0 Läs mer >>
 
Har ju fyllt år och haft kalas å så.
Det har varit smörgåstårtor av olika slag. 
 igår måndag fanns det lite räkor och en del slattar av dessertostar.
Då slängdes en god pasta ihop! 
 
Min krämiga Pasta Alfredo i krämig sås med räkor
4 port
 
3-4 färska champinjoner
1/2 dl finhackad purjolök
lite broccoli
paprika
4-5 finhackad vitlöksklyftor
smör
1 hönsbuljongtärning
2-3 dl grädde (el 1 pkt Kelda fyra ostar)
olika dessertostar, jag hade creme cheese naturell och en pikantost med paprika
skalade räkor
pasta
 
Stek hackade champinjoner, purjo, paprika, broccoli o vitlök i smör.
I med grädde och buljongtärningen.
Rör ner ostarna i grädden, rör tills osten smält o såsen blir slät.
Koka pastan aldente, ( jag hade spagetti) ner med pastan i såsen.
Rör runt, i med räkorna och lite persilja.
Servera riven parmesan till
 
Kram//Erica

Pasta Alfredo i krämi...

0 Läs mer >>
Glutenfria Nougatrutor
 
400 g riven mandelmassa
200 rumsvarmt smör
6 ägg
 
Glasyr: 3 dl grädde
200 g choklad
200 g nougat
flagad mandel
 
Börja med glasyren så den hinner stelna lite.
Koka upp grädden och ta kastrullen från spisen.
Rör ner hackad choklad och nougat.
Rör tills allt smält och blivit en slät massa.
Ställ åt sidan och låt svalna.
 
Då gör vi kakan.
Riv mandelmassan grovt.
Rör mandelmassa och smöret smidigt.
I med äggen och rör tills det är en smidig och slät massa.
Bred ut smeten på en bakplåtsklädd långpanna.
Grädda i 200 grader i ca 15-20 min.
Låt kakan kallna.
Dela kakan på mitten.
Bred glasyren på ena kakhalvan.
 
Lägg på den andra kakhalvan.
På med resten av glasyren.
 
Strö över flagad mandel.
In med kakan en stund i frysen.
 
 
 
Kram//Erica

Nougatrutor

0 Läs mer >>
Bakdag idag, bakade bl.a Lefsa  och gräddade bröden på pizzastenen.
Lägg in stenen i kall ugn och så får den värmas upp långsamt.
 
Hardangerlefsa
8 bröd som läggs ihop 2&2 med smörkräm imellan
 
Slå på ugnen, 225-250 grader
 
10 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
3 dl fil
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1,5 dl smält smör el flytande 
Blanda allt till en smidig deg.
Dela i 8 ämnen.
Kavla ut i mjöl.
Kavla först med randkaveln el vanlig kavel, sen med kruskavel.
Grädda på bakstenen, vakta noga. 
Bröden gräddas fort.
Låt bröden kallna.
 
Rör ihop fyllningen.
ca 200-250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk kanel
Bred fyllningen på undersidan på varje bröd.
Lägg ihop 2 och 2.
Skär i bitar.
Går bra att frysa ner.
 
 
 
 
 
Min älskade mormor skulle ha fyllt 102 år idag om hon hade levat.
Den lilla kruskaveln är hennes som nu finns i min ägo.
Jag vårdar minnet av henne och kaveln ömt.
Sommaren -95
 
"Tack för din omtanke stor,
den värmer mer än du tror!"
Den lappen hade mormor skrivit till mig, den hittades på köksbordet den dag hon dog.
 
Kram//Erica

Hardanger Lefsa

0 Läs mer >>
 
SemmelLatte
 
starkt kaffe
värmd skummad mjölk, riv ner mandelmassa i mjölken ( finriven) och lite mald kardemumma
vispad grädde med fint riven mandelmassa
mald kardemumma
en minicakepopsemla
 
Kram//Erica
 

Semmellatte

1 Läs mer >>
 
Goda MiniSemlor
ca 30 st
 
25 g jäst
1 dl kall grädde
1 dl kall mjölk
1 ägg
1/2 krm salt
2 krm kardemumma
1/2 dl socker
ca 6-7 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
 
Blanda till en smidig deg.
Dra en plastfolie över bunken och låt degen jäsa i rumstemp i minst 1 timme.
Dela degen till småa bullar, ca 30 st, 
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader i ca 7 min.
 
Fyll de kalla bullarna med mandelmassa och vispad grädde.
 
 
Kram//Erica

MiniSemlor

0 Läs mer >>
Rimbobulle, en kalljäst bulle, kan nog vara den godaste av alla bullar. Enligt mig alltså!
 
RIMBOBULLAR
ca 25 st
 
25 g jäst
3 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör
1 msk socker
ca 6 dl mjöl
 
Fyllning: 150 g rumstempererat smör
3/4 dl socker
4 tsk vaniljsocker
 
uppvispat ägg till pensling
 
Börja med fyllningen. Vispa allt med elvisp.
 
Gör sen en smidig bulldeg.
Dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje degbit till rektanglar.
Skär degen i fyrkanter, ca 8x8 cm.
Fördela fyllningen, lägg mitt i fyrkanten.
Vik in hörnen på degbitarna och nyp ihop över fyllningen.
Lägg bullarna i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i 1-2 timmar i rumstemp.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i 250 grader i ca 5-8 min.
 
Glasera de kalla bullarna med florsockerglasyr innan servering.
( jag blandar smält smör, florsocker o lite av det uppvispade ägget till en trögflytande glasyr, sen på bullarna o dit med strössel)
 
 
 
Kram//Erica

Rimbobullar

0 Läs mer >>
 
Ibland blir man sugen på en viss maträtt.
O jag har varit sugen på lite fisk o min sötsursås.
Abborrfile har vi ju i frysen, fiskade ju en del i höstas.
 
Friterad Abborre i Sötsursås.
4 port
 
5-6 abborrfileer
1 dl potatismjöl
1/2 msk salt
vitpeppar
 
1 liten morot
1/2 paprika
ca 5 cm purjolök
1/2 burk majs
blomkål
broccolie
liten burk ananasringar
frityrolja
 
ENKEL SÖTSURSÅS
4 port
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 msk soja (kikomans)
några msk ananasjuice
 
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
Blanda ner ev maizenaredning
Hacka ner 1/2 tomat 
 
Börja med fisken.
Skär fisken i små bitar, ca 2x2cm.
Låt dom ligga på hushållspapper en stund.
Blanda potatismjöl, salt o lite vitpapper i en plastpåse och lägg i fiskbitarna.
Rör om.
Värm frityroljan i en tjockbottnad gryta.
Fritera fiskbitarna, ca 3-5 min.
Låt fisken rinna av på ett galler el hushållspapper.
 
Koka sötsursåsen.
 
Strimla morötterna fint.
Finhacka paprika o purjolök.
Skär blomkål o broccolin i mindre bitar.
Så långt kan man förbereda.
Ta ca 3 msk från frityroljan och woka grönsakerna mjuka.
Ner med den friterade fisken, häll på sötsursåsen o i med hackade ananasbitar.
Servera med ris.
 
 
Kram//Erica 

Friterad Abborre i Sö...

0 Läs mer >>
Första gången jag kokat ärtsoppa.
Passade på när det var bra pris på rimmad fläsklägg! 
Blev jättegott!
 
Ärtsoppa med fläsklägg
 

Ingredienser

 10 portioner 
  • 1 kg torkade gula ärter
  • 1 rimmad fläsklägg
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk torkad timjan eller mejram eller en kvist färsk timjan ( jag hade timjan)
  • 1 lagerblad
  • vatten
  • skånsk + grov fransk senap till servering
  1. Dagen före: Skölj ärterna i durkslag och blötlägg dem i kallt vatten i en stor bunke. Låt stå i 12 timmar eller över natten. Plocka bort skal som flyter upp och byt gärna vatten.
  2. Slå av vattnet och spola ärterna igen i durkslag. Lägg fläskläggen i en stor, tjockbottnad gryta tillsammans med skalade morötter och lökar. Häll i ärterna och fyll på med kallt vatten så att de och läggen täcks.
  3. Koka upp, skumma av och låt soppan sjuda under lock i cirka en och en halv timme. Vissa ärter är hårda, de kan kokas längre.
  4. Ta upp lägg, lagerblad, lök och morot (moroten smakar inte mycket men kan användas tunnskuren som topping). Vispa soppan så att tomma skal flyter upp och kan avlägsnas med hålslev.
  5. Servera soppan med läggen skuren i tunna skivor eller hackad i småa bitar  och om man nu vill,  tunna skivor kokt morot. Blanda skånsk söt senap med grovkorning fransk och klicka i.
  6. Jag äter hårdbröd med ost på till soppan.
 

Ärtsoppa med fläskläg...

0 Läs mer >>
 
 
Windsorbullar   
ca 20 st
 
2 dl kall mjölk
25 g jäst
50 g rumsvarmt smör
 1 krm salt
1/2 dl socker
1 ägg
ca 7 1/2 dl mjöl
 
Lös jästen i mjölken.
Blanda ner alla ingredienser till en slät, smidig deg.
Täck degbunken med plastfilm.
Låt jäsa i rumstemp. i en timme.
 
 
Medans degen jäser görs strösslet.
 
Strössel: 1 dl mjöl
1 dl socker
1 dl finhackade blandade nötter
50 g smält smör
Blanda ihop allt till en massa, ställ kallt.
 
Rulla degen till bollar.
Jäs bollarna i ca 40 min på bakplåtspappersklädd plåt.
Vispa upp ett ägg och pensla bollarna.
Strö på strösslet på bollarna och tryck fast strösslet lite lätt.
 
 
Grädda bullarna i 200 grader i ca 10-12 min.
Låt kallna på galler.
 
 
Fyllning: 2 dl fast marzankräm
100 g rumsvarmt smör
2 msk florsocker
3 tsk vaniljsocker
Rör smör och socker pösigt.
Klicka i smörkrämen i marzankrämen och rör till en slät kräm.
Skär locket av bullarna och bred på krämen.
Lägg på locket och sikta florsocker över.
 
 
Kram//Erica

Windsorbulle

0 Läs mer >>
 
Avokadoröra
4 port
 
2 avokado
3/4 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
citronsaft
salt/peppar
 
Mosa avokadon med creme fraichen, lite citronsaft och den pressade vitlöken.
Smaka av med salt och peppar.
Passar till bl.a taco.
 
Kram//Erica

Avokadoröra

0 Läs mer >>
 
 
Blev söndagstacos idag.
Gjorde både chili/mangomarinerade räkor och vanlig tacokryddad köttfärs.
Men när vi inte hade någon tacokryddpåse hemma så fixade jag en egen kryddblandning.
Jag gjorde receptet x 3, då har jag ju till fler tacoaftnar.
 
Tacokrydda
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser.
  2. Förvara din färdiga tacokrydda i en påse eller i en skål
  3. Räcker Till ca 400 g färs.
 
Kram//Erica 

Tacokrydda

1 Läs mer >>
 
 
HUMMERPANNACOTTA
 
4 port
 
4 PORTIONER
  •  kokt hummer, 500 g
  •  gelatinblad
  •  3 dl grädde
  •  0.5 dl hackad dill
  •  0.5 citron, finrivet skal och saft
  •  2 msk Kalix Löjrom eller annan rom
  • 3-4 msk hummerfond

Gör så här

  1. 1

    Klyv humrarna på mitten och plocka bort magen. Ta ur köttet från stjärt och klor och hacka hummerköttet.

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Värm hummerfonden och grädde i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält ner i den varma grädden under omrörning.

  2. 3

    Blanda det hackade hummerköttet med dill, citronskal (endast det gula) och citronsaft. Fördela hälften av blandningen i 4 portionsformar eller glas. Slå på den varma hummergrädden och ställ kallt att stelna ca 3 tim.

  3. 4

    Toppa pannacottan med resten av hummersalladen och ev Kalix Löjrom före servering.

Hummerfond om du nu vill koka egen 

HUMMERFOND:
  •  hackade schalottenlökar
  •  50 g finhackad rotselleri
  •  1 msk tomatpuré
  •  1 msk smör
  •  2 dl vatten
  •  2 dl vitt vin
  •  1 tsk torkad timjan
  •  svartpepparkorn
  •  0.5 tsk salt 
  1. 1

    Bryn lök, selleri, tomatpuré och krossade hummerskal i smör i en kastrull någon minut. Tillsätt vatten, vin, timjan, pepparkorn och salt. Koka upp och låt sjuda 15 min. Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Koka på hög värme tills vätskan kokat ner till 1 dl, ca 10 min

 
 
 
Kram//Erica
 

HUMMERPANNACOTTA

0 Läs mer >>
 
 
MOULES FRITES med AIOLI
4 port
  • 2 kg blåmusslor
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 1 knippe imjan
  • 4 dl vin
  • 2 msk smör
 

Pommes frites

  • 6-8 st stora potatisar
  • olivolja
  • salt
  • timjan
  •  

Aioli

  • 3 st äggulor
  • 1 msk senap
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl majsolja
  • salt
  • peppar
  • persilja, ev

Gör så här

  1. Aioli
    Skala vitlöken och lägg den i en matberedare (eller behållaren till stavmixern) med äggulor, senap och vitvinsvinäger. Slå sedan i olja i en fin stråle under tiden mixern går. Krydda med salt och peppar och eventuellt persilja.
  2. Pommes frites
    Skala ochSkär potatisarna i 2 centimeter tjocka och cirka 9-10 centimeter långa stavar el klyftor.
  3. Koka potatisen i saltat vatten i 5 min, häll ut potatisen i ett durkslag, låt rinna av och kallna. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper, häll över olivolja och gnid in potatisen med oljan. Salta. Strö över timjan.
  4. 175-200 grader varm ugn, 30-40 min.
  5. Koka musslorna
    Putsa och tvätta musslorna och knacka dem försiktigt en och en mot bordet. De som inte sluter sig ska slängas, liksom de som är mycket tyngre än de andra (de är oftast bara fyllda med lera). 
  6. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stor panna och lägg i musslor, timjan och häll i vin.Koka under lock tills alla musslor är öppnade. Släng de som inte öppnat sig. Salt behövs oftast inte.
  7. Musslorna äts direkt med pommes frites och aioli.
Kram//Erica 

Moules Frites med Aio...