Sirapslimpa // Skogaholmslimpa
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/8e9649c1-d282-4b87-9dbd-dbfaed568bff_602fa7352a6b22bcbb84b188.jpg)
50 g jäst
7 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl ljus sirap (mörk funkar också)
(1 msk brödkrydda )
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar.
3. Forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 180 grader.
4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna.
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/88d531e3-47e5-4405-9026-ed264f44a16d_602fa85bddf2b36479b15f1b.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/36fc774a-89dc-4146-96a1-90dfd3a0e51d_602fa8a7e087c34c82c52e68.jpg)
Kram//Erica