl mjöl) med bakpulver och hjortronsaltet.
Rör till en slät deg.
Rör ner 3 dl mjöl till ( spara 1 dl till utbaket).
Täck degbunken med gladpack och ställ in i kylen.
Låt degen mogna i 2 dygn.
 
Dela degen i 30 bitar.
Rulla bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt, ganska glest.
Platta till bollarna något.
Grädda i 200 g i ca12-15 min.
 
 
Minns att när jag var yngre åt vi dessa med smör och ost.
 
 
Kram//Erica

Skåne Pepparkakor

0 Läs mer >>
Denna Mascarponecreme med mandariner är jättegod att äta till Saffrensbiscotti.
Enkel att göra också.
 
Mandarincreme
 
2 1/2 dl mascarpone
2 msk florsocker
1 burk m mandarinklyftor
 
Rör mascarponen och florsockret till en slät smidig smet.
Klipp ner mandarinklyftorna i smeten.
Ta en klick Mandarincreme på en Saffransbiscotti och njut!
 
 
Saffransbiscotti
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
0,5 g saffran el 0,75 msk saffransessens
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g grovhackad mandel
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner ett ägg i taget.
Rör ner övriga ingridienser
 
 
Dela degen i tre bitar.
Rulla ut till längder.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i 30 min.
Skär längderna i sneda kakor.
Lägg kakorna med snittytan uppåt.
Torka kakorna i 120 grader i 20 min.
Vänd på kakorna och torka 20 min till.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Mandarincreme

2 Läs mer >>
 
2 plåtar bröd
 
2 dl majsmjöl (mandel el potatismjöl)
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten
 
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
 
 
Koka upp vattnet och oljan och blanda ner det i skålen.
Rör ihop till en deg.
 
 
Dela degen i två delar
 
 
Lägg ena degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lågg ett bakplåtspapper på och tryck ut degen tunt,tunt.
 
 
 
 
Ju tunnare desto bättre.
Ta bort det övre bakplåtspappret.
Jag skär rutor i degen, man behöver inte det för man kan bryta bitar av brödet om man vill.
Men jag vill ha ordning på mitt kaos!
Strö flingsalt över brödet.
 
Grädda i 150 grader i 30 min.
 
 
 
 

Fröknäcke

17 Läs mer >>
 
Brända mandlar.
 
200 g sötmandlar
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
ev röd karamellfärg
 
Blanda allt i en tjockbottnad rymlig kastrull, jag använder min gjutjärnsgryta.
 
 
Koka tills allt vatten kokat bort
& sockret smular sig.
Rör hela tiden.
 
 
Fortsätt koka, rör hela tiden.
Sockret ska nu smälta och lägga sig i ett tjockt lager runt mandlarna.
Tänk på att det är varmt, riktigt hett! Så var försiktig!
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
Sära på mandlarna så dom ligger en å en.
 
Låt mandlarna kallna.
Jag gjorde strutar av cellofan.
Klipp ut fyrkanter och forma strutar, tejpa.
Fyll struten med mandlar och knyt med ett fint band.
Fina 'gå-bort-presenter'.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Brända Mandlar

0 Läs mer >>
 
Rocky Road
 
600 g choklad
20 dumlekolor
3 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl pinjenötter el solrosfrön
 
Smält chokladen över vattenbad.
Dela dumlekolorna.
Rör ner allt i den smälta chokladen.
Häll ut på ett bakplåtspapper i en form.
Låt stelna.
Skär i bitar.
Ät och njut.
Förvara i en burk i kylen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Rocky Road

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
Ischoklad
75 g cocosfett
200 g choklad ( mjölkchoklad, mörk, ljus el vit choklad kan användas)
Smält cocosfett och choklad över vattenbad.
Fyll chokladen i formar och låt stelna.
 
 
Vi hade så fin frost i träden så jag kunde inte låta bli att gå ut på kvällen och fota chokladen ute i mörkret.
Hade en ficklampa till ljuskälla, mina grannar undrade nog vad jag höll på med hahaha.
Men det bjuder jag på!!
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Ischoklad

1 Läs mer >>
 
Grötdessert, det kanske inte låter så gott. Men det är det. 
Smakar som en fastare Risalamalta.
Inte så söt, om man nu inte sockrar hallonen.
Men jag tror nog att det är Tomtens favorit efterrätt!!
Snygg blev den , tycker jag iaf!
Receptet är för en stor rund springform,men jag gjorde i småa formar.
Jag klädde formarna med Gladpack.
(halv sats blev 5 småa bomber!)
 
Tomtefars Grötbomb
500 g frysta hallon
5 gelatinblad
lite vatten
1 kg risgrynsgröt ( jag hade färdig gröt, man kan koka själv om man vill)
socker efter smak ( jag tog vaniljpulver)
2 dl grädde
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten.
Värm hallonen.
Klä småformar el en springform med gladpack.
Sockra ev hallonen, rör ner gelatinbladen i de varma hallonen.
Rör tills dom smält och fördela hallonen i botten på formen/formarna.
Ställ kallt att stelna.
 
Koka risgrynsgröten, el värm lite färdig gröt.
Vispa grädden Hårt.
Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten.
Rör ner gelatinbladen i den varma gröten.Låt svalna lite.
Rör ihop gröt och grädde.
Häll gröten över hallonen och låt stelna i kylen i ett dygn.
Fint att kunna förbereda ett dygn innan man ska äta!
Perfetk avslut på julbordet!
( å som sagt, jag gjorde halv sats. 1 korv gröt)
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Grötdessert

0 Läs mer >>
 
Kyckling i Julmustsås 
4 port
4 kycklingfiléer 
salt 
smör att steka i 
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning 
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
 1 tsk soja
 
potatis 
morötter
rödlök
fetaost
olivolja
salt
rosmarin
 
Börja med att skala potatis, morötter.
Dela varje potatis i 6 delar, moroten gör du i smala bitar.
Koka potatisen och morötterna i saltat vatten i 5 min.
Lägg potatisen och morötterna på en ren kökshandduk att ånga torr.
Skala och dela en rödlök och lägg alla grönsaker i en bakplåtspappersklädd plåt.
Gnid in rotsakerna i olivolja, salta och strö över rosmarin.
Efter ca 15-20 min vänder du runt rotsakerna, och strör över fetaostkuber.
In i ugnen, 175-200 grader i ca 30-40 min.
 
Stek kycklingfiléerna i smör, salta lite.
Lägg filéerna åt sidan.
Rör ner creme fraiche, julmust, hönsbuljongtärning, ingefära, timjan och sojan i stekskyn.
Koka upp såsen och lägg tillbaka kycklingfiléerna och låt puttra 10-15 min.
 
 
 
Kram//Erica

Kyckling i Julmustsås

2 Läs mer >>
 
Mariannetryffel
30 st krossade Mariannekarameller
250 g mörk choklad
1 dl grädde
 
200 g choklad att doppa tryfflarna i ( vit står det i receptet)
 
Värm grädden och smält karamellkrosset.
Rör ner den hackade mörka chokladen.
Rör tills det är en slät smet.
Häll upp i en skål och ställ i kylen att stelna.
Rulla kulor och ställ in i frysen en stund.
Smält chokladen och doppa kulorna.
Ät och njut.
Jag hade röd candy melts från Panduro som jag doppade mina tryfflar.
Innan chokladen hann stelna strödde jag på lite krossad Marianne.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Mariannetryffel

2 Läs mer >>
Wienernougat 
Jag tar i 150 g flagad mandel, gillar mandel!
 
Detta är mitt favvogodis!
 
 
 
 
 
 
 
 
Julhunden Sigge (bilden tagen ifjol)
Sigge just nu!
 
Kram//Erica
 

Wienernougat

0 Läs mer >>
 
Godis är gott!
Å dom man gör själva är ju extra goda, man slipper ju tillsatser som man inte vet vad det är!
Bounty är gott.
 
