Mjukkaka //Tärnamjukkakun
Minns när man var barn och hälsade på dessa äldre tanter i byn som oftas var hem omkring.
Fika fick man alltid, och hade man tur så vankades nybakad mjukkaka.
Recept hade dom inte, utan degen gjordes på känn, av gamal nedärvd vana.
Mjukkakan gräddades ofta i den vedeldade köksspisen.
Degen/smeten var så lös, så den nästan smet från bakbordet.
Fick en lektion i att baka med så lös deg en gång för länge sen av min faster Astrid.
Hon hade så goda mjukkakor, sega, lite brända kanter och bubbliga.
Så nu är jag i färd försöka lära mig teknik och få till dessa barndomsgoda mjukkakor.
Test 1.
Mjukkakor
1 pkt jäst
1 l mjölk
100 g smält smör
salt
1 dl sirap
1 msk brödkrydda ( om du vill)
vetemjöl
rågmjöl
Ju tunnare smet desto bättre.
Låt jäsa 2 timmar.
Gör ämnen, ca 14 st.
Jäs 30 min.
Jag stoppade in gourmetstålet i botten på ugnen,, gallret på högsta, 250 grader, stålet ska typ värmas i 1 tim.
Kavla ut degämnena i mjöl, först med vanlig kavel, vänd på 'brödet' kavla med kruskaveln. Sopa, vänd brödet upp på bakspaden, kruskavla, sopa och skjuts in på bakstålet ( ugnen).
När botten på brödet fått lite färg och brödet ' stannat' i konsistent lyfter man upp kakan på gallret och gräddar klart.