0 Läs mer >>
 
Jag älskar råvaror som man kan laga många olika rätter av.
Köttfärs är en sånn råvara.
Och jag har förmånen att ha tillgång till älgfärs.
När familjen får mina Vilda Bollar, då jublas det högt.
Bollarna samsas ju med en god svampsås i ugnsformen, så det är bara att koka några potatisar att servera till och svartvinbärsgele!
Rivna morötter och inlagd gurka är också gott till.
 
Vilda Bollar
600 g mald köttfärs, gärna älg
1 pkt bacon
1 gul lök
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
3 msk kalvfond
salt, vitpeppar
smör
kantareller 
minst 3 dl grädde
kalvfond
 
finhacka den gula löken och stek den med finklippt bacon
blanda färsen med ägg, ströbröd, ägg, kalvfond och grädden
rör ner den stekta löken och baconet 
blanda väl
smaka av och salta och peppra till god smak
om man inte tycker om att smaka rå köttfärs, kan man steka en liten klutt
rulla stora bollar, lite mindre än en tennisboll, och stek dom runt om i en stekpanna i smör
lägg bollarna i en ugnsform
stek på svampen, krydda lite med salt å vitpeppar
häll på lite kalvfond och grädde
koka upp
häll svampsåsen över bollarna
in i 174 grader varm ugn i ca 30 min
 
 Kram//Erica

Vilda bollar

0 Läs mer >>
 
Oftas blir det skink&ostpaj m broccolie eller tacopaj jag gör.
Men nu tänkte jag testa kycklingpaj och blev förvånad va smarrigt det blev!!
Jag gjorde i småa portionspajer, fint ha i frysen när man vill ha en snabb god lunch eller ta med till jobbet!
Även topp att ha när man inte orkar laga middag, bara hacka till en god sallad och man har en fiiiin måltid.
 
Kycklingpaj 
1 stor el 3-4 små
 
1-2 kycklingfileer
grillkrydda
1 paprika
4 färska champinjoner el en burk
1 pkt bacon
ca 10 cm purjolök
1 burk Philadelfiaost med grillade paprika
lite grädde
1 dl riven ost
1-2 ägg
salt, peppar
paprikapulver
smör att steka i
 
deg: 100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
ev 2 msk kallt vatten
 
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut i formarna och förgrädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.
 
Under tiden görs fyllningen.
Strimla kycklingfileerna och baconet i småa bitar.
Stek dom i smör och krydda bitarna med grillkrydda och lite salt.
Lägg kycklingen och baconet åt sidan tills vidare.
Stek den finhackade paprikan, champinjonerna, purjolöken i lite smör.
Blanda ner kycklingen och baconet.
Ner med philadelfiaosten och lite grädde.
Koka upp, smaka av och krydda tills det smakar gott.
Rör ner ägg och ost och fyll pajskalet.
Grädda i 175 grader i ca 20-30 min.
Servera med en god sallad.
 
 
 
 
Jag kanske slår mig på att baka pajer och börjar sälja frysta matlådor!! 😃😃
 
kram//Erica
 

Kycklingpaj

2 Läs mer >>
 
Har förstått att denna goda sockerkaka har många namn.
Först när jag fick receptet på denna kaka så stog det God sockerkaka i rund form.
Sen blev den kallad Pensionärskaka.
Å så kallar jag den i dag!
 
Pensionärskaka
 
3 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
 
Fyllning; 125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner mjöl som blandats väl med bakpulver och det kokande vattnet.
Häll smeten i smörad och bröad form.
Grädda kakan i 175 grader i ca 40-45 min.
 
När kakan kallnat delar man den på mitten.
Koka fyllningen i ca två minuter under vispning.
Häll fyllningen på båda sockerkakshalvorna och lägg ihop igen.
Pudra florsocker över vid servering.
 
Jag gillar denna sockerkaka bäst sen den varit fryst.
Fyllningen har då satt sig bättre...men smaken är ju som baken!!
 
Kram//Erica

Pensionärskaka

1 Läs mer >>
 
O va god denna gratinerade bakpotatis blev.
Hade inte behövt något till.
Nästa gång blir det att hacka ner lite mera lufttorkad skinka el stekt bacon och bara äta potatisen.
 
Gratinerad Bakpotatis.
2 port
 
2 bakpotatisar
3-4 skivor lufttorkad skinka
1 dl majs
smör
mjölk el grädde
salt 
svartpeppar
1/2-1 dl västerbottensost, grovt riven
 
Förkoka potatisen i 5-10 min .
Linda in potatisen i aluminiumfolie.
In i ugnen, 200 grader i 40 min.
Känn med sticka att den är mjuk.
Låt potatisen svalna lite, skär sen toppen av potatisarna och Gröp ut dom.
Mosa potatisen med en gaffel med lite smör och grädde eller mjölk.
Klipp ner den lufttorkade skinkan el stekt bacon, klipp i småa bitar.
Rör ner majs, smaka av och krydda.
Blanda ner den rivna osten.
Fyll potatisskalen med röran.
Toppa med lite ost.
Gratinera i 200 grader ca 10-15 min el tills de fått fin färg.
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Gratinerad Bakpotatis

1 Läs mer >>
 
När man är en liten familj (2pers när alla barn är utflugna) så kan man laga många olika rätter från ett litet paket tex. lammfärs.
Gjorde ju först lammfärsbiffar på citrongrässpett, som var otroligt gott. (http://ericasmeny.blogg.se/2015/february/lammfarsbiffar-pa-citrongras.html
Så på resten av lammfärsen blev det en gulasch.
Riktigt gott det me. Till det nybakt portionsbröd, så klart!!
 
http://ericasmeny.blogg.se/2015/february/portionsbrod.html
Formen till portionsbröden är köpta hos 
http://www.lyckasmedmat.se/
 
Lammfärsgulasch
ca 4 port
 
1 finhackad gul lök
1 riven morot
lite hyvlad vitkål
1/4 finhackad gul paprika
300 g lammfärs
2 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
ca 6-8 dl vatten
1 tsk rosmarin
salt & peppar
( om man vill även några potatisar )
olivolja
Servering: cremefraiche 
bröd
 
Skala och finhacka gul lök.
Riv moroten grovt.
Hyvla lite vitkål med en osthyvel och hacka till mindre.
Finhacka paprikan.
Värm olivolja i en kastrull.
I med de hackade grönsakerna och fräs runt I kastrullen.
Smula ner färsen och stek den med grönsakerna.
När färsen är färdigstekt, ner med tomatpuren och rosmarin.
Rör runt och pressa ner vitlök, krossade tomater, buljongtärningarna och vatten.
( i med potatis bitarna nu om du vill ha det)
Låt koka ca 15 min.
Serveras rykande varm med en klick creme fraiche och nybakt bröd.
( eller fyll en mattermos och ta med ut nu i sportlovstider)
 
 
Kram//Erica
 

Lammfärsgulasch

4 Läs mer >>
Kokade Gulaschsoppa till middag idag på lammfärs som blev över från igår.
Och soppa till middag, då blir det hembakat bröd till.
Formen som jag bakade i idag är från 
 
http://www.lyckasmedmat.se/
 
Portionsbröd
 
1 pkt jäst
1 dl olivolja
2 dl vatten
 2 dl mjölk
1 msk sirap
1/2-1 msk brödkrydda
2 tsk salt
9-12 dl mjöl
 
Smula jästen i en bunke, rör ut den med 1 dl mjölk och oljan.
Värm resten av mjölken och vattnet till 37 grader.
Häll ner det i bunken med sirap, brödkryddan och saltet.
Rör ner så mycke mjöl tills degen släpper från bunkens kanter.
Strö lite mjöl över degen och låt degen jäsa i bunken under plastfilm i 40 min.
Knåda degen i någon minut, häll ut den på mjölat bakbord.
Min form rymmer 8 bröd så jag delade degen i 8 delar och knådade och formade småa limpor.
 
Smöra formarna och lägg ner bröden.
Strö över lite mjöl, låt bröden jäsa 30 min.
Värm ugnen till 200-225 grader.
Skär några snitt i bröden med vass kniv.
Grädda bröden i 20 min.
Låt bröden vila/kallna i 20-30 min innan du skär i bröden.
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Portionsbröd

1 Läs mer >>
Räkcreps låter ju som något invecklat och exklusiv mat, men det är ju egentligen plättar med fyllning.
Men det är ju gott iaf!
 
 
 
 
RÄKCRÊPES
ca 8 st
 
stuvning:
50 g smör
3/4 mjöl
5-6 dl gräddmjölk
3 msk dill
5 cm finhackad purjolök
200 g räkor
citronpeppar
salt, vitpeppar
 
crêpes:
3 dl mjöl
5 dl mjölk
1 dl mineralvatten
1 krm salt
4 ägg
smör
 
riven ost
 
 
börja med att göra Stuvningen
smält smöret och fräs den finhackade purjolöken
rör ner mjölet
späd med gräddmjölken till en slät stuvning
vispa ner  dill och citronpeppar
låt svalna 
rör ner de avrunna räkorna
smaka av och tillsätt och peppar
 
Crêpes
vispa ihop mjöl, mjölk och salt
tillsätt äggen och vispa till en slät smet
vispa ner bubbelvattnet
lägg en smörklick i en varm stekpanna och häll i ca 1/2 - 1 dl smet
 
fördela fyllningen på plättarna
rulla ihop och lägg i en ugnssäker form
strö över riven ost
gratinera i 
250 grader i ca 5-10 min
 
 
 
 
Kram//Erica

Räkcrepes

0 Läs mer >>
 
 
Håller på att utforska lammkött, och kan säga att denna middag blev en hit!
Nystekta Naanbröd, Vitlöks&Fetaostkräm och Picklad rödlök serverades till.
Yummi.
 
Lammfärsbiffar på Citrongräs
 
500 g lammfärs
1/2 riven gul lök
4 cm färsk ingefära som rivs fint
1 tsk salt
4 msk persilja
vitpeppar
 
citrongräs som grillpinnar
 
Riv lök och ingefära i en skål.
Blanda ner färs, persilja salta och peppra.
Dela färsen i 5-6 bitar.
Skär roten av citrongräset.
 
Krossa citrongräsets bredaste del med knivens handtag.
Forma en avlång biff runt citrongräset. 
Lägg den på en plåt med oljat bakplåtspapper.
Stek i ugnen på 175 grader i ca 20 min.
Eller grilla på ute.
 
 
 
Vitlöks&Fetaoströra
 
1 dl creme fraiche
1/2 pkt fetaost
1-2 pressad vitlök
lite olivolja
citronpeppar
aromat
 
 
Picklad Rödlök
skiva rödlök och lägg i en burk
 
koka 1/2 dl ättiksprit
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
Häll den varma lagen över löken.
Låt svalna.
 
 
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 

Lammfärsbiffar på Cit...

1 Läs mer >>
 
 
Naanbröd
Antal portioner

6 st

Ingredienser

  • 25 g rumsvarmt smör
  • 2 dl grahamsmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 15 g jäst
  • 12 dl mjölk

Gör så här:

Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl,socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 6 bitar. Kavla eller platta ut varje bit till en rund kaka, ca 20 cm i diameter. Nagga kakorna med en gaffel. Hetta upp en torr stekpanna av gjutjärn. Grädda bröden, ett i taget, i stekpannan ca 2 min per sida. Låt svalna på galler.

 
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Naanbröd/ Stekpannebr...

0 Läs mer >>
 
 
Semmelkladdkakan flick släppa ifrån sig en bit, körde med mixerstaven med mjölk och glass.
Och visp, så hade jag en 
 
Semmelmilkshake
1 glas
 
en tårtbit av semmelkladdkakan
2 1/2 dl mjölk
100 g vaniljglass
mald kardemumma
 
smula ner Semmelkladdkaka i en bunke
(har man inte semmelkladdkaka smular man ner en semmelbulle)
häll över mjölken och kör med stavmixern
ner med glassen och kör med stavmixern
smaka av med mald kardemumma
häll upp i glas
toppa med lite kardemumma
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Semmelmilkshake

0 Läs mer >>
 
 
 
Hallå, är det någon som missat att det är Fettisdag, 'fattuesday', Semmeldan....
Nä det trodde jag nog inte heller!
I alla medier har det nu visats och bakats olika varianter. Jag har också testat baka olika semlor, wraps, cupcakes, minisemlor med olika fyllningar och igår blev det en Semmelkladdkaka.
Har sett olika recept hos olika bloggare jag följer och även på några olika Facebookgrupper jag är med i.
Så vems recept jag modifierat vet jag inte! 
 