Bounty
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
 
200g kokosflingor
200 g choklad
 
Blanda smör,sirap,florsocker och grädde i en kastrull.
Koka i en gryta tills det blir en seg massa.
Rör ner kokosen och låt svalna.
Rulla godisar.
(Skölj händerna i vatten mellan varven så fastnar de inte i händerna)
Ställ i frysen en stund, enklare doppa sen i chokladen om dom är frusna.
Smält chokladen över vattenbad, blanda i lite neutral olja i chokladen så blir den lite smidigare.
Doppa godisarna och låt stelna.
Förvara i burk i kylen.
Mums!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Bounty

2 Läs mer >>
 
 
 
Surabilarfudge 
50 g smör
1 dl grädde
1 dl socker
1 påse Sura bilar
 
200 g vit choklad
grön färg
 
Klipp alla bilar i mindre bitar.
Värm smör, grädde socker och bilarna.
Sjud massan under omrörning tills alla bilar smält.
Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen och nån droppe grön färg.
Rör tills du har en slät massa.
Häll upp i bakplåtspappersklädd form.
Låt svalna och sen in i kylen.
När den stelnat så skär bitar.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Surabilarfudge

2 Läs mer >>
Clementinkräm
4 port
3 clementiner el 2 apelsiner
1 dl socker
50 g smör
2 ägg + 2 äggulor
1 msk maizena
2 dl mascarpone el grekisk yoghurt
Tvätta clementinerna/apelsinerna noga.
Riv skalet och pressa ut saften i en kastrull.
( ta undan lite saft till sen)
Koka upp saften och skalet med sockret.
Sila bort skalet och rör ner smöret.
Blanda maizenamjölet i saften du sparat.
Rör ner det i det övriga.
Vispa upp äggen och vispa ner det i vätskan.
Sjud tills krämen tjocknat.
Låt svalna.
Blanda ner mascarponen.
Fyll serveringsglas.
Dekorera med clementinfileer.
 
 
 
 
Kram//Erica

Clementinkräm

1 Läs mer >>
Denna gravlaxsås är så enkel att göra själv.
Och den är såååå god, hållbar är åxå!
Ett måste till julbordet, och bra då man kan göra den i god tid.
 
 
GRAVLAXSÅS
 
(håller i ca 3 veckor)
0, 75 dl vanlig senap
0,5 dl socker
1 äggula
1/2 msk salt
1 krm vitpeppar
Vispas ihop med elvisp
2,5 dl vanlig olja,hälls i sakta i senapsblandningen under vispning
vispa ner saft av 1/4 citron
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl dill
1/2 dl vatten
 
 
 
 
 
 
 
Har turen att ha släkt som besitter konsten att salta in röding/öring.
Dom fiskar på hösten och saltar in i hinkar så dom har fisk hela vintern. 
Som mina förfäder i fjällen alltid gjort! 
En riktig läckerhet!
Vi äter den som gravad, men den kan både stekas och kokas.
( Måste lära mig den konsten )
Åt denna läckerhet till middag igår, kokt potatis( med en smörklick), gravfisk och gravlaxsåsen.
 
 
 
 
Kram//Erica

Gravlaxsås

1 Läs mer >>
Jag måste ju testa och göra något av min Saffransessens( recept hur man gör essensen finns i ett äldre blogginlägg).
Saffranspannacotta blev det idag.
4-6 port
 
5 dl grädde
150 g vit choklad
1 tsk vaniljpulver
1 påse saffran el 0,75 msk saffransessens
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ,ca 5 min.
Koka upp grädden, ta grytan från plattan. Lägg i hackad vit choklad, rör tills den smält i grädden.
Rör ner vaniljpulver och saffran.
Rör ner urkramade gelatinblad. Rör tills dom smält.
Häll upp i portionsglas/skålar.
Ställ kallt några timmar.
Krossa några pepparkakor och toppa pannacottan vid servering.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Saffranspannacotta

1 Läs mer >>
Smältande Olov
 
 
Pot de Creme au Chocolat
 
ca 12 espressokoppar
2 dl mjölk
3,5 dl grädde
3/4 dl socker
frön från 1 vaniljstång
200 g finhackad 60%choklad
6 äggulor
ugn 100 grader
 
Koka upp mjölk,grädde,socker och vaniljfrön
Ta av kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen i den varma gräddmjölken och rör tills allt smält
Vispa upp äggulorna i en skål
Vispa ner chokladmjölken i äggulorna under vispning
Häll den varma choladmjölken i en tunn stråle
Fyll sen espressokopparna och ställ i en ugnsform 
Fyll ugnsformen med ljummetvatten så det täcker upp till hälften av kopparna
Grädda i ca 1,5 tim
Chokladen ska dallra lite
Låt kallna innan du ställer in i kylen.
Låt stå i kylen över natten
Servera gärna med en klick grädde och hallon
 
 
 
 

Pot De Creme au Cocol...