Morotstema

Igår (ja även lite i förrgår)körde jag litet MOROTStema. Lite kul att testa olika saker man kan göra med samma basingrediens!
Gillar denna avlånga rotsak,moroten.
I förrgår var det ju den solgula kesopajen (morotspaj)
Recept finns i förra blogginlägget.
 
 
Så igår till middag blev det morotsoppa med nybakt morotsbröd till middag.
(Soppan ser inte så fin ut men är väldigt god)
 
 
 
 
Morotssoppa
 
2-3 grovt rivna morötter
2 grovt rivna potatisar
1/4 grovt riven gul lök
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
 
Koka allt tills grönsakerna känns mjuka
När allt kokat klart blanda ner 4 msk räkmjukost
 
 
Morotsbröd

8,5 dl vatten 37 grader
2 pkt jäst
1 msk sirap
1 tsk salt
3 fint rivna morötter
(3 msk linfrön)
1 kg mjöl (ca)
brödkrydda
Värm vattnet till 37 grader
Lös jästen i vattnet
Blanda ner övriga ingredienser
Gör en lös deg
Låt jäsa 20 min
Smörj en liten ugnsform,20 x30
Tryck ut degen i formen och låt jäsa i 20 min 
Pensla med lite olja och strö ev lite flingsalt över
Grädda i 40 min i 180 grader
 
En kaka till kvällskaffet blev det åxå...ja det blev en MOROTSKAKA!
 
Morotskaka

1 rund form
 
2-3 fint rivna morötter
4 dl mjöl
3 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl sol- el rapsolja
2 ägg
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas
 
*rör ihop alla ingredienser
*smörj en rund form och använd kokosflingor isf ströbröd till att bröa formen
(dubbel sats till en långpanna)
*grädda i 175 grader i ca 30 min
 
*när kakan kallnat gör en glasyr av
200 g philadelfiaost
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
 
Varit upp till Tärnavilt....hittade några jämlikar!! Hjälpte till att spana!!
 
 
 
 
Njalla-en fin matbod dit inte skogens djur tar sig och kan nalla mat!!
 
Två kaffeostar har det blivit idag.
Har förärat några som ska ha dom i matsäcken när dom ska ut på älgjakt!
 
Kaffeost
4 l standardmjölk
1 dl grädde
värm gräddmjölken till 37 grader
blanda ner 4 tsk ostlöpe (finns att köpa på apoteket bl.a)
låt stå 30 min
dra sönder osten mer en hålslev och värm samtidigt mjölken igen till 37grader
häll upp i ett finmaskigt durkslag
låt droppa av i ett dygn
 
 
Den blir ju kupig,men ska testa dela den och grädda en yta på den som dom gör i tornedalen.
Men den är försvinnande god även som den är!!!
 
Dagens middag blev egengjord kebab.
Kebabtallrik
Recept finns i tidigare blogginlägg.
 
 
Min trogna lilla bloggvän,Sigge ,en chihuahua (med en liten söt tunga)!!
 
Kram//Erica
 

Kommentera här: