Mördegskakor
Jag har bakat småa småkakor.
Av en mördeg gjorde jag fem olika sorter.
Mördeg
5,5 dl mjöl
250 g smör, rumsvarmt
2,5 tsk bakpulver
1,5 msk vaniljsocker
2 dl socker
Blanda alla ingredienser till en deg.
Dela degen i fem lika stora delar och gör en sort av varje.
Alla kakor gräddas i 175 grader tills de får fin färg.
Syltkakaor
Rulla småa bollar och lägg i knäckformar!
Plasta in baksidan på en blyertspenna och tryck ett hål i kakan.
Fyll hålet med hallonsylt . (Jag hade en engångsspritspåse till hjälp.)
Blanda kakao i degen.
Rulla ut långa tunna längder.
Skär småa bitar som doppas och trycks ut i pärlsocker.
Brysselkex
Färga strösocker med karamellfärg.
Gör en rulle av degen, rulla den i det färgade sockret.
Skär tunna kakor.
Kaffekakor, dubbla
Blanda torrkaffe i degen.
Rulla småa bollar, tryck med en gaffel.
Efter gräddning av kakorna och när dom är kalla läggs dom ihop, två och två med smörkräm:
75g rumsvarmt smör
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Mazarinkakor
Fint Riven mandelmassa och någon droppe bittermandel blandas i degen.
Rulla småa bollar som doppas i pärlsocker och ev hackad mandel.
När kakorna är småa får man ta flera!!
Kram//Erica