0 Läs mer >>
 
Saffransgrottor
40 st 
 
 0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk citronsaft, whiskey , vodka eller vatten
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda saffran med någon av vätskan för att få ut mycket färg och smak ur saffranet.
2. Vispa samman smör, florsocker och saffransblandningen.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och arbeta in i smöret till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på bakbordet, dela den i två lika stora delar.
5. Rulla ut fyra långa rullar, dela varje rulle i 10 delar.
6. Rulla varje del till en boll och lägg i småbrödsformar,   tryck med lillfingret i mitten så att du får ett djupt hål. Eller som jag, tryck hål med en citruspress i trä.
7. Smält chokladen och fyll varje kaka med den, jag använde en engångsspritspåse för att ha lite kontroll.
8. Baka mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.

(Jag testade göra småa kakor, la småa bollar i ischokladformar, tryckte hål med en inplastad baksida av blyertspenna. Sugrör funkar också.)
 
 
 
 
 
 
Receptet hittade jag hos Fredriksfika.
 
Kram//Erica

Saffransgrottor med v...

0 Läs mer >>
 

 
Vitlöksbröd Breadsticks
12 bröd
 

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!

 
Kram//Erica

Breadsticks //Vitlöks...

0 Läs mer >>
 
Jag är lyckligt lottad med fina snälla vänner.
En av dessa fina vänner heter Åsa, hon gav en stor burk med torkad Karl Johan och även recept på denna soppa.
Så när jag åkte ner till Uppsala tog jag med lite svamp.
 
Svampsoppa
6-8 port
 
10 g torkad svamp
vatten
Smula sönder den torkade svampen i en kastrull med vatten och koka på svag värme i ca 10 min.
Häll bort vattnet
 
svamp
2 msk smör
4 msk mjöl
15 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1,5 msk tomatpure
50 g ädelost
3 dl creme fraiche
2 finhackade charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
salt, peppar ev cayennepeppar och persilja
2-3 dl grädde, kan uteslutas
Bryn den nu mjuka svampen i smör med charlottenlök och vitlök.
Strö över mjöl och rör om och tillsätt vattnet. 
Tillsätt buljongtärningarna,tomatpuré och ädelosten.
Koka upp.
Låt soppan småkoka i 15 min.
I med creme fraiche och smaka av med kryddor och ev grädde.
Tillsätt ev grädde.
Kör med stavmixern till den konsistens på soppan du vill ha.
Strö över hackad persilja före servering.
 
Tack Åsa 
 
Till svampsoppan bakade jag Breadsticks.
Hur goda som helst.
 

 
Vitlöksbröd Breadsticks
12 bröd
 

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!

 

Kram//Erica

 

Svampsoppa

0 Läs mer >>
 
 
 
FRÖKNÄCKE/STICKS
 
1 plåt
 
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
2 msk psylliumfröskal
1 dl majsmjöl
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
 
flingsalt
 
Slå på ugnen, 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet, och häll vattnet och oljan  i bunken.
Rör ihop till en deg/smet.
Tryck /kavla ut mellan två bakplåtspapper.
Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i 1 timme.
Slå av värmen  en låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärmen ca 30 min.
 
( jag skar sticks i smeten innan gräddning) 
 
Kram//Erica
 

Fröknäcke /Fröknäckes...

0 Läs mer >>
Idag är det visst skumpans dag. 
Överraska de dina med ett glas och dessa ostbollar innan middan som en god start på helgen.
Ostbollarna är löjligt enkla att göra. 
Riv en smakrik hårdost fint, jag använde Svedjansost i en och Västerbottenost i en , i den tredje hade jag både och en ädelost.
Blanda den rivna hårdosten med färskost.
Smeten ska gå att rulla till bollar, är ostmassan för lös, blanda ner mera riven ost.
Rulla bollarna i valfritt 'strössel'.
hackade nötter och torkade blåbär
sesamfrön, vita och svarta
persilja och gräslök
 
 
I denna boll är det ; färskost, finrivd Svedjanshårdost, rullade i svarta och vita sesamfrön.
 
I denna boll är det : färskost, finrivd Västerbottenost, rullade i persilja och gräslök.
 
I sista bollen är det färskost, Svedjansost, Västerbottenost och ädelost. Rullade i hackade blandade nötter och torkade blåbär.
 
Kram//Erica

Ostbollar

0 Läs mer >>
 
Champinjonkräm
till ca 16 små krustader
 
1/2 finhackad gul lök
1 finhackad vitlök
300 g champinjoner el annan svamp ( skurna i småa bitar)
smör till stekning
100 g naturell färskost
salt & peppar
 
 
Stek svamp, gul och vitlök i smör.
Låt svalna.
Kör svampfräset med en stavmixer!blanda ner färskosten.
Smaka av med salt och peppar.
 
Spritsa ner krämen i krustader el på crostini, garnera och servera genast.
 

Champinjonkräm /Svamp...

0 Läs mer >>
Fortsätter peppra er med smårätter från helgen. 
Jag serverade ju en massa plockmat, att servera i krustader är ju toppen.
Jag förvarade krämerna i engångsspritspåsar. Bara klippa upp och spritsa ner i krustaderna vis servering.
 
 
 
 
AVOKADOKRÄM //AVOKADOMOUSSE
Mosa avokado med en gaffel.
Blanda moset med ungefär lika mycket färskost.
I med lite citronzest och saft, smaka av med salt!
 
Kram//Erica

Avokadokräm / Avokado...

1 Läs mer >>
 
RÖDBETSSALLAD
mellanstor skål

1 burk inlagda rödbetor, 370 g
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk senap (går att uteslutas)
0,5 tsk salt
1 nypa malen svartpeppar
1/2 röd lök
1 grönt äpple

Låt rödbetorna rinna av ordentligt. Finhacka äpple, rödbetor och lök. Blanda samman alla ingredienser ordentligt och ställ sedan i kylen en stund innan servering.Här serveras rödbetssalladen på ett smörstekt bröd och älgfärsköttbullar 
 
Kram//Erica

Rödbetssallad

0 Läs mer >>
 
Tabbouleh serverat på Hälsolimpa och avocado.
 
 Tabbouleh
4 port 
  • 500 g persilja
  • 1-2 dl bulgur 
  • 1 finhackad röd lök 
  • tomater 
  • 3/4 dl färskpressad citronjuice 
  • 1 dl olivolja 
  • 1 tsk salt 
  • 2 krm peppar 
  1. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. 
  2. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.
  3. Blanda alla ingredienser med bulgurn. Krydda med salt och peppar.
  4.  
    Kram//Erica

Tabbouleh

0 Läs mer >>
Filmjölksbröd, Hälsolimpa ja brödet har många namn.
Brödet är iaf enkelt att baka, bara att röra ihop, torkade frukterna kan hoppas över om man inte gillar dom.
 
 
HÄLSOLIMPA
 
 
Ingredienser
2 bröd

1 l filmjölk 
3 dl grovt rågmjöl 
1 l grahamsmjöl 
1 dl rågkross 
1 dl solroskärnor 
1 dl pumpakärnor 
1 dl vetekli 
0.25 dl torkade katrinplommon el/& aprikoser
0.25 dl russin 
1 msk bikarbonat 
2 dl mörk sirap 
1.5 msk brödkryddor

 

GÖR SÅ HÄR

RÖR IHOP SAMTLIGA INGREDIENSER, BÖRJA MED DE TORRA INGREDIENSERNA, AVSLUTA MED SIRAP OCH FILMJÖLK. SKÄR DEN TORKADE FRUKTEN OCH HA I SMETEN. HÄLL UPP I TVÅ SMORDA 2 LITERS AVLÅNGA BAKFORMAR, ELLER KLÄ DOM MED BAKPLÅTSPAPPER.BAKA HÄLSOLIMPORNA I UGN 175 GRADER I CA 1 TIMME, PROVA MED EN STICKA ATT BRÖDET INTE ÄR KLADDIGT.

 
 
Kram//Erica

Hälsolimpa

0 Läs mer >>
 
Morotssoppan, en enkel och god soppa. Är nog den soppa som hela familjen älskar och önskar sig när man frågar.
 
MOROTSSOPPA 2 port
1 morot
1 potatis
1/2 gul lök
1 hönsbuljongtärning
1/2 dl räkost
dl vatten
 
ev några skalade räkor vid servering
 
Riv morot, potatis och löken på den grova sidan av rivjärnet.
 
Häll allt i en kastrull med vattnet och buljongtärningen
Koka tills grönsakerna är mjuka ca 10 min
Rör ner räkosten.
 
 
Hembakat Hälsolimpa  med Tabbouleh och avokado. ( recept på bröd och sallad kommer)
 
 
Kram//Erica

Morotssoppa

0 Läs mer >>
 
Trodde inte riktigt på detta, men det var riktigt gott.
Snabbt och enkelt att göra.
 
Bulgurfrutti
4 port
 
1 dl bulgur
2 dl vatten
1/2 krm salt
3 dl rysk el turkisk youghurt
3 msk flytande honung
2 krm vaniljpulver
färska bär
 
Koka bulgur i vattnet med saltet, koka enl recept på paketet.
( jag kokar upp bulgur i saltat vatten och slår sen av plattan, låter kastrullen stå på plattan)
Låt bulgurn kallna.
Blanda den med youghurt, honung och vaniljpulvret.
Äts med färska bär.
 
Kram//Erica

Bulgurfrutti