Ingredienser
- 8 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl olja
- 3 dl vatten
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner olja och vatten. Rör tills en smidig deg bildats.
- Täck över noga och låt stå svalt 1/2 timme.
- Dela degen i 20 bitar (för 20 st) av en pingpongbolls storlek. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock.
- Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Lägg bröden under bakduk och ät så snart som möjligt.
- Recept från Ica.se
Tortillabröd i stekpa...
Pulled Rökt Lax i ugn...
Banoffebollar
Morotsscones
- 2 burkar räkor i lag
- 1 gul lök
- 2 vitlöklsklyftor
- 0,5-1 chilifrukt (efter smak)
- 1 burk majs
- 2 hönsbuljongtärningar
- 10 dl vatten
- 0,5 paket äggnudlar
- 200 gram sockerärtor
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 tsk vitvinsvinäger
- salt och peppar
- Hacka löken och chilin (efter smak) och fräs det tillsammans med pressad vitlök i en stor kastrull i lite olja.
- Häll av majsen och låt den sedan fräsa med i grytan tills den får lite färg.
- Häll över vattnet och smula ner buljongtärningarna.
- Koka upp och låt koka samman i ca 10 minuter.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
- Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.
- Tillsätt grädden och låt koka upp igen.
- Smaka av soppan med salt, peppar och vinäger.
- Strimla sockerärtorna.
- Lägg nudlarna i botten på fyra skålar tillsammans med sockerärtor och avrunna räkor.
- Häll över soppa och servera.
Majs & Räksoppa
Ingredienser
- 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)jag köpte grytbitar
- 200 g morötter
- 2 gula lökar
- 2 msk konc kalvfond
- 2 lagerblad
- 12 kryddpepparkorn
- 2 msk vetemjöl
- 1 liter vatten
- smör och olja till stekning
- salt
- vitpeppar
Till servering
- kokt potatis
- inlagda rödbetor
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.
- Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
- Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
- Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
- Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
- Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
- Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
- Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt och peppar.
- Till servering: Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Kalops
Recept Chapati (ca 15 st)
4 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
Gör så här:
1) Blanda ihop mjöl och vatten till en mjuk deg. Knåda den i minst 5 minuter. Låt degen ligga i en bunke täckt av en fuktig handduk i 30 min.
2) Värm upp stekpannan så den blir riktigt het.
3) Dela degen i 15 bitar och kavla ut till en rundel ca 15 cm i diameter.
4) Stek i den heta, torra stekpannan 1 minut på ena sidan och 30 sekunder på den andra.
Receptet är taget ur den indiska kokboken ”Indisk mat” av Madhur Jaffrey.
Chapati
4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)
Garnering
cocktailtomater på kvist
kryddgrönt
Ugn 200°
Gör så här
1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.
2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.
3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.
4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt några cocktailtomater steka med de sista tio minuterna.
5. Garnera med kryddgrönt och servera med klyftpotatis.
Recept från hemmets.se
Jag brynte kycklingen i smör, saltade o pepprade.
Hällde i whiskeyn o tuttade på.
Sen ner med grädden o sojan.
Kyckling i Whiskeysås
Leverbiff
Morot och kesopaj
Tacotårta
Vitlökspotatis
Bananpaj m vaniljglas...
- 1/2 vitlöksklyfta
- 5 sardellfiléer
- 1 äggula
- 1 dl riven parmesanost
- 1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
- ca 3/4 dl neutral olja
- 1 krm salt
Sallad
- kött från kycklingklubba
- romansallad
- knaperstekt bacon
- hyvlad parmesanost
- brödkrutonger eller vitlöksbröd
- Dressing: Mixa vitlöksklyfta, sardellfiléer, äggula, riven parmesanost och färskpressad citronjuice med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt olja i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att mixa. Smaka av med salt.
- Sallad: Blanda dressingen med kött från en kycklingklubba och romansallad i bitar. Toppa med knaperstekt bacon och hyvlad parmesanost.
- Strö över brödkrutonger eller servera salladen med vitlöksbröd.