0 Läs mer >>
 
En enkel men väldigt dekorativ bakelse.
Jag köpte en kladdkaka från icas frysdisk.
Mixade tinad kladdkaka, formade små koner.
Tryckte fast choklad flingor.
Flingorna ser ut som små fjäll/kronblad.
Pudra lite florsocker över.
Av en kladdkaka blir det minst 10 st kottar. 
Servera lättvispad grädde till.

 
Kram//Erica

Kladdkakakotte

0 Läs mer >>
I år testar jag göra en ny (för mig) sill till julbordet!
Hoppas att den är god!
Kolla även in det fina julgrans hänget jag fick av Elina igår när hon kom från Dublin och ska fira jul hemma med familjen.
 

Brantevikssill:

Ingredienser

  • ca 400 g inläggningssill

  • 1 röd lök

  • 1 gul lök

  • 20 kryddpepparkorn

  • 20 vitpepparkorn

  • 2 lagerblad

  • 1 tsk citronpeppar

  • skal från 0,5 citron

  • 2 tsk salt

  • 2 dl strösocker

  • 0,5 dl finhackad dill

Gör så här

  1. Sila lagen från sillen och skär den i bitar om du använder hela filéer.

  2. Skala och finhacka de båda löksorterna.

  3. Krossa kryddpeppar och vitpeppar.

  4. Blanda sill, lök, peppar och smula i lagerbladet.

  5. Ha på citronpeppar, rivet skal från 1/2 citron, salt, socker och finhackad dill. Blanda väl och låt stå i kylen minst 3 dagar.


 
Kram//Erica

Brantevikssill

0 Läs mer >>
Brända mandlar hör julen till, och dom är goda.
Har ju i många år gjort dom , och färgat sockret rött.
Har gjort så även i år, men så hittade jag Brända saffrans mandlar som jag genast testade.
Mums.

Brända Saffransmandlar
200 g sötmandlar
1,5 dl strösocker 
0,5 dl vatten
1 pkt saffran
Brända mandlar
  Blanda allt i en stekpanna.
Koka tills allt vatten kokat bort
& sockret smular sig.
Rör hela tiden.
Fortsätt koka, rör hela tiden.
Sockret ska nu smälta och lägga sig i ett tjockt lager runt mandlarna.
Tänk på att det är varmt, riktigt hett! Så var försiktig!
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
Sära på mandlarna så dom ligger en å en.
 
 
 
Brända mandlar.
 
200 g sötmandlar
2 dl florsocker el strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
ev röd karamellfärg
 
 Blanda allt i en stekpanna.
Koka tills allt vatten kokat bort
& sockret smular sig.
Rör hela tiden.
Fortsätt koka, rör hela tiden.
Sockret ska nu smälta och lägga sig i ett tjockt lager runt mandlarna.
Tänk på att det är varmt, riktigt hett! Så var försiktig!
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
Sära på mandlarna så dom ligger en å en.
 
Kram//Erica

Brända mandlar // Brä...

0 Läs mer >>

Ofta ramlar jag över något recept på nätet.
Sen ligger det bland mina bilder och mognar tills jag känner att jag måste rensa bland allt sparat.
Å så måste jag testa något.
Så nu blev det Lasangesoppa.
Den blev förvånansvärt god.
Testa vetja.
 
Jag gjorde om receptet lite.
 
Lasagnesoppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré 
500 g färs
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver 
1 krm chilipulver
1 tsk oregano
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
2 tetror krossade tomater ( jag bytte de mot en påse Knorr Tomato Soup whith mascarpone, bild kommer i slutet)
7-8 dl vatten
200 g philadelphiaost ( jag tog 100 g )
1 msk socker el honung 
salt & peppar
8 torra lasagneplattor 
 
Skala och hacka löken.
Häll lite olivolja i en stekgryta, ha i löken och pressa i vitlöken.
Fräs tills löken blivit mjuk.
Ner med tomatpuré och fräs en stund.
Ner med färsen, fräs till den blir brynd.
I med alla kryddor, kalvfond, soja, socker, kro tomater ( el soppan) philadelphiaost och vatten.
Låt puttra i 15 min.
Bryt ner lasagneplattorna i mindre bitar rakt ner i grytan.
Koka tills plattorna mjuknat helt. 
Servera med riven parmesan 
Denna använde jag istället för krossade tomater.
 
Kram//Erica

Lasagnesoppa