2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
Glasyr
75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Garnering
riven kokos
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
2. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter. Jag bröade formen med kokos.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.
Silviakaka i rund for...
- 200 g Delikatesspotatisar
- 1/2-1 dl finriven smakrik ost
- 1 dl Grädde
- 1,5 dl Mjölk
- 1 tsk pressad Lime
- Salt
- Peppar
- 2 st Gelatinblad
1. Skala och koka potatisen mjuk.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
3. Blanda grädde och mjölk i en kastrull, koka upp. Rör ner den rivna osten och rör tills den smält.
4. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama ur och smält ner bladen i den varma gräddmjölken.
5. Tillsätt juice och pressa i potatisen.
6. Mixa eller rör kraftigt.
7. Vill du ha en slätare kräm så passera även potatisblandningen genom en sil.
8. Smaka av med salt och peppar.
9. Häll upp krämen i djupa tallrikar och låt den stelna/sätta sig i kylen i minst ett par timmar.
10. Ta gärna ut den en stund i rumstemperatur innan men dekorera precis innan servering
Tillbehör
- Chips
- Stenbitsrom, Kalix löjrom
- Rödlök
- Dill
- Räkor
Mandelpotatispannacot...
Purjolöksgratäng
Ett stort blomkålshuvud
Salt och svartpeppar
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret.
2. Ta av alla blad runt blomkålshuvudet. Häll över det brynta smöret och salta och peppra.
3. Lägg blomkålshuvudet i en form. Baka i nedre delen av ugnen i 60-90 minuter. Ös med smöret och vätskan som blir i botten av formen 2-3 gånger.
4. Känn med en sticka att blomkålen är klar.
Ugnsbakad Blomkål
150 g mjukt, rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
(kärleksmumsglasyr):
50 g smör
0,5 dl starkt bryggkaffe
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
kokosflingor att garnera med, ca 1/2 dl.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
- Ha sedan i vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Rulla degen till tre längder, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta lätt till längderna lite lätt med en gaffel.
- Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
- Under tiden kan du göra glasyren.
- Smält smöret till glasyren och låt svalna. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna, förutom kokosflingor, till en jämn och bredbar smet.
- Låt längderna svalna något.
- Fördela glasyren på längderna, bre ut i ett jämnt lager och dekorera med kokosflingor.
- Skär varje längd till 12 kakor.
Kärleksmumssnittar
-
225 g hallon
-
110 g syltsocker, cirka 1 ¼ dl
-
2 st passionsfrukter
1. Häll hallonen och sockret i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Koka 3 minuter.
2. Halvera passionsfrukten och gröp ur dem direkt i sylten. Koka ytterligare 1 minut. Skumma och häll upp på burk.
Kram//EricaHallon-och passionsfr...
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt
Fyllning:
4-5 msk fast hallonsylt
Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en längsgående fördjupning i varje längd och fyll med sylt. ( jag använde engångs spritspåse till sylten)
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna ( tog även en spritspåse till glasyren)
Skär sedan snitt medan de är varma.
Syltsnitt // Winerstä...
Edamamebönor
150 g syltsocker
rivet skal från 1 citron
juice från 1/2 citron
Häll upp i väl rengjord burk. Förvara i kylskåpet.
Blåbärsmarmelad
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
60g rumsvarmt smör
3 tsk strösocker
1 1/2 msk uppvispat ägg
1 dl mjölk 3%
1/2 dl vispgrädde
Topping:
Uppvispat ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop smör och strösocker i en bunke och vispa ner uppvispat ägg (ägget som blir över använder du till topping). Tillsätt sedan mjölk och vispgrädde, lite i taget och rör om. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa ner det i den andra bunken, vispa tills du får en smidig deg. Mjöla händerna och platta ut degen på ett bakplåtspapper i en liten långpanna, tills den blir ca 1cm tjock . Skär degen i fyrkantsbitar ända ner i plåten och pensla över uppvispat ägg. Grädda ca 10-12 minuter i ugnen. Håll koll på dina scones, alla ugnar är olika, sconsen ska få fin färg. Låt svalna något, dela sconsen och toppa med valfria tillbehör.
Engelska Scones i lån...
-
500 g rabarber
några jordgubbar
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
2 krm kardemumma1 msk maizena
2 ägg
50 g osaltat smörSkölj rabarbern och skär den och jordgubbarna i små bitar. Koka rabarbern tills den blivit mos. Sila. Vispa upp äggen lätt med maizenan
och rör ner i moset. Tillsätt syltsocker och kardemumma och sjud under omrörning i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med elvisp tills curden svalnat av. Häll upp på väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.
Rabarbercurd
200 g mandelmassa
2 äggvitor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Riv mandelmassan och tillsätt äggvitorna. Rör till en smet.
3. Lägg i en spritspåse och spritsa ut små klickar, ca 1 x 1 cm stora på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 min.
Blev typ 80 st.
Mandelbiskvier
Nyponsoppa
1. Sätt ugnen på 225 grader. Separera äggulan från äggvitan.
2. Vispa äggvitan hårt med elvisp tills vitan har blivit fast och ett hårt skum.
3. Ta en sked och klicka ut skummet på ett bakplåtspapper så det blir en rund form. Låt mitten vara platt.
4. Lägg in äggvitan i ugnen i 4-5 minuter.
5. Lägg äggulan i mitten av ”molnet” och lägg in i ugnen för ytterligare två minuter.
(Jag gillar inte så rinnig gula så jag la i gulan direkt och körde äggmolnet 6-7 min)