Kålpudding

 
När man gör klassiska kåldolmar blir det ju en hel del av vitkålshuvudet kvar.
Och jag sänker ju ner 'huvudet' i kokande saltat vatten för att lossa bladen till kåldolmarna, så resten av huvudet blir ju lite kokt. Så det passar ju fint göra Kålpudding. Så då har man några fler matlådor.
För denna mat går finfint att frysa.
 
Kålpudding 
ca 4 port
  • 1/2 vitkålshuvud
  • 3-4 msk smör att steka i 
  • 4 msk sirap
  • 1 gul lök
  • 400 g blandfärs
  • 500 g risgröt
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk kalvfond
  • ev 2 msk smör att ringla över och lite sirap
Skär kålhuvudet i små bitar, stek kålen i smör på medelvärme.
Kålen ska bli mjuk, inte få färg.
Ringla sirapen över kålen och stek en stund till, den ska bli mjuk.
Låt kallna.
Finhacka löken och stek den på medelvärme, ska bli mjuk inte få färg.
Blanda färs, gröt, ägg, salt, peppar och kalvfond.
Färssmeten ska vara lös.
Blanda i den stekta löken och blanda ner 2/3 av den stekta kålen.
Fyll en smörad ugnsform med smeten.
Strö över den resterande kålen.
Tryck till.
Ringla över lite sirapssmör på kålen.
In i 175 grader varm ugn i 45 min.
 
Kram//Erica

Kommentera här: