0 Läs mer >>
Fick höra talas om denna risotto med risoni av min dotter.
Nu har även jag testat.
Blev riktigt gott.

4 portioner
  • 3 dl risoni
  • 250 g svamp, t ex champinjoner eller kantareller, skivade ( jag hade kantareller, förvällda)
  • 1 msk smör
  • 0.5 msk olivolja
  • vitlöksklyfta, finhackad
  • 3 dl fryst broccoli ( tinad)
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 3 dl vatten
  • 0.5 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kantarellfond ( jag hade bara kalvfond hemma som jag använde)
  • 70 g babyspenat
  • 3 dl finriven parmesan ( 1 1/2 dl vbost o 1 1/2 dl parmesan)
  1. Koka risonipastan i saltat vatten. 
  1. Hetta upp en stekpanna och stek svampen i smör, olja och vitlök. I med broccolin.Salta, peppra och stek till fin färg. 
  1. Koka upp vatten, vin och fond. Häll av pastavattnet när risonin är al dente och häll ner risonin i buljongen. 
  1. Vänd ner svamp, spenat och nästan all parmesan. Smaka ev av med salt och toppa med resten av parmesanen. Servera direkt.
 
Serverade risonirisotton med en cheeseboard och ostpinnar m lufttorkad skinka.

Kram//Erica

Risonirisotto

0 Läs mer >>

Ibland vill man göra något enkelt. 
Detta är toppen om du har köttfärssås över, annars steker du köttfärs enl. nedan.
 
Köttfärs/makaronilåda
 
4-6 port
5-6 dl gammeldags makaroner
400 g köttfärs 
1 gul lök
1-2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver
3 ägg
1 liter vätska, mjölk el buljong ( el blandat)
 
Riven ost
 
Bryn köttfärsen och löken.
Krydda
Blanda okokta makaroner och köttfärsen i en stor ugnsfast form.
Blanda ägg med mjölk/buljong och häll över makaronerna/färsen.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 1 Tim i nedre delen av ugnen.
Rör om efter ca 10-12 min och efter halva tiden.
Annars hamnar allamakaroner i botten.
Efter sista omrörningen så strör du över den rivna osten.
 
Kram//Erica

Köttfärs/Makaronilåda...

0 Läs mer >>
 
Kram//Erica

Praliner till jul/nyå...

0 Läs mer >>
 
Kram//Erica

Praliner till jul/nyå...

0 Läs mer >>
 

PANNKAKA I MUFFINSFORM

Ca 18 st 

5 ägg
6 dl mjölk
½ krm salt
3 dl vetemjöl

1 pkt bacon klippt i småbitar 

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen lite lätt med en handvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt eller smöra plåt.

3. Fyll muffinsformarna till ¾ med smet. Lägg på baconbåtar.Grädda dem mitt i ugnen i 16–20 min eller till de får får lite färg på ytan. De sväller upp enormt i slutet av gräddningen, men de sjunker ihop direkt när man tar ut dem. Servera gärna med sylt & vispgrädde. 

Kram//Erica

Pannkaka i muffinsfor...

0 Läs mer >>
 
Enkla rätter i en och samma form är ju toppen.
Denna Makaronilåda gjorde jag på okokta makaroner.
 

 
Kram//Erica

Makaronilåda

0 Läs mer >>
 
Att göra egen blodpudding är inte svårt, och blir väldigt gott.
Gjorde på renblod.
Serverade bacon och vitkål blandat med lingonsylt.
 
1 liter blod
7-8 dl buljong ( öl)
7-8 dl rågmjöl/vetemjöl
1 dl smält smör
1 dl sirap
1 ägg
salt /nejlika
Olja/smöra 2 formar. Avlånga brödformar.
Grädda i 175 grader i vattenbad.
Täck formarna med folie.
Grädda i 1 timme.
Kolla med sticka om den är torr i mitten.
Stjälp formarna upp o ner!
Går bra att frysa in.
 
Stek blodpuddingen i skivor.

 
Kram//Erica
 

Blodpudding