0 Läs mer >>
Detta recept på Ambrosiakaka/tårta har jag haft länge.
Finns handskrivet i en av mina receptböcker.
Ibland dammas dessa böcker av, många är från min tid som dagisfröken och vi hade fredagsfika.
Oj va många nya recept man fick då.
Receptböckerna är slitna och sidorna fläckiga, ja nästan så det finns smakprov mellan bladen.
 
Brukar baka denna Ambrosiakaka i en rund form, men nu ville jag göra den i en avlång!
 
 
AMBROSIAKAKA//TÅRTA
i rund form
 
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokande vatten
 
fyllning: 3 dl vispad grädde
1 dl marzankräm
 
glasyr: 3 msk smält smör
florsocker
apelsinjuice
Syltade apelsinskal
 
Ugn 175 grader
 
Smöra och bröa en rund el avlång form.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner mjöl och bakpulver och vattnet.
Rör till en slät smet.
Häll ner i formen.
Grädda i ca 35 min.
Låt kallna.
Fyllning: Blanda den vispade grädden med marzankrämen ( den gjorde jag av kallrörd marzanpulver)
Dela kakan och bred ut fyllningen.
Gör glasyren och bred den på kaka. 
Strö över syltade apelsinskal.
 
Kram//Erica

Ambrosiakaka //tårta

0 Läs mer >>
Älskar Silviakakan, tror det är den gula krämen som gör den!
Har bakat denna kaka i långpanna och även gjort som rulltårta.
Måste ge Silviarulltårta en xtra poäng, tycker du ska testa den! 
Igår gjorde jag en i rund form.
 
 
Silviakaka i rundform
 

2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl

Glasyr
75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Garnering
riven kokos

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

2. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter. Jag bröade formen med kokos.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.

6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

 
 
 
Kram//Erica

Silviakaka i rund for...

0 Läs mer >>
 
Mandelpotatispannacotta
4 port
  • 200 Delikatesspotatisar
  • 1/2-1 dl finriven smakrik ost
  • 1 dl Grädde
  • 1,5 dl Mjölk
  • 1 tsk pressad Lime
  • Salt
  • Peppar
  • 2 st Gelatinblad

1. Skala och koka potatisen mjuk.

2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.

3. Blanda grädde och mjölk i en kastrull, koka upp. Rör ner den rivna osten och rör tills den smält.

4. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama ur och smält ner bladen i den varma gräddmjölken.

5. Tillsätt juice och pressa i potatisen.

6. Mixa eller rör kraftigt.

7. Vill du ha en slätare kräm så passera även potatisblandningen genom en sil.

8. Smaka av med salt och peppar.

9. Häll upp krämen i djupa tallrikar och låt den stelna/sätta sig i kylen i minst ett par timmar.

10. Ta gärna ut den en stund i rumstemperatur innan men dekorera precis innan servering


Tillbehör

  • Chips
  • Stenbitsrom, Kalix löjrom
  • Rödlök
  • Dill
  • Räkor
 
 
Tips: gör pannacottan i en skål som dip och servera chips på sidan om.
 
 
Kram//Erica

Mandelpotatispannacot...

0 Läs mer >>
 
Till dagens lunchdejt hade jag gjort en liten kylskåpsrensning.
Resultatet blev en purjolöksgratäng med champinjoner.
Ugnsbakad blomkål och oxfile provencale till det.
 
PURJOLÖKSGRATÄNG  4 port
2 purjolökar
4-5 färska champinjoner
2 msk olivolja
3 dl creme fraiche
1 1/2 dl riven smakrik ost
salt o peppar
basilika
Snitta och skölj purjolökarna noga
Dela purjolöken i bitar (använd det ljusa delen)
Hacka champinjonerna.
Lägg purjon o svamparna i en ugnsform
Häll över oljan och rör om, oljan gör att purjolöken mjuknar lite
Blanda creme fraiche med den rivna osten häll i formen
In i ugnen, 200grader i 20-30 min
Toppa med basilika
Salta lite och dra några drag med pepparkvarnen
 
 
Kram//Erica

Purjolöksgratäng

2 Läs mer >>
 
 
Ugnsbakad Blomkål
 
100 g smör
Ett stort blomkålshuvud
Salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret.
2. Ta av alla blad runt blomkålshuvudet. Häll över det brynta smöret och salta och peppra.
3. Lägg blomkålshuvudet  i en form. Baka i nedre delen av ugnen i 60-90 minuter. Ös med smöret och vätskan som blir i botten av formen 2-3 gånger.
4. Känn med en sticka att blomkålen är klar.


 
 
Kram//Erica
 

Ugnsbakad Blomkål

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Kärleksmumssnittar
 

150 g mjukt, rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3,25 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

 (kärleksmumsglasyr):

50 g smör

0,5 dl starkt bryggkaffe

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

2 dl florsocker

kokosflingor att garnera med, ca 1/2 dl.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
  3. Ha sedan i vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Rulla degen till tre längder, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta lätt till längderna lite lätt med en gaffel.
  5. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
  6. Under tiden kan du göra glasyren.
  7. Smält smöret till glasyren och låt svalna. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna, förutom kokosflingor, till en jämn och bredbar smet.
  8. Låt längderna svalna något.
  9. Fördela glasyren på längderna, bre ut i ett jämnt lager och dekorera med kokosflingor.
  10. Skär varje längd till 12 kakor.
 Kram//Erica

Kärleksmumssnittar

0 Läs mer >>
 
 
Hallon och passionsfruktssylt
  • 225 g hallon
  • 110 g syltsocker,  cirka 1 ¼ dl
  • 2 st passionsfrukter

1. Häll hallonen och sockret i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Koka 3 minuter.

2. Halvera passionsfrukten och gröp ur dem direkt i sylten. Koka ytterligare 1 minut. Skumma och häll upp på burk.

Kram//Erica

Hallon-och passionsfr...

0 Läs mer >>
 
En klassiker, och min sambos favoritkaka.
Undrar om han kan hålla fingrarna från kakburken? 
 
 
Syltsnitt // Winerstänger
 
250 gram smör

1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
4-5 msk fast hallonsylt

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en längsgående fördjupning i varje längd och fyll med sylt. ( jag använde engångs spritspåse till sylten)
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna ( tog även en spritspåse till glasyren)
Skär sedan snitt medan de är varma.

 
Kram//Erica

Syltsnitt // Winerstä...

0 Läs mer >>
 
 
 
När jag var hos dottern i Uppis serverade Tobias detta snacks innan middan.
Jag blev helt betagen hur gott det var. Kunde knappt sluta äta.
Och det är enkelt och snabbt tillagat.
Bönorna köper man i frysdisken, man kokar bönorna i vatten, häll av vattnet,på med lite olivolja och flingsalt.
Ställ fram en skål med bönorna och en tom skål för de tomma skidorna,.
För man äter inte skidorna som är väldigt sega.
Man stoppar in skidan i munnen och drar den mellan tänderna så bönorna kommer ut i munnen. 
Tugga, njut o svälj!
Som jag sa, enkelt o snabbt!
 
Dessa använde jag.
 
På baksidan av bönpåsen finns utförlig kokbeskrivning.
 
Kram//Erica

Edamamebönor

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Blåbärsmarmelad
 
225 g blåbär, frysta & halvtinade
150 g syltsocker
rivet skal från 1 citron
juice från 1/2 citron
 
 
 Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.
Sänk temperaturen så det inte stormkokar och fortsätt koka i ca 5 minuter.
Mosa bären om du vill ha en slätare marmelad
 

Häll upp i väl rengjord burk. Förvara i kylskåpet.

 Kram//Erica

Blåbärsmarmelad

0 Läs mer >>
 
ENGELSKA SCONES I LÅNGPANNA

4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
60g rumsvarmt smör
3 tsk strösocker
1 1/2 msk uppvispat ägg
1 dl mjölk 3%
1/2 dl vispgrädde

Topping:
Uppvispat ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop smör och strösocker i en bunke och vispa ner uppvispat ägg (ägget som blir över använder du till topping). Tillsätt sedan mjölk och vispgrädde, lite i taget och rör om. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa ner det i den andra bunken, vispa tills du får en smidig deg. Mjöla händerna och platta ut degen på ett bakplåtspapper  i en liten långpanna, tills den blir ca 1cm tjock . Skär degen i fyrkantsbitar ända ner i plåten och pensla över uppvispat ägg. Grädda ca 10-12 minuter i ugnen. Håll koll på dina scones, alla ugnar är olika, sconsen ska få fin färg. Låt svalna något, dela sconsen och toppa med valfria tillbehör.

 
 
 
Kram//Erica

Engelska Scones i lån...

1 Läs mer >>
I södra Sverige skördas rabarber hejvilt, fast här i norr har den inte kommit så långt ännu.
Så jag skördade i frysen på det sista sen i fjol.
Min paradkok är rabarberkompott med portvin.
En storsäljare!
Men nu hade jag hittat ett recept på Rabarbercurd som jag ville testa. 
I.o.m att jag varit borta väldigt mycke och att toppen var sliten så förberedde jag för en mysfrulle i sängen.
Kokade marmelad och gjorde curd, baka engelska scones och gjorde ägg-i-moln så det skulle vara enkelt dagen efter.
Bäddade rent o duschade, kröp ner och mös.
 
Rabarbercurd
  • 500 g rabarber

    några jordgubbar
    1 1/2 dl vatten
    2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
    2 krm kardemumma

    1 msk maizena
    2 ägg
    50 g osaltat smör

    Skölj rabarbern och skär den och jordgubbarna i små bitar. Koka rabarbern tills den blivit mos. Sila. Vispa upp äggen lätt  med maizenan

    och rör ner i moset. Tillsätt syltsocker och kardemumma och sjud under omrörning i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med elvisp tills curden svalnat av. Häll upp på väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

 
En somrig curd med rabarber är gott till det mesta. Bred den på rostade mackor, gör en marängswiss med vaniljgrädde eller bjud på en maffig pavlova med jordgubbar.
 
 
 
 
Kram//Erica

Rabarbercurd