Biff med bambuskott/purjolök

 
Biff med bambuskot/ purjolök är så gott.
Ofta när jag köper lövbiff el 'skavar' av fryst älgkött , blir det lite över.
Då fryser jag ner i små förpackningar ( för två portioner+ 1 matlåda).
Och när man gör en gryta behövs inte så mycke kött, för man blandar ner grönsaker och så såsar man till det.
I denna hade jag i en förpackning champinjoner, broccoli, purjolö, lök och bambuskot.
Bambuskotten i burken är ju i typ skivor, så dom skär jag i tändsticksstorleko form.
Använde bara halva burken av bambuskotten, resten frös jag in.
 


Biff med bambuskott
(4 personer)

Köttet:
300 g ryggbiff ,lövbiff, skav, älgkött
1 msk färskriven ingefära
2 msk maizenamjöl
3 msk vatten
0,5 tsk salt

Såsen:
1 gul lök
champinjoner
1 burk bambuskott

purjolök

broccoli ( tinad )
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning ( el 1 msk kalvfond)
1½-2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås
½ msk sesamolja
4 dl vatten
(Maizenamjöl + vatten till eventuell redning)

Gör såhär:
Strimla köttet tunt, enklast går om den är lite halvfrysen.
Blanda ihop riven ingefäran, vatten, salt och maizena.
Blanda ihop det med köttet och låt marinera över natten (iallafall minst tre timmar).
Skala och skiva löken i tunna klyftor. Skiva champinjonerna. Skär purjolöken.
Stek lök och svamp i matolja tills det börjar få lite färg.
Lägg över i en bunke och ställ åt sidan så länge.
Hetta upp matolja i stekpannan och stek köttet tillsammans med vitlöken.
När köttet börjar bli klart, tillsätt lök, svamp och bambuskott och den tinade broccolin och häll genast på soja, ostronsås, hoisinsås, sesamolja och vattnet.
Smula i buljongtärningen.
Låt puttra ihop a 5-10 minuter under omrörning.
Vid behov; rör ihop lite maizenamjöl med lite vatten och red såsen. Koka tills den tjocknar en aning.

Servera med ett gott ris, strö över lite blandade sesamfrön.

 
 
 
Kram//Erica

Kommentera här: