Kebab
8 portioner kebab
1 kg finmalen färs av valfri sort ( lika delar nöt- och lammfärs ser jag många använder, jag hade älg
2 msk kebabkrydda ( smaka av o tillsätt med om du vill)
2 msk lökpulver
1 ägg
Blanda samman alla ingredineser och knåda köttet tills allt blir ordentligt blandat. Forma till en avlång rulle och lägg i en stor bit plastfolie och täck rullen.Det blir lättare att forma rullen såhär. Rulla runt den, banka den försiktigt på bordet för att få bort alla luftbubblor. Rulla och jobba med den i ca 1 min tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Lägg rullen i frysen i 10 min.
Värm under tiden ugnen till 100°
Ta försiktigt bort plasten från köttet. Rulla in rullen i två lager med folie, rulla änderna och vik dem nedåt (se bild) så överflödigt fett kan rinna ur.Lägg ett ugnsgaller på en plåt och ställ rullen på gallret. Baka mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min. Ta ut och öppna upp foliet en bit, släpp ut ånga och låt svalna. Linda om köttet i folie och låt kallna helt, gärna i kylen några timmar eller över natten.
Skär ut tunna remsor med en vass kökskniv. Köttet kan vara lite rosa i mitten, det är ok för att skivorna ska stekas några minuter innan servering i smör el olja.Kebaben kan frysas ner i bit el skivor. Skivor behövs inte tinas upp innan de steks. Bara släng ner den rakt i en het stekpanna med olja el smör.
En enklare variant av hemmagjord kebab kommer här:
500g nötfärs, älgfärs el lammfärs
kebabkrydda (har inget mängdmått ,men man får smaka sig fram)
2 tsk aromat
Blanda färsen med kryddorna
Tryck ut färsen tunt,tunt på en bakplåtsklädd ugnsplåt
Grädda i 200graders varm ugn i ca 10-15 min
Klipp el skär i småa bitar
Nu kan du bjuda på goda rätter av din hemmagjorda kebab.
Typ Kebabtallrik m hammagjorda klyftpotatisar, Kebabpizza, Kebabbåt.