Hardanger Lefsa

Bakdag idag, bakade bl.a Lefsa  och gräddade bröden på pizzastenen.
Lägg in stenen i kall ugn och så får den värmas upp långsamt.
 
Hardangerlefsa
8 bröd som läggs ihop 2&2 med smörkräm imellan
 
Slå på ugnen, 225-250 grader
 
10 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
3 dl fil
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1,5 dl smält smör el flytande 
Blanda allt till en smidig deg.
Dela i 8 ämnen.
Kavla ut i mjöl.
Kavla först med randkaveln el vanlig kavel, sen med kruskavel.
Grädda på bakstenen, vakta noga. 
Bröden gräddas fort.
Låt bröden kallna.
 
Rör ihop fyllningen.
ca 200-250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk kanel
Bred fyllningen på undersidan på varje bröd.
Lägg ihop 2 och 2.
Skär i bitar.
Går bra att frysa ner.
 
 
 
 
 
Min älskade mormor skulle ha fyllt 102 år idag om hon hade levat.
Den lilla kruskaveln är hennes som nu finns i min ägo.
Jag vårdar minnet av henne och kaveln ömt.
Sommaren -95
 
"Tack för din omtanke stor,
den värmer mer än du tror!"
Den lappen hade mormor skrivit till mig, den hittades på köksbordet den dag hon dog.
 
Kram//Erica