 
Semmelkladdkaka
 
125 g smält avsmalnat smör
75 g finriven mandelmassa
2 dl socker
2 tsk mald kardemumma 
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl ( byt ut till ris el mandelmjöl och den blir glutenfri)
3 ägg
 
Slå på ugnen, 175 grader.
Rör ner sockret i kastrullen där det smälta, avsvalnade smöret ligger.
Riv ner mandelmassan i kastrullen.
Rör i mjöl, vaniljsocker, kardemumma, salt och ägg.
Rör till en slät massa, vispa inte.
Häll smeten i en springform el en pajform.
Grädda i ca 15 min.
Pudra över lite florsocker.
Servera grädde el vaniljglass till kall kaka.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Semmelkladdkaka

3 Läs mer >>
 
Igår hade vi grillpremiär på balkongen.
Blev att grilla marinerad långskuren ytterfilé, hallumiost, västerbottensfylld portabellasvamp, potatisgratäng och Vitlöksbröd.
 
 
Detta receptet hittade jag i tidningen Hembakat, Lindas bakskola.
 
Vitlöksbröd
24 småa bröd, går ju att göra större och grädda på plåt
 
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
8-10 vetemjöl
 
Garnering:  ca 50 g smält smör
ca 2 pressad vitlök
flingsalt
hackad persilja, färsk el fryst
 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen 24 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

( mina muffinsformar i porslin är från panduro)
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Vitlöksbröd i portion...

0 Läs mer >>
 
Igår var det ju Alla Hjärtansdag.
Att bry sig om varandra ska man ju göra alla dagar på året och inte bara denna dag.
 
Men för att ändå göra denna dag lite speciell så testade jag ett nytt recept;
Friterad Abborre i Sötsursås.
Receptet har jag hittat på Ica.se
 

Ingredienser

 4
 
handle
  • 400 g fryst vit fiskfilé (t ex MSC-märkt torsk eller kolja)
  • 1/2 gul paprika 
  • 1/2 röd paprika 
  • 1/2 liten gul lök 
  • 1 liten burk ananas i skivor (à 220 g)
  • 1 dl potatismjöl 
  • 1/2 tsk salt 
  • olja till fritering

Marinad

  • 1 vitlöksklyfta 
  • 1 msk torr sherry 
  • 1 krm salt 
  • 1 krm peppar 

Sås

  • 1 dl ananasjuice (från burkananasen)
  • 1 dl vatten 
  • 2 msk tomatpuré 
  • 1 tsk salt 
  • 1 msk socker 
  • 1 msk potatismjöl 
  • 2 msk risvinäger 
  • 1/2 msk konc kycklingfond 

Så här gör du

Close

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina och skär fisken i 2 x 2 cm stora bitar. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Skala och finriv vitlöken till marinaden. Blanda den med sherry, salt och peppar. Blanda med fisktärningarna. Låt stå 20 minuter.
  3. Dela och kärna ur paprikan. Skala löken. Häll av ananasen och spara juicen. Skär paprika, lök och ananas i lika stora bitar som fisktärningarna.
  4. Blanda ingredienserna till såsen.
  5. Torka av fiskbitarna på hushållspapper. Häll potatismjöl och salt i en rymlig plastpåse. Lägg i fisktärningarna och blanda tills de är helt täckta av potatismjöl.
  6. Häll olja i en kastrull, ca 3 cm behövs (fisken ska täckas ordentligt). Hetta upp oljan till 160°C. Fritera fiskbitarna runt om 2–4 minuter, tills de precis blivit krispiga (de får inte så mycket färg).
  7.  
  8. Ta upp fisken med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna. Häll i 3 msk av frityroljan (för 4 portioner). Woka paprikan och löken tills de blivit lite mjuka.
  10. Rör ner såsen och tillsätt ananasbitarna.
  11. Rör hela tiden. Lägg i fisken och rör försiktigt tills allt är genomvarmt. Servera gärna med ris.
Jag hade ju Abborrfiléer, hade även broccolie, morot och majs som jag wookade.
Serverade jasmineris till.
 
