Ärtsoppa med fläsklägg
Första gången jag kokat ärtsoppa.
Passade på när det var bra pris på rimmad fläsklägg!
Blev jättegott!
Ärtsoppa med fläsklägg
Ingredienser
10 portioner
- 1 kg torkade gula ärter
- 1 rimmad fläsklägg
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 2 tsk torkad timjan eller mejram eller en kvist färsk timjan ( jag hade timjan)
- 1 lagerblad
- vatten
- skånsk + grov fransk senap till servering
- Dagen före: Skölj ärterna i durkslag och blötlägg dem i kallt vatten i en stor bunke. Låt stå i 12 timmar eller över natten. Plocka bort skal som flyter upp och byt gärna vatten.
- Slå av vattnet och spola ärterna igen i durkslag. Lägg fläskläggen i en stor, tjockbottnad gryta tillsammans med skalade morötter och lökar. Häll i ärterna och fyll på med kallt vatten så att de och läggen täcks.
- Koka upp, skumma av och låt soppan sjuda under lock i cirka en och en halv timme. Vissa ärter är hårda, de kan kokas längre.
- Ta upp lägg, lagerblad, lök och morot (moroten smakar inte mycket men kan användas tunnskuren som topping). Vispa soppan så att tomma skal flyter upp och kan avlägsnas med hålslev.
- Servera soppan med läggen skuren i tunna skivor eller hackad i småa bitar och om man nu vill, tunna skivor kokt morot. Blanda skånsk söt senap med grovkorning fransk och klicka i.
- Jag äter hårdbröd med ost på till soppan.