1 Läs mer >>
Dessa godingar fick jag i min goodiebag av min bloggvän Erika. 
 
 
Dammsugarbollar 

28 st

Fyllning;
50 g mandelmassa
1 liten färdigköpt sockerkaka, ca 220 g
2 msk arrakessens
50 g mjukt smör
50 g smält mörk choklad

Overall;
ca 400 g marsipan
grön karamellfärg
150 g choklad
strössel

ELLER

1,5 rullar grönt tårtlock av marsipan

Fram med matberedaren. I med mandelmassan och sockerkakan. Kör några varv. I med arraken. I med smöret och kör igen. Smält chokladen till fyllningen och låt svalna något. I med det i smeten och kör ytterligare några varv. Låt stelna i kylen en stund. Rulla smeten till bollar, inte allt för stora, eftersom det ska till ett lager marsipan och ett lager choklad. In med bollarna i frysen en stund. Färga marsipanen med lite karamellfärg. Ta en bit marsipan och tryck ut i handflatan. Lägg i en boll och forma marsipanen runt den. ELLER skär locket i lagom stora fyrkanter och tryck fast runt bollarna. In i frysen en stund till när du är klar med alla. Smält choklad över vattenbad. Doppa bollarna och på med strössel på dirren, för chokladen stelnar supersnabbt.
 
smaskelismaskens.blogspot.com
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Dammsugarbollar

1 Läs mer >>
 
Kycklingsoppa med glasnudlar
4 port
 
1 kycklingfilé 
1 l vatten
2 kycklingbuljongtärningar
5 brysselkål
1/2 spetspaprika
1-2 morötter
1/2 dl purjolök
torkad svamp
glasnudlar
 
Koka upp vattnet och buljongtärningarna.
Tillsätt kycklingen, skuren i småa tunna strimlor och brysselkålen, skuren i småa bitar.
Koka i 3-4 min.
Skär paprikan i småa bitar, riv moroten grovt och finhacka purjolöken och tillsätt i soppan tillsammans med svampen.
Koka någon minut.
Dra grytan från plattan och lägg i nudlar.
Låt dra en stund tills nudlarna är mjuka.
Servera.
 
 
Kram//Erica

Kycklingsoppa med ...

1 Läs mer >>
( visst är han fin min nya Rudolf!) 
 
Tiramisu med Baileys 
6 port
 
2 dl starkt kaffe
1 1/3 dl Baileys
1 pkt Savoyardikex (200g)
1 ägg
1/2 dl socker
250 g mascarpone
1-1 1/2 tsk kakao
 
Blanda kaffet med hälften av Baileysen i en grund vid skål.
Doppa kexen i vätskan. Låt dom bli fuktiga men inte uppblötta. 
Lägg kexen i en passande form.
Separera äggulan o vitan.
Vispa äggulan med sockret, och tillsätt resten av Baileysen Och mascarponen.
Rör ihop till en mousseliknande kräm.
Vispa äggvitan tjock och skummande.
Vänd ner vitan i mascarponekrämen och bred ut hälften av krämen ovanpå kexen.
Lågg på ännu ett lager av doppade, fuktiga kex och bred ut resten av krämen ovanpå dom.
Täck formen med folie och låt den stå i kylen över natten.
Sikta över kakaon strax före servering.
 
 
 
 Kram//Erica

Tiramisu med Baileys

2 Läs mer >>
 
 
 
Dan före julafton var vi och gick på schtaaaaan. 
Tittade på alla som skyndade sig in och ut i affärerna för att handla det sista innan tomten skulle komma.
Vi köpte oss en fika och njöt av att vara helt klara.
Och jag köpte den godaste latte jag druckit, med smak av kanel och kardemumma.
Så nu har jag testat göra den hemma.
Oj va gott det blev!
Kallar den:
 
Tomtemors Latte
1 mugg
 
1,5 msk kanelsirap
en espresso ( jag tog 1/2 dl starkt kokkaffe)
 1 dl varm, skummad mjölk
1 tsk mortlade kardemummakärnor
vispad grädde
mald kardemumma
 
Blanda de mortlade kardemummakärnorna i kaffet och kör kaffet i micron så det blir extra varmt.
Koka upp mjölken och vispa till ett skum.
Häll kanelsirapen i ett glas.
Sila kaffet ner i glaset så kardemummakärnorna inte kommer me.
På med en rejäl gräddklick, sikta mald kardemumma över grädden.
Njut!
 
Kanelsirap
http://ericasmeny.blogg.se/2015/december/kanelsirap.html
 
 
 
 
Nu tar tomtemor semester i 11månader!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Tomtemors Latte

0 Läs mer >>
 
 
 
Kanelsirap
 
1 kanelstång
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
 
Lägg kanelstång, vattnet och sockret i en kastrull.
Låt stå över natten. ( för mera kanelsmak)
Koka allt till en simmig konsistens.
Låt svalna.
Häll upp i en flaska/burk.
Sirapen blir fastare när den kallnat.
 
 
Kram//Erica

Kanelsirap

1 Läs mer >>
 
 
Rökt älgköttsröra är väldigt gott.
Det är en återkommande röra på vårdat buffébord.
Jag har rökt älghjärta denna gång.
 
 
Rökt köttsröra
 
Fint tärnat rökt kött, jag hade rökt älghjärta
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 äpple , fint tärnat
1-3 msk fint riven pepparrot
några varv med pepparkvarnen
gör gärna röran dagen innan
 
Jag serverade röran på julbordet tillsammans med västerbottensostpajer.
 
På annandagen serverades röran i krustader.
 
 
 
Har tidigare serverat i ätbara skedar som jag gjort.
Här är länk till receptet:
 
http://ericasmeny.blogg.se/2014/june/brodskedar.html
 
 
 
 
 
 
 
 
Visst är min nya Rudolf fin?!?!
 
 
Hittade inte julstrumporna i år.
Men jysk hade superrea på grytlappar i tvåpack.
Köpte sånna och en kökshandduk i samma tyg.
Sydde ihop två o två, lämnade öppet högst upp.
Sydde remmar av kökshandduken.
 
Kram//Erica

Rökt älgköttsröra

0 Läs mer >>
 
 
 
Julaftonens efterrätter var Ris ala Malta, Saffranspannacotta och denna goding, Nutellapannacotta m hackad Daim .
 
Nutellapannacotta 
6 port
 
3 gelatinblad 
5 dl grädde
1,5 dl Nutella
1 dubbel daim
Lägg gelatinbladen i kallt vatten I 5 min.
Koka upp grädden .
Rör ner nutellan och dom urkramade gelatinbladen,rör tills allt löst sig .
Häll upp i portionsglas.
Låt svalna . Sen in i kulen några timmar.
Hacka daimen och toppa pannacottan innan servering.
 
 
Kram//Erica

Nutellapannacotta

0 Läs mer >>
 
Citrussallad med saffranshalloumi 
 
2 apelsiner
2 blodgrape 
4 clementiner
2 lime
1 halloumi 
1/2 pkt saffran
2 msk olivolja
1/2 rödlök 
ruccola
salt
 
ev granatäppelkärnor till garnering
 
Blanda saffranet i oljan.
Skär halloumin i skivor och stek på båda sidor i torr, varm stekpanna. Låt halloumiskivorna svalna något innan dom skars i småa bitar och vänds ner i saffransoljan. 
Skär skalet av grape, apelsiner, clementiner o limen.
Skär ut filéer i en skål.
Skiva löken i tunna tunna skivor.
Blanda med alla citrusfileerna.
Dra några drag med saltkvarnen.
Lägg ruccolablad i botten på serveringsfater.
På med citrusfileerna och löken.
Dit med saffranshalloumin, häll även över oljan.
Garnera med granatäppelkärnor.
 
(jag använde min hemmagjorda kaffeost istället för halloumi. Skar skivor som fick ligga framme och torka på galler över natten i kylen innan jag stekte dom)
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Citrussallad med S...

2 Läs mer >>
 
 

Lax&Räkcheesecake 

Ingredienser

250 g kavring

75 g smör

Fyllning:

400 g creme cheese

2 dl créme fraiche

2 hårdkokta ägg

1 dl riven Västerbottensost

2-3 dl skalade räkor

250 g gravad lax i bit

½ rödlök

1-2 msk hackad dill

salt och peppar

2 gelatinblad

Instruktioner

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Smält smöret. Finfördela brödet i en matberedare. Blanda smör och bröd. Tryck ut det i en form. 

Skär laxen i små tärningar. Finhacka löken, äggen, räkorna och dillen. 

Blanda creme cheese och riven Västerbottensost med créme fraichen. 

Rör i lax, lök, ägg, räkorna och dill. Smaka av med salt och peppar. 

Smält gelatinbladen i lite grädde.Rör ner i laxblandningen.

Bred röran över bottnen och jämna till ytan. Blir godare om den står några timmar i kylen innan severing. 

Garnera med lax, citronbitar och dill.

Går även att göra i mindre portionsformar!

 
 
Kram//Erica

Lax &Räkcheesecake

1 Läs mer >>
 
 
 
Även denna va i min gottepåse från Erika (Smaskelismaskens.blogspot.se)
 
Hemmagjord Baileys

knappt 1 liter

3 äggulor
1 msk snabbkaffepulver
3 dl florsocker
2,5 dl Renat
1 tsk vaniljarom 
3 msk mörk rom 
4 dl vispgrädde

Lägg äggulorna i en bunke, och rör samman dem med kaffepulvret med hjälp av en gaffel. (Jag använde Nescafé.) Rör samman Renat och florsocker i en annan bunke, börja med att röra ut florsockret med en dl Renat, och spä sedan på med resten av spriten. Blanda ner vaniljarom, rom och ägg&kaffe-röra, och vispa lite grann med elvisp så att allting löser sig och blandar sig fint. Häll i grädden, och ta eventuellt något varv till med vispen så att det blandar sig. Sila. Häll upp på steriliserad flaska, och ställ in i kylen. Den ska serveras kall, gärna med en isbit. Håller just under 1 vecka i kylen.
 
Kram//Erica 

Baileys, hemmagjord

0 Läs mer >>
 
Fick bla denna goding av Erika, min bloggvän, när vi hade lunchdejt i fredags.
 
Hemmagjord Limoncello

3 dl sprit
5 citroner, skal och saft
2,5 dl sockerlag

Skölj citronerna noga. Skala dem med potatisskalare. Försök att få med endast det gula, det vita smakar beskt. Pressa ur citronsaften. Koka ihop en sockerlag och låt svalna. Häll upp spriten, i med citronsaften och skalet, samt sockerlag i en ren flaska. Låt stå svalt i 3-5 dagar. Sila och häll upp i rena flaskor.
 
Sockerlag:
Koka lika delar vatten och socker.
Låt svalna
 
 
Erikas blogg heter Smaskelismaskens.blogspot.se
 
 
 
Kram//Erica

Limoncello

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
JULGRISAR
 2 st(jag gjorde 3 st)
 
Dag 1
Surdeg: 25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
3 dl rågsikt
 
Dag 2
7 dl vatten, 37 grader
1 msk salt
1/2 dl olja
8 dl rågsikt
ca 13 dl vetemjöl (2 dl mjöl till utbak)
1-2 msk sirap
ev brödkrydda
 
Dag 1: Gör surdegen.
Låt den stå i rumstemp m plastfolie över bunken till nästa dag
 
Dag 2:Blanda surdegen med de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 min
Dela degen i 2 (3) delar,och ta undan till tryne,öron och svans
Gör runda bröd som du lägger på en plåt
Dekorera dom.
Russin till ögon och näshål
Låt jäsa 30 min på plåt
Värm ugnen till 225 grader
Stoppa in plåten och sänk genast värmen till 200 grader
Grädda i ca 40-45 min
Börjar dom bli för mörka, lägg då över ett bakplåtspapper.
Pensla med sirapsvatten när du tar ut bröden
 
Kram//Erica

Julgrisar/Surdegsbröd

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Dessa Ansjovis- & Västerbottensostpastejer bjöd jag på min glöggkväll.
Receptet har min fina vän Helena Olli ( sågs i Halv åtta hos mig från Uppsala i nov!)
Väldigt goda, serveras ljumma, gärna med en romsås!
 
 
 
 
 
 
Ansjovispastejer
 
Deg; 200 g smör
200 g mjöl
3-4 msk kallt vatten
 
Fyllning 1: 8 finhackade ansjovisfiléer 
1 finhackad lök ( jag hade charlottenlök)
2 dl grädde
2-3 ägg
ansjovisspad
 
Fyllning 2: 2 dl riven västerbottensost
2 ägg
2 dl grädde
cayennepeppar
 
Nyp ihop till en deg, tryck ut den i 12 formar Smorda formar.
Mina formar är inte så stora så jag fick ut degen i 24 formar.
 
Fyllning 1:
Finhacka löken och stek den i lite smör. Rör ner de hackade ansjovisarna.
Lägg lökansjovishacket i botten formarna.
Vispa ihop ägg, grädde och lite spad.
Fyll formarna t hälften.
Grädda i 225 grader ca 15 min.
 
Fyllning 2:
Riv osten fint.
Värm grädden.
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten, rör tills osten smält.
Vispa upp äggen och vispa ner i ostgrädden.
Krydda.
Fyll formarna.
Grädda i 225 grader i ca 15 min.
 
Låt svalna lite innan pastejerna lossas från formen.
 
Kan med fördel göras i förväg och värmas vid servering i micron.
Kan frysas.
 
 
Romsås
 
3 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 burk stenbitsrom
1 dl finhackad purjolök el finhackad rödlök
några varv med pepparkvarnen
Bild tagen av Erika Skogly, även den översta!
 
Kram//Erica

Ansjovispastejer

0 Läs mer >>
 
 
 
Idag bakade jag munkar.
Anisbröd bakades till jul förr, och det brukar även jag alltid baka till jul.
Men i år blev formen och smakerna lite annorlunda.
Det blev bollform och ena halvan fick saffranssmak, andra halvan anis.
 
Munkar
50-60 st
 
2,5 dl mjölk
100 g smör
25 g jäst
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
6-7 dl mjöl
 
Smaksättning: 0,5 g saffran
eller 1 1/2tsk stött anis
(jag delade degen och gjorde båda sorterna)
 
Fritering: 1 liter frityrolja
 
Topping: strösocker
(blandade kardemumma i sockret som färdiga saffransmunkarna rullades i)
 
Smält smöret och värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke.
Mortla saffranet el anisen med lite socker.
Blanda ner alla ingredienser i bunken(spara lite mjöl till utbakningen).
Gör en smidig deg.
Låt jäsa 30-40 min.
Dela degen i 3 bitar.
Rulla ut varje bit till långa korvar.
Dela varje korv i 20 bitar.
Rulla varje bit till en liten boll som får jäsa 20 min.
(bollarna ska vara småa)
 
Hetta upp oljan till ca 180 grader.
Fritera bollarna, några åt gången, runt om.
Dom ska få fin brun färg.
Var försiktig, det är riktigt varmt. Ha ett lock nära till hands.
Lyft upp bollar med en hälslev.
Lägg på galler med hushållspapper att rinna av.
Rulla i socker.
(ska bollarna frysas in, rulla Ej i socker förrän de ska serveras. Värm dom hastigt i micron och sen i socker)
 
 
 
Kram//Erica

Saffran&Anismunkar...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Roséglögg
1 glas
 
2 dl torr Rosévin
1 msk socker
juice av 1/2 apelsin
en skvätt citronsaft
1/2 cm färsk ingefära i bitar
2 kryddnejlikor
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade grovt
 
Blanda allt i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda 2 minuter.
Låt blandningen svalna.
Sila.
Drick varm el kall.
Garnera med apelsinskiva
 
Kram//Erica

Roséglögg

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Så är Julköttbullarna klara.
Skönt ha dom färdiga i frysen, ja det lär bli någon vardagsmiddag också. För det blev en hel ugnsplåt. 
 
 
KÖTTBULLAR
 
8 portioner köttbullar
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök, finhackad
2 msk kalvfond
1,5 tsk salt
vitpeppar
2 msk potatismjöl
 
Finhacka löken och blanda samman alla ingredienser ordentligt, smaka av och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Lägg på en plåt. Värm ugnen till 200°. Ta in plåten mitt i ugnen och låt bakas i ca 20min, tiden varierar beroende på hur stora köttbullar du har rullat. Öppna ugnen och skaka plåten så köttbullarna vänds och steks runt om efter halva tillagningstiden. 
 Går bra att frysa ner.
 
Länk till Pressgurka
 
 
Kram//Erica

Köttbullar