0 Läs mer >>
 

Minestronesoppa med köttfärs

5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 stor morot

1/2 paprika
1 pressad vitlöksklyfta
800 g valfri färs
3 msk tomatpure
1 – 1,2 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kalvfond

2 burkar krossade tomater

1 1/2 msk paprikapulver
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken,hackade paprikan, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , 

Servera med en klick creme fraiche o ett gott bröd till!

 
Kram//Erica 

Minestronesoppa m köt...

0 Läs mer >>

Leverkaka, det är något som jag inte äter, men min sambo älskar det.
Så ibland lagar jag en omgång åt honom och så lagar jag något annat åt mig.
Men nu iom covid, så tappade jag smak och lukt så tänkte jag att då kan jag ju äta det, likväl som något annat!
Det smakade inget för mig, som tur var!
Sambon tyckte det var gott! 
LEVERKAKA
 
1 kg färdig risgrynsgröt (jag köper 2 färdiga ´korvar`risgröt)
1 stor gul lök, finhackad och brynd i lite smör
300 g mald lever
2 msk sirap
1 1/2 msk salt
knappt 1 msk vitpeppar
1 msk mejram
2 1/2 dl russin
2 ägg
Finhacka och bryn den gula löken i lite smör, låt den kallna.
Rör sen samman alla ingredienser.
Rör så att allt blandas väl.
Smöra en ugnsform.
Bred ut leverkakssmeten i formen.
Grädda i 200 grader i ca 45 min.
Går bra att frysa
Kram//Erica
Var rädda om Er där ute!
 
 

Leverkaka

0 Läs mer >>
Ibland är det skönt laga mat som sköter sig själv.
Risotto är ju en rätt som är välkänd som krävande, att man ska rörö, röra, fylla på med buljong och röra ännu mera.
Min risotto tog 10 min att förbereda och så 30 min i ugnen.
Och sambon sa den var god, jag har ju tappat smak och lukt, så jag kör på smakminne.
Jag väntar på mitt svar på covidtest.
 
Kantarellerisotto m Parmesansalami i Ugnen
4 port
 
2 bananscharlottenlökar
1 dl förvällda kantareller
2 klyftor vitlök
smör
1/2 dl grädde
2 kycklingbuljongtärningar
4 dl risottoris
8 dl kokande vatten
1 dl vitt vin
grön sparris
parmesansalami
salt & svartpeppar 
 
1 dl finriven parmesan
 
Ugn 200 grader
 
Finhacka scarlottenlöken och vitlöken.
Fräs löken , kantarellerna och hackad sparris.
I med riset och rör runt.
Ner med buljongtärningar, vin och kokande vatten.
Rör ner grädden, hackad salami och salta och peppra.
Rör om, lägg på locket och ställ in i ugnen.
Efter 30 min är risotton klar.
Rör om och blanda ner finriven parmesan.
Smaka av och servera.
 
 


Kram//Erica

Kantarellrisotto m pa...

0 Läs mer >>
Detta är en återkommande rätt i våran familj.
Ofta gör vi den ute på murrikan när man är flera. 
Mängder och mått är inte så lätt med denna rätt.
Utan man tar så mycke grönsaker, fisk och äggnu som man tycker.
Dessa ingredienser behövs iaf:
laxfilé
4 lime
citronpeppar
olivolja
wokgrönsaker
kokta nudlar
creme fraiche
honung 
salt
smör
 
Börja med att dela laxen i kuber och riv skalet av alla 4 lime och pressa saften ur limen.
Lägg 1/4 limeskal i en liten skål tills vidare + 3-4 msk limesaft.
Resten av limeskal o saft häller du över laxkuberna med 4 msk olivolja. Rör om och plasta in och låt stå någon timme l kyl.
Ta den lilla skålen med limesaft o skal, blanda med creme fraiche, honung och salt,citronpeppar, smaka av, så har du en sås.
 
Tillagning: Börja stek wokgrönsakerna i olja och lite smör, klipp ner de färdigkokta nudlarna.
När de är varma häller du ner lax med marinad
Stek tills laxen är klar, salta och krydda med citronpeppar om det behövs
Servera med såsen. 
 

Wok med limemarinerad...

0 Läs mer >>
Jag älskar picklat, så nu har jag testat äpple.
Tror att denna variant skulle passa väldigt bra till en skinkstek, el till en skiva julskinka med en god senap.
Lägg en 'note to yourself' till nästa jul!
 
Här är vi insnöade och i karantän.
Sambon är testad covid positiv, jag negativ.
Men måste göra om testet på måndag enl smittskyddet.
Så här äter vi från mat vi har i kyl,frys och skafferi.
Och jag säger, vi behöver Inte svälta.
Gjorde en varm macka av överblivna korvbröd, gjorde dom i våffeljärnet.
Vindelrökt skinka och västerbottenost.
Serverade picklade äpplet till.
 
Picklade Äpplen
 
4 syrliga äpplen, Jag hade Ingrid Marie
2 dl ättika
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 dl vatten
1 stjärnanis
1 kanelstång
6 nejlikor
 
Skiva äpplena så tunt du kan, jag använde mandolin, 2 tjocklek
Lägg dom i en ren glasburk, ( som har ett tätslutande lock)
Koka upp, vatten, ättiksprit och sockret.
Lägg i kryddorna och häll lagen i burken över äppelskivorna.
Sätt på locket och låt svalna.
Förvara i kyl.
 
Kram//Erica
 
 

Picklat äpple

0 Läs mer >>
Nu borstar vi oss med c-vitaminer.
Älskar dessa ingefärsshotar med citron eller Svartavinbär.
Och denna med Svartavinbär vart ju toppen god.
 
200 g riven ingefära
6 dl vatten
2 tsk honung
2 dl Svartavinbär ( el mer om du har) el saft från 2 citroner
 
Skala och riv ingefäran ner i en kastrull och fyll på med vattnet.
Värm ingefärsvattnet försiktigt, inte över 60 grader.
Mosa ner svartavinbärer (eiier pressa ner citronsaften) och rör i honungen.
Låt stå i 30 min och sila.
Häll upp på väl rengjord flaska.
 
 
Kram//Erica

Svartvinbär/Ingefärss...

0 Läs mer >>
 
Får jag bjuda på ett glas hemmagjord Blodapelsinsaft?
Serverar den ljummen efter en liten promenad i omgivningen i -20 grader.
 
Blir barnsligt glad när jag skär i en blodapelsin och den är 'blodig'.
 
Blodapelsinsaft
 
5 st blodapelsiner
1 msk citronsyra
3,5 dl socker
6 dl vatten
 
Diska/skrubba apelsinerna noga.
Jag diskar dom i varmt vatten och med diskmedel , gnuggar med en disksvamp.
Skölj noga.
Skala av det yttersta skalet på apelsinerna med en potatisskalare.
Varva citronnskal, socker och citronsyra i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över skalen i bunken, rör om då och då och låt kallna. (Detta för att c-vitaminen i saften inte ska försvinna, den är nämligen mycket känslig för värme.)
Pressa ur saften och blanda ner den i bunken.
Sila alltsammans och häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara svalt.
Späd med vatten tills du får en god dryck.
 
 
 Kram//Erica

Blodapelsinsaft

0 Läs mer >>
Veckosallad är något som ofta finns i våran kyl.
Det är fint ta tillvara på rotsaker och grönsaker som börjar bli lite less ligga i kylen.
Vitkål,  orätten, purjolök och paprika är det jag tycker blir godast, så då blir det så!
 

VECKOSALLAD

Ca 10 portioner
1 kg vitkål

3 grovt rivna morötter

halv purjolök eller en rödlök

1-2paprika

Dressing:
1dl vitvinsvinäger

0.75 dl ättiksprit

0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)

0,5 dl rapsolja

0,5 dl olivolja

1 msk salladskrydda el oregano

Ca 1 msk örtsalt eller salt 

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Serverades till en god lasagne i lördags
 
 
 
 
Kram//Erica

Veckosallad

0 Läs mer >>
 
 
Vaknade upp i morse och termometern visade -21, burrr.
Inte kul stiga upp då, men att kura under täcket, se Nyhetsmorgon och äta frukost i sängen är väldigt lockande då.
Dessa flingor är ju inte dom mest nyttiga, men ibland fär man väl lyxa till det! 
Vill man inte äta en näve kakor som frukostflingor, kan man ju ta några kakor till kaffet istället.
 
 
Mini Chocolate Chip Cockies flingor
 
160 g smält smör
100 g socker
100 g ljust muscovadosocker 
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
300 g mjöl
100 g vit choklad, hackad
100 g mörk/ljus el mjölkchoklad, hackad
2 tsk mjölk
 
Smält smöret och häll det i en bunke over de båda sockersorterna.
Rör om och tillsätt ägget, blanda noggrant.
Häll ner vaniljsockret, salt, bakpulvret och blanda.
I med mjölet och blanda till en härlig deg.
Häll i den hackade chokladen och mjölken. Blanda väl.
Klicka el rulla småa bollar och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt.
Om man vill kan man toppa med lite hackad choklad.
Grädda i 150 grader varm ugn i 5-8 min.
 
Jag testade rulla små bollar och bara klicka ut små kluttar.
Vet inte vilken form jag gillar bäst...
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Mini Chocolate Chip C...