Det var riktigt gott, men nästa gång ska jag göra min vanliga Sötsursås som jag ska blanda ner, tycker den har en godare smak än den som va i detta recept!
 
 
Bjöd på en liten förrätt,
Kalixlöjrom, creme fraiche, charlottenlök och rostade toasthjärtan.
 
 
Sigge hälsar! ;-)
 
Kram//Erica

Friterad Abborre i Sö...

2 Läs mer >>
 
 
Förra julen fick jag en donutsform i julklapp. Formen är från Lagerhause.
Att baka donuts i ugn är ju lite mindre farligt än att fritera.
Goda munsbitar blev det.
 
Minidonuts
4 plåtar
 
1ägg 
1,2 dl socker
1,2 dl mjölk
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält smör
2,5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 
smör till att smörja formarna
 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker.
Vispa ner de övriga ingredienserna till en slät smet.
Smörj formen/formarna, fyll med smeten , typ upp till halva.
Grädda i 220 grader i ca 5-7 min.
Stjälp ut kakorna och pensla formen och fyll i ny smet.
( jag gjorde halv sats, blev 2 plåtar)
 
3 olika toppingar.
 
#smält choklad och lite olja, doppa donuten först i chokladen och sen i strössel.
 
#doppa dom varma donuten i strösocker (strösocker och kardemumma är åxå gott)
 
#gör en glasyr av florsocker, smält smör och ev lite vatten. Kan även färgas m karamellfärg.
Doppa i strössel om du vill.
 
 
 
 
 
 
 

Minidonuts

0 Läs mer >>
Hej, det var ett tag sen.
Har haft ledigt från bloggen några dagar, vi har varit till Tärnafjällen till mamma och lillebror som fyllt jämna år.
Hade bakat lite favvofika till han och så åkte vi och överraskade.
Vi blev även överraskade av stormen Ole, inte kul när man inte kan göra något.
 
Men idag orkade kroppen följa med ut till köket.
Har samlat på mig en massa recept som jag vill testa.
Först ut blev en småkaka, Kakaoböna.
Den heter väl så pga formen.
 
Kakaoböna ca 80-85st
 
130 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
4-6 dl mjöl
 
Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt.
Rör ner ägget.
Sikta mer mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver.
( börja med den mindre mängden vetemjöl, ska bli en smidig deg.)
Forma degen till småa kulor( typ en förrivärldens stenkula) som görs ovala.
Lägg dom på ett bakplåtspappersklädd plåt.
Ta en grillpinne el tandpetare och tryck ner till hälften av kakan.
 
Grädda i 180 grader i ca 10-12 min.
 
Vill man göra Kaffebönor blandar man ner 1 msk Nescafé som är utrörd i 1 msk vatten.
 
Jag halverade receptet, blev 42 kakaobönor.
 
 
 

Kakaobönor (kaffeböno...

0 Läs mer >>
Gäddqueneller
800 g gäddfärs
3 äggulor
3-5 dl vispgrädde
2 tsk salt
vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1,5 dl vittvin
  • Ugn 200 grader
  • Mal fisken till färs, mal om färsen 3-4 gånger på det finaste.
  • Kyl färsen så den och grädden är lika kalla.
  • Rör ner äggen i färsen. Kör med matberedare. Salta och krydda. Kör så att färsen binder sig.
  • Häll ner en tunn stråle av grädden under ständig omrörning. Kör på lägsta hastighet.
  • Forma 'ägg' med två blöta skedar. Blöt skedarna mellan varje 'ägg'. Lägg quenellerna i smord ugnsform.
  • Häll på vinet.
  • Ställ in formen mitt i ugnen och grädda quenellerna i 15-20 min.
  • koka potatis och såsen under tiden.
 
Vitvinssås
 
2 charlottenlökar
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl grädde
smör
1 tsk mjöl
salt , vitpeppar
Hacka löken och fräs den i smöret, utan att den får färg.
Häll på vatten, buljongtärning och vinet.
Koka i ca 5 min.
Sila bort löken och häll på grädden.
Koka ca 5 min.
Red av och smaka av.
Salta å peppra.
Serverade pressad potatis, vitvinssås och smörstekta rödbetor.
 
Kram//Erica

Gäddqueneller