Kalljästa flätade kanelbullar
Då passar det att baka kanelbullar.
Och de blev ju inte vilka bullar som helst, utan kalljästa och flätade bullar.
Gjorde även egna bullformar av bakplåtspapper.
Jag delade ett bakplåtspapper i 12 lika stora fyrkanter, tryckte fyrkanten mot ett glas/ mugg undersida ( glaset/muggen ska ha lika stor botten som muffinsplåten )
Kalljästa Flätade Kanelbullar
1 msk nymortlad kardemumma
3 dl standard mjölk
1 dl grädde
50 g jäst
1 1/2 dl socker
120 g rumsvarmt smör
2 ägg
0,5 tsk salt
11 dl mjöl ( kan behövas 1-3 dl till)
Fyllning: 150 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
1 1/2 dl farinsocker
2 msk marzanpulver
Topping: ägg och pärlsocker
Mortla kardemummakärnorna.
Smula jästen ner i bunken och tillsätt den kalla mjölKen och grädden, rör om så jästen löser sig.
Tillsätt övriga ingredienser Sist mjölet och rör om.
Arbeta degen minst 15 min.
Sätt plast över bunken och ställ in bunken i kylen, låt jäsa i 2 timmar.
Under tiden görs fyllningen, blanda ner alla ingredienser i en skål och vispa med elvispen till en jämn och slät fyllning.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord.
Kavla ut till en rektangel, typ 40x80 cm.
Bred ut fyllningen på degen och vik degen på mitten.
Skär ca 3 cm breda remsor. Dela varje remsa så du får tre 'ben' som sitter ihop högst upp.
Gör en fläta.
Rulla ihop flätan, ställ rullen i den nygjorda bullformen i muffinsplåten.
Ställ bullflätan med skarven nedåt.
Låt nu bullarna jästa två timmar till under en bakduk i rumstemperatur.
Pensla bullarna med ägg och strö över med pärlsocker.
Grädda i 220 grader i ca 8-11 min.
2014 vann jag första pris med denna lilla bullfläta i portionsformat vid kanelbullensdag som Hembakningsrådet anordnade!
Kram//Erica