Lövbiffsgratäng

Att bo i husvagnen hela sommaren kräver lite planering och förberedelse.
Jag har gjort många 'maträtter', marinerat, vacumförpackat och fryst in. Vi har turen att ha tillgång till en stor frys.
Det är toppen förbereda Medans man är hemma i sitt kök, man  slipper ha så mycke grejer i husvagnen.
Till denna rätt blev det två vacumpåsar, en med bacon och grönsaker och en med marinerad lövbiff.
Jag tillagade gratängen i Omniaugnen över gasollågan i husvagnen, men det funkar att laga denna rätt i ugnen hemma också.
 

Krämig lövbiffsgratäng

4-5 portioner 

1 grön paprika 
1 röd paprika 
15 cm purjolök 
150g bacon


400g lövbiff 
2 msk soja
2 msk kalvfond
2 klyftor vitlök 

Sås:
300 g färskost med vitlök och örter 
3 dl vispgrädde 
1 msk vetemjöl 
Salt 
Vitpeppar 


Strimla lövbiffen tunt och lägg den i en bunke. Tillsätt soja, fond och riven vitlök, rör om så allt blandas väl och låt stå och dra en stund medan du steker grönsakerna. 
Dela paprikorna i mindre bitar och hacka purjolöken. Strimla baconet och bryn grönsaker och bacon i en stekpanna med lite smör. Lägg det sedan i botten i omnian eller i en ugnsform. 
Gör såsen, blanda ihop vitlöksost  i en kastrull med mjöl och rör om så det inte blir några klumpar. Tillsätt grädde och låt allt bli varmt, smaka av med lite salt och vitpeppar. Koka upp såsen.

Lägg lövbiffen över grönsakerna och häll till sist över såsen. (Lövbiffen läggs på rå som den är, den kommer tillagas och bli riktigt fin där under såsen. )

30 min i omnian, jag körde på full låga, eller Sätt in gratängen i ugnen ca 25 minuter i 225 grader.

Servera med ris œch nektarinsallad.

 
Färdig hackade grönsaker och bacon i en påse och kött med marinaden i en påse, lappar med vad dom innehållet , så in i frysen.
 
 
 
Sallad med majs, gurka, paprika, nektariner, fetaost, tomater och sallad.
 
Kram//Erica

Kommentera här: