1 Läs mer >>
 
 
 
 
Att koka eget äppelmos är väldigt enkelt.
Äpplen, lite vatten och syltsocker.
Skala och kärna ur äpplena.
Dela äpplena i mindre bitar.
Lägg bitarna i en gryta med lite vatten.
Koka tills bitarna är mjuka.
Kör med en stavmixer så det blir en slät massa.
Ta i så mycke socker som du vill ha, jag brukar inte ha så mycke socker.
Vill känna äppelsmaken och gillar lite syrliga smaker.
Koka upp moset och koka i några minuter.
Häll upp i burkar.
Jag fryser ner moset i plastburkar.
 
 
 
 
 
 
 
Dagens Sigge
Även småa blöta tassar ger avtryck!
 
Kram//Erica

Äppelmos

3 Läs mer >>
 
Hösten är ju för härlig med dess skördefest.
Idag har jag plockat äpplen hos svåger å svägerska.
Gjort mos och Äppelrosor.
 
Smördeg
Socker
Kanel 
Smör
Vatten
Äpplen
Kärna ur äpplet.
Skär i tunna skivor.
Lägg äppelskivorna i en kastrull med 3 msk socker o 3 msk vatten.
Koka ca 5 min så äppelskivorna blir mjuka.
Låt kallna.
Skär tunna remsor av smördegen.
Bred på smör, kanel och socker strös på.
Lägg 6 äppelskivor på en smördegsremsa och rulla ihop.
Ställ rosen i en form.
 
Grädda i 200 grader i ca 20 min.
 
 
 
 
Servera med marzankräm
 
Kram//Erica

Äppelrosor

5 Läs mer >>
 
Pepparsalamisnurror
 
1 pkt färdigkavlad smördeg
pepparsalami
philadelfiaost
pepparsalamimjukost
 västerbottensost,riven
 
Rulla ut smördegsrullen.
Bred ut lite philadelfiaost.
Bred ett lager pepparsalamimjukost.
Lägg ut några skivor pepparsalamikorvar.
Strö över riven västerbottensost.
 
Rulla ihop till en rulle.
 
Skär i cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i ca 20 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Pepparsalamisnurror

3 Läs mer >>
Bakat fröknäcke på förmiddag.
Kan bara säga att det är bland det godaste bröd som finns.
Det är glutenfritt, nyttigt, gott, lättbakat och smakar typ popcorn.
När man väl börjar äta det är det svårt sluta.
Gott att äta med smör på, naturell el dippa i min goda vitlöksdipp.
Av receptet blir det två plåtar bröd.
 
Fröknäcke
2 plåtar bröd
 
2 dl majsmjöl (mandel el potatismjöl)
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
 
Koka upp vattnet och oljan och blanda ner det i skålen.
Rör ihop till en deg.
 
Dela degen i två delar
 
Lägg ena degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lågg ett bakplåtspapper på och tryck ut degen tunt,tunt.
 
Ju tunnare desto bättre.
Ta bort det övre bakplåtspappret.
Jag skär rutor i degen, man behöver inte det för man kan bryta bitar av brödet om man vill.
Men jag vill ha ordning på mitt kaos!
Strö flingsalt över brödet.
 
 
Grädda i 150 grader i 30 min.
 
 
 
 
I vitlöksdippen har jag:
1 liten burk creme fraiche
1-2 pressad vitlök
aromat
citronpeppar
1-2 msk olivolja
( god till allt, chips, grönsaker, grillat)
 
 
 
 
 
Så var fröknäcket packat i asken jag gjort av en papperstallrik.
En hemmagjord 'gåbortpresent', så nu är det bara att vänta på att bli bortbjuden!!!! :-)
 
Kram//Erica

Fröknäcke

1 Läs mer >>
 
Man kan enkelt göra fina askar till sina bakverk och ta me sig när man går bort!
Att få hembakat är väl aldrig fel, eller?
En enkel liten kakask kan man snabbt göra av papptallrik el tårtpapper och ett band.
Jag gjorde ett test igår.
Hade två olika 'mönster' som jag testade.
Test nr 1
 
 
 
(Beskrivningen jag hittat på nätet)
 
Test nr 2
 
 
 
( bild från nätet)
 
 
 
Ganska fina va?
Nu ska dom bara fyllas med nått smaskigt!!
 
