Jag gillar att testa nya maträtter och metoder jag aldrig gjort.
Dumplings har jag gjort några gånger, men då har jag kokat dom i vatten.
Men så såg jag dessa ångkorgar som dom använder, dom som är dumplingsexperter.
Så jag köpte på mig 2 st.
En korg rymmer lagomt med dumplings till en person.
Igår var vi 3 pers till middag, men löste det lilla problemet så här:
Har en ångsats i metall från Ikea.
Men för att kunna ställa ångkorgarna i spån ovanpå fick jag trä ett steksnöre genom hålen och dra ihop 'vingarna'.
Smörpappren jag har i botten är köpta på Claes Olssons, dom har färdiga hål som släpper genom ånga.
Så nu kunde jag få en tre vånings ångkokare.
Fick ta en stor kastrull, tvinnade en kökshandduk som jag la runt korgarna så ångan inte smiter ut på sidorna.
Jag köper degen färdig.
Så här ser förpackningarna ut, dom är frysta.
Jag gjorde två varianter, en vegetarisk ( i wonton degen)
och så en med fläskfärs.
Steker en stor sats grönsaksröra, hälften blandas med fläskfärs.
Grönsaksröran kan man ju göra som man vill, men så här gjorde jag.
lägg ett knippe glasnudlar i kallt vatten
grovt rivna morötter
vitkål, hyvla strimlor med osthyveln
finhackad paprika
finhackad purjolök
lite finhackad chili
finhackade champinjoner
majskorn
finhackad gul lök
stek grönsakerna i olja tills dom blivit mjuka men inte fått färg
häll på lite vatten och smula ner en grönsaksbuljongtärning
koka tills vätskan kokats bort, koka under omrörning
smaka av med salt och peppar
klipp ner glasnudlarna i grönsaksröran, rör om så det blandas
häll röran i en skål
stek fläskfärsen, krydda m salt och peppar
blanda den färdigstekta färsen med hälften av grönsaksröran
nu har du två fyllningar
låt fyllningarna kallna
ta ett dumplingsark i handen
lägg fyllningen i mitten och fukta kanten med vatten
nyp ihop kanten, ev vecka den fint, kanterna ska fastna ihop,fästa i varandra
ställ din färdiga dumpling i en ångkorg (på bakplåtspapper m hål) el på ett oljat fat( om du ska koka dom)
finns olika viktekniker, jag kan bara de enklaste
men det finns flera sätt att vika kanterna, kolla in youtube
ånga dumplingsarna i sina korgar, alla korgar på varandra i minst 20 min
om du ska koka dumplingsarna, lägg ner några dumplings i kokande vatten och koka i 3-4 min
servera dom varma med olika dippsåser och kikomanssoja
Äppel/Chilidipp
blanda 2 msk kikomanssoja med
2 msk outspädd äppeljuice
1/2 finhackad chili
finhackad äpple
4 port
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 msk soja (kikomans)
ev lite ljus maizenaredning
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
Blanda ner ev maizenaredning
Hacka ner 1/2 tomat
servera även lite kokt ris till
jag gör alltid mycke fyllning, fryser ner, enkelt sen göra vårrullar, piroger el dumplings
Kram//Erica