Vilda bollar, stora och små
Dessa vilda bollar i olika utförande är våran favorit.
Jag gör dom på älgfärs, vissa stora andra små.
Äter dom med gräddig sås, med svamp,rödbetssallad kalla eller varma.
Vilda bollar
500 g färs
1 dl grädde
1 ägg
2-4 msk ströbröd, potatismjöl eller smulade havregryn
1 finhackad gul lök
1 pkt bacon
kalvfond
salt
vitpeppar
smör
Börja med att steka finhackad gul lök och finhackad bacon i lite smör.
Låt svalna.
Rör ihop färs, ägg, grädde, ströbröd och kanske 2 msk kalvfond.
Rör ner lök och bacon.
Rör till smidig smet.
Smaka av.
Salta , peppra och häll i mer kalvfond om det behövs.
( mått på kryddor och sånt är inte lätt, men smaka av, bästa rådet jag kan ge)
Småa bollar: rulla små bollar dom läggs i en smord långpanna.
Grädda i 175 grader i ca 15 min.
Brukar frysa ner dessa bollar i en påse, ta fram och stek på i en stekpanna med smör så de får lite fin stekyta!
De stora bollarna:Rulla stora bollar och stek dom i en stekpanna, stek bollarna runt om i smör.
Lägg dom i en ugnsform.
Lägg ett gäng kantareller i stekpannan och stek dom i lite smör, häll på nån dl grädde och kalvfond, koka upp och häll såsen över bollarna.
Stek bollarna klart i ugnen.
175 grader ca 30 min.
( fint med allt i en form)
Kram//Erica