Älgfärskorv (elk sausages) och potatismos med vitkål (colcannon) med kantarelltopping.

Mitt minsta barn bor i Dublin/Irland, och nu den 17 mars firade dom St Patricks day.
Så i år lagade jag en Irländsk middag från den fina kokboken jag fått, fast med norrländsk twist!

 
I den Irländska kokboken var dessa handrullade korvar gjorda av hjortkött ( venIsin), men som norrlänning gjorde jag mina av älgfärs.
 
Elk Sausages/ Handrullade Älgkorvar
2-4 port
 
300 g älgfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
svartpeppar
 
Vetemjöl ( att rulla färskorvarna i)
olja ( att typ stek/fritera korvarna i)
 
Blanda alla ingredienser till en slät 'korvsmet'.

Mjöla en skärbräda.
Fyll en spritspåse ( om du har) , klipp ett ganska stort hål, så du kan trycka ut typ tumtjocka korvar, skar dom i ca 10 cm långa korvar.
Rulla dom i mjölet.
Har du ingen spritspåse får du rulla korvrullar i mjölet.
 
Värm olja i en stekpanna och stek/fritera korvarna.
 
 
Potatismos m vitkål/Colcannon
4 port
 
4-5 potatisar
5 dl vitkål
50 g smör
1 dl grädde
3-4 charlottenlökar
riven ost( Västerbottenost)
salt,peppar
persilja
 
smörstekta kantareller
 
Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Hacka kålen i bitar och koka den tills den är mjuk och fräs den sen i en stekpanna i smör med löken.
Blanda ner den kokta potatisen, smör och grädden.
Potatisen ska bli grovt mosad.
Salta,peppra, rör i osten och strö över smörstekta kantareller

Ser ni Irlands flaggfärger i maten?
Flaggans gröna fält är en symbol för den “Gröna Ön”. Gröna fanor användes av katolikerna i den nationella befrielserörelsen. Den orange färgen är för protestanterna ett minne av Vilhelm III:s seger över den katolske kungen Jacob II i slaget vid Boyne år 1690. Det vita fältet står för fred mellan folken.

 

Happy St Patricks day
 
Kram//Erica
 

Kommentera här: