3 Läs mer >>
 
Ibland har man inte tid göra egna semlor, tiden inte riktigt räcker till med en deg som ska jäsa flera gånger.
Men vill man nu snabbt baka något som smakar som en Semla är detta en god variant;
 
SEMMELCUPCAKE/MUFFINSSEMLA
 
 
ca 15-20 st
4 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
lite salt
2 tsk kardemumma
 
Vispa ägg och socker pösigt
Rör ner mjölk och smöret
Sikta ner de torra ingredienserna ner i smeten
Blanda om till en slät smet
Fyll muffinsformarna 2/3
Grädda i 200 g ca 12-15 min
 
När muffinsen fått kallna på galler , skär av ett *lock*,fyll med mandelmassa och spritsa på grädde
Lägg locket på och pudra över florsocker
 
Att göra egen mandelmassa är enkelt att göra, jag gillar när den är lite grov och 'tuggig'.
Så jag tar mandel med skalen kvar, kör den i köksmaskiner med knivarna.
1 påse mandel
1 1/2 dl florsocker
1-2 droppar bittermandel
lite vatten
 
 Kram//Erica

Semmelcupcaks/ Muffin...

0 Läs mer >>
 
FISKPUDDING
4 portar
 
 
400 g fryst torsk
vatten
salt
kryddpeppar
lagerblad
1 gul lök
1 morot
 
500 g risgrynsgröt, köpt el hemmakokt
2 ägg
riven muskot
1/2 tsk aromat
salt 
peppar
 
( koka risgrynsgröt enligt förpackningen, jag fuskade med en färdig grötkorv)
Börja med att koka torsken i vatten, salt, kryddpeppar, lagerblad, lök och morot.
Koka tills torsken är klar, ca 15 min.
Låt den kallna.
Finhacka halva löken som kokats med fisken.
Mosa fisken i en bunke, blanda ner den fint hackade löken, risgrynsgröt, ägg, salt,muskot aromat, peppar( jag tog vitpeppar)
Smöra en ugnsform.
Häll i smeten.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen, 45-60 min.
 
Servera kokt potatis, ärtor, rivna morötter och skirat smör
Kram//Erica
 

 

Fiskpudding

1 Läs mer >>
 
 
CHOKLADGRÖT UGNSBAKAD
1 port
 
1 ägg
1 dl havregryn
1 dl mjölk
1/2 tsk bakpulver
2 tsk kakao
1/2 mosad banan
smör
 
Smöra  en liten ugnsfast form.
Rör ihop alla övriga ingredienser, häll i formen.
Baka gröten i 175 grader varm ugn i ca 30 min.
 
När jag skulle äta toppade jag gröten med skivad banan, hackad mörk choklad, hackade pistagenötter, blodapelsinfileer och frysta hallon. Kall mjölk serverades till.
Trevlig lördag till er alla!
 
Kram//Erica

Chokladgröt Ugnsbakad

0 Läs mer >>
 
Ägg&Baconpizza, otippat kanske, men väldigt gott.
Ofta är färdiga pizzakit billiga, då är det enkelt , billigt och gott göra pizza av saker som finns i kylen.
 
Börja med att steka 3 ägg i en stekpanna, lägg åt sidan.
Finhacka en stor gul lök, skär 1 pkt bacon i strimlor och stek .
Tryck ut pizzadegen på en smörpenslad plåt, på med tomatsåsen.
Strö över grovt riven ost.
Hacka dom stekta äggen och fördela över pizzan, även lök och baconet.
På med lite mera ost.
Grädda enl anv på pizzakittet.
Smula över lite oregano.
 
Kram//Erica
 

Ägg&Baconpizza

0 Läs mer >>
 
 
 
Inbakad Älgfärsburgare.
6 st 
 
Deg: 25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 ägg
1 tsk socker
ca 5,5 dl mjöl
 
Pensling: uppvispat ägg
sesamfrön
 
Smält smöret och värm mjölken till 37 grader.
Lös upp jästen och rör ihop allt till en smidig deg.
Låt jäsa 40 min.
Under tiden degen jäser förbereds älgfärsen.
 
Älgfärsburgare: 500 g älgfärs 
1 gul lök, finhackad
1 pkt bacon
1 1/2 msk kalvfond
salt & peppar
smör
 
tjocka skivor av lagrad ost, jag hade västerbottenost 
 
Stek lök och bacon i lite smör, låt svalna innan det blandas ner i färsen och kalvfonden.
Smaka av med salt.
Forma 6 lika stora burgare, dra några varv med pepparkvarnen över dom.
Lägg en skiva ost på varje burgare.
 
Dela degen i 6 bitar och kavla ut varje till tunna rundlar.
Lägg en burgare på varje utkavlad degbit, osten ska va nedåt.
Vik degen över burgaren, nyp ihop degen väl.
Skarven ska vara nedåt, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 min.
Pensla med ägg och strö sesamfrön över.
Ugn 200 grader.
Grädda i 25-30 min.
 
 
 
 
Krämig Hamburgerdressing
 
2 ägg
1 tsk dijonsenap
1 tsk tomatpuré 
1 tsk vitvinsvinäger 
0,5 tsk chilisås
peppar, salt
3 dl rapsolja
4 msk bostongurka
Blanda allt Utom olja och bostongurkan.
Oljan ska vispas ner droppvis.
Nar dressingen är tjock rörs baostongurkan ner.
Smaka av med salt och peppar.
 
Kram//Erica

Inbakade Älgfärsburga...

0 Läs mer >>
 
 
 
När jag fyllde år så hade jag lunch för mitt tjejgäng.
Så den vanliga tårtan fick stå över detta år.
Bjöd på dessa godingar i glas.
Pga en glutenkänslig gjordes dessa med glutenfria kakor.
 
KeyLimePie i glas
6-7 glas
 
10 digistivekex el som jag, cockies med chokladbitar
(ev 50 g smält smör)
Krossa kexen, och om du vill blanda med smält smör ( onödigt)
 
Limekräm: 1 burk söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl limejuice
rivet skal av 1 lime
1/2 tsk vaniljsocker
Blanda allt till limekrämen.
 
Vispa 2 dl grädde.
 
Garnering: tunna limeskivor
citronmeliss
 
Lägg de krossade kaksmulorna i botten i glas.
Fördela limekrämen i glasen, på med lite kaksmulor, grädde och garnera.
Enkelt och gott!
 
 
Kram//Erica

Key Limepaj i glas/ K...