Sticky moose/elk / Kletig älg
Foto: Björn Nilsson
Jag har fått vara med om en väldigt toppenrolig dag, pga instagra och min kaffeost.
Blev kontaktad av Great big story som skulle filma kaffekulturen hos fem personer i världen, och så blir jag tillfrågad.
Vi gjorde kaffeost och sen kokade vi kaffe över öppen eld.
Då passade jag även på att laga lite mat, och så fick Björn Nilsson, en super fotograf, fota maten.
Fyllde ångade bröd med Sticky moose, coleslaw , picklad rödlök, smörstekta kantareller och västerbottensost, vitlökssås och rödbetsgroddar som topping.
Kletig älg/ Sticky moose/elk
älgstek som skärs i tunna tunna skivor ( går bäst om köttet är halvfryst) går att använda köpt skav som tinats
Marinad:1 msk flytande honung
1 cm ingefära
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl hoisinsås på flaska/burk
1/2 tsk cayenne
1 msk risvinäger (gärna maltvinäger)
1 tsk olivolja
2 tsk Aromat
1 cm ingefära
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl hoisinsås på flaska/burk
1/2 tsk cayenne
1 msk risvinäger (gärna maltvinäger)
1 tsk olivolja
2 tsk Aromat
Blanda marinaden i en påse, i med köttet.
Låt marinera över natten.
Stek i varm murrika över öppen eld, går ju även bra inne i en stekpanna.
Fyll bröden.
Foto: Björn Nilsson
Foto: Björn Nilsson
Har även fyllt dessa bröd med souvas och lingonsås och Sticky pork.
Har man inget souvas att tillgå kan man steka köpesskav och droppa i Liquid smoke.
Sticky pork
Picklad Rödlök:
3 stora rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Slå den varma lagen över den skivade löken och låt den gärna stå några timmar för bästa resultat.
Men det funkar att serveras den efter några minuter.
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Slå den varma lagen över den skivade löken och låt den gärna stå några timmar för bästa resultat.
Men det funkar att serveras den efter några minuter.
Vitlökssås
3 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk olivolja
1/2-1 msk aromat
citronpeppar
Blanda allt, ta i mer olivolja om du vill ha den lösare.
COLESLAW
4 grovt rivna morötter
1/2 finstrimlat vitkålshuvud (jag använde mandolin)
1 dl majonäs
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk sirap
1/2 msk senap
2 pressade vitlökar
grovmald svartpeppar
ev salt
2 äpplen i finhackade bitar
Salladen ska bli krämig, ev kan mera creme fraiche måsta tillsättas.
Låt mogna i kyl, minst i en timme
Kram//Erica
JätteTack Bästa Björn för en trevlig kul och minnesvärd dag. Den lever jag på länge, då jag tänker tillbaka på den ler jag stort!