Kycklingpaj
Pensionärskaka
Gratinerad Bakpotatis
Lammfärsgulasch
Portionsbröd
Räkcrepes
Lammfärsbiffar på Cit...
Ingredienser
- 25 g rumsvarmt smör
- 2 dl grahamsmjöl
- ca 3 dl vetemjöl
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
- 15 g jäst
- 2 1⁄2 dl mjölk
Gör så här:
Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl,socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 6 bitar. Kavla eller platta ut varje bit till en rund kaka, ca 20 cm i diameter. Nagga kakorna med en gaffel. Hetta upp en torr stekpanna av gjutjärn. Grädda bröden, ett i taget, i stekpannan ca 2 min per sida. Låt svalna på galler.
Naanbröd/ Stekpannebr...
Semmelmilkshake
Semmelkladdkaka
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen 24 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.
Vitlöksbröd i portion...
Ingredienser
- 400 g fryst vit fiskfilé (t ex MSC-märkt torsk eller kolja)
- 1/2 gul paprika
- 1/2 röd paprika
- 1/2 liten gul lök
- 1 liten burk ananas i skivor (à 220 g)
- 1 dl potatismjöl
- 1/2 tsk salt
- olja till fritering
Marinad
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk torr sherry
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
Sås
- 1 dl ananasjuice (från burkananasen)
- 1 dl vatten
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- 1 msk potatismjöl
- 2 msk risvinäger
- 1/2 msk konc kycklingfond
Så här gör du
CloseBra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Tina och skär fisken i 2 x 2 cm stora bitar. Låt rinna av på hushållspapper.
- Skala och finriv vitlöken till marinaden. Blanda den med sherry, salt och peppar. Blanda med fisktärningarna. Låt stå 20 minuter.
- Dela och kärna ur paprikan. Skala löken. Häll av ananasen och spara juicen. Skär paprika, lök och ananas i lika stora bitar som fisktärningarna.
- Blanda ingredienserna till såsen.
- Torka av fiskbitarna på hushållspapper. Häll potatismjöl och salt i en rymlig plastpåse. Lägg i fisktärningarna och blanda tills de är helt täckta av potatismjöl.
- Häll olja i en kastrull, ca 3 cm behövs (fisken ska täckas ordentligt). Hetta upp oljan till 160°C. Fritera fiskbitarna runt om 2–4 minuter, tills de precis blivit krispiga (de får inte så mycket färg).
- Ta upp fisken med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna. Häll i 3 msk av frityroljan (för 4 portioner). Woka paprikan och löken tills de blivit lite mjuka.
- Rör ner såsen och tillsätt ananasbitarna.
- Rör hela tiden. Lägg i fisken och rör försiktigt tills allt är genomvarmt. Servera gärna med ris.
Friterad Abborre i Sö...
Minidonuts
Kakaobönor (kaffeböno...
- Ugn 200 grader
- Mal fisken till färs, mal om färsen 3-4 gånger på det finaste.
- Kyl färsen så den och grädden är lika kalla.
- Rör ner äggen i färsen. Kör med matberedare. Salta och krydda. Kör så att färsen binder sig.
- Häll ner en tunn stråle av grädden under ständig omrörning. Kör på lägsta hastighet.
- Forma 'ägg' med två blöta skedar. Blöt skedarna mellan varje 'ägg'. Lägg quenellerna i smord ugnsform.
- Häll på vinet.
- Ställ in formen mitt i ugnen och grädda quenellerna i 15-20 min.
- koka potatis och såsen under tiden.