Älgfärskorv (elk sausages) och potatismos med vitkål (colcannon) med kantarelltopping.
Mitt minsta barn bor i Dublin/Irland, och nu den 17 mars firade dom St Patricks day.
Så i år lagade jag en Irländsk middag från den fina kokboken jag fått, fast med norrländsk twist!
Elk Sausages/ Handrullade Älgkorvar
2-4 port
300 g älgfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
svartpeppar
Vetemjöl ( att rulla färskorvarna i)
olja ( att typ stek/fritera korvarna i)
Blanda alla ingredienser till en slät 'korvsmet'.
Mjöla en skärbräda.
Fyll en spritspåse ( om du har) , klipp ett ganska stort hål, så du kan trycka ut typ tumtjocka korvar, skar dom i ca 10 cm långa korvar.
Rulla dom i mjölet.
Har du ingen spritspåse får du rulla korvrullar i mjölet.
Värm olja i en stekpanna och stek/fritera korvarna.
Potatismos m vitkål/Colcannon
4 port
4-5 potatisar
5 dl vitkål
50 g smör
1 dl grädde
3-4 charlottenlökar
riven ost( Västerbottenost)
salt,peppar
persilja
smörstekta kantareller
Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Hacka kålen i bitar och koka den tills den är mjuk och fräs den sen i en stekpanna i smör med löken.
Blanda ner den kokta potatisen, smör och grädden.
Potatisen ska bli grovt mosad.
Salta,peppra, rör i osten och strö över smörstekta kantareller
Ser ni Irlands flaggfärger i maten?
Flaggans gröna fält är en symbol för den “Gröna Ön”. Gröna fanor användes av katolikerna i den nationella befrielserörelsen. Den orange färgen är för protestanterna ett minne av Vilhelm III:s seger över den katolske kungen Jacob II i slaget vid Boyne år 1690. Det vita fältet står för fred mellan folken.
Flaggans gröna fält är en symbol för den “Gröna Ön”. Gröna fanor användes av katolikerna i den nationella befrielserörelsen. Den orange färgen är för protestanterna ett minne av Vilhelm III:s seger över den katolske kungen Jacob II i slaget vid Boyne år 1690. Det vita fältet står för fred mellan folken.
Happy St Patricks day