0 Läs mer >>
 
Steamed Buns/Ångat bröd

2 dl vatten, ljummet
15 gram jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
0,5 dl matolja
4,5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver

Gör så här:
Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så att bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan.

Kör med elvisp och deg- krokar alternativt degblandare i 15 minuter. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 40–50 minuter.

När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, cirka 30 g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik den ena sidan över den andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smör- papper, 15 x 15 centimeter. Låt jäsa i 45–60 minuter.

Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag körde 2 bullar i bambulorg Har du ingen bambukorg hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar när de har svalnat helt. Funkar perfekt att frysa.

 

Marinerat fläsk

500 g fläsksida eller fläskytterfilé i skivor (jag hade vindelrökt sidfläsk)

1 msk flytande honung
1 cm ingefära
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl hoisinsås på flaska
1/2 tsk cayenne
1 msk risvinäger (gärna maltvinäger)
1 tsk olivolja
2 tsk aromat

 

Gör så här

Koka fläskbitarna i en god buljong i ca 1 timme( jag hade buljong från en hemkokt köttsoppa)
Riv ingefäran och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med alla ingredienser till marinaden. Lägg ner den skivade fläsksidan tillsammans med marinaden i en plastpåse och låt det stå över natten. Låt fläsket bli rumstempererad innan du steker eller grillar det. Stek/Grilla fläskköttet så det blir varmt.

 

Picklad Rödlök

3 stora rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Slå den varma lagen över den skivade löken och låt den gärna stå några timmar för bästa resultat.
Men det funkar att serveras den efter några minuter.
 
Vitlökssås
 
3 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk olivolja
1/2-1 msk aromat
citronpeppar
Blanda allt, ta i mer olivolja om du vill ha den lösare.
 
Jag hade sallad i botten på brödet, i med fläsket, picklad rödlök, sås och lite krasse.
Bam in i munnen!
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Ångat bröd med marine...

0 Läs mer >>
 
Flatbread
8 bröd
 
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 tsk socker
2 msk torkad oregano
1 msk olivolja 
ca 7 dl vetemjöl
1 msk flingsalt
Lägg alla ingredienser i en bunke och knåda i ca 10 min med maskin.
Låt jäsa i 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 8 lika stora bitar.
Kavla ut degen tunt.
Pensla brödet med olivolja.
Toppa med grovriven smakrik vällagrad ost ( jag hade Svedjans gårdsost)och lite oregano.
Låt bröden jäsa i 45-60 min.
Värm ugnen till maxgrader, sänk värmen till 225 grader när du stoppar in plåten.
Baka bröden i ca 5-7 min, dom ska få fin färg.
 
 
 
Kram//Erica

Flatbread

0 Läs mer >>
Har varit lat och inte bakat bullar på läääänge.
Men då ramlade jag över detta enkla recept på nätet.
Många krämiga kardemummabullar blev det, enkelt och snabbt! Och väldigt goda!!
 
 
 
Kardemummabullar i långpanna
 

Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna

Fyllning:
200g naturella philadelphiaost
100g rumsvarmt mjukt smör
3 msk malen kardemumma
1- 1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

( byt ut kardemumman mot kanel om du vill ha kanelbullar istället)

Topping: 
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna peta på den/ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra.
Låt jäsa till dubbel storlek.

Vispa ihop allt till fyllningen. ( jag kör med elvisp)

Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen i ett rätt tjockt lager. Vik sedan ihop degen, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper.  Vik ena sidan till mitten och sen andra sidan över, så jag får 2 lager med fyllning.  Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. Klipp massor med jack i degen och stansa till sist ut lagom stora bullar. Tryck ner ända ner till botten av plåten.

Låt bullarna jäsa ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Håll koll på bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. Bullarna ska få fin färg och bli genom gräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.

 
 
 
 Recept från victoriasprovkök.
 
Kram//Erica 

Kardemummabullar i lå...

1 Läs mer >>
 


Det här behöver du : 

vaniljstång
8 st normalstora äpplen
(vatten)
2½-3dl syltsocker

 

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär äpplena i bitar. Lägg alla äpplebitarna i en rymlig kastrull. Kör med stavmixer så alla äppelbitar mosas.( späd ev med lite vatten om det går trögt, men moset blir fastare utan) Har du ingen stavmixer kan du köra dom i matberedaren med knivbladet. Häll på syltsockret och vaniljstången ( öppnad och urskrapad)

Ställ kastrullen på spisen och låt koka upp. Småkoka på svag värme ca 5 min under omrörning. Låt kallna. Ta upp vaniljstången.Häll upp på plastburkar och frys in. Öppnad burk är hållbar ca 1 mån i kylen.

Detta är ursprungsreceptet.

Jag använde mindre socker, men mitt tips är att börja med mindre socker och smaka av tills det smakar som du vill!!

 
Kram//Erica 

Äppelmos