Saftig Chokladkaka
Och denna kaka blev riktigt god.
Sen en god glasyr på, så den blev som en liten Kärleksmumslimpa.
Jag gräddade smeten i min småbrödsform.
Går ju jättebra att grädda i en vanlig avlång form.( 1 liter)
Går ju jättebra att grädda i en vanlig avlång form.( 1 liter)
Saftig chokladkaka
- 175 g rumsvarmt smör
- 135 g strösocker (1 1⁄2 dl)
- 60 g mörkt muscovadosocker (1 dl löst packat)
- 110 g ägg (ca 2 st)
- 1 3⁄4 dl kallt starkt kaffe
- 60 g kakao (1 1⁄2 dl)
- 1 dl crème fraiche eller smetana, jag hade gräddfil
- 210 g vetemjöl (3 1⁄2 dl)
- 1 1⁄2 tsk bakpulver
- 1⁄2 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
Glasyr
- 50 g smör
- 2 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 3,5 dl florsocker
- 1,5-2 msk kaffe, starkt
- 2 msk riven kokos
- Sätt ugnen på 150 grader.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (ca 1 liter). - Vispa smöret 2–3 minuter i en köksassistent så det blir ljust och luftigt. Tillsätt båda sockersorterna och vispa 2–3 minuter till.
- Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan gångerna. Nu kan smeten skära sig men den går ihop igen när du tillsätter mjölblandningen.
- Rör ihop kaffe, kakao och crème fraiche ( smetana el gräddfil) i en bunke.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt klumpfritt i en annan bunke.
- Rör ner mjölblandningen växelvis med kaffeblandningen. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med en slickepott.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter.
- Låt kakan svalna.
Glasyr:
Smält smöret till glasyren i en kastrull.
Blanda i kakao, vaniljsocker och florsocker.
Späd med kaffe tills du har en slät glasyr.
Gör små hål i kakan med ett sugrör och häll på glasyren.
Gör små hål i kakan med ett sugrör och häll på glasyren.
Strö över kokos.