1 Läs mer >>
Hoppas ni har haft en fin och mysig första advent.
Hos oss är 1 advent Grinchenday.
Då ses grinchenfilmen och jag gör Grinchbuffe.
 
 
 
Grinchentini
 
martiniglas
lime el citronskiva
7 up
Sourz apple
grön karamellfärg
rött strösocker
polkagriskäpp
Börja med att färga vanligt strösocker rött.
Fukta kanten på ett martiniglas med lime el citron och doppa glaskannan i det färgade sockret.
Fyll halva glaset med Sourz Apple , i med lite grön karamellfärg och rör om.
Fyll på med 7 up.
I med en polkakäpp!
 
 
 
Sindy Lu Who Salad
 
Blandsallad
Gurka
Paprika
Majs
oliver
 
 
GRINCH SLEIGH / släde
 
tacofärs
majs
paprika
purjolök
ost
tacobåtar/små
Blanda allt och fyll båtarna.
Gratinera i 175 grader varm ugn i ca 10-12 min 
 
 
ROAST BEAST ( tunnbrödsrulle)
 
mjukt tunnbröd
grön karamellfärg
bregott
rostbiff
potatissallad
coctailstomater
 
Pensla tunnbröden med utspädd grön karamellfärg 
Lägg den färgade sidan nedåt, smöra, på med 2 skivor rostbiff och lite potatissallad.
Rulla ihop från kortsidan, rulla ihop till en hård rulle.
Plasta in i plastfolie. 
Görs gärna flera timmar innan servering.
Vid servering skärs i bitar och läggs ihop som ett torn
Dela två små tomater och sätt ihop med en tandpetare så dom bildar ett hjärta
 
 
 
GRINCH ROLLS
 
gravad lax
philadelfias pepparrotsost
gurka
paprika
Dela gurkan, ca 20 cm, hyvla remsor med en osthyvel. Hyvla från två sidor, 
Mitten av gurkan används inte.
Lägg en gravlaxskiva på varje gurkremsa.
Bred på pepparrotsosten.
Rulla ihop, fäst med en tandpetare och ett litet utskuret paprikahjärta.
 
 
 
GRINCHFINGER
 
fryst, tinad sparris
bacon
Linda en backonskiva runt sparrisen.
Stek tills baconet är klart.
Serveras varma.
 
 
 
GRINCH DIP
 
1 liten burk creme fraiche
fetaost
1-2 pressade vitlökar
aromat
1 msk citronpeppar
grön karamellfärg 
lite olivolja till lagom konsistens
ananas
paprika
oliv m paprika
Blanda creme fraiche, feta, vitlök, citronpeppar. 
Smaka av med aromat.
Rör i olja om det behövs.
Färga grön.
Lägg upp dippen på ett fat, forma till grinchens ansikte och dekorera med ögon o näsa.
 
Grinch rosett
Salamikorv och purjolök
 
 
 
WHOPUDDING (Vitchokladpannacotta )
 
 6 port
 
5 dl grädde
200 g vitchoklad
2 gelatinblad
 grön karamellfärg 
Gelehjärtan 
 
Lägg gelatinbladen i kallvatten i 5 min.
Koka upp grädden.
Ta bort kastrullen från spisen.
Rör ner den hackade vita chokladen i den varma grädden.
Färga grädden grön.
Rör tills chokladen smält och krama ur gelatinbladen och rör tills grädden är slät.
Häll grädden i glas och låt stelna i kylen ca 3 tim.
 Dekorera varje glas med ett rött gelehjärta.
 
 
 
 
Grinchfudge
 500 g vit choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 1 msK karamellfärg
  • citron, rivet skal
  • 25 g smör
  • hjärtformat strössel
  1. Hacka chokladen och smält över vattenbad i en rostfri bunke tillsammans med kondenserad mjölk, citronzest och karamellfärg.
  2. Rör ned smör i slutet till en slät och glansig smet.
  3. Klä en fyrkantig form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten.
  4. Låt stelna i kylen.
  5. Skär sen i små kuber.
  6. Dekorera med ett strösselhjärta på varje bit.
 
