0 Läs mer >>
 
Alla mina kryddor har växt så bra i sommar.
Och jag har Aldrig behövt vattna dom!
Så jag har gjort pesto på det mesta, även på dill.
Nötfri är den också när jag har andvänt solrosfrön!
 
Denna pesto fick smaksätta en grillad lax, skar en skåra i en portionslaxbit, fyllde skåran med dillpesto och tryckte ner en extra parmesan stav.
Mums.
 
Dillpesto
 
1 kruka dill
1/2 -1 dl solroskärnor
1 dl fint riven parmesan
1-2 msk vitvinsvinäger
1 dl olja
ev 1 msk vatten 
salt & vitpeppar
Mixa allt till en pesto. 
 
Kram//Erica

Dillpesto

0 Läs mer >>
Att bo i husvagnen hela sommaren kräver lite planering och förberedelse.
Jag har gjort många 'maträtter', marinerat, vacumförpackat och fryst in. Vi har turen att ha tillgång till en stor frys.
Det är toppen förbereda Medans man är hemma i sitt kök, man  slipper ha så mycke grejer i husvagnen.
Till denna rätt blev det två vacumpåsar, en med bacon och grönsaker och en med marinerad lövbiff.
Jag tillagade gratängen i Omniaugnen över gasollågan i husvagnen, men det funkar att laga denna rätt i ugnen hemma också.
 

Krämig lövbiffsgratäng

4-5 portioner 

1 grön paprika 
1 röd paprika 
15 cm purjolök 
150g bacon


400g lövbiff 
2 msk soja
2 msk kalvfond
2 klyftor vitlök 

Sås:
300 g färskost med vitlök och örter 
3 dl vispgrädde 
1 msk vetemjöl 
Salt 
Vitpeppar 


Strimla lövbiffen tunt och lägg den i en bunke. Tillsätt soja, fond och riven vitlök, rör om så allt blandas väl och låt stå och dra en stund medan du steker grönsakerna. 
Dela paprikorna i mindre bitar och hacka purjolöken. Strimla baconet och bryn grönsaker och bacon i en stekpanna med lite smör. Lägg det sedan i botten i omnian eller i en ugnsform. 
Gör såsen, blanda ihop vitlöksost  i en kastrull med mjöl och rör om så det inte blir några klumpar. Tillsätt grädde och låt allt bli varmt, smaka av med lite salt och vitpeppar. Koka upp såsen.

Lägg lövbiffen över grönsakerna och häll till sist över såsen. (Lövbiffen läggs på rå som den är, den kommer tillagas och bli riktigt fin där under såsen. )

30 min i omnian, jag körde på full låga, eller Sätt in gratängen i ugnen ca 25 minuter i 225 grader.

Servera med ris œch nektarinsallad.

 
Färdig hackade grönsaker och bacon i en påse och kött med marinaden i en påse, lappar med vad dom innehållet , så in i frysen.
 
 
 
Sallad med majs, gurka, paprika, nektariner, fetaost, tomater och sallad.
 
Kram//Erica

Lövbiffsgratäng

0 Läs mer >>
Igår var vi och gick en vandringsled i krokarna där vi har vårt sommar visste i sommar.
Resultatet blev en liter färska kantareller.
Så det var ju klart att dom skulle avnjutas till middagen.
Så det blev att smörsteka kantarellerna med gul lök och blanda dom med en färskost med vitlök och örter.
 
Tillagningen blev i ett Munkjärn.
 
ca 14 omelettbollar
 
smörstek först dom minsta kantarellerna till garnering,först i torr gjutjärnspanna och vänd runt kantarellerna i en smörklick.
Lägg kantarellerna åt sidan.
Förväll sedan 1/2 liter färska kantareller, när vätskan har kokats in tillsätter man 1/2 finhackad gul lök och en smörklick.
Stek runt och krydda med salt och vitpeppar.
Låt kallna, blanda ner 2 msk färskost med vitlök och färska kryddor. Har du odlat egna kryddor kan man klippa ner lite extra gräslök och persilja.
 
Omelett: Vispa ihop 3 ägg med 1/2 dl grädde, salt och vitpeppar och en dutt cayennepeppar.
 
Värm munkpannan med en liten klick smör i varje grop.
Lägg en klick kantarellröra i varje grop och fyll på med äggsmet, ända upp till gropens kant.
När ägget `stannat`och botten håller ihop så tar man en grillpinne eller gaffel och vänd på `bollen`.
Garnera bollarna med de småa smörstekta kantarellerna, finriven parmesan och lite grönt.
 
 
Munkjärnet/munkpannan brukar finnas på loppisar för någon tia, finns även att köpa nya.
 
Kram//Erica
 

Omelettbollar med kan...

2 Läs mer >>
 
Kvällens middag blev lövbit av älgfärs, blandat med lite nötfärs.
Stekta potatisklyftor och kryddsmör.
Som bonus blev det omelettbollar med kantareller.
 
 
Falsk Lövbiff
4-6 port
 
500 g färs ( valfri)
1 ägg
2 msk mjöl
1 tsk lökpulver
1 msk aromat
 
Blanda alla ingredienser i en skål.
Lägg ut en remsa av plastfilm på en bricka el skärbräda.
På med en boll av färsen och lägg plastfilm på.
Tryck ut färsen tunt mellan plastfilmen.
Gör så tills all färs är slut.
Lägg in färsen på det plana underlaget i frysen.
Frys färsen i minst 4 timmar.
Detta kan man ju förbereda och ha på lut i frysen, snabbt har man en god middag.
 
Stek lövbiffen i en het stekpanna eller i murrikkan i smör.
Servera med pommes, stekt potatis eller mos och ett gott kryddsmör.
 
Kram//Erica

Lövbit

0 Läs mer >>
 
Jag försöker testa göra olika saker av rabarber, tycker så mycke om den. 
Och i år hade jag fått en hel del.
Så här blev att koka en ketchup, och den blev riktigt god och smakrik.
 
Rabarberketchup
 
300 g rabarber
5 dl socker
5 st kryddnejlikor
5 st svartpepparkorn
1-2 lagerblad
1/2 finhackad gul lök
Koka allt i ca 15 min.
Sila och ta bort kryddorna (Spara vätskan).
Mixa rabarbermoset med en stavmixer, späd med vätskan, ca 2 dl och tillsätt ca 1/2 dl japansk soja (jag hade kinesisk soja).
Häll upp i rena burkar.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Raberberketchup

0 Läs mer >>
 
Lax med soltorkade tomater
 
4 port
 
ca 10-12 potatisar, kokta kall
salt, svartpeppar
soltorkade tomater i olja
vitlök
6-800 g lax
ruccola
 
Dela den kokta kalla potatisen, typ i fyra delar
Häll oljan från tomaterna i en skål, pressa ner 2 vitlöksklyftor ner i oljan.
Blanda potatisarna i vitlöksoljan. Rör om.
Bred ut potatisarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Salta och peppra.
In med potatisarna i 175 g varm ugn i ca 15-20 min eller tills potatisen är genomvarm.
Skär laxen i kuber, skär tomaterna i små bitar,ner i skålen, tillsätt lite mer olja , salta, peppra och rör om.
På med laxkuberna och tomaterna.
In i ugnen, ca 7-10 min el tills laxkuberna är klara.
Ta ut plåten, strö över ruccolan.
Servera med en kall sås.
I denna sås är det creme fraiche, mosad fetaost , majonäs ,salt citronpeppar.
 
 
 
Kram//Erica

Lax med soltorkade to...

0 Läs mer >>
Ibland försöker man göra enkel mat lite roligare.
Fläskytterfile är ju god men kanske inte s rolig, men jag skar fileen i stavar, marinerade bitarna och så trädde jag dom på spett innan grillning.
Lite överblivna kalla kokta kulpotatisar som smörstekts med lök sparris och färska kantareller och en vitlökssås serverades till.
 
 
Skär köttet i den form du vill ha.
 
Min standard marinad till kött gör jag själv, ialla mått är ungefärliga, mäter inte utan höftar.
 
1 dl solrosolja
1/2 dl olivolja
2 msk soja
2 msk kalvfond
1/2 msk aromat
2-3 skivade vitlöksklyftor
Blanda marinaden i en stadig plastpåse el i en skål.
Lägg i köttbitarna och rör om.
Låt marinera minst 6 timmar, rör om ibland.
 
Trä upp köttet på träspett som fått ligga flera timmar i blöt.
Grilla.
Ät & njut.
 
