Fläskytterfilé i sockerkaksform

 

Jo jag vet, fläskytterfilé.
Men denna styckdetalj brukar man ofta kunna köpa billigt i butik.
När man har kräsna barn, bl.a är denna bit väldigt gångbar, utan mycke senor och fett.
Så denna gång tillagades denna i en avlång sockerkaksform.
 
 
Fläskytterfilé i sockerkaksform
 
1 fläskytterfilé, ca 800g -1000g
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 msk kalvfond el 1 st köttbuljongtärning
  • 2 msk soya
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
 Sås: silad sky från formen
ev grädde el mjölk
mjöl utrört i lite rumsvarmt smör 
 
Fläskytterfilén ska gräddas i ugn i en avlång sockerkaksform eller liknande. 90 minuter i 175 grader.
Av skyn som blir gör du sen en god sås.
 
Storleken på fläskytterfilén kan variera, 08-1,3kg. "Putsa" köttet med att skära bort det du inte vill ha med ex., fett, hinnor, senor
 
Lägg köttet rå (behöver inte förstekas) i sockerkaksformen.
Blanda i en skål, grädde , lingonsylt, soya , kalv fond el smulad buljongtärning, salt och peppar, rör om. Häll det över köttet i formen. Grädda i ugnen.
2 ggr under tiden kan du skeda skyn  över köttet
När köttet är klart , ta upp det och vira in det aluminiumfolie för att vila en stund.
 
Såsen:
 Sila av skyn som är i formen till en kastrull och låt koka upp. Rör ut vetemjölet i lite rumsvarmt smör och vispa ner den i den kokande skyn, späd tills du får den konsistens på såsen du vill ha.
Låt stå och småputtra några minuter, rör om så det inte bränns i botten. Om såsen blev för tjock tillsätt lite mer vatten el grädde.
Smaka av och krydda om det behövs.
 
Skär upp köttet i skivor, valfri tjocklek. Lägg dem i en serveringsform med lite höga kanter. Häll den heta såsen över köttet strax innan servering.
 
Serveras till ex. kryddig delikatesspotatis i ugn, kokt potatis, pressad kokt potatis, kokt ris ... samt en sallad.
 
 
Kryddig Delikatesspotatis i ugn

ca 1 kg delikatesspotatis 
 
1 tsk paprikapulver 
1 tsk curry 
1 msk oregano
1 msk timjan
1 tsk grillkrydda 
svartpeppar
salt
3-4 msk oliv eller rapsolja 
 
Ugn 225 grader
 
Tvätta potatisen noga ( skala dom inte)
Halvera potatisen och låt den torka på en ren handduk.
Blanda de torra kryddorna i en stor skål.
Häll ner potatisen i kryddorna och rör runt.
Tillsätt oljan och blanda väl.
Häll ut potatisarna på en bakplåtspapperklädd plåt.
Stek i ugnen ca 30 min. ( ja du känner ju när potatisen är klar)
 
Kram//Erica

Kommentera här: