0 Läs mer >>
En kylig men vacker fredagmorgon,solen sken från blå himmel!!
Dukade frukosten på gult porslin!!
 
Dom gula skålarna hittade jag i ett skåp hos mamma,är nog 50 -60 år gamla.
....Gustavsbergs porslin.
 
Kannan hittade jag åxå hos mor,men den hade ingen stämpel men var härligt solglad i färgen!
Mamma samlade på tillbringare i min ungdon,så denna är väl inköpt under denna period!
 
 
Denna skönhet med vita små prickar är köpt på Ica maxi.
Man blir glad av gult!!!En bra start på en fredag!!
 
När jag  var och handlade var det bra pris på blandfärs,
......så klart man måste köpa ett huvud vitkål och färs då!
 
Blev en kålpudding,men någon har varit och nallat lite i formen.....;-)
 
Kålpudding
 
800 g blandfärs
2 ägg
1 korv köpes risgrynsgröt
2 msk kalvfond
1 msk salt 
1 litet huvud vitkål
1 msk smör
1-2 msk ljus sirap
 
Hacka vitkålen i småa bitar
Stek kålen i en stekpanna med smöret
Stek på medelvärme
Stek tills kålen blivit mjuk
Tillsätt sirapen
Stek en liten stund till vätskan försvunnit
Blanda färs med gröt ägg och kryddor
Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs
Blanda ner den avsvalnande kålen i färsen
Bred ut smeten i en ugnsform
Grädda i ugnen i 175 grader ca 20-30 min
Serveras med kokt färskpotatis och gräddsås
 
Sen hade jag sett Stina Patetsos (känd från masterkocken) chokladkaka med toscaglasyr.
Så den bakade jag när ugnen lika var igång
Receptet finns på Mitt Kök!
Hittar ni det inte så hör av er så ska jag skriva det åt er
Väldigt god med tobleronebitar i!!!
 
Middan blev kycklingtacos
 
Till 6 tackobröd stekte jag 
2 kycklingfileer i bitar i smör
kryddade kycklingbitarna med grillkrydda
blandade ner 1 ask milda cuisine (vitlök & örter)
ev pressad vitlök
1/2 dl grädde
chilisås efter smak
låt puttra en stund
serveras varm i tortillabröd och sallad
 
 
 
Kram//Erica
 

Gul fredag

0 Läs mer >>
Så är vi hemma från fjällen igen,och man får härja i köket med grytor & slevar man är van!!
Middan idag blev lax på spenatbädd,färsk potatis och morotssallad.
 
Lax på spenatbädd
Jag använde fryst spenat,4 frysta `spenat`kulor till varje portion
Låt dom tina
Knaperstek några skivor bacon som sen får rinna av på hushållspapper och kallna
Smörj en portionsform eller en stor form
Mosa ut spenaten
Salta lite och några varv med pepparkvarnen
Skär laxen i portionsbitar
Salta laxen och peppra med citronpeppar
Lägg laxen på spenaten
Smula lite feta ost på varje laxbit
Häll lite grädde på spenaten
Grädda i ugnen ,190 grader ca 15-20 min
När man tar ut fisken smulars lite knaperstekt bacon över fisken
Serveras med kokta färskpotatisar som smörslungats tillsammans med kokta haricoverts
 
Gjorde en morotssallad 
 
MOROTSSALLAD

6 st fint rivna morötter
1 citron (skal & saft)
1/2 dl socker
1 dl neutral olja
salt & peppar (efter smak)
Blanda allt,låt stå några timmar i kylen
Häll av överflödig vätska vid servering
 
Kram//Erica
 

Morotssallad......

0 Läs mer >>
Igår (ja även lite i förrgår)körde jag litet MOROTStema. Lite kul att testa olika saker man kan göra med samma basingrediens!
Gillar denna avlånga rotsak,moroten.
I förrgår var det ju den solgula kesopajen (morotspaj)
Recept finns i förra blogginlägget.
 
 
Så igår till middag blev det morotsoppa med nybakt morotsbröd till middag.
(Soppan ser inte så fin ut men är väldigt god)
 
 
 
 
Morotssoppa
 
2-3 grovt rivna morötter
2 grovt rivna potatisar
1/4 grovt riven gul lök
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
 
Koka allt tills grönsakerna känns mjuka
När allt kokat klart blanda ner 4 msk räkmjukost
 
 
Morotsbröd

8,5 dl vatten 37 grader
2 pkt jäst
1 msk sirap
1 tsk salt
3 fint rivna morötter
(3 msk linfrön)
1 kg mjöl (ca)
brödkrydda
Värm vattnet till 37 grader
Lös jästen i vattnet
Blanda ner övriga ingredienser
Gör en lös deg
Låt jäsa 20 min
Smörj en liten ugnsform,20 x30
Tryck ut degen i formen och låt jäsa i 20 min 
Pensla med lite olja och strö ev lite flingsalt över
Grädda i 40 min i 180 grader
 
En kaka till kvällskaffet blev det åxå...ja det blev en MOROTSKAKA!
 
Morotskaka

1 rund form
 
2-3 fint rivna morötter
4 dl mjöl
3 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl sol- el rapsolja
2 ägg
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas
 
*rör ihop alla ingredienser
*smörj en rund form och använd kokosflingor isf ströbröd till att bröa formen
(dubbel sats till en långpanna)
*grädda i 175 grader i ca 30 min
 
*när kakan kallnat gör en glasyr av
200 g philadelfiaost
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
 
Varit upp till Tärnavilt....hittade några jämlikar!! Hjälpte till att spana!!
 
 
 
 
Njalla-en fin matbod dit inte skogens djur tar sig och kan nalla mat!!
 
Två kaffeostar har det blivit idag.
Har förärat några som ska ha dom i matsäcken när dom ska ut på älgjakt!
 
Kaffeost
4 l standardmjölk
1 dl grädde
värm gräddmjölken till 37 grader
blanda ner 4 tsk ostlöpe (finns att köpa på apoteket bl.a)
låt stå 30 min
dra sönder osten mer en hålslev och värm samtidigt mjölken igen till 37grader
häll upp i ett finmaskigt durkslag
låt droppa av i ett dygn
 
 
Den blir ju kupig,men ska testa dela den och grädda en yta på den som dom gör i tornedalen.
Men den är försvinnande god även som den är!!!
 
Dagens middag blev egengjord kebab.
Kebabtallrik
Recept finns i tidigare blogginlägg.
 
 
Min trogna lilla bloggvän,Sigge ,en chihuahua (med en liten söt tunga)!!
 
Kram//Erica
 

Morotstema

0 Läs mer >>
 
Efter några svampplockardagar tog vi en chilldag.
Åkte till Solberg och gjorde lunch över öppen eld.Kokade kaffe och gjorde varma mackor i mackjärnet!
Huga va gott det är att äta och fika ute.
 
Skinka ost och kantarellstuvning är fyllning i våra varma mackor! Lite aromat på brödet när dom är färdiggrillade!! MUMS!!
 
God lunch;varmmacka och nykokt kaffe
 
 
Söt liten giftig sak!
 
 
Utsikt från liggunderlaget!!
 
Fin badstrand i Solberg!
 
Middan blev grillad långskuren fläskytterfilee som marinerads,grillad och fått vila en stund innan den skars i bitar.
Till det serverades kantarell&brieostpaj,solgula kesopajen,vitlökssås och köpes potatisgratäng.
Till efterrätt blev det pollykladdkaka!
 
 
SOLGULA KESOPAJEN(morotspaj)
 

pajdeg;
100 g smör
3 dl mjöl
ev lite vatten
Nyp ihop till en deg.
Tryck ut i en springform ,tryck upp degen högt upp på kanten.
Låt vila i kylen ett tag.
Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda skalet i 225 grader i ca 10 min
 
fyllning;
800 g grovt rivna morötter som fräses i en stekpanna med 2 msk smör
tillsätt 4 msk vatten och 1 grönsaksbuljongtärning
stek tills buljongtärningsvattnet är borta
 
blanda 250 g keso
1 dl grädde
3 ägg
2 dl riven ost
rör ihop keso,grädde,ägg och ost,rör i det svalnande morötterna
häll i det i förgräddade pajskalet
lägg på halverade coctailtomater
grädda i 200grader i ca 35-40 min
 
 
Kantarell&brieostpaj
 
Deg;gör likadant som till den solgula kesopajen
förgrädda skalet i 225 grader i ca 10 min
 
fyllning;
fräs en halvt finhackad gul lök i lite smör
tillsätt 1 liter rensade färska kantareller
salta och peppra med vitpeppar efter smak
fyll i pajskalet med lök/kantarellerna
 
skiva brieost och täck hela formen
 
grädda i 200grader i ca30 min
 
 
VITLÖKSSÅS
20 skalade vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
Koka allt i ca 20 min 
Mixa såsen slät med stavmixer
 
 
 
 
(jag gjorde en sats deg men delade på den så jag gjorde en halva av solgula kesopajen och en halva kantarellpaj)(Tänkte bara on ni tyckte pajerna såg småa ut)
 
POLLYKLADDKAKA
 

175 g mörk choklad
175 g smör
smält choklad och smör försiktigt tillsammans
rör i 2 dl socker
3 ägg 
1/2 dl mjöl
2 tsk kaffe
1 påse blåa Polly
rör ihop alla ingredienser och fyll i en smord pajform
grädda i 175 grader i 30 - 35 min 
(blir god även att få stå ett dygn i kylen)
 
Gott med glass el lättvispad grädde till!!
 
 
Har haft Morotstema till middag idag.
Morotsoppa och morotsbröd
Morotskaka
Sen testade jag ett recept på en långpannekaka jag fått av vännen Irene;
Försvinnande Goda Kakor.....
 
Så om jag orkar och om internet vill kanske det blir ett till litet inlägg i kväll
 
Kram//Erica
 
 
 

En fin dag i Tärnafjä...

1 Läs mer >>
s
Ö
Svamp har vi hittat och plockat! Vi har även ätit.
 
Idag blir det bara höstbilder från Tärnafjällen.
S
 

Tätrnafjällen leverer...

0 Läs mer >>
Idag har det hänt en hel del skojiga saker i mitt liv...
Saker som kommer att synas snart!
Ja då dom sker ska jag även berätta om dom,ja jag är lite hemlig av mig just nu!
Men gott folk,visa lite tålamod!!!
Snart, väldigt snart...
Bakat Toscarutor och Stollar på förmiddagen.
 
Toscarutor

4 ägg
3 dl socker
5 msk grädde
150 g smält avsvalnat smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
¤Vispa ägg och socer pösigt
¤Vispa ner grädde smör 
¤Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten
¤Rör ihop till en slät smet
Smöra och bröa en långpanna,30x40 cm
¤Häll i smeten och grädda i 200 grader varm ugn i ca 8-10 min.
 
Koka en glasyr av;
200 g smör
3 dl socker
6 msk grädde
6 msk mjöl
¤Koka ihop till en slät smet,men vispa hela tiden så det inte bränner i botten
¤Blanda ner 3 påsar mandelspån
¤Bred glasyren på kakan och grädda i 225 grader till tockasmeten fått fin färg
¤Låt svalna under bakduk,skär sen i rutor
¤Låt dom väl smaka till en nykokt kopp kaffe!
 
Ibland då man läser i dessa mat och bakbloggar ser allt så fint ut,att ingen misslyckas.
Allt går som på räls utan urspårning!
Jag hamnade iaf snett idag,skulle koka glasyren medans jag skulle rulla stollar.
Glömde helt bort grytan på spisen,där allt kokade för fullt!!
Tur att jag hade hemma mera smör och grädde!!
 Fastbränt i grytansbotten,nåja,bara bryta ihop ,göra om och göra rätt!!
 
Stollarna såg jag Nigella baka,men något recept hann jag inte ta men minns ungefär vad hon hade i och hur hon gjorde.
Så det blev att göra ett egen tolkning.
Här är den;
 
STOLLAR-ett bröd till ditt afternoonthe
1,5 dl mjölk 37grader
0,5 dl socker
25 g jäst
1,5 dl hasselnötsmjöl(jag körde hasselnötter i mixern till ett mjöl)
5-6 dl mjöl
1 ägg
150 g mjukt smör
 
Värm mjölken till 37 grader
Lägg jästen i degbunken,häll i mjölken,sockret,och ägget och rör tills jästen löst sig
Rör i hasselnötsmjölet och rör i lite mjöl i taget
Rör i smöret
Häll i mer mjöl om det behövs,det ska va en smidig deg ,fast den får inte klibba.
Häll ut degen på bakbordet
Gör en rulle av degen och skär 12 bitar som får ligga under en bakduk och vila i ca 15 min
 
Efter vilokvarten så rullar man bitarna till släta bollar och sen gör man dom avlånga
Sen läggs dessa på en bakplåt
 
 
Låt jäsa igen under en duk i ca 15 min
Gräddas sen i 180 grader varm ugn i ca 20-30 min
Pensla bröden med smält smör och sikta över med florsocker
Var goda helt neutrala som dom är men även väldigt gott med lite bregott på!!
 
Koka en god kopp the och ät dessa Stollar till!
 
Blev stoppad idag av polisen.
Fick visa mitt körkort och blåsa.
Allt var helt OK.
 
 
En liten undran,skulle jag köra onykter som har blivit påkörd av en rattfull skoterförare....Nää!!
 
Kram//Erica

Plötsligt händer det ...

1 Läs mer >>
Idag har jag varit med mig själv på en shoppingrunda i Haparanda!
Började med en frukost på Ikea
 
Kom hem på eftermiddan med en mängd olika saker!
Bla en påse med dagens middag.
Varit sugen länge på palt,men att skala och finriva ett gäng potatisar kände jag att det hade jag ingen ork kvar till.
Så jag köpte en mix pitepalt.
Man blandar innehållet i denna påse med vatten,låter svälla i 10 min sen rullar man paltar som man lägger ner i kokande lättsaltat vatten
Sen får dom koka i 45min
 
När jag var barn fanns denna mix redan då att köpa i Norge under namnet Raspeballe!!
 
Palt,stekt bacon,smör lingonsylt och kall mjölk!! Yummi!
 
Myst till det denna regniga afton med en film.
Sökt fram några tjejfilmer att se själv i höstmörkret!!
The Last Song var fört ut,
 
nu startar Dear John.
Sigge håller mig sällskap!
Ibland kan jag själv vara ett ganska trevligt sällskap!!
 
Kram//Erica
 

En riktig Ericadag

2 Läs mer >>
Så var det en blå måndag,ja blå på många sätt!!
Semestrarna är över för dom allra flesta,skolorna har börjat igen för några,jaa den blåa vardagen har börjat!!
Himlen var mörkblå imorse och middan serverades i mitt turkosblåa porslin!! ;-)
Är glad över vissa ingredienser,typ Köttfärs!
Av köttfärs kan man göra massor av olika goda maträtter!!
Idag blev de en rätt som jag inte riktigt vet va jag ska kalla den för...
En utplattad köttbulle i en (turkosblå) form!!
Tjock köttfärspizza,kanske en typ av köttfärslimpa.
 
Döper den härmed till Ericasmenys köttbulle-i-form med ost x3
 
Ericasmenys köttbulle-i-form med ost x3
1 pkt krossade tomater som får rinna av i ett finmaskigt durkslag.Spara tomatjuicen!
 
500 g köttfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 msk kalvfond
1 dl risgrynsgröt (jag tog från en färdig grötkorv)
1/2 tsk salt
lökpulver
vitpeppar
2 msk ströbröd
1/2 feta ost som smulas ner
 
*rör ihop köttfärs,ägg,kalvfond,gröt,kryddor,fetaost och ströbröd
*tryck ut i en smord ugnsform
 
blanda 1 dl grovt riven västerbottensost i det avrunna tomatkrosset,lite salt och en gnutta socker.
bre tomatröran över köttfärsen
skiva mozzrella och lägg på tomatröran
 
*grädda i 180 grader tills allt är genomstekt
*tog ungefär 35 min
 
Gjorde två såser:
av det avrunna tomaterna gjorde jag en sås
saltade lite,lite lökpulver,lite socker och maizenaredning.
 
Sås nr två,en pepparsås
1 dl grädde
1/4 dl caj´ps originalgrillolja
1 krm grovkrossad svartpeppar
ev lite maizenaredning
 
Små fina kokta färskpotatisar som blev över igår kvartade jag och stekte i smör och lök.
Blev en jättegod blåmåndags middag!!
 
 
 
Till kaffet blev de en överbliven skiva Blondies med kondenserad mjölkkräm!!
 
Kram//Erica
 

Blue monday

0 Läs mer >>
Att ligga vaken på natten i mörkret och tystnad ,kan göra att tankeslingorna tar många långa utsvävningar.
Att ha plockat i det gamla skåpet med det ärvda porslinet gjorde nog att jag tänkte lite mer på när jag var barn och min barndom och uppväxt.
Jag växte upp i en liten by ca 1 mil utanför Tärnaby.
En gröt vi åt som barn var Klappgröt! Och den gröten kom jag på i nattmörkret!
Så i morse när kroppen inte kunde ligga kvar i sängen klev jag upp och kokade gröt.
KLAPPGRÖT       2 port
5 dl mjölk
5 msk mannagryn
1/2 krm salt
4-5 msk lingonsylt
1 msk vaniljsocker
lite socker
Koka upp mjölken och salt
Vispa i mannagrynen och koka på svag värme i ca 4 min under omrörning
Rör ner lingonsylten och vaniljsocker
Kör gröten i mixer i ca 5 min, eller med elvisp ,och då gärna i kallt vattenbad
Låt svalna
Serveras med mjölk och socker
 
Så var det då ÄNTLIGEN dax för årets surströmming.
Bjöd på grönsaksdipp och cider medans gästerna fick vänta på att färskpotatisen skulle bli klar.
 
Gjorde portions -`skålar´av baguettbröd som jag snedskurit i ena änden.
Gröpte ur brödet men behöll botten tät
Fyllde hålet med vitlökssåsen jag gjorde igår
Gurka,paprika,ost,morot och sockerärtor i stavar tryckte jag ner i såsen
 
Det fina är att brödet  också är gott att dippa i denna vitlökssås/dipp
 
 
Åååååå så god den var, surströmmingsklämman med färskpotatis och hackad lök!!
 
 
Efter den salta fisken avslutade vi med något riktigt sött.
Nutellacheescaken som jag hade förberett och till det en kopp kaffe!!
Mätta blev vi nog allihopa!!
 
Kram//Erica
 
 

Klappgröt

0 Läs mer >>
Först måste jag ge en STOOR eloge till ett företad som heter nyttadesign.
Köpte ett rosa förkläde från dom för något år sen!
Älskade mitt Leila förkläde!
Men vid första tvätt kröp det ut ståltrådar i livet.
Försökte få ner dom och jag knipsade av med avbitaren!
Men det hjälpte inte,så förklädet blev lagt åt sidan.
Men så för ett tag sen skrev jag ett mail till nyttadesign & beskrev problemet....och hör och häpna...
Dom skickade ett nytt rosa fint förkläde om jag skickade in mitt,för som dom skrev,det var ett nybörjarproblem som dom haft!!
Tack och bock!
 Dagen idag regnade bort,så vi tog och gick runt på lite affärer och drog en fika på stan.
Så denna flasktomte hittades på rea så den fick komma med oss hem!
För visst är det jul snart?? Ja man får väl iaf börja julpynta strax!! ;-)
 
 
VITLÖKSSÅS
3 dl creme fraiche
2 pressade vitlökar
olivolja
aromat
citronpeppar
 
(mosad fetaost kan man också blanda i men det gjorde jag inte idag)
 
Den är god till dipp, sås till grillat, tacos mm mm mm.
Ska använda den imorgon men gjorde den idag så den får en natt att mogna lite!!
 
Så här blev dagens middag!
Grillad fläskytterfilee på salladsbädd, smörslungad kulpotatis och kantarellsås.
 
Salladsbädd med dressing.
Blandade salladsblad
Tomater
Gurka
Vattenmelon
Paprika
Fetaost,smulad
Sockerärtor
 
Dressing; smörgåsgurka med lag
dijonsenap
olivolja
 
Lägg lite smörgåsgurka och lite lag i en mixer
Kör den slät
Smaka av med senap och späd med lite olivolja
Kör ihop till en slät dressing
Häll över salladen
Dra några varv med pepparkvarnen
 
KANTARELLSÅS
 
fräs 1/2 finhackad lök i 50 g smör
lägg i kantarellerna
fräs en stund
1/2 dl mjöl
salt och vitpeppar
späd med grädde (och eller mjölk), koka till en slät sås eller stuvning
rör hela tiden i grytan så det inte bränns vid
smaka av med salt och vitpeppar
 
 
Stekte kulpotatis från en burk.
Stekte på ganska låg värme i smör.Ville steka dom länge så dom blir genomvarma.
Saltade lite och kryddade med grillkrydda
1 burk räcker iaf till 3 pers!!
 
Ha nu en trevlig lördagkväll!!
 
Kram//Erica
 

Tomtar på loftet....Ä...

0 Läs mer >>
Helgmenyn var klar redan i mitten av veckan.
Så imorgon Söndag ska vi äta en Norrländskfavvo.....SURSTRÖMMING.
Bjudit in några vänner som ska komma och avnjuta denna lunch med oss!
Men denna salta strömmingen kräver något sött till kaffe!! ;-)
Så igår förberedde jag efterrätten,blev en nutellacheesecake.
 
NUTELLACHEESECAKE

Kör 16 digestivekex med
1/2 dl hasselnötter i en mixer
Smält ca 30 g smör
Mixa ner det smälta smöret i kex/nötsmulorna 
och 2 msk nutella
Tryck ut kexsmuldegen i en springform
Ställ kallt och låt stelna lite
Rör 300 g rumsvarm philadelfiaost 
med 3 msk florsocker
Tillsätt 5-600 g nutella
Smaka av, tillsätt mer florsocker el nutella om ni vill
Häll i formen på kexbotten
Släta till krämen
Strö över hackade hasselnötter
 
Såg ju på Sveriges tv-inspiratör i torsdags,Ernst!
Han gjorde en apelsin/fänkålsallad.
Ja så vad gör man,jo man måste testa!!
Har aldrig använt fänkål eller min nya mandolin
Nu blev det ett dubbeltest på fredagseftermiddan
Båda levererade!!
 APELSINSALLAD
 
skala apelsinen,jag skär bort ändarna på apelsinen först
sen skär jag bort skalet
skär apelsinen i skivor
skiva fänkål tunt tunt(jag använde mandolinen)
häll över lite olivolja och vit balsamicovinäger
Låt stå en stund i kylen
 

Fredagsmiddan blev en GLAD LAX!
Marinerade laxbitarna i 1 timme 
Hällde lite matolja i en form
Hällde lite salt på botten, lite citronpeppar
Klämde även ut saften från en halv lime
Sen la jag skinn och benfria portionsbitar av lax 
Saltade lite sen på laxen,pepprade lite med citronpeppar och pressade andra halvan av limen över
laxen
 
Sen stekte jag laxen i smör i en stekpannan

Serverade laxen med en grönsakstopping & västerbottensost, bakad potatis,limesmör,en räkröra och apelsinsalladen.
 
Laxtoppingen
2 finhackade champinjoner
1/2 finhackad röd paprika
1/2 finhackad rödlök
Stekes i smör och läggs på färdigstekt lax vid severing
Strö över finriven västerbottensost
 
RÄKRÖRA

1/2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 msk senap
citronpeppar
1/2 finhackad rödlök
dill 
2 finhackade kokta ägg
1 burk skalade räkor i lag,avrunna och finhackade
 
Apelsinsalladen
 
Middagsplankan
 
 
Har nyss förberett kvällens kött
Blir att grilla FLÄSKYTTERFILEE
 
Skar den längst efter sen jag tagit bort senor
 
Marinad till långskuren fläskytterfilee

1 dl olja
3 msk soya
1/2 tsk sambal oelek
aromat
3 krossade vitlöksklyftor
 
Jag marinerar alltid i dubbla frysplatspåsar
Så nu ligger fileen i marinaden i kylen och får gotta till sig
 
Kommer att servera någon typ av potatis till,blir nog en sås också!
 
Ha nu en trevlig helg och hoppas vi ses snart igen.
 
Kram//Erica
 

Salt kräver sött!

1 Läs mer >>
 
Detta vackra skåp som jag har i min ägo,har min farmor och farfar haft i en svunnen tid.
Min älskade faster ärvde det när farfar dog,då stod det i en ladgård.
En tjärburk hade läkt och har lämnat spår efter sig,gett den en fin personlighet.
En krönlist är borta men varför ska allt vara så perfekt???
Jag hade turen som fick skåpet av henne.( uppmärksamma även den lilla grå vätten som sitter och dinglar med benet, den har jag fått av samma faster.Vätten ser till mig och de mina och vårat hem!!!)
I detta skåp har andra minnessaker bott. Men igår plockade jag fram skåpets hemligheter!
Först ut kom denna kaffeservis.
Den har ingen stämpel och är väl inte märkvärdig på något vis,eller  värd en massa pengar kan jag tänka.
Men, ungefär 1946 ropade min pappa in denna kaffeservis,blott endast 13 år gammal!!!
Så igår blev det förmiddagskaffe i dessa koppar och kaffeost till.
Nästa sak som fick komma ut.....
....är denna kryddburksservis.
Made in china.
Är väl inte heller någon dyrgrip,
Men min mormor fick denna i förlovningspresent av min morfar ungefär omkring 1933. Då var min goa mormor 18 år.
Minns att varje gång jag var hos mormor och morfar i Fjällboheden ville jag titta på den. Tyckte redan som liten flicka att den var vacker.
Mormor sa då att jag som enda flickebarnbarn (fick en tjejkusin många år senare)skulle ha den,och att jag i min tur skulle ge den vidare till mitt första flickbarnbarn!!
Detta kort hade min mormor stoppat och sparat tillsammans med några urklipp i mjölburken.
Jag var nog 6 eller 7 år när det togs i en passkortsautomat.
Mullbärsservisen med det stora vackra fruktfatet har mamma köpt på auktion.
 
Måste bara visa min halldekoration,
...detta är min pappas första skidor.
När han var liten gjordes ju skidorna hemma på gårdarna. Man sökte ett träd med en fin böj längst ner,det blev ju ett naturligt brätte!! Kan tänka att dom fick söka länge efter rätt träd,för mina rötter är ju från Tärnaby. Och där växer det ju mest krokig fjällbjörk!!
 
Köpte Hemmets Journals Bakat&Gott, å se jag var  lite före min tid..... ;-)


 
                                   Mitt kräftbröd,             beskrivning i tidningen och deras bröd.
 
 
Dagens middagsingredienser;                                       4 port
 
2 st kycklingfileer
2 ägg
4 finhackade champinjoner
1/2 finhackad paprika
1 dl classic wookgrönsaker,tinade& finhackade
1/2 dl finhackad purjolök
1/2 dl majs
1/2 dl finhackad caschewnötter
2 äggnudel `flak´ 
 
Börja med att finhacka alla grönsaker
Koka nudlarna nästan klart,klipp dom avrunna nudlarna i småa bitar
Stek äggen och finhacka dom
Gör en marinad på saften av 1 limefrukt
                                         1 finhackad vitlök
                                         1/2 krm malen ingefära
                                          soya
Skär kycklinfileerna i småa tärningar och vänd ner bitarna i marinaden
 
Börja med att fräsa alla grönsaker i lite smör
Tillsätt kycklingen med marinaden i grönsakerna
Stek kycklingen klar
Vänd ner nudelbitarna och låt dom bli varma
Tillsätt äggbitarna och nöthacket
 
 
Koka en enkel SÖTSURSÅS
 
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl äppelcidervinäger  (hade vanlig vitvinsvinäger idag)
1,5 dl vatten
1 msk kikkoman soya
ev lite maizena ljus redning
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
Blanda ner ev lite redning
Hacka 1/2 tomat i småa bitar och blanda ner i såsen
 
Servera min egna NASI GORENG MED SÖTSURSÅS ,soya och sweet chilisås
 Packa gorengen i en skål,tryck ihop maten hårt.....
....vänd skålen upp och ner på tallriken! Och vips har ni en fin uppläggning!!
 
Kram//Erica
 
 
 
 

Ett skåp som väcker m...