 
I salladen hade jag:
plocksallad
oliver
picklad squash och silverlök
tomater
vattenmelon
fetaost som legat i kryddolja
isad tunt skivade rödbetor
 
 
Min goda vitlökssås kommer strax i eget inlägg.
 
Kram//Erica

Grillspett av Fläskyt...

0 Läs mer >>
Har någon undgått att jag älskar citron?
Så när jag såg Gokväll och att dom gjorde pesto på citronmeliss så väcktes genast mitt intresse.
Kände att den skulle passa att ha som täcke på en laxfile.
Men nu när vi är i husvagnen så har man ju inte alla ingredienser, så pinjenötterna blev utbytta till solrosfrön.
Mums kan jag säga, kan nog bli att bre pesto på en macka och lägga bara mozzarella och tomater på....
 
 
CitronmelissPesto
 
minst 2 1/2 dl (ihoptryckt)citronmeliss ,blad från ca 30 stjälkar
1 1/2 dl solrosfrön
1 dl olivolja
1 dl fint riven ost (parmesan, vbost el som jag svedjanshårdost)
2 vitlöksklyftor
2 tsk flytande honung
rivet zest från 1/3 citron, ev lite pressad saft också
flingsalt el vanligt salt efter smak
något varv från svartpepparkvarnen
 
Börja med att mixa solrosfröna till valfri konsistens, jag valde att mica till det fanns kvar lite tuggmotstånd.
Lägg fröna åt sidan en stund.
Mixa sedan resten, rör ner fröna.
 
Fyll en ren burk med peston och fyll på med en slurk olivolja.
Eller så fyller du pesto i en iskubslåda och fryser in, bara att ta fram en kub el två vid behov.
 
Pesto
  • 2 krukor basilika
  • 1/2 dl pinjenötter el solrosfrön
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Mixa allt till en slät pesto
 
recept från ica
 
 
Fick ett tips om dillpesto, blir nog att testa det också.
 
Kram//Erica

Citronmelisspesto / P...

0 Läs mer >>
 
Halvfabrikat är toppen när man inte har ett riktigt kök att tillgå. 
En liten slatt färdig köttfärs och litet kylskåpsrens (husvagnens) resulterade i dessa Tacoubåtar , melonsallad och en vitlöks/fetaostsås.
 
 
 
småa tacobåtar
tacokryddad köttfärs
champinjoner i burk
1/2 burk majs
paprika, hackad
1 gul lök hackad
västerbottenost,riven
 
vit sparris på burk
 
Stek lök, paprika och champinjoner i lite smör.
Blanda ner köttfärsen i stekpannan, krydda med tacokrydda , låt det bli varmt.
Rör ner majs och riven ost.
Fyll tacobåtarna med färsröran, lägg några burksparrisar på (det jag skar bort från sparrisarna blandade jag i salladen)
och så toppade med riven ost.
Ställde ubåtarna på gallret i Omniaugnen .
Körde på full effekt på gasollågan ca 5 min, sen på halv låga i ca 15 min.
Tänk på att gasollågan är olika, vi har en gammal husvagn så lågan är lite si å så.
 
Så klart kan man gratinera dessa ubåtar i vanlig ugn, ställ de fyllda ubåtarna i en ugnsform.
Gratinera i 175 grader tills osten fått fin färg.
 
Salladen är ; strimlad isbergssallad 
majs
gurka
tomat
småhacket från den vita sparrisen
vatten melon
avocado
2/3 av en fetaost
 
Vitlöks/fetaostsås
1/3 fetaost, mosad
1 dl creme fraiche
1 riven vitlöksklyfta
aromat
citronpeppar 
ev olivolja
 
 
Kram//Erica

Tacoubåtar/KöttfärsUb...

0 Läs mer >>
Ibland får man slå på stort med nyfångad och filéad abborre.
Vinångade den i  Omnian och den fick ett täcke av lite godsaker.
Pressad potatis till är aldrig fel.
 
 
Ja improviserade helt, så det blev ett hittepårecept, men väldigt gott.
Lagade mat till 4 vuxna så jag hade 8 filéer .
 
