0 Läs mer >>
Vitkålsgratäng
 
4-5 portioner
 
1 vitkålshuvud, ca 2 liter hackade i bitar
1 gul lök
10 cm purjolök 
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
150 g riven ost
salt, peppar ev lite chilifllingor
smör
 
Hacka vitkål, lök och purjolök.
Stek i en stekpanna med smör.
Bryn tills kålen vattnat ur sig och blivit mjuka.
Häll över grädden och pressa i vitlöken.
Koka ihop några minuter tills grädden kokat in.
Salta o peppra, blanda i lite ost och häll kålen i en ugnsform.
Toppa med resten av osten.
In i ugnen, 225 grader i 20-25 min.
 
 
Kram//Erica

Vitkålsgratäng

0 Läs mer >>
Gillar hösten och alla fräscha grönsaker och rotfrukter.
Just nu är ju vitkålen så god och billig!
 
 
Vitkålsfräs
4 port
 
400 g nötfärs
400 g riven vitkål
400 g grovt rivna morötter
1 skivad rödlök
svamp, kantareller eller champinjoner
2 msk soya
salt och svartpeppar
Olja till stekning och chiliolja
 
 
Gör så här:
1. Fräs färsen i lite olja i en stor stekpanna eller gryta tills den börjar bli klar.
2. Tillsätt vitkål, morötter svamp och rödlök och fräs på rätt hög värme medan du rör om så att det inte bränns fast. Fräs 5-10 minuter tills vitlålen och morötterna är mjuka fast fortfarande har tuggmotstånd.
3. Tillsätt soya och smaka av med salt och svartpeppar.
Vill man kan man servera lite creme fraiche till.
 
Kram//Erica
 

Vitkålsfräs

0 Läs mer >>
 
 
Veckosallad

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
3 grovt rivna morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1-2paprika

Dressing:
1,5 dl vitvinsvinäger el ättiksprit
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda el oregano

Ca 1 msk örtsalt eller salt 

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Kram//Erica

Veckosallad/ Vitkålsa...

0 Läs mer >>
Enchiladas
4 port
 
Fyllning:
1 gul lök
300 g köttfärs
1 påse tacokrydda 
1 dl krossade tomater
3 msk guacamole
 
Sås:
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré 
2 dl creme fraiche
salt
oregano
vitlök
 
tortillabröd
riven ost
 
Skala och finhacka löken.
Bryn färsen och löken.
Blanda ner kryddorna, krossade tomaterna och guacamolen.
Fyll tortillabröden med färsröran.
Vik ihop bröden och ställ i en smord ugnsform.
 
Koka ihop såsen och häll över tortillabröden.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 200 grader i ca 20 min.
 
 
 
Veckosallad

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
3 grovt rivna morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1-2paprika

Dressing:
1,5 dl vitvinsvinäger el ättiksprit
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda el oregano

Ca 1 msk örtsalt eller salt 

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Kram//Erica

Enchiladas

0 Läs mer >>
Jag har ju varit i Dublin och då måste man ju laga lite Irländsk mat.
En klassisk Guinness Stew, En köttgryta med Guinness, mandelpotatismos & svartvinbärsgele.
Norrland möter Irland/Världen.
 
 
Ingredienser för 4 personer:
1 kg högrev,  grytbitar , nötkött ( jag hade älghögrev)
2 Gula lökar
2 Morötter
2 Vitlöksklyftor
1 paket bacon
1 burk Guinness eller annan mörk öl
ca 2-3 Buljongtärningar (smaka av så att det inte blir för salt innan du tillsätter alla)
2 tsk Timjan
färsk Persilja
Svartpeppar
Vetemjöl
Olja ( hade olivolja och chiliolja)
 
Gör så här:
1. Skala och finhacka den gula samt den vita löken. Skala och skiva även morötterna samt skiva baconen. Blanda svartpeppar i vetemjöl.
2. Häll ungefär en matsked olja i en gryta, stek först baconen tills de fått aningen färg lägg sedan på köttet och låt brynas innan du tillsätter  vitlök, gul lök samt morötterna. När löken blivit mjuk slå över mjölblandningen, ungefär hälften av ölen, späd med vatten.
3. Låt grytan koka ungefär 3 timmar på svag värme, späd med vatten eller öl (jag använde all öl i burken) om det blir för tjockt. Var noga med att smaka av och justera med mer kryddor om du tillsätter vätska.
 
Serverade grytan med mandelpotatismos och svartvinbärsgele!
 
Avslutade våran Irländska middag med kaffe och en mini Guinness ( kahlua och Bailey's)
 
 
Kram//Erica 

Irländsk Köttgryta /I...

0 Läs mer >>
Ibland söker man nyttiga mellanmål.
Och ibland hittar man det! 
Nu finns dessa godingar i min frys, det är bara att komma ihåg att ta fram en bit ca en halvtimme innan man ska äta.
 
Frysta Yoghurtbars
 
Ca 10 bitar
1 kiwi
6 physalis
6 jordgubbar
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl mango
1/2 banan
2 dl blandade nötter
2 dl turkisk yoghurt, 
1 dl  müsli
 
Skala kiwin och skär den, physalis och jordgubbar i mindre bitar. Lägg alltsammans i en bunke tillsammans med resten av bären.
Hacka nötterna och vänd ner i bunken tillsammans med yoghurt och müsli (spara eventuellt lite müsli till dekorationen). Blanda försiktigt.
Klä insidan av en brödform, 1 1/2 liter, med plastfolie och fördela smeten i formen. Låt stå i frysen i cirka 1 timme och skär sedan upp i bitar och Förvara i frysen i en burk.
Ta fram en yoghurtbar ca 1/2 timme innan du ska äta den.
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Fryst Yoghurtbar

0 Läs mer >>
 
  • 6 dl havregryn
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl kokosflagor
  • 1/2 dl chiafrön 
  • 1 dl kakaonibs
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl flytande honung
Sätt ugnen på 175°C.
 
Blanda alla torra ingredienser utom den torkade frukten i en bunke. Tillsätt olja och honung. Rör om så att allt blandas väl. 
 
Häll ut på en bakpappersklädd plåt och baka mitt i ugnen ca 30 minuter. Rör om då och då så det inte bränner. Låt svalna.
 
Vill man kan man blanda i torkad frukt och bär.
 Kram//Erica

Nötfri Granola /Musli

0 Läs mer >>
 
 
Har hälsat på min yngsta dotter i Dublin.
Oj vilken vecka vi har haft tillsammans .
Ätit lite nya kombinationer, som en ananasbowl på Brother Hobbart.
Så nu när jag kom hem gjorde jag en egen variant:
 
Jordgubbsbowl
1 skål
 
Frysta, halvtinade jordgubbar, typ 1 1/2-2 dl
keso ,kvarg el yoghurt
färsk frukt, jag hade gul kiwi, banan och vindruvor
torkade blåbär
müsli 
kokosflaks
Mixa de halvtinade jordgubbarna med en stavmixer.
Lägg jordgubbsmoset i en tallrik, på med en klick keso ( kvarg, yoghurt)
Toppa med skivad frukt, torkade blåbär, lite musli och kokosflaks.
 
 
 
 
 
Ananasbowl på Brother Hobbard/Irland
Mixad ananas, kvarg, vindruvor, ananasbitar, rostade hasselnötter och kokosflaks.
 
Kram//Erica

Strawberrybowl /Jordg...

0 Läs mer >>
 
Vi hade turen att få nyrökta sikar.
Så det fick bli enkla och goda tillbehör.
Kokt färskpotatis och stuvad purjolök.
 
 
Gräddstuvad Purjolök
2-3 port
 
1/2,purjolök, fint skuren
1/4 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl grädde
 
Hacka purjolöken fint, lägg en i en kastrull med buljongtärningen och vattnet.
Kokavpurjolöken några minuter så purjolöken mjuknar och vattnet försvinner.
I med grädden och låt puttra ca 4-5 min så grädden tjocknar lite.
Smaka av, ev salta och peppra.
Servera.
 
 
Kram//Erica

Gräddstuvad Purjolök

0 Läs mer >>
Rulltårta är enkelt att göra och fint ha i frysen om man får besök.
Man kan enkelt göra den till en riktig god bakelse! 
 
I denna rulltårta hade jag hallonsylt, även några hela frysta hallon fick va me.
 
Rulltårta
 
3 ägg
1 1/2 dl socker 
2 dl mjöl
 1 tsk bakpulver
 
 Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner mjöl och bakpulver.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i 5 min.
Sockra på den färdiga kakan och vänd den på ett bakplåtspapper på bakbordet.
Ta bort bakplåtspappret den har bakats på.
Bred ut sylt och rulla ihop den på en gång.
 
Kram//Erica
 
 

Rulltårta