0 Läs mer >>
 
När jag var barn var nyponsoppa, mandelbiskvier och grädde/glass världens lyx att äta.
Minns när vi var i Storuman och skulle äta på baren mitt emot järnvägsstationen så valde jag alltid detta.
Det roliga med att beställa var att man fick ta en stenkula ( olika färger för olika maträtter) stoppa det i ett hål, då kom väl stenkula till köket och kocken. Tänk vilken teknik!
 
 
Mandelbiskvier
 
100 g sötmandel
1 1/2 dl socker
1 äggvita
 
Kör sötmandeln i mixern, nästan till ett mjöl,  i med socker och äggvitan.
När du har en fin smet, häll den i en spritspåse.
Spritsa ut småkluttar på bakplåtspappersklädd plåt.
Blir nästan 100 kluttar.
Grädda i 200 grader ca 10-12 min.
 
Kram//Erica

Mandelbiskvier

0 Läs mer >>
 
Igår var det ett snöoväder. Blåst och ett rejält snöfall.
Då passar det att baka kanelbullar.
Och de blev ju inte vilka bullar som helst, utan kalljästa och flätade bullar.
Gjorde även egna bullformar av bakplåtspapper.
Jag delade ett bakplåtspapper i 12 lika stora fyrkanter, tryckte fyrkanten mot ett glas/ mugg undersida ( glaset/muggen ska ha lika stor botten som muffinsplåten )
 
Kalljästa Flätade Kanelbullar
 
1 msk nymortlad kardemumma
3 dl standard mjölk
1 dl grädde
50 g jäst
1 1/2 dl socker
120 g rumsvarmt smör
2 ägg
0,5 tsk salt
11 dl mjöl ( kan behövas 1-3 dl till)
 
Fyllning: 150 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
1 1/2 dl farinsocker
2 msk marzanpulver
 
Topping: ägg och pärlsocker
 
Mortla kardemummakärnorna.
Smula jästen ner i bunken och tillsätt den kalla mjölKen och grädden, rör om så jästen löser sig.
Tillsätt övriga ingredienser  Sist mjölet och rör om.
Arbeta degen minst 15 min.
Sätt plast över bunken och ställ in bunken i kylen, låt jäsa i 2 timmar.
Under tiden görs fyllningen, blanda ner alla ingredienser i en skål och vispa med elvispen till en jämn och slät fyllning.
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bord.
Kavla ut till en rektangel, typ 40x80 cm.
Bred ut fyllningen på degen och vik degen på mitten.
Skär ca 3 cm breda remsor. Dela varje remsa så du får tre 'ben' som sitter ihop högst upp.
Gör en fläta.
Rulla ihop flätan, ställ rullen i den nygjorda bullformen i muffinsplåten.
Ställ bullflätan med skarven nedåt.
 
 
Låt nu bullarna jästa två timmar till under en bakduk i rumstemperatur.
 
Pensla bullarna med ägg och strö över med pärlsocker.
Grädda i 220 grader i ca 8-11 min.
 
 
 
2014 vann jag första pris med denna lilla bullfläta i portionsformat vid kanelbullensdag som  Hembakningsrådet anordnade!
 
Kram//Erica

Kalljästa flätade kan...

0 Läs mer >>
 
Grönkålstortillor
 
 
8 minitortillor
ca 10 cm purjolök
250 g fryst tinad grönkål
smör till stekning
salt
svartpeppar
ca 1 dl gräddädelmjukost
2 dl riven ost , jag hade Västerbottenost
 
Hacka purjolöken och stek den tillsammans med grönkålen i smör.
Grönsakerna ska inte få färg, bara mjukna lite.
I med ädelmjukosten, rör om, smaka av, salta och peppra. Rör ner 1 dl riven ost.
Klå en plåt med bakplåtspapper.
Lägg grönsaksröran på halva tortillabrödet, vik brödet på hälften.
Lägg de fyllda bröden på plåten, strö resten av osten över.
Grädda i 250 grader ca 5 min.
 
 
Kram//Erica

Grönkålstortillor

0 Läs mer >>
Idag har här varit ett riktigt busväder.
Så det blev att baka ett gäng kanelbullar och så blev det soppa till middag.
Dagens soppa blev Potatis-& Purjolökssoppa.
Till soppan blev det gratinerade Grönkålstortillor.
 
 
 
Potatis-&Purjolökssoppa
 
4 port
 
800 g potatis
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
2 msk olivolja
2 grönsaksbuljongtärningar
1 hönsbuljongtärning
1 liter vatten
salt & svartpeppar
1 dl creme fraiche
 
Finhacka purjolök och vitlök, fräs i en kastrull i olivoljan ca 2 min så löken blir blank.
Skala och dela potatisen och kasta ner i kastrullen, på med vattnet, och buljongtärningarna.
Låt koka upp och låt koka ca 20 min. potatisen ska bli mjuk.
Mixa soppan med stavmixer, tillsätt creme fraichen.
Smaka av, tillsätt ev mer salt och så några varv med svartpepparkvarnen.
Jag toppade soppan med små bitar av stekt ägg och vårlök. Dofta över lite paprikapulver.
 
 
Grönkålstortillor
 
8 minitortillor
ca 10 cm purjolök
250 g fryst tinad grönkål
smör till stekning
salt
svartpeppar
ca 1 dl gräddädelmjukost
2 dl riven ost , jag hade Västerbottenost
 
Hacka purjolöken och stek den tillsammans med grönkålen i smör.
Grönsakerna ska inte få färg, bara mjukna lite.
I med ädelmjukosten, rör om, smaka av, salta och peppra. Rör ner 1 dl riven ost.
Klå en plåt med bakplåtspapper.
Lägg grönsaksröran på halva tortillabrödet, vik brödet på hälften.
Lägg de fyllda bröden på plåten, strö resten av osten över.
Grädda i 250 grader ca 5 min.
 
 
 
 
Kram//Erica

Potatis-&Purjolökssop...

0 Läs mer >>
 
Under vinterhalvåret gillar jag äta varm frukost.
Havregrynsgröt gillar jag, med lite russin.
Men så såg jag på instagram om en Mexikansk havregrynsgröt som dryck.
Den var god, som en lösare gröt.
 
Atole de Avena
ca 6-8 port
 
5 dl vatten
1 kanelstång
4 dl havregryn
8 dl valfri mjölk
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
söta med honung el socker om du vill
 
Koka upp vatten, kanelstång och salt.
Låt sjuda i 2-3 min.
Sänk värmen och vänd ner havregrynen, låt puttra tills havregrynen sugit upp all vätska.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Blanda och låt sjuda i 5-6 min.
Häll upp i mugg, söta om du vill och pudra över lite kanel.
 
Kram//Erica
 

Atole de Avena

0 Läs mer >>
Ibland får man till en god vardags rätt. Och denna fiskgratäng med sej blev en hit.
Har man inte sej så då tar man torsk.
 
Fiskgratäng 
400 g fiskfilé , sej el torsk
3-4 hårdkokta ägg
1 2 dl finhackad purjolök
2 grovt rivna morötter
2-3 grovt rivna potatisar
2 dl grönkål, hackad fryst
250 g keso
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl ost , jag hade västerbottenost 
salt
peppar 
citronpeppar
vegeta el örtsalt
gräslök
 
Skär fisken i små bitar, ca 1x1 cm stora bitar.
Salta och strö över lite citronpeppar.
 
Koka äggen Och hacka dom i mindre bitar.
 
Finhacka purjolöken, skal morot och potatisen och riv de på grova sidan av rivjärnet.
Stek purjo, morot, potatis och grönkålen i lite smör, de ska mjukna lite.
Salta och peppra lite.
Lägg de stekta grönsakerna i en ugnsform, strö över fiskbitarna och ägghacket.
Vispa ihop keson, grädden, creme fraichen, 1 dl ost och gräslöken.
Smaksätt röran med Vegeta el örtsalt och häll över fisken.
Strössla över med den rivna osten som är kvar.
Grädda i 175 grader varm ugn 20-25 min.
 
 
Kram//Erica

Fiskgratäng på sej/to...

0 Läs mer >>
Varje vecka kollar jag igenom min grönsakslåda i kylen.
Så nu var det en halv paprika och en bit purjolök som behövdes ta till vara på.
Hade även rökt skinka, en halv västerbottenost och en bit cheddar som fick rivas så de inte blev mögliga.
Så då passade att göra matiga äggmuffins.
 
 
Äggmuffins
12 st
 
fryst tinad hackad spenat
1 dl finhackad paprika
1,dl finhackad purjolök
1 dl finhackad soltorkade tomater i olja
50 g fetaost
1 dl fint strimlad rökt skinka
100 g fint riven ost
6 ägg
3 dl grädde el gräddmjölk
2 msk jalapenos mjukost
oregano
salt o peppar
 
Stek paprika, purjo, spenaten och tomaterna i lite smör el olja.
Låt kallna.
Smula ner fetaosten, rör ner osten och vispa upp äggen med mjukosten och gräddmjölken.
Rör ihop allt , krydda och ös upp i 12 muffinsformar som du med fördel ställt i en muffinsplåt.
Grädda i 175 grader i 20-25 min.
 
 
När muffinsarna har kallnat, ta ur dom från formarna, blir ju lite blött/fuktigt. 
Kan frysas.
Äts kalla eller varma. 
Idag åt jag två till lunch, värmde i micron , lite sallad och kebabdressing till.
 
 
Kram//Erica

Äggmuffins