 
Grinchkaka
Orios som doppas i grönfärgad smält vitchoklad.
Dekoreras med ett litet strosselhjärta.
 
Grinchklubba.
Mashmallows som doppas i grönfärgad smält vitchoklad.
Sen i grön/röd o vitt strössel.
Grönvita papperssugrör. 
 
Whoville decoration/  Julkrans
 
100 g smält Vitchoklad som färgats grön
Corn flakes
strössel
Smält och färga chokladen.
Rör ner corn flakes och klicka ut kransar på ett bakplåtspapper.
Dekorera med strössel.
Låt stelna.
 
 
Who Pudding a'la Cindy Lu
'Feeds twohundred Whos....or four to sig yous.
4-6 port
 
1 kg färdig risgröt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk smör
4 ägg ( separerade)
1/2 dl socker
röd karamellfärg
 
röda & gröna godisar
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa gulorna i en annan skål tillsammans med socker, karamellfärg vaniljsocker och smör pösigt.
Rör ner risgröt och äggvitan i äggulsmeten.
Fyll en smörad ugnsform med grötsmeten.
Grädda i 200 grader i ca 35-40 min.
Låt svalna och låt puddingen står kylen över natten.
Toppa puddingen med gröna och röda godisar vid serveringen.
 
'At Christmastime ,
my favorite treat
is something creamy, light and sweet.
Who Pudding a'la Cindy Lu
And here's the recipe for You.
 
Godisben
 
Klätt in godisrullar ( mentos) i tyg och gjort skorna i filt
 
7 up
 
Grinchen är ganska klok iaf
 
 
 
 
Kram//Erica

Grinchenfest / Grinch...

0 Läs mer >>
 
Enkel matlagning men god mat är ju något man vill ha vissa dagar.
Att ha färdiga lövbitar i frysen är toppen. 
En annan fördel med att göra dessa godingar är att du vet vad som finns i och det väljer du ju själv.
När jag gjorde dessa blandade jag ner finhackad lök från löksoppan som blev över häromdan.
#inteslängamat
 
Men här är mitt grundrecept.
 
Lövbit
4-6 port
 
 
500 g färs ( valfri)
1 ägg
2 msk mjöl
1 tsk lökpulver
1 msk aromat
 
Blanda alla ingredienser i en skål.
Lägg ut en remsa av plastfilm på en bricka el skärbräda.
På med en boll av färsen, typ en tennisboll,  och lägg plastfilm på.
Tryck ut färsen tunt mellan plastfilmen.
Gör så tills färsen är slut
Lägg in färsen på det plana underlaget i frysen.
Låt dom frysa några timmar.
Sen tar du fram en Lövbit från frysen , tar bort plastfilmen och direkt ner i varm  stekpannan/ murrikkan.
Servera med ett eget kryddsmör o pommes!
 
(Nu hade jag kvar löksoppa kvar från dagen innan.
Så jag silade soppan och tog tillvara på den smakrika löken.
Hackade löken fint och blandade färs, ägg,den  finhackade löken och lite salt och mjöl.)
 
 
 
 
Kram//Erica

Lövbit , hemmagjord

0 Läs mer >>
Fy vilket väder, regn och ishalka.
Så nu är det dubbel karantän, för jag har förra årets fall och armbrytning i åtanke.
När det är grått väder är en god soppa väldigt värmande.
 
 
Löksoppa
4 port
 
6 gula lökar
2 msk smör
1 tsk socker
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk kalvfond
1 dl matlagningsvin
2 tsk torkad timjan
2 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
 
Skala och skiva löken tunt, jag använde mandolinen.
Fräs löken i smöret ,löken ska inte få färg, fräs den mjuk, ca 5 min.
Ner med de övriga ingredienser och koka ca 10 min.
Servera den varma soppan med Västerbottenskrutongerna.
 
Brukar göra Fransk Löksoppa, man gratinerar soppan med bröd o ost. Då ska man ju ha soppskålar som tål ställas in i ugnen.
Men jag fick hitta på en egen variant idag på gratineringen.
Smörstekte brödtärningarna lite, la brödet i små högar på en plåt klädd med smörpapper.
Sen toppade jag bröden med grovt riven västerbottenost.
In med plåten i ugnen, 200 grader till bröd och ost fått fin färg. Håll koll så det inte bränns.
Sen lät jag ostkrutongerna svalna på galler.
 
Kram// Erica

Löksoppa

0 Läs mer >>
 
När man bara är två i hushållet kan man göra maträtter från En bit av lax. 
Vi hade ätit Ugnstekt lax på saltbädd med sherrysås och pressad potatis   och då skar jag laxen så det blev lite småbitar över.
Så då blev det en hittepårätt.
 
Laxpasta med spenat
2 port
 
1 förpackning färsk el vanlig pasta ( kokas enl förpackning)
 
typ 100 g lax
6 kuber fryst hackad spenat som fått tina
lite limejuice 
salt 
limepeppar
2-3 msk färskost
1-1 1/2 dl grädde
vårlök
ev pastavatten
smör
 
svartpeppar
fint riven smakrik ost, parmesan el vbost
 
Skär laxen i kuber, 1 cmx1cm blir ganska lagom.  Marinera laxbitarna med lite limejuice , limepeppar och salt en liten stund.
Krama ut vattnet från den tinade spenaten, stek den lite i smör i en stekpanna.
I med färskosten och grädden och låt det koka upp med spenaten.
Lägg i laxen, rör runt. Laxen blir snabbt klar. Smaka av med salt .
Blanda ner den färdigkokta pastan i stekpannan och blanda runt.
Ta i lite pastavatten om du vill ha såsigare.
Fördela på tallrikar, strö över vårlök, riven ost och lite nymald svartpeppar.
 
 
Kram//Erica

Laxpasta med spenat

0 Läs mer >>
Jag börjar min dag med att titta på Nyhetsmorgon, iaf med ett öga .
Ibland lagas det någon maträtt som jag bara måste testa, så var det för någon vecka sen.
Tareq lagade denna rätt.
Biffarna gjorde jag på älgfärs.
 
 
Falsk Sjömansbiff
4 port
 
Sjöbiffar (Pannbiffar)
 
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
2 kryddpepparkorn, alt 1 krm malen
15 svartpepparkorn, alt 3 krm malen
1 gul lök,riven på den grova sidan på rivjärnet
1,5 tsk salt
500 g älgfärs eller nöt el blandfärs
smör, till stekning
 
 
Potatis & Lökgrytan
 
600 g fast potatis
4 gul lök
100 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl öl, gärna ljus lager
8 dl mörk oxbuljong ( jag hade kalvfond och vatten) 
20 kryddpepparkorn
1 msk färsk timjan, hackad
4-5 lagerblad
10 svartpepparkorn
6 hel nejlika
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
 
  1. Potatis- och lökgryta
    Skala och skiva potatis och lök i 0,5 cm tjocka skivor. I en kastrull, stek löken i smöret tills löken är fint brynt. Låt löken få ta tid så att den blir mjuk och söt i smaken. 
  2. Tillsätt vetemjöl och rör ut det jämnt. Häll i öl och mörk oxbuljong, rör så att det inte bildas några klumpar. Tillsätt potatis och övriga ingredienser. Koka tills potatisen är mjuk och smaka av en sista gång med salt och peppar.
  3. Pannbiffar
    Blanda ströbröd, grädde och ägg i en skål och låt stå och dra några minuter. Stöt krydd- och svartpepparkorn i en mortel. Hacka eller riv löken fint. Blanda lök, färs och salt med ströbrödsblandningen. Knåda inte färsen för länge för då kan den bli seg. 
  4. Forma till pannbiffar och stek dem på bägge sidor i lite smör i en stekpanna.
  5. Servera pannbiffarna med potatis- och lökblandningen.
 
Till denna rätt ville jag ha inlagda rödbetor, men hade bara hemma förkokta rödbetor.
Så jag snabbpicklade dom, jättegoda blev dom.
 
 

 

 

 

  • Snabbpicklade förkokta rödbetor
  • Lag:
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 hel nejlika
  • 4 lagerblad
  • 300 g förkokta rödbetor
Koka upp lagen och låt svalna en stund.
Skiva dom förkokta rödbetorna och lägg i en ren glasburk.
Häll över den ljumma lagen.
 
 
Kram//Erica

Falsk Sjömansbiff

0 Läs mer >>
 
När jag storhandlade sist hade min affär kycklingsklubbor till ett väldigt bra pris.
 
Så ikväll blev det att laga dessa klubbor till middag, currysås och ris serverades till. Riktigt gott!
 

Till 8-10 kycklingklubbor
Det här behöver du :
1 dl rapsolja

2 msk soya

1 tsk limepeppar

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk sweet chilisås 

1 msk ketchup


grillkrydda

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utom grillkryddan. Pensla kycklingklubborna på bägge sidor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Stek i ugn på 160 grader ca 30-40 min. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger och pensla med marinaden. Krydda med grillkrydda de sista 10 minuterna och sätt ugnen på grillvärme, eller höj temp till 220 grader. Ta ut, låt svalna. Vira aluminiumfolié runt ändarna och servera!

 
Kram//Erica 

Ugnsgrillade kyckling...

0 Läs mer >>
Kvällens middag blev Mums.
 
Sambon fyller år så då blir det ju att lägga manken till.
Men varför gå på restaurang när frysen är fylld med toppenråvaror.
Gjorde en tjälknöl på älg igår, lägger in fryst älgstek ( men igår blev de en älgkarre) i ugnen , 100 grader i ca 12 tim.
Sen kokar man en lag, vatten , salt, vitpepparkorn, kryddpeppar, lagerblad och vitlök.
Lägg den varma klara älgsteken i varm lag. Låt den kallna och ligga ett dygn.
Skiva köttet tunt.
Rör ihop 1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
nymald svartpeppar
Häll marinaden över köttet och låt marinera någon timme.
 
Har länge funderat på att göra en potatiskaka, Pommes Anna.
Men när vissa saker håller på att bli gammalt i kylen så blev den på mitt vis.
 
Pommes Erica
4 port
 
800g potatis
1 gul lök
75 g smör
1 vitlök
100 g färskost
1 dl grädde
1 ägg
timjan
finriven parmesan och vbost
svartpeppar
salt
 
Smöra en ugnsform, ca 25cmx25cm.
Skala potatisarna och löken, skiva tunt på mandolinen, jag hade på 2:an.
Vispa ihop färskosten med ägg och grädde.
Krydda med timjan.
Då börjar vi montera kakan.
Lägg ett tunt lager potatis, salta lite, lite peppar, lite lök och så lite av färskost/äggröran.
Strö över lite ost och så fortsätt bygga lager med potatis, lök och röran.
Avsluta med potatislager, lite ost och hyvla lite smör på toppen.
Grädda i 200-225 grader i 50-60 min.
 
Skär en fyrkantig bit av potatiskakan, lägg några skivor tjälknöl och svampsås.
 
Kram//Erica

Pommes Erica (Anna) /...

0 Läs mer >>
 
 
Chokladkola
 
100 g smör 
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2-3msk kakao

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna som jag.Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. 
  • Koka utan lock, ca 15 min i en vid stekpannan eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med kakao.
  • Fyll knäckformar eller häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
  • (Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.)
  •  
    Älskar knäcktratten, bra till mycke.
  •  
    Kram//Erica

Chokladkola

0 Läs mer >>
 
Nu luktar hela läggan Jul.
Bakade dessa Pepparnötter, och jag gjorde dom ganska små.
Och är dom små, får man äta två, det är sen gammalt!
 
PEPPARNÖTTER
64 st
 
115 g  rumstempererat smör
1 1/3 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1/2 st ägg
4  1/3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
3 tsk Pepparkakskrydda eller
1 1/2  tsk kanel
1 1/2 tsk kardemumma
 
Rör först smör och socker så att det löser sig. blanda sedan 
i resterande ingredienser.
Dela degen i 64 småa bitar.
Rulla sedan ut små bollar och grädda i ugnen på 190 grader cirka 10 minuter.
 
 
 
 
Kram//Erica

Pepparnötter

0 Läs mer >>
 
Tänk vilken rikedom man har i frysen, färdiga abborrfileer. Bara att ta fram.
Och nu hade jag ju även fryst Sötsursås som hade blivit över.
 
 
 
Friterad Abborre i Sötsursås.
4 port
 
5-6 abborrfileer
1 dl potatismjöl
1/2 msk salt
vitpeppar
 
liten påse wokgrönsaker
 
frityrolja
 
 
ENKEL SÖTSURSÅS
4 port
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 msk soja (kikomans)
 
 
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
Blanda ner ev maizenaredning
Hacka ev ner 1/2 tomat och ananas
 
 
 
Börja med fisken.
Skär fisken i små bitar, ca 2x2cm.
Låt dom ligga på hushållspapper en stund.
Blanda potatismjöl, salt o lite vitpapper i en plastpåse och lägg i fiskbitarna.
Rör om.
Värm frityroljan i en tjockbottnad gryta.
Fritera fiskbitarna, ca 3-5 min.
Låt fisken rinna av på ett galler el hushållspapper.
 
Koka sötsursåsen.
 
 
Så långt kan man förbereda.
 
Ta ca 3 msk från frityroljan och woka grönsakerna mjuka.
Ner med den friterade fisken, häll på sötsursåsen.
Servera med ris.
 
Kram//Erica

Friterad Abborre i Sö...

0 Läs mer >>
Gillar dessa Edamamebönor, goda som snacks ( 'oskalade ) eller som här, marinerade.
 
 
  • 1/2 msk svarta sesamfrön
  • 1/2 msk vita sesamfrön
  • 2 1/2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 250 g tinade edamamebönor
Rosta sesamfröna i torr stekpanna om du ids, jag gjorde inte det.
Blanda soja och sesamoljan med bönorna.
Strö sesamfröna på.
Låt marinera ca 30 min innan servering.
 
 
Att använda dessa bönor oskalade är en god starter eller som starter.
( finns i frysdisken)
Ta bönskidorna från frysen och värm vatten i en kastrull.
Släng i bönorna och sjud till bönorna tinat och blivit varma.
Häll av vattnet, häll över olivolja och vänd runt.
Strö över flingsalt.
Servera.
( sätt bönskidan mellan tänderna och dra ut bönorna, ät o njut.) 
Skalet äts inte.
 
 
Kram//Erica

Marinerade Edamamebön...

0 Läs mer >>
 
 
OXFILE PROVENCALE
 
4 port
 
800 g putsad oxfilé
olja och smör till stekning
 
Vitlökssmör:
6 vitlöksklyftor
100 g mjukt smör
2 msk finhackad bladpersilja
worcestershiresås
salt och peppar
 
 
Sätt ugnen på 125°. Bryn oxfilén runtom i smör, salta och peppra. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i ugnen till en innertemperatur på 55°, det tar 20–25 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter före servering. Under tiden, skala och krossa 6 av vitlöksklyftorna.
Blanda med 100 g smör och 2 msk persilja. Smaka av med worcestershiresås, salt och peppra.
Sätt på grillelementet i ugnen. Skiva oxfilén och lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
Fördela vitlökssmöret över köttet. Ställ in fatet under grillen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.
 
Kram//Erica 

Oxfile Provencale