 
Kram//Erica

Gåbortpresent

1 Läs mer >>
 
Detta älskar jag, ett grundrecept som man kan smaksätta efter tycke och smak.
Jag gjorde fyra varianter.
Vanliga, vanliga som doppats i smält choklad, saffran och choklad.
 
BISCOTTI
75 g mjukt smör
3 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
7 dl mjöl
150 g grovhackad sötmandel
 
Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Sikta ner mjölet och bakpulvret.
 
Smaksättning:
 
1 pkt saffran 
el 
2 msk kakao ( jag bytte ut sötmandeln mot pinjenötter i dessa)
 
Rulla ut till två längder.
 
Grädda i 200 grader i 30 min.
 
Skär i bitar och lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan upp.
 
Grädda/torka kakorna i 120 grader i 15-20 min, ta ut kakorna och vänd på dom.
Låt vara inne 15-20 min till!
 
(när kakorna kallnat kan man doppa biscottin i smält choklad)
 
 
Saffransbiscotti.
 
 
 
 
Biscotti
(det vaxade tidningsbakpappret från klaraform.se)
 
Dom vanliga Biscottisarna som chokladdoppats.
 
 
 
 
Chokladbiscotti med pinjenötter
( påsen från Klaraform.se)
 
 
Kram//Erica

Biscotti

0 Läs mer >>
Äggsås 2 port
Smält 50 g smör och rör ner 
1 msk mjöl
fräs runt mjölet i smöret en liten stund
vispa hela tiden
häll på 1/2 dl grädde och späd med mjölk till den konsistens du vill ha
smaka av med salt och vitpeppar
hacka 1 kokt ägg och rör ner i såsen
Servera till fisk
 
 
 
 

Äggsås

1 Läs mer >>
 
Ofta är det enkla godast.
Å detta är enkelt och gott.
 Vi har ju tillgång till Abborrfiléer när svärfar fiskar och filéar.
Vi är lyckligt lottade.
 
Lägg ut en ganska stor bit aluminiumfolie.
Klicka ut smör och strö över lite dill.
Lägg på abborren som man saltat.
På med mera dill och smör.
Lägg på ett ark aluminiumfolie och rulla ihop kanterna.
 
Lägg paketet på grillen och gör ett litet hål i paketet så ångan kan komma ut.
 Grilla ca 15-20 min.
 
Servera med kokt potatis, rivna morötter, äggsås och smöret som fisken stekts i!
Yummi!
 
 
Kram//Erica

Aborre i foliepaket p...

0 Läs mer >>
Ibland får man laga med små slattar man har i kylen/frysen.
Man sparar i frysen lite i en påse och den blir liggande länge länge.
Så igår var det dax att ta kål på alla slattar.
 
En liten bit fläskytterfilé strimlades och stektes i smör.
I med strimlad purjo som jag åxå hade i frysen.
I detta läge börjar det lukta gott!
Mer med några skivade champinjoner och fint strimlad morot.
Några dl vatten, en slatt rödvin och en buljongtärning och nu får det puttra en stund.
Smaka av, salta och peppra, i med soja och några frysta buketter broccoli.
När dom är varma så red av med maizenaredning.
Serveras med kokt ris som får den gula färgen av gurkmeja!
 
 
Så igår afton var det dax, dax för ett Siggebad.
Nu luktar han så gott av Rain forest!
 
Ser ut som om han vill rymma, eller? :-)
 
 
Kram//Erica

Ytterfilégryta

3 Läs mer >>
Oftas gör man kryddsmör i rullar och kyler smöret så man kan servera i bitar.
Men vispat kryddsmör är fint att servera till grillat, lätt att bre på bröd och tex grillade majskolvar.
Till söndagens grillmiddag gjorde jag Vispat Vitlökssmör.
Gör så här:
vispa rumsvarmt smör med elvispen
pressa el riv vitlök, så många som man vill ha
salta lite och strö ner lite fryst persilja
smaka av och tillsätt mer av något om det behövs
vispa ihop allt till ett fluffigt smör
ha smöret i en skål och lättast om det finns en smörkniv och sked att ta med
serveras till grillat kött, till bröd och grönsaker
 
om det blir kryddsmör över efter Middan kan man ju göra en rulle av smöret
rulla in det i glad pack och förvaras i frysen tills nästa gång du vill ha vitlökssmör
 
I dagarna håller jag på med ett inredningsprojekt.
Denna hörna i hallen ska få ett litet lyft.
Bilder kommer sen på resultatet.
Sigge bryr sig inte om mitt pyssel, han chillar i gråvädret!
Hoppas ni alla har en bra dag!
 
 
 
Kram//Erica

Vispat vitlökssmör

0 Läs mer >>

Gjorde en stor sallad då vi grillade sist.
Älskar att ha i mango och fetaost, nått sött och salt.
I denna sallad hade jag machesallad och isbergssallad i botten.
Delade körsbärstomater, gurka, majs, paprika, suger snaps, fryst tinad mango och feta ost.
Sen strödde jag över lite Knorr Grekisk salladskrydda. 
Dom finns i påsar, ska egentligen blandas till en dressing.








Kram//Erica

Fetaost/mangosallad

1 Läs mer >>
 
Dessa små saftiga hamburgerbröden är verkligen värd att ta sig tid att baka.
Man kan ju göra dom i normal storlek så klart.
 
SAFTIGA HAMBURGERBRÖD
8 normalstora el 16 småa
 
2 dl vatten
1 dl mjölk
15 g jäst
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 tsk salt
8-9 dl mjöl
 
Värm mjölken och vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i lite mjölk.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Täck bunken med glad pack och låt jäsa i rumstemp i 2 timmar.
Dela degen i 16 bitar ( 16 bitar till minisar, 8 till normalstora).
Låt jäsa i 45 min.
Pensla med vatten och strö på sesamfrön.
 
Grädda i 175 grader i 10-12 min.
 
 
 
Fyllde bröden med älgfärsburgare, sallad, ost, dressing, lök och tomat!
 
 
Kram//Erica

Mini hamburgerbröd

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Efterrätten blev friterad camenbert m hjortron)
 
kram//Erica

Kräftskivan i bild.

10 Läs mer >>
Fick denna ide från en annan bloggare som har mycke gott att erbjuda, ullanbullan.wordpress.com
Har gjort röran tidigare men Aldrig dekorerat den så här förr.
Tålamod, tid och stadig hand krävs,
även 1 pkt philadelfiaost 
3 dl creme fraiche
1/2 fin fin hackad röd lök
svart & röd rom
2 gelatinblad
lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
finhacka rödlöken
rör ihop creme fraichen med philadelfiaosten
rör ner löken 
smält dom urkramade gelatinbladen i micron, tar några sek
rör ner gelatinet i röran
sätt glad pack i en rund form, jag hade en sockerkaksform
låt stelna i kyl 3-4 tim el över natten
stjälp upp osten på en tallrik el serveringsfat
garnera med rommen
 
 
 
 
Kram//Erica

Kräftost

1 Läs mer >>
 
Kräftbröd
25 g jäst
3 dl mjölk
30 g smör
1 msk honung el socker
en nypa salt
1 msk tomatpuré
1/2 msk brödkryddor
7-9 dl mjöl
2 russin till ögon
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och värm mjölken till 37 grader.
Lös jästen i lite av mjölken.
Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken under glad pack i 30 min.
Forma degen till en kräfta och låt jäsa på plåten ca 20 min.
 
 
Tryck fast russinen till ögon på kräftan.
Gräddas i 220 g ca 10-12 min el tills brödet känns klart.
 
Kram//Erica

Kräftbröd

0 Läs mer >>
Västerbottensostpaj
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
1 msk vatten
 
Fyllning
3 dl grovt riven västerbottensost
2-3 ägg 
2 dl grädde
1 krm cayennepeppar
 
Nyp ihop pajdegen och tryck ut i pajformen.
Förgrädda skalet i 200 g i 10 min.
 Fyll det förgräddade pajskalet med den rivna osten.
Vispa ägg och grädden med cayennepepparn och häll over osten.
Grädda i 200 grader ca 30 min
 
Kram//Erica

Västerbottensostpaj