3 Läs mer >>
Idag har jag haft förkärlek till köket!
Hade jag haft någon som hade velat ha färdiglagade matlådor hade jag nog kunnat laga mat åt ett helt kompani!! ;-)
Men vid kylinventering så såg jag att mina ägg inte var dom nyaste så istället för att göra en omelett på 10 ägg sökte jag fram recept på brownies som jag har sparat!
Men först gjorde jag en sats kaffeost! Det är ju lite bök med att göra den så jag började med den så den hinner stå å rinna av.
Sen blev det en Rocky Road Brownie
 ROCKEY ROAD BROWNIE 

350 g mjukt smör
5 dl socker
3 dl cacao
1 dl sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl mjöl
*rör smör,socker pösigt
*tillsätt cacao,sirap salt och ägg och vispa till slät smet
*tillsätt mjölet och blanda väl
*smöra och bröa en långpanna 
*bred ut smeten
*grädda i 175 grader i ca 30 min
*kolla med en sticka,kakan ska va lite kladdig
*låt kallna
 
Fudgeglasyr;
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sirap
*koka upp grädde,mjölk och sirapen
*ta grytan från plattan och rör ner 400 g hackad
mörk choklad i den varma grädden
*rör tills chokladen smält och glasyren är slät
*bredes över kakan
*strö på 2 dl salta jordnötter
2 nävar mini marshmallows
1/2 påse dumlekolor som delas i mindre bitar
*låt stelna
*skär i rutor
 
 
Rollobrownie
 

Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en avlång form med bakplåtspapper.
Smält 150 g smör i en kastrull.
Rör ner 3 dl socker, 2 ägg, 3/4 dl cacao, 1/2 krm salt och 1 msk vaniljsocker.
Blanda noga.
Rör sist i 1 1/2 dl mjöl och häll smeten i formen.
Tryck ner 12 Rollokolor som är delade till mindre bitar, lite här och där i kakan.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 25 min.
Kakan ska få yta men vara lite kladdig i mitten.
Låt gärna kakan vara i kylen över natten innan servering!
 
 
 CHEESCAKEBROWNIES
 
browniessmet;
250 g mörk choklad
250 g smör
6 ägg
6 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 mjöl
1 nypa salt
 
cheesecakesmet;
250 g riacottaost
150 g philadelphiaost
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl grädde
2 msk mjöl
 
Smöra och bröa en form 20x30 cm
Smält chokladen och smöret i en gryta på låg värme.
Låt svalna något.
Vispa ner socker ägg och vaniljsocker.
Vispa ner mjöl och salt.
 
Rör ihop cheesecakesmeten i en bunke.
 
Häll chokladsmeten i den smorda formen.
Häll därefter i cheesecakesmeten i ett ojämt mönster.
Grädda i 175 grader ca 30-40 min.
Kakan ska va lite kladdig i mitten.
Låt kakan kallna innan du skär bitar.
 
 
li
 BLONDIES
 
Koka en burk kondenserad mjölk i 3 timmar. (Fyll vatten i en gryta som täcker burken)
 
115 gr mjukt smör
2 dl råsocker
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl
 
Ugnen sätts på 175 grader
Vispa smör och alla sorters socker pösigt
Blanda i ägg och mjöl 
Rör till slät smet
Smöra och bröa en rund form
Häll i smeten
Klicka i den nu trögflytande kondenserade mjölken lite här och där på kakan
Blanda runt lite med en tandpetare
Grädda i ca 20 min
 
Spritsa lite kondenserad mjölk över kall kaka.
 

Enligt min utvalda brownietestpanel var Rollobrownien godast,
tvåa kom Rocky road brownien sen blondien och på god fjärdeplats cheesecakebrownien!!
 
 
 
 
 
Så här ser min gräddade kaffeost ut.
Mitt första försök blev bra men inte perfekt,kommer att utveckla detta recept och tillverkningssätt!!
 
 
Har ätit TACOSTUBBAR idag.
 
Brynde 1 fint hackad gul lök
med 400 g köttfärs
1 msk tomatpure
1 påse tacokrydda
1 dl creme fraiche
Rullade in den färdiga köttfärsröran i mjuka tacobröd,delade varje rulle i 3 delar
Ställer dom tätt i en smord ugnsform
Strö riven ost över
Gratineras i 175 g varm ugn tills osten smält
Servera sallad, creme fraiche och tacosås till
 
Kram//Erica
 
 
 

Tre brownies och en b...

0 Läs mer >>
Jag är helt överraskad, glad , stolt och lite förvånad! Men mest GLAD och lycklig över er alla som läser min blogg!! Igår hade jag bedöksrekord sen jag började skriva !! Stolt!
 
Rabarberkräm
 
4 rabarberstjälkar
4 dl vatten
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl
Dela rabarbern i småa bitar
Koka dom i vattnet och sockret 
Koka tills rabarbern är mjuk
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten i en skål
Häll potatismjölröran ner i rabarbern
Rör om väl, koka upp krämen
När första kokbubblan kommer tag grytan från plattan
Serveras med gräddmjölk
 
Kram/Erica och lämna gärna en kommentar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glad!!

0 Läs mer >>
Igår blev det kräftmiddag.
Vi hade fångat dom själva i Icas frysdisk!! 
Sen låter man dom sakta tina  i kylen.
Dom tinade kräftorna kan man nu äta men jag kokar en ny lag som kräftorna får ligga å gotta sig i minst 5-6 timmar.
Kräftlag 
 
2,5 dl vatten
0,75 dl grovt salt
1 bunt krondill
2 sockerbitar
1,5 dl öl
Koka lagen i 10 min
Låt kallna
Lägg i kräftorna och ställ in hela grytan med kräftorna i kylen
Låt stå 5-6 timmar,upp till ett dygn.
 
Västerbottensostpaj blev ett tillbehör som jag bakade.
 

Västerbottenostpaj
 

Deg;100 g smör
3 dl mjöl
ev lite vatten
Nyp ihop smör och mjöl till en deg
Tillsätt ev lite vatten 
Tryck ut degen i en pajform
Låt vila i kylen 30 min.
 
Picka degen med en gaffel
Förgrädda skalet i 175 grader ca 10 min
Fyllning;Vispa ihop...
2 ägg
2 dl grädde 
1,5 krm cayennepeppar
Riv 200 g västerbottensost som du lägger i det förgräddade skalet
Häll över ägg/grädden
Grädda i 200 grader i ca 30 min
 
 
Sen satte jag en bröddeg
 
30 g jäst
3 dl mjölk
0,5 dl flytande margarin
en nypa salt
1 msk honung
1 msk tomatpure
8-9 dl mjöl
 
Värm mjölken till 37 grader
Tillsätt margarinet
Smula jästen i en bunke
Häll mjölkblandningen över jästen
Rör till jästen löst upp sig
Tillsätt de övriga ingredienserna
Rör till en smidig deg
Låt jäsa under duk i 30 min
Häll sen degen på mjölat bakbord
Forma degen till en kräfta på bakplåtspapperklädd plåt
Låt jäsa 30 min 
Skåra med vass kniv till klor och på kräftryggen
Kryddpeppar till ögon
Grädda i 250 grader i ca 10-12 min
 
Kokta ägg,majonäs,smörgåsmargarin,västerbottensost,paj,kräftbröd och ett glas vitt vin.
Det var hela middan det! 
Bara skalen kvar!!
 
Efterrätten blev...
Panacotta med vitchoklad och hjortrongele   2 port
 

lägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten i 5 min
 
värm 2 dl hjortron
sockra efter smak
lägg i gelatinbladen i den varma sylten och rör till dom smält
lägg hjortronen i 2 glas
ställ i kylen och låt stelna någon timme
 
lägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten i 5 min
koka upp 2,5 dl grädde
hacka 50 g vitchoklad och blanda ner i den varma grädden
rör till all choklad smält
lägg i gelatinbladen och rör tills dom smält
fördela chokladgrädden på hjortronen
låt stelna någon timme i kylen
 
 
Idag har vi varit på en matresa runt hela socknen.
Första fikastoppet blev i Finnfors
Där fikade vi kaffe och en varm toast med skinka och ost.
Sen fortsatte vi vår resa.
Efter 2 timmar blev det fikapause igen.
Denna gång i Kusfors
 
Sen gick vi lite i skogen och klockan började bli middagstid och vi hade en bra bit hem.
Då styrde vi kosan mot Fällfors.
Så på Pipens Bodega köpte vi pizza och så satte oss ute vid laxtrappan och åt!!
Så efter en dag med rundkörning och en massa ätande vill man ju som tvätta av sig,hittade ett fint ställe idag där jag tror jag ska ta ett dopp, än fast denna skylt var uppspikad....
 
;-)
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 

Kräftor och en matres...

1 Läs mer >>
Började dagen med tidiga kaffegäster,tur man bakade igår!
Har börjat röra i mitt tidningshög. Köpte ju 4 banankartonger i våras med gamla Allt Om Mat till ett vrakpris. Så nu ska jag börja bläddra i dessa som är från 1971!! Då kostade en tidning 2.65kr!! Så nu ska det sökas höst- och vintermatlagningsinspiration!
Ja kanske orken och inspirationen räcker till ett mathäfte/kokbok!
 
Idag hade vi tänkt grilla revbensspjäll,men i morse kände jag bara att vi har ätit kött och kött och åter kött. Jag blev sugen på fisk!!
Å flera fina tillbehör hade jag redan hemma som färska rödbetor,sparris och potatis.
Lax hade vi ju i frysen.
Jag började med att koka de färska rödbetorna i saltat vatten. Kokade dom tills dom blev mjuka.
Sköljde dom i kallt vatten och gned bort skalet! Skar Rödbetorna i klyftor. Sen smörstekte jag dom just innan servering.
Kokade färskpotatisen.
Sen gjorde jag en egen Hollandaisesås till den kokta färska sparrisen.
 
Hollandaisesås.
 
250 g smör
3 äggulor
2 msk äppelcidervinäger
saften från en halv citron
salt och vitpeppar efter smak
~smält smöret
~vispa äggulorna med vinägern och citronsaften i en mindre kastrull
~ställ kastrullen i ett vattenbad och vispa hela tiden tills äggen tjocknat något
~rör ned av det smälta smöret lite i taget
~vispa tills den tjocknat
~smaka upp med salt och vitpeppar
 
Laxen stektes i smör.
Kan säga att middan var riktigt god!
 
Nu lite läsning innan Sommar med Ernst!!
 
Kram//Erica

Fisksugen!