La ut abborrfileerna och saltade och strödde på citronpeppar.
Hällde ca 1 dl vitt vin i Omniaugnen ,
2 lagerblad
typ 5 kryddpepparkorn
1 mak hummerfond och så på med gallret.
La citronskivor (hade tvättat citronen noga) på gallret, på med hopvikta  abborrfileer och champinjoner från 1 burk och sparris.
Vispade 1 1/2 dl grädde och blandade i
cayennepeppar
2 kokta mosade ägg och bredde på .
På med locket och körde lågan på full effekt i ca 10 min, sen sänkte jag lågan och körde ca 10 min, kollade på fisken när den var klar.
Strödde då kräftstjärtar (som legat i lag) och räkor på fisken, dillkvistar och citronskivor som garnetyr.
Kokt pressad potatis och vinskyn serverades till.
 
 
 
Kram//Erica
 

Vinångad Abborrfile m...

0 Läs mer >>
 
Rabarberlikör
 
5 dl fint skuren rabarber
4 dl vodka (jag hade vaniljvodka)
1/2 vaniljstång
1 1/2 -2 dl vit sirap
 
Lägg rabarbern och vodkan i en glasburk och skaka. Låt stå 2 veckor i kylen.
Efter 2 veckor lägger du ner den delade halva vaniljstången och skakar om.
Låt stå 2 veckor till, skaka om då och då.
Sila av vodkan, filtrera och smaka av med sirapen tills du tycker likören är lagomt söt.
Slå upp i rena flaskor. 
Likören blir bättre och bättre ju längre den lagras på flaskorna.
Låt stå mörkt och svalt.
 
 
Kram//Erica
 

Rabarberlikör

0 Läs mer >>
 
Ibland när man ligger och scrollar på instagram ser man någon som lagt ut något gott och nytt.
Dessa godingar frestade Hanna @bakamedfrunilsson med.
Hon hade fått tipset av @annacarolinebakar ...ja ni ser!
Men en biscotti till en nykokt kopp kaffe är ju aldrig fel.
Nu då vi är i husvagnen måste jag ju hitta ny plats att fota det jag lagar/bakar, så om ni ser en irrande Erica med en rosa väska som uppför sig konstigare än vanligt så kanske jag ska fota nått nytt i bak/matväg.
 
BISCOTTI
 
130 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 dl farinsocker
3 stora ägg
7 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 krm salt
 
3/4 kakao
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och farinsocker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten.
Dela degen i två bitar och arbeta försiktigt in kakaon i den ena halvan.
Forma sedan två rullar med mjölade händer, lägg rullarna på varandra, rulla, tvinna lite lätt så dom går ihop till en enhet.
Dela degen i 3 (Nästa gång jag bakar dessa ska jag dela i 4, jag vill inte ha så stora)
Rulla ut varje bit till en rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 grader varm ugn i ca 20 min.
Ta ut plåten och låt längderna svalna något.
Skär sedan upp dom på snedden i ca 1 1/2-2 cm breda `skivor`.
Funkar bäst med en tandad brödkniv.
Lägg biscotti på plåten med snittytan uppåt och torka dom i ca 10 min i 150 grader, ta ut plåten och vänd den andra snittytan upp och torka i 10 min till.
Stäng av värmen och låt biscottin stå kvar på eftervärmen 1 timme.
Låt kallna sen på ett galler.
Förvara dom sedan torrt i en lufttät burk.
 
 
 
Kram//Erica
 

Biscotti

0 Läs mer >>
 
Mums, tror jag bara tar en isbit!
Isbit och isbit, dom blir ju mjukare, inte stenhårda, men toppen goda.
 
Koka en sockerlag, 1 1/2 dl vatten +1 dl socker. Låt kallna
Riv skal av 1-2 tvättade limefrukter och pressa ur saften
Finhacka några mynta blad.
Fördela myntan i isbitsformen.
Blanda sockerlagen med limesaft och skal och häll i formen.
In i frysen och låt frysa i ett dygn.
 
Kram//Erica

Isbitar med lime och ...

0 Läs mer >>
Här kommer ett picknicktips.
En termos el en mattermos är toppen att använda nu när vi ska hemestra, utforska närområdet.
Stoppa varmkorvarna i termosen, koka upp spadet, häll i det i termosen. ( ett lagerblad o en kryddpeppar funkar oxa att lägga med för mera smak)
Sen bara vandra iväg.
Efter typ en timme när magen kurrar är korven varm.
 
Jag har även haft med vaniljglass i termos. Gott om man vill ha något gott till jordgubbarna.
 
Kram//Erica

Mattermos