Klappgröt
Att ligga vaken på natten i mörkret och tystnad ,kan göra att tankeslingorna tar många långa utsvävningar.
Att ha plockat i det gamla skåpet med det ärvda porslinet gjorde nog att jag tänkte lite mer på när jag var barn och min barndom och uppväxt.
Jag växte upp i en liten by ca 1 mil utanför Tärnaby.
En gröt vi åt som barn var Klappgröt! Och den gröten kom jag på i nattmörkret!
Så i morse när kroppen inte kunde ligga kvar i sängen klev jag upp och kokade gröt.
KLAPPGRÖT 2 port
5 dl mjölk
5 msk mannagryn
1/2 krm salt
4-5 msk lingonsylt
1 msk vaniljsocker
lite socker
Koka upp mjölken och salt
Vispa i mannagrynen och koka på svag värme i ca 4 min under omrörning
Rör ner lingonsylten och vaniljsocker
Kör gröten i mixer i ca 5 min, eller med elvisp ,och då gärna i kallt vattenbad
Låt svalna
Serveras med mjölk och socker
Så var det då ÄNTLIGEN dax för årets surströmming.
Bjöd på grönsaksdipp och cider medans gästerna fick vänta på att färskpotatisen skulle bli klar.
Gjorde portions -`skålar´av baguettbröd som jag snedskurit i ena änden.
Gröpte ur brödet men behöll botten tät
Fyllde hålet med vitlökssåsen jag gjorde igår
Gurka,paprika,ost,morot och sockerärtor i stavar tryckte jag ner i såsen
Det fina är att brödet också är gott att dippa i denna vitlökssås/dipp
Åååååå så god den var, surströmmingsklämman med färskpotatis och hackad lök!!
Efter den salta fisken avslutade vi med något riktigt sött.
Nutellacheescaken som jag hade förberett och till det en kopp kaffe!!
Mätta blev vi nog allihopa!!
Kram//Erica