Risgrynsgröt i ugnen/ Tomtegröt/Risifrutti/Russinsoppa
Hösten är grötfrukosttider.
En varm gröt är en fin start på morgonen tycker jag.
Jag kokar ofta en havregrynsgröt, men så ibland kokar jag en stor gryta tomtegröt/risgrynsgröt.
Och enklast är det att koka den i ugnen. Man behöver inte vara rädd för att bränna gröten.
Av risgrynsgröten är det enkelt göra egen risifrutti, servera den med russinsoppa eller med socker och kanel, även göra efterrätter.
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/img_4911_5d662e92ddf2b3097171bb5f.jpg)
Tomtegröt/Risgrynsgröt i ugnen
ca 10 port
4 dl rundkornigt ris
8 dl vatten
1 msk strösocker
1,5 tsk salt
1 kanelstång
13 dl mjölk
1 dl vispgrädde
- Koka upp risgryn, vatten, socker, salt och kanel i en stor gryta. Sjud under lock ca 10 min.
- Sätt ugnen på 125°. Häll mjölk och grädde i grytan och låt det långsamt koka upp. Rör om under tiden.
- Ställ in grytan på nedersta falsen i ugnen med locket på. Låt stå ca 1 1/2 timme. Gröten kan, om den inte ska ätas direkt, kylas och sedan värmas i mikron eller på låg värme på spisen.
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/img_4910_5d6630312a6b22a1e30a2647.jpg)
Hemmagjord Risifrutti/Mannafrutti
8 små port
Det här behöver du :
4 port kokta risgryn eller mannagryn (koka enligt förp.)
5-6 dl naturell yoghurt (alt. lättvispad grädde)
Honung efter tycke och smak
Det här behöver du :
4 port kokta risgryn eller mannagryn (koka enligt förp.)
5-6 dl naturell yoghurt (alt. lättvispad grädde)
Honung efter tycke och smak
Servera med sylt, bärmos el färska frukter/bär
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/img_4915_5d66314cddf2b30995217b1f.jpg)
RUSSINSOPPA
7 portioner
250 g russin
1,5 liter vatten
en kanelstång
0,75 dl socker
3 msk potatismjöl
Koka russinen, vattnet och kanelstången i ungefär 10 minuter (eller tills russinen blivit runda). Tillsätt sockret. Red soppan genom att blanda ut potatismjölet i lite kallt vatten och hälla ner blandningen försiktigt under omrörning. Värm soppan till kokningspunkten igen och ta sedan bort kastrullen från spisen.
Risgrynspannkaka
500 g gröt ( en grötkorv)
2 ägg
1/2 dl mjöl
1 dl grovhackad sötmandel
1/2 dl socker
ev några droppar bittermandelolja
(Vispa ner 1 pkt Saffran för att göra gotländsk Saffranspannkaka)
Vispa ihop äggen, socker, mjöl, och den hackade mandeln ( bittermandelolja)
Rör ner gröten.
Smörj en ugnsform 20x20 cm
Grädda i 200 grader i nedre delen i ugnen i ca 30 min.
Serveras ljummen med lättvispad grädde och sylt.
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/ac34168a-7baa-4dd4-acd5-5e95f0c0d379-6913-000006046e7e6622_5d66328c9606ee588ad36083.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/8-3/86f2e0c6-4e31-4eab-a2e0-158f7bd535ee-6913-00000605371cb561_5d6633dcddf2b30995217b81.jpg)
Tomtefars Grötbomb
500 g frysta hallon
5 gelatinblad
lite vatten
1 kg risgrynsgröt
socker efter smak ( jag tog vaniljpulver)
2 dl grädde
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten.
Värm hallonen.
Klä småformar el en springform med gladpack.
Sockra ev hallonen, rör ner gelatinbladen i de varma hallonen.
Rör tills dom smält och fördela hallonen i botten på formen/formarna.
Ställ kallt att stelna.
Koka risgrynsgröten, el värm lite färdig gröt.
Vispa grädden Hårt.
Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten.
Rör ner gelatinbladen i den varma gröten.Låt svalna lite.
Rör ihop gröt och grädde.
Häll gröten över hallonen och låt stelna i kylen i ett dygn.
Fint att kunna förbereda ett dygn innan man ska äta!
Perfetk avslut på julbordet!
( å som sagt, jag gjorde halv sats )
Receptet är för en stor rund springform,men jag gjorde i småa formar.
Jag klädde formarna med Gladpack.
(halv sats blev 5 småa bomber!)
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/448b0de7-78ad-4ee1-9ec8-fe221fe06c42-6913-0000060552b00fba_5d6634bfddf2b3096b8f54ea.jpg)
Kram//Erica