Halloweentips 2016
Ätbart glas:
2,5 dl socker
1 dl glykossirap ( finns att köpa i vanlig affär, vid baksakerna )
1/2 dl vatten
Gör så här:
Koka allt i en kastrull. Rör hela tiden så du inte bränner det.
Har du en termometer så ca 140 grader annars brukar jag gå på känslan. Ca 5-10 min
Häll sedan upp det på ett bakplåtspapper eller på foliepapper o låt det stelna / svalna.
Sen slår / bryter du sönder det i bitar som passar dig.
"Blod"
* Man kan ta saften från hallon o droppa i lite mer av karamellfärg.
* Röd pyntgelé
* Sylt utan bitar o några droppar karamellfärg
Morotsfrallor
Ca 16 st
Rivna morötter i degen gör bröden saftiga och goda.
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1–2 morötter
gurkmeja
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och riv morötterna fint.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Linda hushållsnöre runt varje boll, så det blir 8 "bitar".Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med vatten
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.
Kram//Erica