Polarexpressen /Lakritskola /Lakrits /Pastahjulsallad med kyckling / Vilda älgbollar
Vi har haft som tradition ( jag o mina barn) att kvällen före julafton ser vi Polarexpressen i våra julpyjamaser och äter varm nygjord skinka på smörgås.
Oj va det är gott och det längtar man till hela året.
Men detta året är ju inte som andra år, så vi gjorde plockplanka med ostar, kex, salami och skivor av varm nygjord julskinka!
Ja lite bubbel till det o Bingolotto .Bild på plankan är längst ner i inlägget.
Men till baka till Polarexpressen.
Konduktörsmössan är gjor av en pappburk för lösgodis, muschen av en papptallrik.
Loket är en fin Plåtask från
I första vagnen finns kolbitar ( lakritsfudge o Lakritskola )
Blanda i en tjockbottnad kastrull:
1 1/2 dl grädde
50 g smör
3 dl socker
2 msk ljus sirap
8 små bitar Kick ( finns i lösviktsgodis hyllan)
Sjud på svag värme tills smöret smält och sockret löst sig.
Öka sen på värmenoch låt fudgesmeten koka i 7-8 minuter tills den är tjock .
Dra kastrullen från värmen och låt den svalna lite.
När den är fingervarm, vispar du den med elvisp ca 5-7 min tills den är fluffig.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20x30 cm stor form.
Låt svalna i kylen, skär upp i lagom stora bitar.
- Lakritskola
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,75 dl Turkisk peppar, godis
- Mortla godisarna till ett pulver.
- Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna.
- Rör ned vispgrädde,godispulvret, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter eller tills kolan är 124-126 grader, eller Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig
- Häll upp kolan på en oljad plåt eller ett bakplåtspapper i en form 20x20 cm.Låt svalna och stelna någon timme.
- Klipp el skär i bitar och slå in kola i smörpapper, jag köpte färdiga godispapper i cellofan från Lyckasmedmat.se
Krämig Hjulpastasallad med kyckling
6 port
en hel grillad kyckling , urbenad
400 g pasta (hjulpasta)
1 burk majs
2 st paprikor (gärna 2 röda eller 1 röd och 1 grön)
1 gurka
250 g cocktailtomater
1 liten bit purjolök eller 1 rödlök
2 dl majonäs
3 dl creme fraiche
svartpeppar o Vegeta
TIPS! Du kan tillsätta ost i salladen om du vill.
Koka pastan enl förpackningen. Häll av vattnet. Låt kallna. Häll Vegeta kryddan el örtsalt över pastan.
Bena ur kycklingen och skär i mindre bitar.
Blanda crème fraîche med majonäs. Blanda sedan samman alla ingredienser utan att du mosar sönder grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Du kan eventuellt tillsätta lite gräddfil eller yoghurt i salladen om du vill ha den ännu krämigare. Ställ sedan i kylen en stund innan servering.
Vilda Älgbollar
500 g älgfärs
1 pkt bacon
1 gul lök
1 ägg
2-3 msk kalvfond
salt & vitpeppar
Skär bacon i småa bitar, finhacka löken och stek den tills löken blivit genomskinlig.
Häll lök o bacon på hushållspapper o låt svalna.
Blanda alla ingredienser , smaka av, tillsätt mera av kryddorna om du tycker det.
Rulla bollar, lägg på en ugnsplåt.
Grädda bollarna i 175 grader ca 15-20 min.
Vann iaf en ny bingolott.
God Jul till Er alla
Kram//Erica