1 Läs mer >>
 
Fylld Gratinerad Portabella var ett väldigt gott tillbehör till grillat.
Det är första gången jag äter och tillagar portabella men kommer att göra denna ´smårätt` fler gånger.
 
Fylld Gratinerad Portabella
4 port
 
4 portabellasvampar
olivolja
 
fyllning:
2 msk mjukt smör
1 dl riven västerbottensost
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlökar
1 tsk timjan
1 krm chilipeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär bort stammen på svampen och pensla svampen med olivoljan.
Lägg svampen i en smord ugnsform med undersidan uppåt.
Rör ihop fyllningen till en jämn smet.
Fyll svamparna.
Baka i ugnen i 15-20 min.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Gratinerad Portabella

1 Läs mer >>
 
FALSK BEASÅS
 
2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk dragon
2 äggulor
 
Koka upp creme fraichen och smula ner buljongtärningen.
Rör tills tärningen har löst sig.
Ta kastrullen från plattan och rör ner äggulorna och dragonen.
 
 Väldigt enkel att göra och jättegod.
Hittade receptet hos smaskelismaskens
 
Kram//Erica

Falsk Beasås

0 Läs mer >>
 Kan bara säga WOW vilken festmåltid det blev denan tisdag.
Hade en förpackning knäckta färska revben i frysen.
Tinade revbenen och sen har jag kokat revbenen i en timme.
Kokade i saltat vatten, några lagerblad, några hela kryddpepparkorn och några hela vitpepparkorn.
Lät vattnet och kryddorna koka upp innan jag la ner revbenen.
Koka rejält i ca 5-10 min och skumma av väl.(se till att kryddorna blir kvar)
Låt sen småkoka under lock i en timme.
Ta upp köttet och låt köttet kallna.
Dela köttet i bitar, dela så att varje köttbit får ett litet ben.
Pensla varje köttbit med vanlig grillolja.
Låt köttet marineras nån timme el över natten.
Lägg köttet på varm grill och grilla revbenen till dom fått fin färg och blivit varma.
(Har man ingen grill kan man steka revbenen i stekpannan el i ugnen)
 
Serverade grillade revben med pommes frites, falsk beasås och fylld gratinerad portabellasvamp.
Yummi!!
 
Kram//Erica
 

Grillade Revben

0 Läs mer >>
 
Igår när Tobbe fick leverkaka som jag inte tycker om och inte äter, 
kokade jag skedpalt på blod åt mig själv.
Dessa är en enklare variant på blodpalt som inte behöver koka lika länge som vanlig palt.
Dom ser kanske inte så inbjudande ut, varken till form el färg.
Men jag tycker dom är goda.
Serveras med stekt bacon, hemkokad lingonsylt och äkta smör är det en norrländsk delikatess!
Idag skar jag palten i bitar och stekte upp dom i smör och åt uppstekt palt till lunch, minst lika gott som igår!!
 
SKEDPALT / BLODPALT

4 port
2,5 dl nötblod (1/2 förpackning blod a´  500 g)
1 dl öl
1 1/2 dl vatten
3 ägg
1/2 fint riven gul lök el lökpulver
1/2 tsk vitpeppar
salt
1 krm kryddpeppar
2 dl rågsikt
vetemjöl (ca 5 -6 dl mäter inte utan kollar hur smeten blir, gör alltid en provpalt)
Rör ihop alla ingredienser till en smet.
Jag gör den tjockare är en sockerkakssmet, den ska hålla ihop att koka.
Koka upp saltat vatten.
Gör en provpalt.
Ta smet i en sked och lägg ner i det kokande vattnet.(Brukar använda 2 skedar så man kan pilla lös smeten från den andra skeden)
Koka palten i några minuter sen den har flytit upp till ytan.
Serveras direkt med stekt bacon, lingonsylt och en klick äkta smör.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Skedpalt

0 Läs mer >>
 
Idag är det rejäl husmanskost som står på matsedeln.
Leverkaka, Tobbes favorit.
 
LEVERKAKA
1 kg färdig risgrynsgröt (jag köper 2 färdiga ´korvar`risgröt)
1 stor gul lök, finhackad och brynd i lite smör
300 g mald lever
2 msk sirap
1 1/2 msk salt
knappt 1 msk vitpeppar
1 msk mejram
2 1/2 dl russin
2 ägg
Finhacka och bryn den gula löken i lite smör, låt den kallna.
Rör sen samman alla ingredienser.
Rör så att allt blandas väl.
Smöra en ugnsform.
Bred ut leverkakssmeten i formen.
Grädda i 200 grader i ca 45 min.
Går bra att frysa.
 
 
 
 
 
Sigge håller mig sällskap i sängen när jag bloggar.
Ser bara en tazz! ;-)
 
 
Kram//Erica

Leverkaka

3 Läs mer >>
 
 
 
 
PARISERVÅFFLOR

Deg:
2 1/2 dl mjöl
100 g rumsvarmt smör
1-2 msk kallt vatten
 
Till kavling:
strösocker
 
Smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
 
Hacka ihop ingredienserna till degen.
Linda in degen i glad pack och låt den ligga i kylen 1 timme
Kavla ut degen till knapt 1/2 cm tjocklek.
Ta ut runda kakor, jag gjorde småa kakor så jag tog ett champanjeglas (typ diam som ett värmeljus).
Lägg kakorna på ett sockret smörpapper.
Vänd kakorna så det blir socker på båda sidorna och kavla ut kakorna med kruskavel till avlånga kakor.
Grädda i 200 grader ca 10 min el tills dom fått lite färg.
Rör ihop smörkrämen.
När kakorna kallnat så läggs två kakor ihop med smörkräm imellan.
Går bra att frysa in!
 
 
 
Kram//Erica

Pariservåfflor

1 Läs mer >>
 
Bakat kärleksmums, ja så kallar jag dom här rutorna.
Men jag vet att andra kallar dom annat, bl.a snoddas.
Kärt barn har många namn sägs det ju!
Dessa godingar bakas i långpanna, många gobitar får man på ett litet kick.
Det gillas!!
 
KÄRLEKSMUMS
 
3 ägg
4 dl socker
2 1/2 dl mjölk
3 tsk bakpulver
3 msk cacao
3 tsk vaniljsocker
6 3/4 dl mjöl
225 g smält smör
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet.
Smöra och bröa en långpanna.
Bre ut smeten i långpannan och grädda i 200 grader i 15 min.
När kakan kallnat rör man ihop glasyren.
Glasyr:
50 g smält smör
5 dl florsocker
1 msk cacao
ca 5 msk kokt kaffe
Bred glasyren över kakan.
Strö över strössel, kokos el hackade nötter el daim.
Skär i rutor.
Går finfint att frysa!
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

KÄRLEKSMUMS

1 Läs mer >>
Pratade med min dotter igår och vi halkade in på picknickmat.
Och då mindes vi pizzabullar.
Så idag blev det att baka ett gäng.
Var lite lat så jag köpte ett pizzakit,men lägger ut recept på deg om du vill göra den  själv.
 
 
 
 
Bredde ut degen från pizzakittet på bakbordet.
Kletade ut tomatsåsen över hela degen.
På ena halvan av degen blev det rökt skinka som jag klippte i mindre bitar och hackade champinjoner.
Andra halvan blev det grillad kyckling, klippt i småa bitar och blandat med ett halvt paket philadelfiaost smaksatt med grillad paprika.
Strösslade över riven ost innan jag rullade ihop degen som en rulltårta.
Skar rullen i ca 2 cm breda ´bullar´.
Gjorde egna bullformar av bakplåtspapper och la ner pizzabullen i den och ställde dom i muffinsplåten.
(Enkelt göra egna bull/muffinsformar själv. Beskrivning finns i ett äldre blogginlägg).
Toppade bullen med lite riven ost och oregano.
Gräddade i 200 grader i 15-20 min.
Knöt ett litet snöre runt pappersformen.
 
 
 
 
 
 
 
Om man nu vill göra egen deg så gör så här:
ca 40 PIZZABULLAR
Deg:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 13 dl mjöl
Smält smöret och värm mjölken till 37 grader.
Lös jästen i lite vätska och blanda ner alla inredienser.
Rör ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred på 2 dl ketchup el tomatsås.
Lägg på valfri fyllning, t.ex 2 pkt bacon, skinka, köttfärs el kyckling.(Ta det du gillar)
Strö över 4 dl riven ost.
Rulla ihop som en rulltårta.
Skär i skivor och lägg i bullformar och låt jäsa i 15-20 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite riven ost och oregano.
Grädda i 225 grader i 8-10 min.
 
Ut och njut av dessa goda pizzabullar på en härlig picknick i vårsolen!
 
Kram//Erica
 
 

PIZZABULLAR

1 Läs mer >>
KUBBAR
ca 50 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 dl mjölk el fil
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
några droppar bittermandel
 
Rör smör och socker pösigt med elvispen.
Rör ner de övriga ingredienserna.
Rulla bollar som doppas i pärlsocker.
Gräddas i ca 8 min i 225 grader varm ugn.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

KUBBAR

36 Läs mer >>
 
 
 
 
 
NOUGATSNITT
 
300 g smält smör
3 dl socker
3 tsk bakpulver
9 dl havregryn
 
250 g nougat
 
Blanda det smälta smöret med socker, bakpulver och havregryn.
Blanda väl och bred ut i långpannan.
Grädda i 200 grader i ca 15 min
Hyvla nougaten med en osthyvel och lägg på den varma kakan.
Bred ut den smälta nougaten så den täcker hela kakan.
Skär kakan i rutor medans den är varm.
 
 
Kram//Erica

NOUGATSNITT

1 Läs mer >>
 
En bitterljuv klassiker från våra grannar i öst.
 
FINSKA PINNAR    50-60st
 
200 g rumsvarmt smör
4 1/2 dl mjöl
1/2 dl socker
5 st malda bittermandlar el några droppar bittermandelolja
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl pärlsocker
Rör ihop smör,mjöl,bittermandeln och socker till en deg.
Linda in i glad pack och låt den ligga i kylen minst 1 timme.
Dela degen i 4 delar och rulla ut till fingertjocka rullar.
Pensla rullarna med uppvispat ägg.
Skär rullarna till 4-5 cm långa bitar och doppa i pärlsocker/mandelblandningen.
Grädda i 200 grader i 9-12 min
  
 

 
 
 
Kram//Erica

FINSKA PINNAR

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu har jag testat tillverka egna billiga, trendiga muffinsformar!!
Och jag kan säga att jag blev glatt överraskad över resultatet.
Tog ett ark bakplåtspapper (jag hade köpt 3 förpackningar på Dollar Store för 10 kr)
Delade bakplåtspappret i fyra delar.
Det blev ju lite avlånga ark, vill man kan man klippa dom så det blir fyrkanter.
Jag använde dom avlånga.
Tog fram en mugg med en ganska smal botten (5 kr mugg från Ikea), ska vara så att den ryms i en muffinsplåt.
Pressa bakplåtspappret över koppens botten,pressa hårt.
Å se, nu har du fått en muffinsform.
Ställ den i en muffinsplåt, att använda en muffinsplåt är ju ett krav till dessa muffinsformar...det förstår nog alla!
Fyll på med smet, och grädda som vanligt.
Tänk va mysigt baka matmuffins i dessa, knyta ett litet snöre runt om (så muffinsen blir riktigt fin) och ta med på vårens och sommarens picknickar......
Ja nu drömmer man sig bort
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Tillverka egna muffin...

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
MOROTSKAKA i rund form
 
2-3 rivna morötter, finaste
4 dl mjöl
3 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl olja
2 ägg
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas
 
Rör ihop alla ingredienser till en slät smet.
Smörj formen med smör och byt ut ströbrödet mot kokos.
Vill du baka kakan i långpannan så dubbla receptet.
Grädda kakan i 175 grader i ca 30 min.
 
