Norrländskt Börek //Sareni Burek // Bosnisk Börek

Jag hade ca 300 g älgfärs och 1 dl förvällda kantareller som jag behövde laga något av.
Så jag köpte filodeg , rensade lite i grönsakslådan , så det blev en Norrländsk börek.
 

filodeg

300g älgfärs el nötfärs
4 grovt rivna mandelpotatisar
1 gul lök
ca 5 cm finhackad purjolök
1/2 finhackad paprika
1 dl förvällda kantareller
1 dl grovt riven västerbottenost
Ca 1 msk vegeta (allkrydda som används mycket i balkansk mat, kan ersättas med 2 tsk salt)
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
1 msk kalvfond 
1 msk rapsolja

1/2 dl rapsolja el 50 g smält smör till pensling
 
wasabi o sesamekrydda
 

Värm ugnen till 175°. Öppna filodegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla med olja eller smör. Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen. Pensla bureken med lite smör eller olja.

Strö över wasabisesamkryddan.

Baka bureken mitt i ugnen tills den blir gyllene och krispig, ca 45 min. 

Servera sallad till

 

Kram//Erica 

Kommentera här: