En försmak av Julen
Sigge chillar medans jag härjar i köket
Chokladkola
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl sirap
3 msk kakao
Koka tills det klarar kulprovet
Häll upp i liten bakplåtsklädd form
Låt stelna i kyl
Skär i bitar
Linda in i smörpapper
Ett litet tilltugg till glögg är prinskorv lindat i färdigköpt, fryst smördeg
Skär ett kryss i prinskorven
Skär remsor av smördegen
Grädda i 200 grader i ca 15 min
Av smördeg kan man göra mycke gott och enkelt.
Gjorde även ett gäng Julstjärnor
Dela plattan på mitten
Skär snitt in mot mitten
Vik in snibbarna ,tryck fast snibbarna i mitten
Pensla dom ev med uppvispat ägg
En klick av katrinplommonpure,(en barnmatsburk)
Grädda i 200 grader i 20 min
Pudra florsocker över
En stor Jansons gjordes till middag,det är sååå gott.
Serverade en liten försmak av julens mat,kalvsylta,leverpastej,ägg med Kalixlöjrom,prinskorv,köttbullar och Jansons frestelse
Jansons frestelse
skalad och skivad potatis (jag skivar och skär stavar med kniv)
en riven gul lök
jag blandar ihop lök och potatisen i en bunke
smöra en ugnsform
lägg ett lager potatis/lök
salta lite och lite grovmalen svartpeppar
klipp ansjovisen i småa bitar över potatisen
täck med ett lager till med potatis/löken
salta å peppra
häll lagen från ansjovisen över potatisen
häll grädde över
175 grader i ca 1 timme
täck med bakplåtspapper så det inte blir bränd yta
Kram//Erica