0 Läs mer >>
 
DÖGOD COLESLOW
 

4 grovt rivna morötter
1/2 finstrimlat vitkålshuvud (jag använde mandolin)
 
1 dl majonäs
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk sirap
1/2 msk senap
2 pressade vitlökar
grovmald svartpeppar
ev salt
2 äpplen i finhackade bitar
 
Blanda allt i en stor skål.
Salladen ska bli krämig, ev kan mera creme fraiche måsta tillsättas.
Låt mogna i kyl, minst i en timme.
 
Servera i en kista, gjord av en urgröpt långfranska
 
Kram//Erica

Dögod Coleslaw

0 Läs mer >>
 
Gjorde några döskallesockerkakor.
Denna är Citronkaka med blå vallmo och glasyr
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl filmjölk (3 %)
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 3 msk blå vallmofrön
  • smör till formen
Sätt ugnen på 175°C.
 
Smörj och bröa en form, ca 2 liter.
 
Vispa smör, citronskal och socker poröst i en bunke med elvisp. Vispa ner 1 ägg åt gången.
 
Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
 
Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Rör sist ner filmjölk, citronjuice och vallmofrön. Häll smeten i formen.
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, kontrollera med sticka. Låt vila 5 minuter i formen innan den stjälps upp. Låt svalna.
 
Glasyr: smält smör
florsocker 
äggula
 
strössel
 
 
 
Kram//Erica

Citronkaka med blå va...

0 Läs mer >>
Inlagda ögon, enkelt att göra men ser häftigt ut på halloweenbuffen.
Man kan köpa ett paket Jell-o i affären och göra enl paketet eller göra den själv på saft.
 
 
Inlagda Ögon 
 

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vätska ( röd saft och vatten, blanda lite starkare saft)
  • ev röd karamellfärg
  • ögongodisar

Tillagning

ca 6 små burkar
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp saften.
  3. Krama ur gelatinbladen, rör ner i den varma saften. Rör tills gelatinet smält.
  4. Häll upp i småa burkar, fyll ungefär halva burken.
  5. Låt stelna 1 1/2 timme typ, i kyl, tryck ner 2 ögongodisar.
  6. Låt stelna klart

Inlagda ögon / Jell-O

0 Läs mer >>
 
Vit Chokladpannacotta.
Hur Hjärna vill du ha efterrätt👻
 
Finns att köpa denna form, så den är enkel att göra.
 
Vit Chokladpannacotta
 
5 dl vispgrädde
100-150g vit choklad
4-5 gelatinblad ( man vill ju att den håller formen)
 
röd sylt
 
Hacka den vita chokladen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen.
Rör ner chokladen, rör tills den smält i grädden, krama ur gelatinbladen och låt dom också smälta.
Rör till gräddsmeten är slät.
Häll ner smeten i formen och låt stelna.
 
Vid servering stjälp upp hjärnan på ett fat, ringla över tjockflytande röd syltsaft.
 
Kram//Erica

Vit chokladpannacotta...

0 Läs mer >>
Chokladbollesmet är bra bas till halloweenfika.
Gaffel i ögat
 
3 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe
70 g smält mörk choklad
 
Gaffel i ögat : rulla en boll och stoppa i en gaffel och ställ in i frysen.
Låt stå i frysen en timme el två.
Smält vit choklad och doppa bollen.
Färga lite vit choklad med blå karamellfärg som du 'målar' en blå plutt och sätter fast en svart non stop.
Måla röda strimmor.
 
 
Bajskorvar
 
Spritsa kluttar som en bajskorv.
Sätt fast sockerögon och ev musch.
Ställ in att stelna i kyl.
 
 
Här har jag bara täck chokladbollen med färgad marsipan.
 
Kram//Erica 

Chokladbollar/Gaffel-...

0 Läs mer >>
Klart man måste äta något  mellan allt Bus & Godis!
Pizza som är bakad i en döskalleform serverad på en hemkokt vitlöksdoftande tomatsås kan ju inte bli annat än succe'!
 
 
Enkla att göra i denna form
 
Smörj formen.
Dela en färdig pizzadeg i 6 delar, varje degbit draperas i formen.
Blanda fyllningen med lite tomatsås och ost.
Jag hade salami, mozzarella och riven hårdost.
Vik ihop degen över fyllningen, så det blir ett lock.
Grädda i ca 175 grader varm ugn i ca 20 min.
 
 
 
Gjorde även sockerkaksskallar. Tänk dig dessa med vit glasyr👻
Receptet räckte fint till denna form med 6 skallar.

Saftig sockerkaka

  • ägg 
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • nypa salt
  • smör  till formen ( bröade inte )
    1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
    2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
    3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
    5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
    6. Grädda sockerkakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.
    7. Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
(Recept från köket.se)
 
Kram//Erica
 

DöskallePizza /Pizzas...

0 Läs mer >>
 
Marängspöken
 
2 äggvitor
1,5 dl socker
 
10 g smält choklad
 
Sätt på ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna, där dom börjar skumma, häll i sockret.
Vispa till en blank fast smet.
Spritsa höga toppar på bakplåtspappersklädd plåt.
Nyp försiktigt på toppen med två fingrar och dra fingrarna sakta rakt utåt.
Så har det blivit små armar.
Grädda spökena i ca 1 - 1 1/2 timme mitt i ugnen.
När dom har kallnat smälter man chokladen och målar ögon. 
 
Kram//Erica

Marängspöken /Maräng

0 Läs mer >>
För några dagar sen åt vi korv i ugn och mos.Jaa moset var hemmagjort.
Jag brukar göra lite extra mos för jag gillar kroppkakor/gnocchi .
 
Här kommer ni att få tips på vad överblivet mos kan bli.
 
 
Småa Kroppkakor /Gnocchi 
 
kallt mos
1/2 fint riven gul lök
1 ägg
mjöl
salt/ vitpeppar
 
Blanda moset med riven lök och ägg.
Blanda i mjöl tills du kan rulla en smal rulle av moset.
Skär små bitar och om man vill, dra bitarna mot baksidan av en gaffel.
Koka i saltat vatten, koka typ 1-2 min när dom flytor upp till ytan.
 
Serveras direkt med stekt bacon, smör och lingonsylt. ( småkroppkakor)
 
Rätt nr 2: 
Gnocchi med smörstekta kantareller och brynt smör.
Stek gnocchin i smör direkt efter dom är kokta.
Stek kantarellerna med en finhackad gul lök. Salta och peppra.
I med en stor klick smör.
Blanda med gnocchi.
Servera
 
 
Rätt nr3
Koka en god tomatsås med lök och vitlök.
Blanda ner smörstekta gnocchisar.
 
Rätt nr4.
Blanda det kalla moset med ägg och 1/2 riven lök, salt, vitpeppar, rör i mjöl till en fast smet som du kan rulla till en tjock rulle.
Skär rullen i cm tjocka skivor och stek skivorna på båda sidor i smör.
Gott med stekt bacon till.
 
Kram//Erica

Kroppkakor / Gnocchi ...

2 Läs mer >>
 
Jag gillar att baka och laga mat till ett tema.
Halloween är ju ett perfekt tillfälle att leka med det ätbara. 
Jag kommer att ge er en hel del tips, några gamla och några nya.
Här är några goda läskiga kakor, Häxans fingrar.
 
HÄXFINGRAR
ca 25-30 fingrar
 
115 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
1 ägg+1 äggula (spara äggvitan till pensling)
 
skollad och skalad sötmandel , 30 st
 
 
kakao tillatt borsta de färdiga kakorna med
20 st hela skollade sötmandlar som delats till naglar
 
Skolla och skala mandeln,låt dom torka på ett hushållspapper
Nyp ihop socker,florsocker,vaniljsocker,smör,mjöl och ägg till en deg.
Linda in degen i gladpack och låt den vila en halvtimme i kylen
Slå på ugnen,175 grader
Dela degen i 25-30 bitar
Rulla ut till smala häxfingrar
Nyp till dom lite här och där
Skåra fingrarna med en vass kniv
Sätt fast mandeln som en nagel
Pensla med äggvitan
Grädda i ca 10-12 min tills fingrarna är gyllenbruna
Måla fingrarna med en liten pensel med kakaon!
 
Buuuuuu
 
Kram//Erica

Häxfingrar /Häxans fi...

0 Läs mer >>
 
KUKKOLALIMPA
1 limpa
 
 
 
Blanda allt och häll ner i  smord form. Grädda längst ner i ugnen, 150 grader 50-60 minuter.
 
Tack Monica W för receptet
 
 
Kram//Erica

Kukkolalimpa

0 Läs mer >>
Dessa vilda bollar i olika utförande är våran favorit.
Jag gör dom på älgfärs, vissa stora andra små. 
Äter dom med gräddig sås,  med svamp,rödbetssallad kalla eller varma.
 
 
Vilda bollar
 
500 g färs
1 dl grädde
 1 ägg
2-4 msk ströbröd, potatismjöl eller smulade havregryn
1 finhackad gul lök
1 pkt bacon
kalvfond
salt
vitpeppar
smör
 
Börja med att steka finhackad gul lök och finhackad bacon i lite smör.
Låt svalna.
Rör ihop färs, ägg, grädde, ströbröd och kanske 2 msk kalvfond.
Rör ner lök och bacon.
Rör till smidig smet.
Smaka av.
Salta , peppra och häll i mer kalvfond om det behövs.
( mått på kryddor och sånt är inte lätt, men smaka av, bästa rådet jag kan ge)
Småa bollar: rulla små bollar dom läggs i en smord långpanna.
Grädda i 175 grader i ca 15 min.
Brukar frysa ner dessa bollar i en påse, ta fram och stek på i en stekpanna med smör så de får lite fin stekyta!
 
De stora bollarna:Rulla stora bollar och stek dom i en stekpanna, stek bollarna runt om i smör.
Lägg dom i en ugnsform.
Lägg ett gäng kantareller i stekpannan och stek dom i lite smör, häll på nån dl grädde och kalvfond, koka upp och häll såsen över bollarna.
Stek bollarna klart i ugnen.
175 grader ca 30 min.
( fint med allt i en form)
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Vilda bollar, stora o...

0 Läs mer >>
 
Äppelkonfityr med crunch , enkel efterrätt med krångligt namn.
Hade ju tidigare i höst gjort äppelmarmelad /äppelkompott/äppelmos med pistagenötter.
Så denna äppelmos blev bas i denna efterrätt.
Crunchet är en grovt smulad kaka blandad med kanel, vispad grädde på toppen, taadaa, en efterrätt!!
 
Äppelmarmelad med pistage
 
6-10 st äpplen ( beror ju på hur storaväpplen du har)
vatten
lite citronsaft
1-1 1/2 dl syltsocker
1 dl pistage
 
Skala och tärna äpplena och lägg i kastrullen tillsammans med vatten och citronsaft.
Koka tills äppelbitarna blir mjuka och börjar bli mos.
( jag mosade inte äpplena helt, gillar lite bitar i mitt äppelmos)
Sila moset i ett durkslag( spara äppelsaften) 
Stoppa tillbaka äppelmoset i kastrullen med sockret. 
Koka några minuter under omrörning. Smaka av så du får marmeladen så söt du vill. 
Ta kastrullen från spisplattan.
Hacka pistagenötterna, rör ner nötterna i den färdiga marmeladen. 
Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
 
 
Kram//Erica

Äppelkonfityr med cru...

0 Läs mer >>
Nu är det dax....
 
 
 
Saffransbiscotti
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
0,5 g saffran el 0,75 msk saffransessens
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g grovhackad mandel ( pistage ger en fin grön färg)
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner ett ägg i taget.
Rör ner övriga ingridienser
 
 
Dela degen i tre ( jag gör 4, för jag vill ha mindre skorpor) .
Rulla ut till längder.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i 30 min.
Skär längderna i sneda kakor.
Lägg kakorna med snittytan uppåt.
Torka kakorna i 120 grader i 20 min.
Vänd på kakorna och torka 20 min till.
 
 
Kram//Erica

Saffransbiscotti

0 Läs mer >>
 
Hittade ett recept på en kall lökkräm som skulle vara gott till det mesta enl Mitt kök.
Vi testade den till tjälknölen, riktigt god.
 
LÖKKRÄM

 4 portioner 
  • 2 gula lökar
  • smör till stekning
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm vitpeppar, malen
 
  1. Skala och dela löken på mitten, skiva löken tunt. Stek löken i smör på medelvärme, den ska stekas sakta och länge tills den blir mjuk. Tillsätt honungen och salta lätt.
  2. Låt löken svalna och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Kram//Erica 

Lökkräm

0 Läs mer >>
 
Saffransgrottor
40 st 
 
 0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk citronsaft, whiskey , vodka eller vatten
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda saffran med någon av vätskan för att få ut mycket färg och smak ur saffranet.
2. Vispa samman smör, florsocker och saffransblandningen.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och arbeta in i smöret till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på bakbordet, dela den i två lika stora delar.
5. Rulla ut fyra långa rullar, dela varje rulle i 10 delar.
6. Rulla varje del till en boll och lägg i småbrödsformar,   tryck med lillfingret i mitten så att du får ett djupt hål. Eller som jag, tryck hål med en citruspress i trä.
7. Smält chokladen och fyll varje kaka med den, jag använde en engångsspritspåse för att ha lite kontroll.
8. Baka mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.

(Jag testade göra småa kakor, la småa bollar i ischokladformar, tryckte hål med en inplastad baksida av blyertspenna. Sugrör funkar också.)
 
 
 
 
 
 
Receptet hittade jag hos Fredriksfika.
 
Kram//Erica

Saffransgrottor med v...

0 Läs mer >>
 

 
Vitlöksbröd Breadsticks
12 bröd
 

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!

 
Kram//Erica

Breadsticks //Vitlöks...