4 grovt rivna morötter
4 grovt rivna morötter
- 125 g rumsvarmt smör
- 1 msk finrivet citronskal
- 3 dl socker
- 3 ägg
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl filmjölk (3 %)
- 3 msk färskpressad citronjuice
- 3 msk blå vallmofrön
- smör till formen
Citronkaka med blå va...
Ingredienser
- 2 gelatinblad
- 5 dl vätska ( röd saft och vatten, blanda lite starkare saft)
- ev röd karamellfärg
- ögongodisar
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp saften.
- Krama ur gelatinbladen, rör ner i den varma saften. Rör tills gelatinet smält.
- Häll upp i småa burkar, fyll ungefär halva burken.
- Låt stelna 1 1/2 timme typ, i kyl, tryck ner 2 ögongodisar.
- Låt stelna klart
Inlagda ögon / Jell-O
Vit chokladpannacotta...
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe
Chokladbollar/Gaffel-...
Saftig sockerkaka
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- smör till formen ( bröade inte )
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
- Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
- Grädda sockerkakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.
- Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
DöskallePizza /Pizzas...
Marängspöken /Maräng
Kroppkakor / Gnocchi ...
Häxfingrar /Häxans fi...
Kukkolalimpa
Vilda bollar, stora o...
Äppelkonfityr med cru...
Saffransbiscotti
4 portioner
- 2 gula lökar
- smör till stekning
- 1 tsk honung
- 2 krm salt
- 2 dl crème fraiche
- 1 krm vitpeppar, malen
- Skala och dela löken på mitten, skiva löken tunt. Stek löken i smör på medelvärme, den ska stekas sakta och länge tills den blir mjuk. Tillsätt honungen och salta lätt.
- Låt löken svalna och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lökkräm
1 tsk citronsaft, whiskey , vodka eller vatten
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g vit choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda saffran med någon av vätskan för att få ut mycket färg och smak ur saffranet.
2. Vispa samman smör, florsocker och saffransblandningen.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och arbeta in i smöret till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på bakbordet, dela den i två lika stora delar.
5. Rulla ut fyra långa rullar, dela varje rulle i 10 delar.
6. Rulla varje del till en boll och lägg i småbrödsformar, tryck med lillfingret i mitten så att du får ett djupt hål. Eller som jag, tryck hål med en citruspress i trä.
7. Smält chokladen och fyll varje kaka med den, jag använde en engångsspritspåse för att ha lite kontroll.
8. Baka mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.
Saffransgrottor med v...
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!