Moules Frites med Aioli
MOULES FRITES med AIOLI
4 port
- 2 kg blåmusslor
- 2 st schalottenlökar, finhackade
- 1 knippe imjan
- 4 dl vin
- 2 msk smör
Pommes frites
- 6-8 st stora potatisar
- olivolja
- salt
- timjan
Aioli
- 3 st äggulor
- 1 msk senap
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl olivolja
- 3 dl majsolja
- salt
- peppar
- persilja, ev
Gör så här
- Aioli
Skala vitlöken och lägg den i en matberedare (eller behållaren till stavmixern) med äggulor, senap och vitvinsvinäger. Slå sedan i olja i en fin stråle under tiden mixern går. Krydda med salt och peppar och eventuellt persilja. - Pommes frites
Skala ochSkär potatisarna i 2 centimeter tjocka och cirka 9-10 centimeter långa stavar el klyftor. - Koka potatisen i saltat vatten i 5 min, häll ut potatisen i ett durkslag, låt rinna av och kallna. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper, häll över olivolja och gnid in potatisen med oljan. Salta. Strö över timjan.
- 175-200 grader varm ugn, 30-40 min.
- Koka musslorna
Putsa och tvätta musslorna och knacka dem försiktigt en och en mot bordet. De som inte sluter sig ska slängas, liksom de som är mycket tyngre än de andra (de är oftast bara fyllda med lera). - Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stor panna och lägg i musslor, timjan och häll i vin.Koka under lock tills alla musslor är öppnade. Släng de som inte öppnat sig. Salt behövs oftast inte.
- Musslorna äts direkt med pommes frites och aioli.