När kakan kallnat gör man en frosting:
100 g rumsvarmt smör
1 äggula
3-4 dl florsocker
200 g philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker
Vispas slät med elvisp.
Bred frostingen över kall kaka.
Jag färgade kokosen orange, gul och lite röd karamellfärg och garnerade kakan med det.
Jag bakade i långpannan (dubbel sats) så jag fick skära kakan i rutor!
 
 
Kram//Erica

MOROTSKAKA

5 Läs mer >>
Fångad på bild med fingrarna i sillburken när jag skulle ta en hungrigtugga!! ;-)
Löjromsbomb och räkcheesecake
Rökt älghjärta, skinka, fårfiol och äppel&pepparrotsröra.
 
 
Rökt och gravad lax.
 
Västerbottensostsill
 
Gravlaxsås
Jansons frestelse
Minispenatpajer
Inlagdsill och köpes senapssill
Vårat vuxenägg, Bag-in-ägg!
 
Emelie hade dukat påskfint!
 
Efterrätt
Portions cheesecake med hallon och tobleronekross
Påskpimpade mazariner
 
 Bilderna är tagna av mig, Susan Lööw, Elina & Emelie (men dom flesta är tagna av Susan Lööw)
 
 
Gravad lax
1 kg laxfilé
1 msk hel vitpeppar
4 msk socker
3 msk salt
dill
Stöt vitpepparkornen i en mortel och blanda med socker och saltet.
Bena ur laxfileén och dela den på mitten.
Strö lite av sockersaltblandningen i en stor plastpåse (3 l fryspåse).
Lägg i en fileé med skinnsidan ner.
Häll på hälften av sockersaltblandningen på laxen och dillen.
Lägg på den andra laxfileén , (kött mot kött).
Strö på resten av sockersalt blandningen på skinnsidan.
Tillslut påsen och lägg `paketet´ i en liten trång form, gärna med en liten tyngd på.
Vänd på påsen lite då och då.
Efter 2-3 dygn är laxen färdiggravad, beroende på hur tjocka fileérna är.
 
Äppel&pepparrotsröra till rökt älghjärta
1 äpple, fint tärnat
1 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1-2 msk finriven pepparrot (smaksak)
salt, peppar
Rör ihop alla ingredienser.
Smaka av tills den smakar gott.
 
Övriga recept finns i äldre blogginlägg. 
 
 
Kram//Erica

PÅSKBUFFÉ i bild

2 Läs mer >>
  
 
 
 
RÄKCHEESCAKE
 
100 g philadelfiaost
2-3 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1/2- 1 dl dill
2-3 dl skalade och grovhackade räkor
1/2 finhackad stor rödlök
2 hårdkokta ägg, finhackade
salt 
citronpeppar
3 gelatinblad
rom och citron till garnering
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Rör philadelfiaosten och creme fraichen till en slät smet.
Blanda ner majonäs, räkorna, dillen, rödlöken och äggen.
Blanda.
Smaka av och salta och peppra.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dom och smält dom på låg värme i micron i en skål.
Rör ner gelatinet i räkröran
Lägg gladpack i en rund engångsform i aluminium.
Häll i smeten.
Låt stelna i kyl.
Vid servering stjälper man upp räkcheescaken på en tallrik.
Tar bort plasten och garnerar med rom och citron.
(Det är även gott att blanda ner finhackad gravad lax i röran)
 
Kram//Erica

RÄKCHEESCAKE

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
SPENATPAJ I MINIFORMAT
 
12 ark vårrulldeg, 10x10 cm (finns i frysdisk)
450 g fryst bladspenat, låt tina
1 gul lök, finhackad
olivolja
3 ägg
1,5 dl riven västerbottensost
salt
nymald svartpeppar
 
Tina vårrulldegen och spenaten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek löken och spenaten i olivoljan, låt svalna.
Blanda ägg, ost och spenaten i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg ett ark av vårrulldegen i en  muffinsform el muffinsplåt.
Pensla kanterna lite med olja.
Fyll på med spenatfyllningen.
Grädda i 12-15 min.
Serveras ljummen, gärna med en skiva gravlax.
 
 
 
 
 
 

SPENATPAJ I MINIFORMA...