Nougatrutor
Hardanger Lefsa
Semmellatte
MiniSemlor
Rimbobullar
Friterad Abborre i Sö...
Ingredienser
- 1 kg torkade gula ärter
- 1 rimmad fläsklägg
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 2 tsk torkad timjan eller mejram eller en kvist färsk timjan ( jag hade timjan)
- 1 lagerblad
- vatten
- skånsk + grov fransk senap till servering
- Dagen före: Skölj ärterna i durkslag och blötlägg dem i kallt vatten i en stor bunke. Låt stå i 12 timmar eller över natten. Plocka bort skal som flyter upp och byt gärna vatten.
- Slå av vattnet och spola ärterna igen i durkslag. Lägg fläskläggen i en stor, tjockbottnad gryta tillsammans med skalade morötter och lökar. Häll i ärterna och fyll på med kallt vatten så att de och läggen täcks.
- Koka upp, skumma av och låt soppan sjuda under lock i cirka en och en halv timme. Vissa ärter är hårda, de kan kokas längre.
- Ta upp lägg, lagerblad, lök och morot (moroten smakar inte mycket men kan användas tunnskuren som topping). Vispa soppan så att tomma skal flyter upp och kan avlägsnas med hålslev.
- Servera soppan med läggen skuren i tunna skivor eller hackad i småa bitar och om man nu vill, tunna skivor kokt morot. Blanda skånsk söt senap med grovkorning fransk och klicka i.
- Jag äter hårdbröd med ost på till soppan.
Ärtsoppa med fläskläg...
Windsorbulle
Avokadoröra
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk chilipulver
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk spiskummin
- 2 krm cayennepeppar
Gör så här
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Förvara din färdiga tacokrydda i en påse eller i en skål
- Räcker Till ca 400 g färs.
Tacokrydda
- 1 kokt hummer, 500 g
- 2 gelatinblad
- 3 dl grädde
- 0.5 dl hackad dill
- 0.5 citron, finrivet skal och saft
- 2 msk Kalix Löjrom eller annan rom
- 3-4 msk hummerfond
Gör så här
- 1
Klyv humrarna på mitten och plocka bort magen. Ta ur köttet från stjärt och klor och hacka hummerköttet.
-
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Värm hummerfonden och grädde i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält ner i den varma grädden under omrörning.
- 3
Blanda det hackade hummerköttet med dill, citronskal (endast det gula) och citronsaft. Fördela hälften av blandningen i 4 portionsformar eller glas. Slå på den varma hummergrädden och ställ kallt att stelna ca 3 tim.
- 4
Toppa pannacottan med resten av hummersalladen och ev Kalix Löjrom före servering.
Hummerfond om du nu vill koka egen
- 2 hackade schalottenlökar
- 50 g finhackad rotselleri
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk smör
- 2 dl vatten
- 2 dl vitt vin
- 1 tsk torkad timjan
- 5 svartpepparkorn
- 0.5 tsk salt
- 1
Bryn lök, selleri, tomatpuré och krossade hummerskal i smör i en kastrull någon minut. Tillsätt vatten, vin, timjan, pepparkorn och salt. Koka upp och låt sjuda 15 min. Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Koka på hög värme tills vätskan kokat ner till 1 dl, ca 10 min
HUMMERPANNACOTTA
- 2 kg blåmusslor
- 2 st schalottenlökar, finhackade
- 1 knippe imjan
- 4 dl vin
- 2 msk smör
Pommes frites
- 6-8 st stora potatisar
- olivolja
- salt
- timjan
Aioli
- 3 st äggulor
- 1 msk senap
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl olivolja
- 3 dl majsolja
- salt
- peppar
- persilja, ev
Gör så här
- Aioli
Skala vitlöken och lägg den i en matberedare (eller behållaren till stavmixern) med äggulor, senap och vitvinsvinäger. Slå sedan i olja i en fin stråle under tiden mixern går. Krydda med salt och peppar och eventuellt persilja. - Pommes frites
Skala ochSkär potatisarna i 2 centimeter tjocka och cirka 9-10 centimeter långa stavar el klyftor. - Koka potatisen i saltat vatten i 5 min, häll ut potatisen i ett durkslag, låt rinna av och kallna. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper, häll över olivolja och gnid in potatisen med oljan. Salta. Strö över timjan.
- 175-200 grader varm ugn, 30-40 min.
- Koka musslorna
Putsa och tvätta musslorna och knacka dem försiktigt en och en mot bordet. De som inte sluter sig ska slängas, liksom de som är mycket tyngre än de andra (de är oftast bara fyllda med lera). - Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stor panna och lägg i musslor, timjan och häll i vin.Koka under lock tills alla musslor är öppnade. Släng de som inte öppnat sig. Salt behövs oftast inte.
- Musslorna äts direkt med pommes frites och aioli.